کد خبر 365887
تاریخ انتشار: ۴ آذر ۱۳۹۳ - ۲۲:۲۳

کسانی که خیال می‌کنند برای آمریکا دولت روحانی و احمدی‌نژاد و خاتمی تفاوت می‌کند، باید برای مقابله با خیالات خود چندصفحه‌ای در خصوص منافع و امنیت ملی (آن‌هم به روایت آمریکایی‌ها) مطالعه کنند!

گروه سیاسی مشرق - دکتر محمدصادق کوشکی با توجه به تمدید مذاکرات هسته‌ای میان ایران و 1+5 در وین، با ارسال یادداشتی در 8 محور، به تبیین نتایج تمدید توافق پرداخته است. مشرق اگرچه درباره برخی فرازهای این یاداشت، نقطه نظرات متفاوتی دارد اما از باب کرسی آزاد اندیشی و انعکاس نقطه نظرات کارشناسان مختلف،اقدام به درج آن نموده است:

1- در یکمین سالگرد تولد توافق‌نامه ژنو، درخت مذاکره، ثمره‌ای بیش از تمدید به بار نیاورد. درختی که اصولاً در مثمر بودن آن، تردیدی اساسی وجود دارد و اگر هم ثمری داشته باشد، برای ما و به کام ما نخواهد بود.

2- البته هستند در کشور کسانی که " چنار " مذاکرات را میوه‌دارترین درخت دنیا می‌دانند و برای جشن میوه‌چینی لحظه‌شماری می‌کنند! این‌ها کسانی‌اند که با اصرار تمام درخت چنار را مثمر می‌دانند و حتی ادعا می‌کنند در این یک سال اخیر بارها و بارها از آن میوه‌های شیرین چیده‌اند و کسانی که میوه دادن چنار را باور ندارند، به کاسبی تحریم و احمدی‌نژادی بودن و جنگ‌طلبی و ... متهم کرده‌اند.

3- به‌جای متهم کردن کنگره یا دولت آمریکا به شکست مذاکرات و به‌جای جشن گرفتن برای موفقیت آن، می‌توان واقع‌بینانه به مذاکرات نگاه کرد!

مذاکره‌ای که غربی‌ها هیچ‌گاه جدی نگرفته‌اند. (این نکته‌ای است که وزیر محترم امور خارجه مدتی پیش در کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به آن اذعان نموده‌اند) و به همین علت نمی‌توان برای آن ثمره و نتیجه‌ای جز " تمدید " در نظر گرفت.

4- ظاهراً برای برخی " مذاکره " آن‌قدر مطلوب شده که آن را باهدف عوضی گرفته‌اند! مذاکره روشی است که برخی اوقات از آن برای دستیابی به اهداف استفاده می‌شود، اما برای بعضی حکم " عصای موسی " را پیداکرده و چنین تصور می‌کنند که با زدن آن به دل‌سنگ آمریکایی‌ها و متحدانش می‌توان دریای تحریم را شکافت و به ساحل نجات رسید! و به همین دلیل از نفس مذاکرات چنان لذت می‌برند که از واژه پیروزی برای توصیف مذاکرات میان ایران و 5+1 استفاده کرده و مشتاق‌اند برای تداوم آن جشن پیروزی برپا کنند.

5- مذاکره محل احقاق حق نیست! جای معامله و چانه‌زنی است، آن‌هم به شرطی که بضاعتی برای فروش داشته باشی و قدر و قیمت آن را هم بدانی و هیبت طرف مقابل تو را نگیرد تا داشته‌هایت را مفت از دست بدهی و سرت بی‌کلاه بماند تا ... .

6- در این 15 ماه گذشته (و البته در 34 سال گذشته!) جهان استکبار (بخوانید 5+1) نشان داده که به کمتر از تسلیم جمهوری اسلامی در همه عرصه‌ها راضی نخواهد شد! امروز تعلیق دستاوردهای هسته‌ای، فردا تعطیل سامانه موشکی و پس‌فردا ...

کسانی که خیال می‌کنند برای آمریکا دولت روحانی و احمدی‌نژاد و خاتمی تفاوت می‌کند، باید برای مقابله با خیالات خود چندصفحه‌ای در خصوص منافع و امنیت ملی (آن‌هم به روایت آمریکایی‌ها) مطالعه کنند!

ایران توانمند و صاحب قدرت، کابوس 5+1 است! خواه دولت روحانی سرکار باشد یا خاتمی یا احمدی‌نژاد و ...!

5+1 به دنبال عدم تحقق این کابوس است و چون در محاسبه سود و زیان سابقه‌ای طولانی دارد، می‌داند که باید خطر را در ابتدای شکل‌گیری مهار کرد! خواه این خطر در عرصه هسته‌ای باشد، یا موشکی یا صنعتی و یا هر مؤلفه دیگر اقتدار.

اگر همین امروز تمام فعالیت‌های هسته‌ای را تعطیل کنیم و به دنبال احقاق حق ملت ایران در حوزه‌های مشترک نفتی و گازی در خلیج‌فارس برویم، فردا با شکایت عربستان و قطر پرونده ایران به‌عنوان متجاوز به شورای امنیت خواهد رفت و با اجماع نظر، رأی به محکومیت ایران صادر خواهد شد و اگر تسلیم نشویم دوباره تحریم است و تهدید و ...!

7- واقع‌بینی حکم می‌کند که ما هم مانند غربی‌ها، مذاکرات را جدی نگیریم! مانند " وندی شرمن "، طرف مقابل در مذاکرات را ذاتاً دروغ‌گو و غیرقابل‌اعتماد بدانیم و با به حاشیه راندن مذاکرات، به فکر واقعیت باشیم!

واقعیتی که 15 ماه است از آن غافل شده‌ایم! واقعیتی به تلخی گرفتار شدن ملت مسلمان ایران در دام عنکبوتی تحریم‌ها به دلیل سوء مدیریت مسئولانی که رهنمودهای رهبر انقلاب در خصوص اصلاح الگوی مصرف، نگرش جهادی به اقتصاد، تلاش و کار مضاعف و ... را جدی نگرفته و به‌جای انجام درست مسئولیت، یا به " بهار " می‌اندیشیدند و یا خود را " بهاری پس از 16 سال زمستان " می‌خواندند!

8- صاحب این قلم، یک سال پیش در سوم آذر در همین پایگاه پس از اعلام توافق‌نامه ژنو، به‌صراحت امید بستن به مذاکرات را بیهوده دانست! آیا قرار است سال دیگر در دومین سالگرد توافق‌نامه ژنو یادداشت دیگری با همین مضمون نوشته شود؟

فأین تذهبون؟