در انتخابات ریاست جمهوری 92 زمانیکه اصلاح طلبان احساس کردند برای کسب کرسی ریاست جمهوری باید با یکدیگر متحد شوند و گزینه واحدی را معرفی کنند، محمدرضا عارف گزینه اصلاحات به نفع حجتالاسلام حسن روحانی از گردونه انتخابات کنار رفت و بالاخره 24 خرداد 1393 حجتالاسلام حسن روحانی پیروز عرصه رقابت شد.
بعد از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، برخی اصلاحطلبان از جمله پورنجاتی با اشاره به همین حمایت خود از روحانی در انتخابات ریاستجمهوری، تلویحاً اعلام میکردند که رئیسجمهور باید به مطالبات حداکثری این گروه تن دهد در غیر اینصورت پشتوانه خود را از دست خواهد داد.
مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری، مدیر مسئول روزنامه مردمسالاری و رئیس سابق شورای هماهنگی جبهه اصلاحات درباره حمایت های اصلاح طبیان از رئیس جمهور در انتخابات 1392 معتقد است: "اگر حمایت اصلاحطلبان از آقای روحانی نبود، آقای روحانی نمیتوانست در برابر اصولگرایان در انتخابات ریاستجمهوری دوره یازدهم پیروز شود."
مشروح گفتوگویی با مصطفی کواکبیان را در زیر میخوانید:
*: به نظر شما حمایت اصلاحطلبان در روی کار آمدن دولت آقای روحانی به چه میزان موثر بوده است؟ و آیا میتوان برخی قولهای اصلاحطلبان مبنی بر وامدار بودن آقای روحانی به این جریان را پذیرفت؟
***روحانی نمیتواند خودش را وامدار اصلاحطلبان نداند
کواکبیان: دولت آقای روحانی نمیتواند خودش را وامدار اصلاحطلبان نداند. ما در جریان هستیم که در انتخابات 92 چه اتفاقی افتاد و اگر حمایت اصلاحطلبان از آقای روحانی نبود، آقای روحانی نمیتوانست در برابر اصولگرایان در انتخابات ریاستجمهوری دوره یازدهم پیروز شود. البته من نمیخواهم بگویم دولت یازدهم، دولت اصلاحطلب است؛ چرا که آقای روحانی بارها گفتهاند که دولت یازدهم دولت اصلاحطلب نیست؛ اما باید بپذیریم که اصلاحطلبان به بخشی از بدنه دولت ورود پیدا کردهاند و مناصبی را به خود اختصاص دادهاند و لذا تاکنون اصلاحطلبان پشتیبان دولت بودهاند.
*: یعنی دولت یازدهم، دولت ترکیبی از اصلاح طلبان و اصولگرایان است؟
کواکبیان: بله؛ هم اصولگرایان و هم اصلاحطلبان در این دولت حضور دارند و فرض بر این است که دولت یازدهم دولت معتدلی است و رفتارهای اعتدالی دارد و به همین دلیل احزاب اعتدالگرای طرفدار دولت میتوانند بگویند که چون طرفدار دولت هستند لیست انتخاباتی حامیان دولت را ارائه دهند؛ هیچ اشکالی هم برای این کار وجود ندارد اما عوامل دولت نباید برای انتخابات آتی لیست بدهد.
*: نظر شما در مورد نسبت دولت و اصلاحطلبان در انتخاب آینده چیست؟
کواکبیان: دولت باید به این سمت و سو برود که اولاً کارآمدی خود را بیشتر نشان دهد و همت کند تا مشارکت حداکثری مردم در انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری حاصل شود و این از وظایف مهم دولت در برگزاری انتخابات پرشور و گسترده است.
