در سازمان پنتاگون یک نهاد خاص برای توسعه ربات‌های عجیب الخلقه، سلاح های پیشرفته و تکنولوژی های آینده‌نگر وجود دارد. به این بخش از سازمان "دایره پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی” (Defense Advanced Research Projects Agency) یا همان DARPA می‌گویند.

به گزارش مشرق، در سازمان پنتاگون یک نهاد خاص برای توسعه ربات‌های عجیب الخلقه، سلاح های پیشرفته و تکنولوژی های آینده‌نگر وجود دارد. به این بخش از سازمان "دایره پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی” (Defense Advanced Research Projects Agency) یا همان DARPA می‌گویند.


در حالی که بیشتر دستگاه‌ها و ماشین‌های تولید شده توسط این بخش، هدف این نهاد را تولید ربات‌های نظامی کُشنده جلوه می‌دهند، DARPA پروژه‌های کاملا متفاوت دیگری نیز دارد. در واقع، DARPA مرکز بسیاری از تکنولوژی‌های پیشرفته عصر حاضر است. بگذارید این طور بگوییم، اگر DARPA اینترنت را به وجود نیاورده بود الان شما مشغول خواندن این مطلب نبودید.

DARPA چگونه شروع به کار نمود؟

وایت آیزنهاور، رئیس جمهور اسبق آمریکا، DARPA را در سال ۱۹۵۸ برای توسعه تکنولوژی‌های پیشرفته و تاثیرگذار بنا نهاد. در ابتدا نام آن ARPA بود (همان عبارت، بدون کلمه Defence یا دفاع). این نهاد زمانی به وجود آمد که اتحاد جماهیر شوروی، پروژه ماهواره‌‌های Sputnik را با موفقیت به انجام رساند. این پروژه شوروی شاید پیامی خاص برای آمریکا داشت: "یک تغییر اساسی در علوم دفاعی و تکنولوژی مورد استفاده برای آن لازم است”.

از آن موقع DARPA در وقایع تکنولوژیک زیادی تاثیر گذار بوده است، برای مثال این نهاد یک شبکه ارتباطی اولیه را در سال ۱۹۶۹ به راه انداخت که آن را ARPANET می‌نامیدند. این یکی از آن شبکه‌های  ارتباطی بود که به خلق اینترنت کمک کرد. همین یک مورد کافیست تا بگوییم DARPA جهان را دست خوش تغییر نمود، شما اینطور فکر نمی‌کنید؟

DARPA چگونه اداره می‌شود؟

با وجود این که DARPA بخشی از پنتاگون آمریکا است، اما جدای از بخش تحقیقات نظامی اداره می‌شود. کارکنان این نهاد در گروه هایی جدا تحت نظر یک مدیر خاص فعالیت می‌کنند و هر گروه بر روی پروژه و مسئله‌ای مجزا کار می‌کند.

این گروه‌ها می‌توانند آزادانه از ایده‌های سایر مجموعه‌ها و یا حتی دیگر بخش‌های سازمان پنتاگون برای پیشبرد پروژه خود استفاده کنند. DARPA هزینه‌های مالی آنها را به صورت کامل تامین می‌کند که رقمی بین ۱۰ تا ۴۰ میلیون دلار برای هر پروژه است. بعضی پروژه‌ها بودجه بسیار کمتری دریافت می‌کنند اما پروژه‌هایی هم هستند که تا ۱۰۰ میلیون دلار تامین مالی می‌شوند.

اگر از تعجب دهانتان باز مانده باید این را هم اضافه کنیم که بودجه نهاد DARPA چیزی حدود ۲٫۷۸ میلیارد دلار برای سال ۲۰۱۴ است و این سازمان درخواست بودجه ی ۲٫۹۱ میلیارد دلاری را برای سال ۲۰۱۵ کرده است. خوب، اینجا یک سوال کوچک پیش می آید، DARPA واقعا با این همه پول چه می‌کند؟ در ادامه برای جواب به این سوال تعدادی از پروژه‌های برجسته، عجیب، و پیشرفته نهاد مذکور را معرفی می‌کنیم.


ربات‌ها

یکی از اولین پروژه‌های رباتیک DARPA، ربات shakey بود.  توسعه این ربات از سال ۱۹۶۶ شروع شد. در واقع shakey یک ماشین چند منظوره چرخ دار بود که می‌توانست وظایف کوچکی همچون روشن و خاموش کردن لامپ را انجام دهد.



