آرمان نوشت: ویروسی که امروز در بدن اصلاحات جولان می‌دهد و چهره‌اش را همانند دهه 70 شاداب نمی‌کند را باید در درون اردوگاه اصلاح‌طلبی یافت و نه حتی یک قدم خارج آن. نام این ویروس «نشناختن خود» است.

گروه سیاسی مشرق - رسانه‌های مکتوب همواره نقش عمده‌ای در هدایت افکار عمومی و جریان‌سازی رسانه‌ای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامه‌ها، جایگاه ویژه‌ای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامه‌های متعلق به جریان اصلاح‌طلب می‌پردازد.

****

روزنامه‌های زنجیره‌ای اصلاحات روز پنج‌شنبه را با تمرکز خبری بر جزییات معافیت سربازان غایب پرداختند؛ از سوی دیگر روزنامه مردم‌سالاری با انعکاس سخنان دبیر کل این حزب نسبت به نگرش اصلاح‌طلبان به دولت یازدهم پرداخت و در همین راستا نوشت «اگرچه دولت یازدهم مطلوب اصلاح‌طلبان نیست و اعلام نکرده اصلاح‌طلب است بلکه با شعار اعتدال‌گرایی روی کار آمده اما از حمایت اصلاح‌طلبان برخوردار است. دبیر کل حزب مردم‌سالاری اضافه کرد: انتظار می‌رود در دولت یازدهم، دولتمردان با نگاه به اتفاق‌هایی که در دولت گذشته افتاد، سعی در ایجاد و جلب رضایت خاطر مردم داشته باشند.»

روزنامه مردم‌سالاری

ارگان رسمی حزب مردم‌سالاری پنج‌شنبه را با تیترهای «تأمین کامل امنیت زائران اربعین حسینی» و «بهت جهانی از خشونت سیا» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.

· دولت یازدهم مطلوب اصلاح‌طلبان نیست

اصلاح‌طلبان هنوز در دو راهی پذیرش روحانی در گفتمان سیاسی اصلاحات سردرگم هستند، این بار دبیر کل حزب مردم‌سالاری با سخنانش این دوگانگی را ابراز کرد؛ مصطفی کواکبیان روز چهارشنبه در نشست با دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر با موضوع تبیین عملکرد دولت یازدهم، اظهار کرد: «اگر تفکر دولت دهم ادامه می‌یافت معلوم نبود وضعیت کشور در زمینه سیاست خارجی، تحول اداری، فرهنگی، اجتماعی و سایر موارد به کجا می‌رسید. وی اضافه کرد: اگرچه دولت یازدهم مطلوب اصلاح‌طلبان نیست و اعلام نکرده اصلاح‌طلب است بلکه با شعار اعتدال‌گرایی روی کار آمده اما از حمایت اصلاح‌طلبان برخوردار است. دبیر کل حزب مردم‌سالاری اضافه کرد: انتظار می‌رود در دولت یازدهم، دولتمردان با نگاه به اتفاق‌هایی که در دولت گذشته افتاد، سعی در ایجاد و جلب رضایت خاطر مردم داشته باشند.»

روزنامه ابتکار

روزنامه ابتکار پنج‌شنبه را به تیترهای «خرید یا جریمه؟» و «زائران کوی دوست» اختصاص داد.

· آقای رییس‌جمهور؛ مراقب حرف زدنت باش!

