کد خبر 543231
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۵:۵۶

یک روزنامه انگلیسی نوشت: با وجود ادعای پیروزی اصلاح‌طلبان، جریان ضدغربی بر جامعه ایران حاکم است.

به گزارش مشرق، اخبار ویژه روزنامه کیهان را در ادامه می‌خوانید:


عارف: اصلاح‌طلبان به من گفتند بدلی در حالی که می‌توانستم پیروز 92 باشم


محمدرضا عارف می‌گوید از نتایج انتخابات تهران شوکه شده و فکرش را نمی‌کرده که چنین نتیجه‌ای رقم بخورد.
وی در مصاحبه با روزنامه اعتماد به اتهامات اصلاح‌طلبان علیه خودش در سال 91 و 92 می‌پردازد و می‌گویند: به من گفتند امنیتی‌ها تو را جلو انداخته‌اند تا در نهایت با دو، سه میلیون رای ضایع شوی و این را به پای کل اصلاحات بنویسند، خوب به خاطر دارد که سه سال پیش همین روزها به او می‌گفتند اصلاح‌طلب بدلی،  شما که باید خوب به خاطر داشته باشید چه تهمت‌هایی به من زدند. گفتند اصلاح‌طلب بدلی‌ام. گفتند با دستور امنیتی‌ها وارد انتخابات شده‌ام. هزار و یک حرف زدند اما به هیچ کدام پاسخ ندادم.
عارف می‌گوید: «کار با نظرسازی‌ها ندارم اما نظرسنجی‌هایی که به من می‌رسید، نشان می‌داد می‌توانم پیروز انتخابات باشم اما از ابتدا گفته بودم به خرد جمعی احترام می‌گذارم و حالا افتخار می‌کنم که به راحتی از قدرت گذشتم.»
اصلاح‌طلبان در آخرین نظرسنجی سال 92 که سه روز قبل در انتخابات انجام شد، گفتند عارف 8 درصد رأی داشت.
وی در ادامه این مصاحبه درباره نتایج انتخابات تهران تصریح کرد: «فکرش را هم نمی‌کردم این اتفاق بیفتد. تا زمان اعلام نتایج فکر نمی‌کردم وضعیت به این خوبی باشد برآورد خود من این بود که در بهترین حالت 20 نفر دور اول رای می‌آورند که 15، 16 نفرشان از لیست ما و 4، 5 نفر از لیست رقیب‌مان خواهند بود، بقیه هم دور دومی می‌شوند. واقعا تعجب کردم. باورم نمی‌شد فکر می‌کردم شاید این نتیجه مربوط به یک منطقه خاص تهران باشد و در مراحل بعد ترکیب عوض شود.»
وی درباره ریاست مجلس و احتمال ریاست لاریجانی می‌گوید: کسی وکیل من نیست که از قول من حرف بزند. خودم می‌دانم چه زمانی چه حرفی بزنم و جز با مشورت و اتکا به خردجمعی تصمیمی نمی‌گیریم.