این روزها اما، نهاد مذکور بیشتر بخاطر ماشین‌های پیشرفته‌اش شناخته شده است، ماشین‌هایی که بعضی‌هایشان واقعا وحشت آورند. از جمله تعدادی از اختراعات بخش دینامیکی بوستون، همچون چیتای ۴ پا که بعدا به "گربه وحشی” معروف شد. وسیله‌ای که از حسین بولت، دونده معروف، سریع‌تر می‌دود. "سگ بزرگ” پروژه دیگری از اوایل شروع به کار DARPA بود، این دستگاه هم در واقع ماشینی ۴ پا است که طراحی شده تا مسیرهای صعب‌العبور را با به همراه داشتن بار سنگین و لوازم و ابزار فراوان طی کند.

به جز آن دو پروژه چهار پایان، بخش دینامیکی بوستون کار بر روی بهبود عکس‌العمل ماشین انسان‌نمای خود را نیز ادامه داد. این ماشین انسان‌نما ATLAS نام دارد و توسعه ATLAS به مرحله‌ای رسید که آن را بدل به ماشین آماده پیاده‌روی بر روی ۲ پا بدون هیچ کمکی نمود. سال گذشته زمانی که کمپانی گوگل این بخش را خریداری کرد، قرار شد آنها همچنان به قراردادهای نظامی خود پایبند باشند. اما در نگاه کلی کاملا مشخص است که این بخش دیگر بودجه دولتی را در اختیار ندارد و در نتیجه به احتمال زیاد، ما دیگر ربات جدیدی از بخش دینامیکی بوستون نخواهیم دید. نگران نباشید، نهاد DARPA هنوز راه‌های زیادی برای جست‌وجوی ایده‌های حیرت‌آور و اضافه‌کردن آنها به لیست فعالیت‌هایش دارد.

DARPA همچنین میزبان یک مسابقه رباتیک سالیانه است. امسال رقابت بر سر ربات انسان‌نمایی است که بتواند به عنوان اولین کمک‌کننده در شرایط بحرانی عمل نماید. متاسفانه رباتی که شانس اول این دوره بود چندی پیش از مسابقات کناره‌گیری کرد، چون گوگل کمپانی SCHAFT را خرید.

SCHAFT شرکت طراحی کننده ربات فوق‌الذکر بوده که در حال حاضر مشغول آماده سازی اولین ربات گوگل برای کاربران معمولی است. البته، شاید این تملک غول دنیای جستجو اتفاق چندان بدی هم نبوده نباشد.

عضو مصنوعی

بخش اعضای مصنوعی DARPA در چند سال اخیر پیشرفت‌های چشم‌گیری داشته است. البته ناگفته نماند که بودجه این بخش به ۱۵۰ میلیون دلار رسیده و اعضای مصنوعی تولید شده توسط آن که به وسیله مغز کنترل می‌شوند، مدت‌هاست که به دارندگان خود در حال خدمتند.


در سال ۲۰۱۳، DARPA کار بر روی توسعه یک دست ۳ انگشتی مصنوعی با قیمت کم، که به بازو وصل می‌شود را آغاز کرده، انگشتان این دست قرار است بتوانند از طریق مغز کنترل شوند و حس لامسه داشته باشند. همین چند ماه گذشته بود که FDA گواهی تولید بازوی LUKE را برای DARPA صادر کرد. این بازو تعداد زیادی فرمان مختلف را در لحظه درک می‌کند و توسط همان توسعه داده شده که SEGWAY ، وسیله نقلیه دوچرخ معروف را طراحی کرد.

پزشکی

اطلاعات چندان زیادی از بخش پزشکی در دسترس نیست. اما همین را می‌د‌انیم که پروژه‌های زیادی در آن بخش در حال انجام است. برای مثال، یکی از پروژه‌های این بخش، کار بر روی ایمپلنت‌های مغزی بوده است.


ابزارهایی که درون مغز سربازان قرار می‌گیرند تا به آنها در مواجهه با اختلالات روحی و افسردگی کمک کنند. مثال دیگری از فعالیت‌های این بخش، تلاش برای دست‌یابی به ماده ایست که به سرعت از حالت مایع به حالت اسفنجی تغییر فاز دهد. توسعه این ماده برای جلوگیری از خونریزی موثر است. در واقع، بخش پزشکی DARPA در خدمت ذات نظامی این نهاد است.

نظامی / رباتیک

خب، اینجا یک نکته را متذکر می‌شویم، هر چه از مستقل بودن DARPA گفتیم درست، اما دست آخر DARPA بخشی از سازمان پنتاگون است، پس باید توجه داشت که این بخش نقش بسیار مهم و اساسی را در توسعه تکنولوژی‌های نظامی ایفا می‌کند. در سال ۲۰۱۱، نهاد DARPA یک سلاح فراصوت را با به پرواز درآوردنش بر اقیانوس آرام آزمایش کرد. همچنین در سال گذشته قراردادی به ارزش ۶ میلیون دلار برای کار بر روی دقت هر چه بیشتر چشمی تفنگ‌های تک تیراندازها منعقد نمود. همین چند وقت پیش DARPA توسعه یک نمایشگر پوشیدنی را آغاز کرد که به سربازان کمک می‌کند دوست و دشمن را از هم تشخیص دهند و بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند.

