یک رجل سیاسی در قبال شعارهای سیاسی پر حرارت و بیقاعده چه باید بکند؟ عقلانیت و حیطه های اختیارات هر حوزه را یادآوری کند یا شروع به ریشخند کند و بر آتش عوامزدگی بدمد؟

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

تحرّک خطرناک حجاریان در قبال انتقام ایران از اسرائیل

سعید حجاریان، تئوریسین تحریم انتخابات و از فعالان فتنه 88 در یک توییت نوشته است:

"راهبرد اصلاح طلبان، صلح طلبی در بیرون و دموکراسی و حاکمیت قانون در داخل است. صلح مسلح منفعتی برای ایران ندارد زیرا بنیه ی دفاع، مادی و معنوی کشور را تحلیل می برد و ما بدل ما یتحلّل نداریم. بالعکس، اسرائیل مستظهر به حمایت آمریکاست و می تواند کسری های خود را جبران کند.

*منظور حجاریان از این توییت این است که ایران نباید انتقام حمله به مراکز دیپلماتیک خود که جزئی از خاک کشور هستند را از اسرائیل بگیرد و اجازه دهد این سگ هار به فعالیت های سوء خود ادامه دهد!

جدای از اینکه همین منظور ساده و معنی آن اثبات می کند که حجاریان تا چه حد در مدار بی منطقی و بی اصولی قرار دارد لکن باید در اشاره به توییت حجاریان، موارد دیگری را نیز ذکر کرد.

از جمله اینکه حجاریان در حالی بر حاکمیت قانون در داخل کشور تأکید می کند که سابقه او چیز دیگری می گوید...

آیا کسی که بر حاکمیت قانون تأکید دارد دست به تحریم انتخابات که بارزترین منصه قانون است، می زند؟

آیا یک فرد قانون مدار می تواند علیه نتیجه یک انتخابات شمشیر بکشد؟ و همینطور اینکه حجاریان از کدام قانون حرف می زند در حالی که سمت اشاره های او همواره به سمت خیابان است نه قانون!

پس از این نمایش مضحک البته می رسیم به ضعیف نمایی حجاریان از قدرت هژمونی ایران اسلامی.

قدرت بی مثالی که طی 45 سال گذشته در تمام جنگ های مستقیم و نیابتی با ابرقدرتهای جهان؛ پیروز بلامنازع میدان بوده و در عین حال توانسته با زیر چتر بردن همپیمانان خود در اقصی نقاط جهان با انواع حمایت های اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و... گامهای هژمونی ایران را نیز تثبیت کند.

جالب است که حجاریان نتوانسته در درون و بیرون این سابقه آشکار و بیّن به بدل ما یتحلل برسد و درک کند که اگر این بدل به مدد امداد الهی، ولایت فقیه، پشتیبانی اکثریت مردم و امکانات داخلی وجود نداشت؛ تنها یکی از رخدادهای صدر انقلاب (کودتای نوژه، ترورها، حمله عراق و...) می توانست نظام جمهوری اسلامی ایران را از پای در بیاورد. پس بدل وجود دارد و به حد وفور و بی همتا هم وجود دارد.

در عین این ضعیف نمایی از ایران اما بزرگنمایی حجاریان نسبت به قدرت پوشالی اسرائیل و آمریکا نیز به شدت قابل تأمل است.

دقت شود که تحلیل بالا در قبال سخنان حجاریان در منتهای خوشبینی نوشته شده است وگرنه اینکه حجاریان در توییت فوق هیچ اعتراضی به آمریکا و اسرائیل ندارد، تقلا کرده است پالس ضعف به آمریکا بفرستد و ما به ازایی هم برای شهادت سرداران ایرانی ارائه نداده است؛ معانی به شدت خطرناکی را در ارزیابی های امنیتی ایجاد می کند.

