برای چهارمین روز متوالی درگیری‌های گسترده میان نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه با تروریست‌های تجزیه‌طلب مهاجم در شهر حسکه ادامه دارد.

سرویس جهان مشرقبرای مخاطبان مشرق که طی سه سال گذشته پیگیر «سلسله گزارش‌های تحلیلی - میدانی سوریه» بوده‌اند، از تحولات میدانی در جبهه‌های «حماه، لاذقیه و حسکه» گزارش‌هایی تهیه شده است که در ادامه می‌خوانید. 


تحولات میدانی جبهه حسکه

ادامه درگیری ها میان ارتش سوریه و تروریستهای تجزیه طلب مهاجم

برای چهارمین روز متوالی درگیری های گسترده میان نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه با تروریستهای تجزیه طلب مهاجم در شهر حسکه در صدر اخبار مربوط به تحولات میدانی سوریه قرار دارد. طی 24 ساعت گذشته درگیری ها تشدید شده و گسترش یافته است. شبه نظامیان کرد چند ملdتی وابسته به آمریکا با گلوله باران شدید محلات مختلف شهر و حملات سنگین به مواضع نیروهای دولتی سوریه در تلاش برای بدست گرفتن کنترل شهر حسکه می باشند.



کانون درگیری ها میان دو طرف در محلات مرکزی (مربع حکومتی متشکل از ساختمان های ادارات دولتی) و جنوبی (حی النشوه و جاده ویلا) شهر حسکه قرار دارد و علی رغم شدت درگیری ها تغییری در جغرافیای مناطق تحت سیطره طرفین رخ نداده است. هواپیماهای ارتش سوریه با گشت زنی منظم در آسمان شهر حسکه بارها مواضع و اردوگاه های گروه های تروریستی تجزیه طلب پ.ک.ک (ترکیه) و ی.پ.گ (کردهای سوریه) را بشدت بمباران کرده اند. در این بمباران ها برای نخستین بار از هواپیماهای سوخو 24 ام 2 که اخیرا توسط روسیه به ارتش سوریه تحویل گردیده استفاده شده است.



همزمان با این تحولات، مجلس شیوخ و قبایل استان حسکه در بیانیه ای رسما اقدامات شبه نظامیان موسوم به "آسایش حزب کارگران کردستان" را بشدت محکوم و هر گونه حمله به مواضع نیروهای ارتش را خیانت بزرگ به کشور تلقی کرد همچنین در این بیانیه از افراد قبایل خواسته شده تا از صفوف کردها عقب نشینی کرده و به نیروهای ارتش بپیوندند. منابع آگاه سوری از حضور محرمانه وابسته اطلاعاتی روسیه در حسکه و دیدار وی با فرماندهان شبه نظامیان تجزیه طلب کرد خبر داده اند. 


گفته می شود وی در دیداری چند ساعته به کردها بشدت هشدار داده که در صورت ادامه حملات به ارتش سوریه و اقدامات تحریک آمیز در حسکه مانند گروه های داعش و القاعده با آنها برخورد خواهد شد. برخورد قاطعانه ارتش و دولت سوریه، پشتیبانی روسیه و ایران موجب عقب نشینی شبه نظامیان شده است. این در حالی است که آمریکا که از کردها بعنوان برگه جدید برای فتنه انگیزی در پرونده سوریه و گسترش بحران تروریستی به کشورهای منطقه از حمله ایران، عراق و ترکیه استفاده می کند، ظهر امروز از قول جف دیویس سخنگوی وزارت جنگ این کشور برای سومین بار نسبت به بمباران مواضع نیروهای خود در خاک سوریه هشدار داده است.


لازم به ذکر است که دولت آمریکا بر خلاف تمامی موازین حقوقی و قانون بین المللی بدون هاهنگی و کسب مجوز از دولت قانونی سوریه و یا شورای امنیت سازمان ملل متحد از یکسال پیش 500 نیروی ویژه نظامی را وارد خاک سوریه کرده و در دو پایگاه در شهرهای عین العرب واقع در شمال غرب استان حلب و الرمیله در شمال شرقی استان حسکه این کشور مستقر کرده است. پایگاه الرمیله در نزدیکی مرز استان حسکه سوریه با استان کردستان عراق بوده و آمریکا از آن بعنوان مقری برای نقل و انتقال نیرو و تسلیحات جهت تسلیح هر چه بیشتر تروریستهای تجزیه طلب کرد بهره برداری می کند.