«تازه‌به‌دوران‌رسیده‌ها» جواب رییس‌جمهور به منتقدان دولت در روز دانشجو بود؛ روزنامه ابتکار انتقاد به شیوه گفتاری حجت‌الاسلام روحانی را حمله مجدد آنچه تندروها می‌خواند، تعبیر کرده است و در همین راستا در یادداشتی تحت عنوان «مراقب حرف زدنت باش!» که تیتر از سوی یکی از منتقدان دولت در خطاب به حجت‌الاسلام روحانی می‌باشد، نوشت «مخالفان تندروی دولت هیچ فرصتی را برای حمله به رئیس‌جمهور از دست نمی‌دهند. آن‌ها گویی تیمی را مسئول رصد کردن جملات و مواضع رئیس‌جمهور و دولتی‌ها کرده‌اند تا با ساماندهی حملات به‌صورت هماهنگ شده، امکان ایجاد التهاب در فضای سیاسی کشور را همچنان در دست داشته باشند. از همین منظر است که پس از سخنان تندوتیز حمید رسایی در صحن علنی مجلس، ساعاتی پس از سخنان رئیس‌جمهور در مراسم روز دانشجو، برخی دیگر از چهره‌های این جریان نیز وارد صحنه شده و حملات خود را به حجت‌الاسلام حسن روحانی آغاز کردند تا در هماهنگی با جریان رسانه‌ای این طیف، پروژه خود را پیش ببرند. پس عجیب نیست اگر اسماعیل کوثری، نماینده عضو این جریان به رئیس‌جمهور بگوید که مراقب حرف زدنش باشد و لاله افتخاری عضو دیگر این گروه نیز به روحانی توصیه کند که احترام خودش و لباس روحانیت را نگه دارد.»

روزنامه اعتماد

روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد نیم‌تای بالای صفحه اول خود را به تیترهای «پیاده به عشق حسین (ع)» و «جزییات مهم معافیت سربازی غایبان» اختصاص داده است.

· اماواگر؛ سر لیستی عارف

روزنامه اعتماد در صفحه احزاب این روزنامه با حسن رسولی از اعضای برجسته ستاد انتخاباتی محمدرضا عارف در سال 1392 به گفت‌وگو پرداخته است؛ عضو بنیاد باران پیرامون عملیاتی شدن استراتژی انتخاباتی 92 اصلاحات برای انتخابات مجلس اظهار داشت «ما در انتخابات مجلس پیش رو هم تکرار و تعمیم راهکار اجماعی را که در ریاست‌جمهوری به کاربردیم مورداستفاده قرار می‌دهیم؛ اما به‌هرحال انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری تفاوت ماهوی از حیث سازمان اجماع‌سازی به‌صورت ملی، استانی و در حوزه‌های انتخابیه خواهیم داشت که در حال حاضر در بخش‌های مختلف حزبی و غیر حزبی دوستان اصلاح‌طلب در حال نهایی کردن رویکردها و ساختار این اجماع‌سازی هستیم.

در حال حاضر اصلاح‌طلبان چگونگی اجماع‌سازی در حوزه‌های انتخابیه‌ای را که تعداد کاندیداهای اصلاح‌طلب بیشتر از کرسی‌های آن حوزه باشند بررسی می‌کنند و در حقیقت محصول نهایی این ساختار اجماع‌سازی ارائه یک لیست واحد از سوی اصلاح‌طلبان است و سازمانی که بتواند به ما کمک بکند برای رسیدن به این لیست واحد جزییاتش الآن در محافل کارشناسی و حرفه‌ای در حال طراحی است.» وی سپس پیرامون ایده تعامل با حاکمیت که از سوی رهبر اصلاحات بیان شده است، اظهار داشت «... نوعی اصلاحات‌هراسی در فضای رسانه‌های عمومی و برخی نهادهای حکومتی شکل گرفت که خوشبختانه به دلیل ناموجه بودن این تبلیغات سوء در افکار عمومی تاثیری نگذاشت چون اگر این تبلیغات تأثیرگذار بود و با توجه به محدودیت‌ها نباید کاندیدای موردحمایت اصلاح‌طلبان رییس‌جمهور می‌شد، به‌هرحال ما از این مرحله عبور کردیم.

درگذشته هم تعامل با حاکمیت از استراتژی‌های ما بوده است و آقای خاتمی در هشت سال گذشته نزدیک‌ترین و صادقانه‌ترین و شفاف‌ترین رابطه را با حاکمیت داشته و به‌هیچ‌عنوان قهر و خانه‌نشینی نداشتند. مواضعشان هم تفاوتی نداشته است. الآن هم در دولت، آقای روحانی این امکان بیشتر فراهم است که به‌عنوان یک راهبرد مشخصاً در موردبحث انتخابات این تعامل را با شورای نگهبان و زیرمجموعه نظارتی این نهاد قانونی و بخش اجرایی یکی از راهبردهای اساسی جریان اصلاحات برای خنثی کردن رسوبات برخی جریان‌های به‌جامانده و غیرواقعه‌یی هشت سال گذشته است.» همچنین حسن رسولی سر لیستی محمدرضا عارف در انتخابات مجلس را به اماواگر تصمیم جمعی حواله‌کرد و در همین راستا گفت «به‌هرحال جریان اصلاحات ظرفیت‌های گوناگونی دارد که شامل ظرفیت‌های حزبی و شخصیت‌های تأثیرگذار سیاسی است. آقای عارف هم جزو همین شخصیت‌های تأثیرگذار در جریان اصلاحات است؛ اما در مورد سر لیستی ایشان همه‌چیز بستگی به عقل جمعی و تصمیم جمعی اصلاح‌طلبان دارد؛ اما اگر برای سر لیستی ایشان در انتخابات مجلس تصمیمی گرفته نشود عارف هنوز هم آمادگی این را دارد که از من به خاطر ما بگذرد»