ثانیاً دولت در زمان انتخابات وعدههایی همچون اجرای منشور حقوق شهروندی داد لذا باید مرّ قانون را در اجرای بیطرفانه انتخابات و تعامل با دستگاههای نظارتی برای دفاع از حقوق نامزدهای انتخاباتی را پیگیری کند؛ یعنی دولت باید جاده را هموار کند تا انتخابات بیحاشیه و بدون دردسر و صددرصد با آرامش به صورت آزادانه، عادلانه و گسترده برگزار شود و اگر این نکات را در مورد دولت در نظر بگیریم و به عبارت دیگر اگر همگان به حقالناس بودن رأی مردم ملتزم باشند، قطعاً انتخابات سالم، بیحاشیه و خوبی به عنوان اولین انتخابات دولت یازدهم خواهیم داشت.
***مبنای تنظیم لیست انتخاباتی اصلاح طلبان باید شورای هماهنگی جبهه اصلاحات باشد
البته در خصوص اصلاحطلبان نیز ما بر این باوریم که مبنای تصمیمگیری برای انتخابات و تنظیم لیستها باید شورای هماهنگی جبهه اصلاحات باشد که چندین حزب اصلاحطلب در آن حضور دارند و سایر اصلاحطلبان هم میتوانند برای این لیست نظر بدهند و پشتیبانی و حمایت کنند.
*: برخی از اصلاحطلبان معتقدند در برخورد با دولت، باید در خفا انتقاد و در علن حمایت کنیم، آیا این استراتژی را قبول دارید؛ به نظر شما روش اصلاحطلبان در مواجهه با دولت باید چگونه باشد؟
کواکبیان: خیر؛ بنده معتقدم از دولت باید نقد هم صورت گیرد و انتقاد از دولت به صورت علنی نیز باشد، اشکالی ندارد و اتفاقاً کمک به دولت محسوب میشود. دولت متوجه ضعفهایش میشود و برای برطرف کردن آن تلاش میکند. اگر ما میخواهیم برخی چیزها را علنی نکنیم، ممکن است در تاریخ خودمان را سرزنش کنیم که چرا در آن مقطع نگفتیم. مثلاً از مواردی که بنده همواره درباره آن بحث دارم در مورد هدفمندی یارانهها بوده است. ما به دولت گفتیم که عادلانه نمیدانیم که وزیر اقتصاد دولت یازدهم اعلام کند 10 میلیون پولدار و ثروتمند را شناسایی کردهایم اما همچنان یارانه بگیرند.
از طرف دیگر برخی میگویند به خاطر توصیه علما، مراجع، صداوسیما و دولتمردان برای گرفتن یارانه ثبت نام نکردیم علیرغم اینکه به این پول نیاز داشتیم. اما افرادی هم هستند که پورشه سوار میشوند و چندین خودرو در خانههایشان دارند و نیازی هم به 45 هزار تومان هم ندارند. آیا عدالت است که این افراد یارانه بگیرند؟ لذا ما میگوییم حتماً باید یارانه ثروتمندان شناسایی شده قطع شود.
هر چند ما گفتیم هدفمندی یارانهها، باید بالاخره روزی تمام شود، نباید چنین گفته شود که گویا همه دولتها روشهای پوپولیستی را بر روش حقیقتگرایانه ترجیح میدهند؛ لذا باید انتقادات خود از دولت را بیان کنیم و دولت هم باید این انتقادات را به عنوان هدیه برای خود تلقی کند و درصدد رفع مشکلات خود بر آید.