از سوی دیگر بمب افکن های ارتش سوریه روز گذشته دو پایگاه اصلی شبه نظامیان کرد را بمباران و به تلی از خاک تبدیل کرده اند. گفته می شود که مقر نیروهای ویژه آمریکایی مستقر در شهر حسکه تنها 150 متر با محل بمباران فاصله داشته و این موضوع سبب وحشت شدید نیروهای آمریکایی و صدور دستور خروج آنها از منطقه شده است. جف دیویس سخنگوی پنتاگون با اشاره به این بمباران به دولت سوریه هشدار داد که آمریکا اجازه هدف قرار گرفتن ائتلاف! ضد داعش را نخواهد داد.


این در حالی است که هرگونه ائتلاف و عملیات نظامی در خاک کشورهای مستقل الزاما باید مجوز دولت آن کشور و شورای امنیت سازمان ملل را اخذ کرده باشد و حضور نظامیان امریکایی در خاک سوریه کاملا برخلاف نص صریح قانون و حقوق بین المللی می باشد. حضور گسترده و قاطع نیروی هوایی ارتش سوریه دارای دو پیام مهم می باشد اول برای آمریکا که بداند چنگ و دندان نشان دادن ها برای دولت سوریه در عدم بمباران مواضع تروریستها هیچگونه سودی ندارد. 


دوم برای گروه تروریستی پ.ک.ک و شاخه سوری آن که بدانند ابتکار عمل در جبهه شمال سوریه همچنان در دستان دولت و ارتش سوریه بوده و آنها نخواهند توانست با استفاده از حربه مبارزه با داعش رویای تبدیل استان های شمالی سوریه را به لانه ای برای تجزیه کشورهای منطقه و در راس آنها ترکیه تبدیل کنند. در تحلیل کلی اوضاع در حسکه باید گفت که قطع به یقین با توجه به تلاش های پشت پرده طرفهای مختلف شامل ایران، روسیه و سوریه درگیری ها طی روزهای آینده فروکش خواهد کرد و احتمالا آتش بس فراگیر میان دو طرف به اجرا در می آید. 


لکن در این میان قطعا شبه نظامیان کرد سوری بزرگترین بازنده میدان خواهند بود. چرا که اولا خیلی زودتر از آنچه قرار بود نیت شوم خود را برای بازی کردن در پازل آمریکا برای نابودی سوریه و کشورهای همجوار آن مانند ترکیه را آشکار کردند و ثانیا برای همیشه وجهه خود را در عرصه میدانی و سیاسی سوریه بعنوان طرف تعیین کننده و قابل اتکا از بین بردند. از این پس کشورهای منطقه و دولت سوریه (بعنوان یکی از مهمترین حامیان گروه های کرد طی 25 سال اخیر) گروه های شبه نظامیی کرد را در ردیف داعش و القاعده بعنوان تهدیدی برای آینده صلح و ثبات در منطقه خواهند دید و تمامی تلاش خود را برای نابودی توان نظامی و  محدود سازی نقش آنها بعنوان طرفی غیر قابل اطمینان و مزدور آمریکا و اسراییل بکار خواهند بست.

تخلیه نظامیان آمریکایی از حسکه

همزمان با تشدید درگیری ها و گسترش بمباران مواضع گروه تروریستی پ.ک.ک در داخل و حاشیه حسکه مقام های پنتاگون (وزارت جنگ آمریکا) از خروج 300 تن از نظامیان آمریکایی مستقر در این شهر خبر دادند. جف دیویس سخنگوی رسمی پنتاگون از تجاوز هواپیماهای نظامی آمریکا به آسمان استان حسکه سوریه خبر داده و گفت که بارها برای تماس با خلبانهای سوری تلاش شده اما آنها هیچگونه وقعی به پیام های پی در پی همتایان آمریکایی نگذاشته و پس از بمباران اهداف تروریستهای تجزیه طلب به پایگاه های خود بازگشته اند. از سوی دیگر منابع نزدیک به ارتش سوریه از استقرار 4 سامانه پدافند هوایی در استان حسکه برای حفاظت از آسمان این استان در برابر هواپیماهای متجاوز خبر داده اند.