روزنامه شرق

روزنامه اصلاح‌طلب شرق صفحه اول خود را به تیترهای «معافیت از سربازی با پرداخت جریمه 20 تا 50 میلیون تومانی» و «کاروان نینوا در راه کربلا» اختصاص داد.

· میراث احمدی‌نژاد؛ عامل افزایش بودجه نهاد ریاست‌جمهوری

این بار نوبت نوبخت بود تا آنچه «میراث» هشت‌ساله احمدی‌نژاد تعبیر می‌کند را به افکارعمومی یادآوری کند؛ روزنامه شرق در صفحه سیاسی خود به چرایی افزایش بودجه نهاد ریاست‌جمهوری در سال آینده پرداخته است و در همین راستا نوشت «مخالفان دولت مدعی هستند دولت، خود را برای انتخابات مجلس که سال آینده در اسفند ماه برگزار خواهد شد، آماده می‌کند و برای جبران هزینه‌هایش هم بودجه نهاد ریاست جمهوری را افزایش داده است؛ اما اعضای دولت ضمن رد شایعات می‌گویند راز این افزایش در بدهی‌های به‌جامانده از دولت گذشته است؛ بدهی‌هایی که با وجود افزایش چشمگیر سالانه بودجه نهاد ریاست جمهوری طی هشت سال ریاست محمود احمدی‌نژاد بر دولت، حالا گریبان دولت یازدهم را گرفته است؛ سخنگویی دولت در واکنش به طرح این موضوع از سوی برخی از رسانه‌ها گفت: «این اقدامات انسان را یاد شبکه‌های ماهواره‌ای می‌اندازد که برای تخریب نظام و سپاه کار می‌کنند، این موضوع کذب محض و دروغ است.» محمدباقر نوبخت در حاشیه جلسه روز گذشته هیأت دولت افزود: «نهاد ریاست جمهوری با دو مشکل بزرگ مواجه است؛ یکی این است که برخی از تعهدات دولت پیشین، امروز در دادگاه مورد توجه قرار گرفته است و شرکتی که کارهای خدماتی و تبلیغاتی انجام می‌داده و به جهت اینکه به این پیمانکار پولی پرداخت نشده، شکایت کرده، حکم دادگاه این بود که نهاد ریاست‌جمهوری باید 90 میلیارد تومان بپردازد. هم اکنون موقع دادگاه رسیده و باید این پول پرداخت شود.»

روزنامه آرمان امروز

روزنامه آرمان امروز صفحه اول خود را به تیترهای «غضنفرهای داخلی به دشمنان «گرا» می‌دهند» و «بازداشت 12 متهم فساد 12 هزار میلیاردی» اختصاص داد.