گزارش رویتر و فرانس‌پرس از پیروزی اصولگرایان


یک روزنامه انگلیسی نوشت: با وجود ادعای پیروزی اصلاح‌طلبان، جریان ضدغربی بر جامعه ایران حاکم است.
روزنامه تایمز نوشت: موفقیت، اصلاح‌طلبان و میانه‌روها بستری برای امیدواری است. اما نمی‌توان آن را «بهار ایرانی» نامید چون جریان ضدغربی همچنان در سطح جامعه ایران به شدت جاری است. نباید فراموش کرد که ایران به شدت مخالف غرب است. لذا خام‌اندیشی است که تصور کنیم انتخابات، نگاه حاکمیت را به موضوعاتی مانند اسرائیل تغییر دهد.
از سوی دیگر خبرگزاری رویتر می‌نویسد:  هرچند اصلاح‌طلبان 30 کرسی پایتخت را از آن خود کردند اما  موفقیت آنها  در خارج از پایتخت محدود بود به طوری که اصولگرایان بسیاری از کرسی‌های دو مجلس را به دست آوردند.
آنتوان ژوکه سردبیر لیبراسیون نیز به فرانس 24 گفته است: تمامی کارشناسان ایران بر این باورند که اتفاق خاصی در این کشور نیفتاده و به نظر می‌رسد انقلابیون بخواهند برتری ایدئولوژیک خود را حفظ کنند.
خبرگزاری فرانسه نیز نوشت: نتایج نهایی 221 کرسی نشان داد که فهرست اصلی اصولگرایان موفق به کسب 103 کرسی شده، در حالی که اصلاح‌طلبان و میانه‌روها (اعتدال‌گرایان) 95 کرسی دارند و باقی نصیب مستقل‌ها شده.
بررسی خبرگزاری رویترز هم نشان می‌دهد که با در نظر گرفتن نتایج تهران (30 کرسی که اکنون پیروزی لیست امید نزدیک به اصلاح‌طلبان در آن قطعی شده) اصلاح‌طلبان برنده 88 کرسی، اصولگرایان برنده 105 کرسی و مستقل‌ها صاحب 46 کرسی شده‌اند.
در همین حال روزنامه یواس‌ای‌تودی معتقد است: هیچ تغییر معناداری در ایدئولوژی جمهوری اسلامی پس از انتخابات ایجاد نخواهد شد. مطابق نظرسنجی دانشگاه مریلند، افکارعمومی ایران پس از توافق هسته‌ای، همچنان موضع ضدغربی دارند.


عارف قابل احترام است اما تجربه‌ای برای ریاست مجلس‌ ندارد


«عارف چهره قابل احترامی است اما تجربه لازم برای ریاست مجلس را ندارد».
غلامعلی جعفرزاده (عضو فراکسیون رهروان و منتخب مردم رشت در انتخابات مجلس دهم) در مصاحبه با نامه‌نیوز و در مورد احتمال ریاست لاریجانی و عارف در مجلس دهم گفت: فکر می‌کنم ریاست مجلس آینده آقای لاریجانی خواهد بود. باید از تجارب وی در مجلس آینده استفاده شود.
وی ادامه داد: آقای عارف یک چهره قابل احترام سیاسی هستند اما تجربه لازم برای حضور در جایگاه ریاست مجلس را ندارد.
جعفرزاده اظهار داشت: آقای عارف و تیم‌شان می‌توانند یک نقش بسیار خوبی در جریان‌سازی سیاسی کشور داشته باشند، بر همین اساس از وی برای این جریان‌سازی حمایت می‌کنیم اما ریاست مجلس را اجازه دهند کسی که کاردان و مورد تایید و شخص شایسته‌ای است به دست بگیرد.