تحولات میدانی جبهه حماه

شکست سنگین هجوم النصره و جندالاقصی

 گروه تروریستی تکفیری جندالاقصی وابسته به القاعده روز گذشته با انتشار یک بیانیه از قصد خود برای آغاز عملیات نظامی علیه مواضع نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه در مناطق شمالی استان حماه این کشور خبر داده است. در بیانیه صادر شده نام این عملیات "الغزوه القادمه" عنوان شده و هدف از آن شامل "کاهش فشار نظامی دولت سوریه بر روی جبهه های حلب، انتقام از علوی ها و شیعیان، جلب تمرکز عملیات هوایی بمب افکن های سوری - روسی از حملات هوایی بر علیه خطوط تدارکاتی تروریستها در استان های حلب و ادلب، جهاد در راه خدا از طریق گرفتن انتقام کشته شدن مسلمین! از ارتش سوریه! عنوان شده است.



مبدا حملات این گروه از شهر مورک در شمال استان حماه بود که طی آن تروریستها با اجرای آتش سنگین توپخانه و موشکی برای پیشروی به سمت مواضع نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه در شهرک "معان" تلاش کردند. علی رغم درگیری های 4 ساعته میان دو طرف به دلیل آتش ویرانگر توپخانه ارتش سوریه و حملات هوایی پی در پی بمب افکن های روسی - سوری تروریستها با برجای گذاشتن تلفات بسیار سنگین مجبور به فرار از منطقه و بازگشت به مواضع سابق خود در مورک شده اند. برخی منابع نزدیک به ارتش سوریه آمار حملات هوایی را بیش از 26 فقره و اهداف آن را مواضع تروریستها در شهرهای "معركبة و اللطامنة، كفرزيتا، اللحايا و روستاهای منطقه سهل الغاب" عنوان کرده اند. 



تحولات میدانی جبهه لاذقیه

آمادگی ارتش برای حمله به کبانه

منابع میدانی نزدیک به ارتش سوریه از قصد فرماندهان سوری برای آغاز عملیات جدید در محور عملیات شمالی استان لاذقیه این کشور خبر داده اند. بنابر این گزارش، طی دو روز گذشته هزاران تن از رزمندگان یگان های ویزه ارتش و بسیج مردمی سوریه شامل صقور الصحراء، فرقه المغاویر البحر (تکاوران دریایی) و دفاع الوطنی خود را به خطوط مقدم نبرد با تروریستهای تکفیری القاعده و ارتش آزاد رسانده و برای حمله به مواضع آنها آماده می شوند.



گفته می شود که هدف از این تجمیع نیرو حمله به شهرک راهبردی کبانه واقع در جبل الاکراد لاذقیه می باشد که طی یکسال و نیم گذشته در اشغال تروریستهای تکفیری قرار داشته است. این شهرک به دلیل موقعیت راهبردی از طریق اشراف بر روستای السرمانیه (سهل الغاب) برای فرماندهان سوری بشدت دارای اهمیت می باشد. در صورت سیطره مجدد کبانه عملا خطوط دفاعی و استحکامات عناصر گروه حزب ترکستان شرقی چین و جندالاقصی در شهرک السرمانیه فروریخته و از نظر نظامی ساقط شده تلقی می شود. بدیهی است که مهمترین تبعات این موضوع دسترسی ارتش سوریه و گروه های هم پیمان به شهر مهم و حساس جسرالشغور واقع در غرب استان ادلب می باشد.


شهر جسرالشغور که یکسال و نیم پیش طی هجوم هزاران تروریست تکفیری عضو ائتلاف جیش الفتح به رهبری القاعده از کنترل دولت مرکزی سوریه خارج شده، به سبب موقعیت حساس و راهبردی آن به دروازه شمال شرقی استان لاذقیه این کشور مشهور می باشد. به همین دلیل شاهد بودیم که پس از استقرار تروریستها در آن عملا خطوط دفاعی ارتش سوریه در ارتفاعات جبل الاکراد نیز یکی پس از دیگری فروریخته و تبعات وخیمی را به آنها تحمیل کرد.



تحولات میدانی جبهه حلب

سیطره ارتش بر دو ارتفاع مهم جنوب حلب

نبردها در جبهه های جنوب و غربی شهر حلب در حالی وارد سی امین روز خود شده که طی دو روز گذشته نیروهای ارتش سوریه و گروه های هم پیمان آن با تغیر آرایش از دفاعی به هجومی، حملات گسترده ای را بطور همزمان در 3 محور علیه مواضع تروریستها آغاز کرده اند. محورهای هجوم شامل "مجتمع 1070 واحدی، دانشکده توپخانه نیروی زمینی در محله راموسه و شهرک العامریه (حاشیه جنوب غربی شهر حلب)" قرار دارد.