· اعتراف به ازهم‌گسیختگی گفتمانی اصلاحات

مطهره شفیعی در صفحه سیاسی روزنامه آرمان ازهم‌گسیختگی گفتمانی اصلاحات گلایه می‌کند و از فعالان این جریان سیاسی تأمل در این مقوله را مطالبه می‌نماید، وی در همین راستا نوشت «ویروسی که امروز در بدن اصلاحات جولان می‌دهد و چهره‌اش را همانند دهه 70 شاداب نمی‌کند را باید در درون اردوگاه اصلاح‌طلبی یافت و نه حتی یک قدم خارج آن. نام این ویروس «نشناختن خود» است که البته با بی‌هویتی هیچ قرابتی ندارد چنانکه ریشه اصلاحات چنان مستحکم است که حتی سخت‌ترین مخالفان، از بیان ناآگاهی به ریشه جریان اصلاحات قاصر هستند» همچنین وی معتقد است که عدم تعریف‌پذیری اصلاحات در سپهر سیاسی کشور ختم به «تراژدی» برای این جریان سیاسی خواهد شد و برای جلوگیری از شکست گفتمانی این نگرش سیاسی نسبت به رقبای گفتمانی‌اش باید فعالان سیاسی راهکاری را بجوید؛ در همین راستا این روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب نوشت «در فضای امروز یعنی یک‌سال و اندی که از استقرار دولت اعتدال و میانه‌روی گذشته است، اصلاحات نیاز دارد در فضایی که آرامش نسبی بر اردوگاهش حاکم است برای همیشه یک تعریف واقعی از خود ارائه کند و چنین نباشد که در هنگامه هر انتخاباتی یک تعریف به مخاطبان و حامیان عرضه شود. از سوی دیگر باید مدتی وقت صرف ارائه اندیشه‌ای شود تا تعریف ارائه شده همه‌گیر باشد و در این مقطع از اندیشیدن به اقدامات عملی در قبال اصلاحات خودداری شود تا اصلاحات بار دیگر همان اصلاحات گذشته با رویکرد جدید شود.»

روزنامه ایران

روزنامه دولتی ایران، صفحه اول خود را به تیترهای «شرایط خرید سربازی مشمولان غایب» و «قدم‌های مشتاق در بزرگ‌ترین راهپیمایی جهان» اختصاص داد.

· توضیح درباره بازداشت اعضای حزب ندای ایرانیان

سه روز قبل تعدادی از اعضای فعال و سابقه دار جریان فتنه در یک خانه فساد مختلط دستگیر شدند؛ که در بین دستگیرشدگان (م.ب) و (ج.ف) از اعضای اصلی گروه غیرقانونی "باشگاه جوانان اصلاح‌طلب " و حزب تازه تأسیس ندای ایرانیان دیده می‌شد؛ در جریان این بازداشت ابزارهای ارتباطی که به‌منظور تبلیغ علیه نظام و ارتباط با شبکه‌های مجازی ضدانقلاب و فتنه مورداستفاده قرار گرفته است، کشف و ضبط گردید. روزنامه ایران در همین راستا نوشت «سخنگوی حزب ندای ایرانیان خبر داد دستگیری سه عضو این حزب مرتبط با فعالیت‌های حزب نیست. «حسن یونسی» به ایرنا گفت: سه نفر از دوستان فعال و مرتبط با حزب روز سه‌شنبه بازداشت شدند که یک نفر از آن‌ها آزادشده است.»

روزنامه آفتاب یزد

روزنامه اصلاح‌طلب آفتاب یزد با تیترهای «تصمیم جدید برای حذف یارانه پردرآمدها» و «حق زنان گسترده‌تر از «وزیر شدن» است» میزبان نگاه خوانندگانش بود.

· زمان احمدی‌نژاد برداشت نادرستی از آرمان‌های امام وجود داشت

روزنامه آفتاب یزد در صفحه سیاسی خود به بازتاب سخنان نعمیه اشراقی پرداخته است؛ نعمیه اشراقی با انتقاد از فضای رسانه‌ای دولت گذشته اظهار داشت «در دولت احمدی‌نژاد احساس کردم برداشت‌های نادرست از آرمان‌های امام (ره) می‌شود به همین دلیل ورود کردم و احساس خودم این است برای اینکه حرف‌های من شنیده نشود برای من حاشیه‌سازی شد به این دلیل که حرف‌هایی را زدم که برای برخی افراد خوشایند بود. اکثر چیزهایی که به من نسبت دادند، کاملاً دروغ بود و مشکل دنیای مجازی این است که شما نمی‌توانید حقانیت خود را ثابت کنید و خیلی راحت می‌شود هر چیزی را به هر کسی نسبت داد» هر چند خانم اشراقی دلیل سکوت خود را نسبت به توهین به تصاویر امام خمینی (ره) در دوران فتنه 88 و همچنین اظهارات عیسی سحرخیر را بیان نکردند.