جعفرزاده با بیان اینکه عارف نیز در نهایت با ریاست لاریجانی موافقت می‌کند گفت: من تقاضا دارم که آقای عارف، کاندیدای ریاست مجلس نشود.
پیش از این حسن زمانی مشاور لاریجانی هم گفته بود عارف برای نایب رئیسی مجلس مناسب است. به نظر می‌رسد با توجه به همکاری روحانی و لاریجانی در ماجرای برجام، روحانی نیز لاریجانی را بر عارف ترجیح می‌دهد. عارف در انتخابات سال 92 و تحت فشار خاتمی بدون اعلام حمایت از روحانی، انصراف داد و کنار رفت.
همزمان، روزنامه اصلاح‌طلب همدلی نیز لاریجانی را مناسب‌تر از عارف برای ریاست مجلس معرفی کرد و نوشت: «روی کار آمدن دولت حسن روحانی که نزدیکی سیاسی بیشتری با لاریجانی دارد، در رویکرد مجلس هم تاثیرگذار بود. حمایت‌های جدی لاریجانی در جریان تصویب برجام و انتخاب وزرای دولت، اهمیت این که چه کسی بر مسند ریاست مجلس تکیه زند را دو چندان کرد.
اکنون انتخابات به پایان رسید و ترکیب مجلس به صورتی خواهد بود که ادامه ریاست لاریجانی محتمل خواهد بود.
در همین حال سایت خبر آن‌لاین که به دولت نزدیک است در تحلیلی، سهم «معتدل‌ها» را در انتخابات مجلس دهم بیشتر از «اصلاح‌طلبان» دانست و نوشت اصلاح‌طلبان دنبال پیروزی عاریتی هستند.
در همین حال محمدرضا عارف در مصاحبه با روزنامه اعتماد و درباره موضوع ریاست‌مجلس به طور سربسته گفته است: کسی وکیل من نیست که از قول من حرف بزند. خودم می‌دانم چه زمانی چه حرفی بزنم.
احتمالا اشاره عارف به برخی اصرارهای اعتدالیون برای انصراف از ذهنیت ریاست‌مجلس است. اما هرچند عارف سربسته موضع گرفته، علیرضا خامسیان مسئول روابط عمومی دفتر عارف موضع صریحی دارد. خامسیان در حالی که در حلقه‌های اصلاح‌طلبان در تلگرام با پیشنهاد آماده شدن برای ریاست دفتر رئیس مجلس یا مدیریت روابط عمومی مواجه است، به افکار خبر می‌گوید آقای دکتر عارف نسبت به انتظاراتی که مردم دارند پاسخگو هستند و بخشی از این انتظارات درباره مدیریت مجلس آینده است و دکتر عارف به انتظارات مردم درباره ریاست مجلس پاسخ می‌دهند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا با احتمال نامزدی دکتر لاریجانی در مجلس آینده و با توجه به حمایت بخشی از اصلاح‌طلبان از ریاست وی آیا دکتر عارف رئیس مجلس خواهند شد اظهار داشت: آقای دکتر عارف به عنوان سرلیست جریان اصلاح‌طلبی در انتخابات شناخته شده بودند و جریان اصلاح‌طلبی نیز معتقد است نامزد انحصاری خودشان در مدیریت مجلس آینده نقش داشته باشد و بعید می‌دانم در اردوگاه اصلاح‌طلبی بخواهند فردی خارج از این اردوگاه مدیریت مجلس را در دست بگیرد.
اما در مقابل هفته‌نامه طلوع که با سایت انتخاب و طیف‌ هاشمی نزدیک است نوشت: اگر اصلاح‌طلبان عاقل باشند، لاریجانی رئیس مجلس خواهد بود.