***

دولت اجازه "گرانی بیقاعده" را ندهد

اعتمادآنلاین گزارش داد: حجت الاسلام مجتبی میردامادی، امام جمعه موقت اصفهان، در خطبه های این هفته نماز جمعه طی سخنانی با اشاره به افزایش قیمت کالاهای اساسی تاکید کرده است: متأسفانه با افزایش قیمت ارز شاهد افزایش قیمت تمامی کالاهای اساسی بودیم، دولت نباید اجازه دهد که برخی سرمایه داران قیمت کالاهای مورد نیاز مردم را افزایش دهند. [1]

*سخن حجت الاسلام میردامادی در اشاره به اینکه دولت نباید اجازه "گرانی بیقاعده" را بدهد؛ سخنی کاملا دقیق و منطبق با علم اقتصاد است.

پر واضح است که در یک بازار بدون دولت؛ تورم به مانند اسب بی مهار شروع به تاختن می کند و گرانی پدید آمده نیز از هیچ قاعده دلاری، بازاری، تحریمی و تورمی پیروی نخواهد کرد.

در هنگامه گرانی بیقاعده همچنین نباید و نمی توان ژست روشنفکری گرفت و مثلا اینطور گفت که اقتصاد با دستور اداره نمی شود و یا باید بازار را آزاد گذاشت! بلکه هر ذهن عاقل اقتصادی در اینجا به دنبال حلقه مفقوده دولت می گردد و خواستار ایفای نقش حاکمیتی دولت در کنترل بازار خواهد شد.

بایستی تأکید کرد که علت العلل و دلیل اصلی گرانی فعلی در بازار کالا و خدمات ایرانی؛ نبود نظارت کارای دولت بر بازار است.

***

از شما بعید بود آقای جهانگیری!

اسحاق جهانگیری، فعال اصلاح طلب و معاون اول دولت روحانی در اظهاراتی که اعتمادآنلاین آنها را منتشر کرد، در اشاره به مجلس دوازدهم گفته است:

"این مجلسی‌ها مگر همان‌هایی نبودند که می‌گفتند ما یک خیزش هستیم که می‌خواهیم مسائل اقتصادی کشور را حل کنیم، مسائل اقتصادی حل شد؟ الان چهار سال تمام شد. تورم را کنترل کردید؟ اجازه ندادید سفره مردم کوچک شود؟ "[2]

*حقیقتا از آقای جهانگیری با این سابقه سیاست ورزی و کار اجرایی بعید بود که نداند مجلس هیچ وظیفه اجرایی ندارد و مقصر گرانی و مشکلات اقتصادی را باید در جای دیگری جستجو کرد!

از طرفی بر فرض که چند نماینده منتخب در ابتدای آغاز به کار مجلس یازدهم شعارهایی پر حرارت سر داده باشند و وعده هایی داده باشند که همه می دانیم در حیطه اختیارات و تواناییهای مجلس نبوده است. اکنون حکم عقلانیت و سیاست ورزی اصولی که به باید به نفع مردم و ایران باشد چیست؟ شروع کنیم به مسخره کردن آن نماینده ها و شعارهایشان یا اینکه در کنار برشمردن دستاوردهای بی بدیل مجلس یازدهم؛ به آن نماینده ها و به مردم یادآوری کنیم که مجلس باید پایش را اندازه گلیمش دراز کند و اقتصاد مملکت؛ بیش از مجلس به دولت ربط دارد...

جالب آنکه این مقولات جزو بدیهیات سیاست ورزی اصولی است و باید آنها را به نوجوانان آموخت نه به رجل سیاسی کهنه کاری مثل اسحاق جهانگیری که خوب می داند درست و غلط چیست اما سمت غلط را انتخاب کرده است!

این البته بخشی از مسیر کجی است که جهانگیری در روزگار پیرسالی خود انتخاب کرده است. صحبت های غلط او علیه قالیباف که منجر به محکومیت قضایی جهانگیری شد، کنسل شدن جلسات جهانگیری با رهبری به دلیل اشتباهاتش و یا سیاه نمایی جهانگیری از اوضاع کشور؛ نمونه های دیگری از اتفاقات این مسیر کج هستند که مشخص نیست با عاقبت جهانگیری در دنیا و عقبی چه کنند؟

***

1_https://www.etemadonline.com/tiny/news-656899

2_https://www.etemadonline.com/fa/tiny/news-656453

برچسب‌ها