عملیات ارتش سوریه از دو شب پیش با بمباران شدید توپخانه ای و هوایی مواضع تروریستها در کلیه خطوط تماس آغاز شده و دارای دو بخش ایذایی و اصلی بوده است. حملات ایذایی در مجتمع 1070 واحدی و دانشکده توپخانه و عملیات اصلی در محور روستای العامریه واقع درجنوب غربی قرار داشته است. هدف از این اقدام مشغول نگاه داشتن و تمرکز زدایی از توان نظامی و تسلیحاتی تروریستها در جبهه ها مختلف و تسهیل پیشروی نیروهای خودی بوده است. پس از ساعتها نبرد سنگین نیروهای خودی موفق به سیطره بر دو ارتفاع استراتژیک منطقه شامل تل المحروقات و تل صنوبرات شده اند.



این دو تپه بر خطوط تدارکاتی تروریستها از جبهه غربی حلب به مناطق تحت سیطره آنها در راموسه و جاده خان طومان اشراف داشته و در صورت تثبیت موقعیت نظامی در آن امکان اجرای آتش گسترده توپخانه و ضد زره بر روی کاروان های تروریستها فراهم خواهد آمد. متاسفانه نیروهای دولتی سوریه این مناطق را در موج نخست هجوم تروریستها در سه هفته پیش از دست داده بودند. 


تلفات سنگین تروریستها در حلب

رسانه های نزدیک به تروریستها لیست جدیدی از تلفات خود در جریان نبردهای چند روز اخیر در شهر حلب منتشر کرده اند که بیانگر میزان تلفات و خسارات وارده به آنها و اهمیت حیاتی مناطق درگیری می باشد. در این لیست اسامی و مشخصات بیش از 60 تن از اعضا و فرماندهان ارشد و میدانی این گروه ها قرار دارد. بدیهی است لیست مذکور تنها بخش کوچکی از میزان بالای خسارات وارده به القاعده و ارتش آزاد می باشد. چرا که با توجه به مشارکت گروه هایی هم چون حزب ترکستان شرقی چین، جندالاقصی، جبهه النصره معمولا اسامی و آمار دقیقی از تلفات وارده به این گروه ها که اعضای آنها عموما غیر سوری می باشند منتشر نخواهد شد.


1- فرمانده گروه  "أنصار الإسلام" وابسته به شبکه القاعدة بنام "أبو ليث التونسي".


2- فرمانده یگان تک تیراندازان جبهة النصرة در حماه "أبو المقداد التركي".


3- فرمانده نظامی قطاع حلب در "الجبهة الشامية - الجيش الحر" الملازم أول المنشق شمس الدين ملقب بـ "أبو محمود" 


4- فرمانده تانک های  "حركة أحرار الشام" بنام سيف الله.


5- فرمانده نظامی "حركة أحرار الشام" بنام أحمد عمايا.

6- فرمانده نظامی  "جيش الإيمان" زیر مجموعه ی  "حركة أحرار الشام" سليمان أحمد أبوالعيون ملقب بـ "أبو احمد السوري".

7- فرمانده نظامی "جيش الإيمان" زیر مجموعه ی  "حركة أحرار الشام" أبو البراء الحموي.

8- فرمانده نظامی "جيش الإيمان"  زیر مجموعه ی "حركة أحرار الشام" أبو محمد المنشي.

9- فرمانده کل "لواء أنصار الدين" از زیر مجموعه ی  "فيلق الشام" بنام محمد عبد الكريم الدغيم ملقب به "أبو كرمو".

10- فرمانده میدانی  "تجمع فاستقم كما امرت ـ الجيش الحر" بنام  " محمد دكمة".


11- أبو زکریا جماعة أنصارالإسلام التابعة لـ "تنظيم القاعدة".

12- خبيب جماعة أنصارالإسلام التابعة لـ "تنظيم القاعدة".

13- أبو محمد جماعة أنصارالإسلام التابعة لـ "تنظيم القاعدة".

14- مهاجر جماعة أنصارالإسلام التابعة لـ "تنظيم القاعدة".

15- محمد العمر الملقب بـ "أبو أحمد الشيشاني" جبهة النصرة.

16- أبو سليمان اللحيدان جبهة النصرة.

17- مصطفى الشامي المعروف الملقب بـ "الحمصي" جبهة النصرة.

18- أبو ضياء "كتائب أبو عمارة - حركة أحرار الشام".

19- أحمد قدور "لواء الفرقان - حركة أحرار الشام".