وضعیت بورس هیجانی است اما رکود بر اقتصاد حاکم است


شرایط بازار سرمایه با وضعیت اقتصادی همخوانی ندارد و جو هیجانی بر بازارهای مالی حاکم شده است.
این تحلیل را روزنامه وقایع اتفاقیه منتشر کرد و نوشت: رکود، واژه‌ای است که در سه سال اخیر، اکثر کارشناسان و فعالان اقتصادی با آن سر و کار زیادی داشته‌اند. اقتصاد ما، یک اقتصاد دولتی است، بنابراین بسیاری از صنایع چشم امیدشان به دستان دولت است.
این روزنامه اصلاح‌طلب می‌افزاید: پس از دی 1392 که بازار سهام بعد از یک دوره پرتلاطم و صعودهای پی‌درپی، روند نزولی به خود گرفت، بیشتر کارشناسان معتقد بودند این روند به زودی متوقف می‌شود یا دست کم بازار ثابت می‌ماند اما از دی 1392 تا دی 1394 بازار، کمتر شاهد صعود بود و ریزش‌های بازار به طور مداوم تکرار می‌شد، حتی در برخی مقاطع، کارشناسان نسبت به این موضوع هشدار دادند که با این روند به طور حتم، بخشی از منابع از بازار خارج می‌شود. نشانه آن را هم کاهش ارزش معاملات و حتی دفعات معاملات بیان می‌کردند که این نشانه‌ها در نیمه‌های سال 1393 به طور کامل مشهود بود. مجموع اتفاق‌هایی که در بازار سهام رقم خورد، نشان می‌داد فعالان بورس بیش از هر زمان دیگری به آینده بدبین شده‌اند و تمایلی به آورده جدید ندارند، حتی این موضوع در زمانی که توافق اولیه هسته‌ای میان ایران و شش قدرت جهانی صورت گرفت، بازار رشد چندانی نکرد و روز پس از توافق اولیه، بورس منفی شد.
در ادامه این تحلیل خاطرنشان شده است: اتفاقات سال 1394 تا قبل از اجرایی شدن برجام نیز برای بازار نتیجه دلچسب و امیدوارکننده‌ای نداشت. بیشتر کارشناسان و فعالان بازار هم بهبود روند بازار را منوط به دو موضوع می‌دانستند. یکی تغییرات و بهبود وضع سیاسی کشور و دیگری، ورود سرمایه‌های خارجی که بتواند هزینه‌های تولید را برای بنگاه‌های بخش خصوصی کاهش دهد اما از نیمه دوم سال 1394 به بعد، تا زمانی که توافق نهایی انجام شده و برجام اجرا شد، به طور کلی فضای بازار بین بیم و امید رفت و برگشت داشت و نشانه‌های زنده بودن بازار با خبرهای کوتاه درباره بهبودهای اقتصادی بروز می‌کرد. با لغو تحریم‌های ایران و آشکار شدن آثار آن که با عقد قراردادهای بزرگ میان ایران با کشورهای خارجی به منصه ظهور رسیده است، شاخص‌های بورس اوراق بهادار تهران به تبعیت از این فضا، در روزهای اخیر رکوردهای کم‌سابقه‌ای به ثبت رسانده است. رشد بازار سرمایه در چند وقت اخیر، به دلیل خوش‌بینی‌هایی بود که در این مدت در میان سرمایه‌گذاران این بازار رخ داده است؛ خوش‌بینی‌هایی که همیشه ریشه در اجرائی شدن برجام دارند و اصلی‌ترین دلیل رشد صعودی بازار سرمایه به شمار می‌روند. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که متأسفانه بخش عمده‌ای از این رشد در صنایع و شرکت‌هایی اتفاق افتاده که از لحاظ بنیادی در شرایط خوبی به سر نمی‌برند؛ صنایعی همچون خودروسازی که از قضا نیز اصلی‌ترین محرک به ویژه روانی رشد بازار محسوب می‌شود. این روزنامه می‌نویسد: نکته‌ای که در این میان وجود دارد این است که تقریباً اکثر کارشناسان بازار بورس اعتراف می‌کنند این رشد بازار متناسب با وضعیت کلان اقتصادی کشور نیست. در طول این مدت، تمامی بازارهای بورس دنیا به ویژه کشورهای نفت محور با ریزش شاخص همراه بودند اما ایران در لیست ریزش بازار بورس قرار نگرفته است؛ یعنی عملاً به واسطه افت جهانی قیمت نفت در چند ماه گذشته، بورس کشورهایی که تولید کننده نفت هستند مثل کشورهای عربی یا حتی مثل آمریکا، همه با افت شاخص مواجه شدند اما بورس تهران نه تنها ریزش را تجربه نکرده، بلکه روند صعودی نیز در پیش گرفته است. تجربه نشان داده، بورس ما همیشه رفتارهای هیجانی داشته است؛ یعنی زمانی که یک انتظار مثبت در جامعه شکل می‌گیرد، بازار بیش از آن چیزی که در واقعیت وجود دارد، عکس‌العمل نشان می‌دهد و رشد می‌کند. این در حالی است که در زمان‌هایی که انتظار منفی وجود دارد، بازار نیز بیش از حد افت می‌کند.


رویترز: ایران در صادرات نفت همچنان با موانع تحریمی مواجه است


یک مقام ارشد وزارت نفت می‌گوید همچنان موانع تحریمی برای صادرات نفت ایران وجود دارد. محسن قمصری مدیر بین‌المللی شرکت ملی نفت ایران در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت: همچنان با موانعی در راه صادرات نفت مواجه‌ایم، زیرا خریداران به دلیل مشکلات موجود در زمینه سیستم بانکی و بیمه، در زمینه افزایش سطح مبادلات محتاطانه عمل می‌کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از دبی، قمصری با اعلام اینکه ایران در جهت به دست آوردن سهم قبلی بازار پس از لغو تحریم‌ها تلاش می‌کند، یادآور شد حجم صادرات ما در ماه جاری میلادی به طور قطع بیش از ماه فوریه خواهد بود، اما این مسئله منوط به اوضاع لجستیک و کانال‌های بانکی است، به طوری که برخی شرکت‌های کشتیرانی و بانک‌ها برای وارد عمل شدن تا حدی بی‌میل هستند.