***اعتقاد ندارم این دولت غایت و آرمان اصلاحطلبی و مطلوب نهایی اصلاحطلبان باشد
*: برخی میگویند دولت یازدهم برای اصلاحطلبان ایده آل نیست و فکر میکنند باید دولت ایدهآل اصلاحطلب سرکار آید؛ ولی برخی میگویند دولت یازدهم ایده آل است؛ نظرتان چیست؟
کواکبیان: من به این موضوع اعتقادی ندارم که این دولت غایت و آرمان اصلاحطلبی و مطلوب نهایی اصلاحطلبان باشد؛ البته وقتی دولت یازدهم را با دولت نهم و دهم مقایسه میکنیم، متوجه میشویم که باید خدا را شاکر باشیم و رضایتمندی خود را از این دولت اعلام کنیم؛ چراکه شرایط نسبت به قبل تفاوت کرده است و این دولت در عرصه سیاست خارجی، مباحث اقتصادی، امور اجتماعی، مسائل فرهنگی، توسعه سیاسی و تحولات اداری اقدامات خوبی را آغاز کرده است. ما در مقایسه با دولت قبل، اظهار رضایت مندی داریم و هر چند تا وضعیت مطلوب فاصله زیادی داریم.
*: آیا دولت خاتمی را بهتر از دولت روحانی میدانید؟
کواکبیان: نباید دولت آقای روحانی با دولت آقای خاتمی مقایسه شود. من معتقدم شرایط آن زمان با شرایط فعلی فرق دارد؛ اما در توسعه سیاسی بنده دولت خاتمی را موفقتر میدانم؛ چراکه در یک سال و نیم اخیر در بحث توسعه سیاسی داخلی ما چندان اقدامی را مشاهده نکردهایم و همیشه گفتهام که دولت یازدهم در توسعه سیاسی کُند حرکت میکند.
*: نظرتان درباره چینش کابینه چیست؟
کواکبیان: من معتقدم افرادی که در کابینه آمدند، به دلیل خط سیاسیشان نبود؛ بلکه به دلیل ارتباطات با شخص آقای روحانی در مرکز تحقیقات استراتژیک و یا در شورای عالی امنیت ملی و یا مراکز دیگر در کابینه حضور یافتند.
بنابراین وزرا به خاطر خط و خطوط سیاسی انتخاب نشدند بلکه به دلیل ارتباطات شخصی و معیارهای آقای روحانی جهت شایستهسالاری انتخاب شدند و در کابینه یازدهم حضور یافتند. بنده معتقدم حتماً میشد در وزارتخانهها وضعیت کارآمدتر و مطلوبتری داشته باشیم. چراکه بسیاری از وزرا بیش از آنکه منویات و اهداف دولت را پیگیری کنند، به روزمرگی افتادهاند و مسائل را پیش میبرند و الّا اهداف دولت در بسیاری از زمینهها شفاف اعلام شده است.
*: حضور وزرا در فیسبوک و توییتر را مناسب میدانید؟
کواکبیان: اگر کسی بتواند در فیسبوک فعال باشد و همزمان وظایف خود را به صورت صحیح انجام دهد، اشکالی ندارد. برخی از وزارتخانهها در راستای اهداف دولت و شعارهای انتخاباتی بهتر میتوانند اقدام کنند؛ البته من نقدی به دولت دارم و آن این است که باید سرعت زمان را بیشتر در نظر بگیرد.
***کارآمدی دولت در انتخابات آینده و حضور حداکثری مردم در انتخابات تأثیرگذار است
باید توجه کنیم که تقریباً یک سوم عمر کابینه یازدهم یعنی یک سال و چند ماه از عمر دولت گذشته است و چشم برهم بزنیم، عمر این دولت به سر میآید؛ کارآمدی دولت در انتخابات آینده و حضور حداکثری مردم در انتخابات تأثیرگذار است.
*: برخی افراد معتقدند که سعه صدر دولت در برابر منتقدان بالا نیست؛ آیا دولت در برخورد با منتقدان موفق عمل کرده است؟
کواکبیان: بهتر بود که آقای روحانی در برخی سخنرانیها برخی مسائل را مطرح نمیکرد. بنده معتقد نیستم که به منتقدان کم سواد یا بیسواد بگوییم. اگر هم بیسواد یا کم سواد باشند، ولی آنها هم حق انتقاد دارند.
*: از فرصتی که در اختیار ما گذاشتید، متشکریم.
کواکبیان: من هم از شما متشکرم.