20- محمد أبو عناد "حركة أحرار الشام".

21- أحمد نجار "حركة أحرار الشام".

22- عموري أحمد اليوسف "كتيبة الفتح  - حركة أحرار الشام". 

23- ياسر قراه دامور الملقب بـ "أبو عمار" "فيلق الشام".

24- محمد عبد اللطيف دلو  "فيلق الشام".

25- عبدالله إبراهيم الطقش "فيلق الشام".

26- إبراهيم خليل غاوي "فيلق الشام".

27- أحمد مأمون جبس "فيلق الشام".

28- مهند جيكو "فيلق الشام".

29- أبو اوزال "فيلق الشام" مواليد غازي عنتاب التركية.

30- أسعد علي المحمد "جيش السنة".

31- عبدالله ضرار شيخ أحمد مدينة سراقب - إدلب.

32- محمد الحسن بلدة كفرتخاريم - إدلب.

33- عبدالله محمد صالح المنصور بلدة حاس - إدلب.

34- محمد صبري مصطفى العالم بلدة أرمناز - إدلب.

35- وسيم محمد حصرية بلدة أرمناز - إدلب.

36- محمد عليوي مدينة جسر الشغور - إدلب.

37- بلال فواز السعيد بلدة سنجار - إدلب.

38- محمد جمال العبود قرية أبو مكي - إدلب.

39- بركات الخالد قرية جبالا - إدلب.

40- عبد الرحمن عبد الحميد غنيم بلدة تفتناز - إدلب.

41- محمد لؤي غزال بلدة تفتناز - إدلب.

42- محمد خالد مصطفى علوش مدينة بنش - إدلب.

43- سامر جانودي بلدة الجانودية - إدلب.

44- عبد الدايم محمد حسن إسماعيل الملقب بـ "أبوصهيب" بلدة كفر حمرة - حلب.

45- محمد أحمد ناصيف " الملقب بـ "أبو رقية" بلدة عندان - حلب.

46- حسن محمد سبع بلدة عندان - حلب.

47- حسان بوشي بلدة عندان - حلب.

48- أحمد حسين أقرع مدينة حريتان - حلب.

49- ناصر أحمد الصالح قرية ابين سمعان - حلب.

50- محمد محمود درباسا بلدة تل رفعت - حلب.

51- أمين المدلل بلدة تل رفعت - حلب.

52- محمد ابو عيوش من قرية الشريعة - حماه.

53- سليمان أحمد أبو العيون بلدة  ‏كرناز  - حماه.

54- خليل يوسف الياسين بلدة  ‏كرناز  - حماه.

55- أحمد خالد إبراهيم من بلدة كفرلاها - حمص.

56- خالد عبد القادر حموية حمص. 

57- أبو دجانة شرقية دير الزور.

58- حسن دوشكا الحسكة.

59- قصي حسين جاسم أبو علي جرابلس "ذو الخوذة".

60- محمد سمير حسام العبد "الفرقة 13 - الجيش الحر".


آمادگی ارتش آزاد برای حمله به شهر جرابلس

همزمان با اعلام شبه نظامیان جدایی طلب کرد مورد حمایت آمریکا مبنی بر حمله به جرابلس واقع در مرز استان حلب سوریه با ترکیه منابع آگاه از اجتماع نیروهای گروه ارتش آزاد برای ورود به این شهر خبر می دهند. صدها تن از اعضای گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد با اجتماع در نقطه صفر مرزی ترکیه با شهر جرابلس سوریه خود را برای ورود به آن آماده می کنند. 


گفته می شود حداقل 50 دستگاه خودروی زرهی مجهز به تیربار و موشک اندازهای ضد زره تاو نیز آنها را همراهی می کنند. ناظران معتقدند این اقدام ارتش آزاد به دستور دولت ترکیه و در پی نگرانی های آنها از پیشروی شبه نظامیان تجزیه طلب کرد برای هجوم به جرابلس در راستای جامه عمل پوشاندن به طرح تشکیل دولت مستقل در نوار مرزی سوریه با این کشور صورت گرفته است. ترکیه از آن بیم دارد که کردها با سیطره بر جرابلس و پس از آن شهر نفت خیز باب گام های نهایی برای ایجاد کشور مستقل در شمال سوریه که با مناطق عموما کردنشین جنوب این کشور هم مرز می باشد برداشته و این موضوع سبب انتقال گسترده بحران از سوریه به ترکیه گردد.