البته نهاد مذکور اگر در حال تولید چیزی خارق‌العاده و دور از تصور نبود، دیگر نامش DARPA نبود. این نهاد پروژه‌های خارق العاده -و شاید تخیلی- دیگری همانند کار بر روی بالارفتن از دیوار همانند مرد عنکبوتی و موتورسیکلت‌های هیبریدی که قادر به استتار کامل‌اند نیز دارد. پروژه PLAN X شاید یکی از گسترده‌ترین و به‌روزترین پروژه‌های نهاد یاد شده باشد، این پروژه قصد دارد جهان را به صورت کاملا ۳ بعدی مدل‌سازی کند تا کارکنان بخش‌های نظامی بتوانند به تمام اجزای آن دسترسی بهتر و کارآمدتری داشته باشند. در این دنیای مجازی، فارغ از فیلم و بازی‌های رایانه‌ای، سربازان قادر خواهند بود تا به مثلا هکرها شلیک کنند، درست همانند شلیک گلوله در دنیای واقعی.


نوآوری در زمینه ربات‌ها نیز به اهمیت بخش نظامی است. در حال حاضر DARPA در حال به روز رسانی ربات‌های جست‌وجوگر قدیمی است تا آنها را به ارسال کننده شبکه WI-FI یا در اصطلاح رایج‌تر WI-FI HOSTPOTS تبدیل کند و همینطور در حال طراحی ربات‌هایی است که بتوانند تغییر شکل داده و به حالت و کارایی مورد نظر درآیند. این نهاد هم اینک قرارگاه‌های رباتیک دریایی را توسعه می‌دهد که با یک اشاره صدها ربات را به منطقه مورد نظر می‌فرستند.

فضا

شما که تصور نمی‌کنید نهادی همانند DARPA خود را زمین‌گیر کرده باشد و فقط به فکر تحقیق و توسعه تکنولوژی‌های زمینی باشد؟ یکی از پروژه‌های فضایی این نهاد XS-1 نام دارد. هدف این پروژه فضا پیمایی خودکار است که نیازی به حضور انسان در آن نباشد. در نتیجه، هزینه به پرواز درآوردنش بسیار کمتر خواهد بود.

پروژه دیگری از بخش فضایی، برنامه ققنوس نام دارد. این پروژه ۲ هدف را دنبال می‌کند. یکی پاک‌سازی و بازیافت ماهواره‌های از کار افتاده و دیگری ارسال ربات‌هایی به فضا که بتوانند ماهواره‌ها را سرهم بندی کنند. DARPA همچنین از سال ۲۰۰۲ بر روی یک تلسکوپ جستوجوگر فضایی کار می‌کند. هدف این تلسکوپ تهیه کردن تصاویری از سنگ‌ها و ذرات کوچک فضایی است که ممکن است با ماهواره‌های نظامی برخورد کنند.

مناقشات

همانطور که قطعا انتظار دارید، نهادی همانند DARPA که میلیاردها دلار بودجه دارد، مسائل و مناقشات مربوط به خود را نیز داراست. در سال ۲۰۱۱، مشخص شد که DARPA قراردادی به ارزش ۱٫۷ میلیون دلار را با یک شرکت ردیاب بمب به انعقاد رسانده است. شرکتی که توسط یکی از مدیرهای خود DARPA یعنی خانم رجینا دوگان اداره می‌شود. همین مسئله سبب شد تا پنتاگون بخش‌های مختلف DARPA را از لحاظ اخلاق کاری مورد بررسی قرار دهد تا از هر خطایی از این دست جلوگیری کند.

دوگان حتی در زمان ترک DARPA به مقصد گوگل هم درگیر این مسائل بود، بخصوص زمانی که دولت آمریکا قانونی را وضع کرد که هر نوع رابطه‌ای بین گوگل و بخش‌های امنیت ملی آمریکا، مخفیانه باقی خواهد ماند و همین قانون باعث شد هیچ کس متوجه نشود که بالاخره آیا DARPA پشت پرده جاسوسی از GMAIL بود یا نه.

می خواهید بیشتر در مورد DARPA بدانید؟

DARPA  را یک هزارپای بزرگ فرض کنید که تعداد پاهایش از دستمان در رفته است. شما واقعا نمی‌توانید بفهمید چه در درون این نهاد می‌گذرد. اما شاید با دقت بر روی فعالیت‌هایش بتوانید اندکی از چند و چون کارهایش مطلع شوید. اگر واقعا دلتان می‌خواهد بیشتر در موردش بدانید می‌توانید فعالیت‌های این نهاد را در سایت‌هایی همچون گوگل پلاس، توییتر، فیس بوک و یا یوتیوب دنبال کنید.
منبع: دیجیاتو