کد خبر 628595
تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۵

تحلیلگر و کارنشاس مسائل سیاسی معتقد است دفاتر آقای هاشمی و برخی بزرگان و رسانه‌های مرتبط با این عزیزان با هجمه سنگین به طرف‌های مقابل خود، امکان تشخیص را از جامعه سلب نمایند.

به گزارش مشرق، عباس سلیمی نمین در جوابیه‌ای به اطلاعیه دفتر هاشمی‌رفسنجانی واکنش نشان داده که متن این جوابیه به شرح زیر است:

دفتر جناب آقای هاشمی‌رفسنجانی در واکنش به برخی انتقادات صورت گرفته نسبت به اظهارات اخیر ایشان منتقدان را با تعابیری تند نواخته است. البته می‌توان به برخی قضاوت‌های ناقدان ایراد وارد دانست و آنان را به حلم و بردباری بیشتر در نقد دعوت کرد اما این امر نباید موجب شود که دفاتر بزرگان و رسانه‌های مرتبط با این عزیزان با هجمه سنگین به طرف‌های مقابل خود، امکان تشخیص را از جامعه سلب نمایند.

متأسفانه هم دفتر جناب آقای هاشمی‌رفسنجانی از نقل اصل فراز مورد نظر پرهیز می‌نماید و هم روزنامه جمهوری اسلامی مطلب مورد بحث را به صورت تقطیع شده به خواننده عرضه می‌دارد. در مطلب دفتر هر چند ابتدا منتقدین را به غیر گزینشی عمل کردن دعوت می‌کند: «اگر با هر هدفی سخنان آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی غیرگزیشنی و به طور کامل بازشنوایی شود چنین استنباطی از آن نمی‌شود». اما در ادامه نه تنها انتظار مخاطب را در زمینه مشخص کردن اصل مطلب و چگونگی گزینش شدن را برآورده نمی‌سازد بلکه صرفاً تفسیر خود را از بیانات ایشان عرضه می‌دارد: «سخنرانی آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در جمع مدیران و رؤسای آموزش و پرورش کشور درباره دو ویژگی درون‌زایی و برون‌نگری اقتصاد مقاومتی با تکیه بر توسعه دانش‌محور و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان بود و با یادآوری خرابی‌های 8 سال جنگ تحمیلی، در مقام مقایسه دو کشور، آلمان و ژاپن را مثال زدند که پس از جنگ مخرب جهانی دوم با این‌که برای مسائل نظامی ممنوع بودند با تکیه بر دانش و با سوق دادن بودجه‌های نظامی به توسعه صنعت و تولید چنان اقتصاد پایداری ساخته‌اند که الان کاملاً محکم حتی در مقابله با کشورهای خارجی و مستحکم هستند.» (روزنامه ایران، 15/6/95، ص3)

ای کاش مسئولان محترم دفتر به‌جای متهم کردن منتقدان به کینه‌ورزی، بغض‌ورزی و ... اصل فراز را عرضه می‌داشتند تا برای مخاطب میزان تخطی از مواضع اتخاذی توسط جناب آقای هاشمی‌رفسنجانی یا سوءبرداشت از آن را مشخص سازند.

قطعاً توسل به این شیوه چندان مناسب دفاتر بزرگان نیست زیرا نه تنها کمکی به تشخیص جامعه که کدام طرف خطا کرده‌اند نمی‌کند بلکه فضای سیاسی و فکری کشورمان را غبارآلودتر می‌نماید.

روزنامه جمهوری اسلامی نیز طی یادداشتی با عنوان «نهادینه کنندگان بداخلاقی» برای دعوت مخاطب خویش به قضاوتی منصفانه اقدام به نقل مستقیم فراز مورد بحث می‌کند. اما متاسفانه به صورت تقطیع شده: «اگر چند کلمه‌ای در این باب نوشته می‌شود برای دلسوزی به حال تخریب گرانی است که احتمال هدایت و بازگشت آن‌ها به راه اصلی امام و انقلاب وجود دارد خواننده با انصاف خود قضاوت نماید: «1- آقای هاشمی‌رفسنجانی جایی گفته‌اند:... آلمان و ژاپن علیرغم این‌که در جنگ جهانی دوم شکست خوردند و تحریم شدند ولی امروز محکم‌ترین اقتصاد دنیا را دارند... به دنبال کارهای ملی و تولید رفتند... اقتصاد دانش بنیاد برای خود درست کردند. لذا دیگر آسیب‌پذیر هم نیستند. این راه در ایران باز شده است و مدیران و دلسوزان و معلمان باید وارد این فضا شوند، مطمئنم دوره دوم دولت آقای روحانی می‌تواند ما را به آن جا برساند.» (روزنامه جمهوری اسلامی، نهادینه‌کنندگان بداخلاقی، به قلم احمد حسینی، 15/6/95، ص3)

در مقایسه‌ای ساده بین آن چه در روزنامه جمهوری اسلامی آمده با متنی که در سایت آقای هاشمی منعکس است بر خواننده مشخص می‌شود که به چه میزان در نقل یک عبارت اخلاق حرفه‌ای رعایت شده‌ است! در سایت ایشان می‌خوانیم: «اگر می ببینید که آلمان و ژاپن این روزها هنوز محکم‌ترین اقتصاد دنیا را دارند این‌ها بعد از جنگ جهانی دوم و محروم و ممنوع شدن از این‌که نیروی نظامی داشته باشند- خوب نیروهای نظامی بیشترین خرج‌ها را در کشورهای در حال جنگ می‌بردند- پول‌هایشان آزاد شد و رفت دنبال کارهای علمی تا اقتصادی علمی و دانش‌بنیان برای خودشان درست کردند این راه- الان- باز شده در ایران، شما معلمان شما مدیران شما دلسوزان کشور و مربیان باید وارد این فضا بشوید مطمئنم که دوره دوم دولت آقای روحانی می‌تواند ما را به آن‌جا برساند.» (سایت آقای هاشمی‌رفسنجانی، 27/5/95)

در این‌باره باید گفت جناب آقای هاشمی رفسنجانی به عنوان سیاستمداری برجسته به حد کفایت در امر با ابهام سخن گفتن تبحر دارند لذا هر نوع تغییری در بیانات ایشان امر دریافت فهم بار معنایی جملات را سخت‌تر خواهد کرد. چرا باید دفتر ایشان اجازه تامل در اصل اظهارات را ندهد؟ چرا روزنامه جمهوری اسلامی که بعضاً تعلق خاطر شدید به جناب آقای هاشمی‌رفسنجانی (به جای اصول) فعالیت حرفه‌ای‌اش را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد به انعکاس تقطیع شده و مخدوش فرمایش ایشان مبادرت می‌ورزد؟ آیا بدان معنی نیست که خود این حضرات به یار معنایی جملات آقای هاشمی واقفند؟ از آن‌جا که در چند ماه باقی مانده تا انتخابات شاهد این نوع اظهارات فراوان خواهیم بود.

لذا نیاز جدی به بردباری بیشتر منتقدین خواهد بود تا ضمن عدم کمک به غبارآلود کردن فضای سیاسی، از تاثیرگذاری کارهای تبلیغاتی حرفه‌ای کاسته شود. در حالی که وعده مشابه در دولت اول آقای روحانی تحقق نیافت و به جای آن حقوق های نجومی را شاهد بودیم آیا وعده کاهش از بودجه دفاعی تغییری در نگاه مردم در وعده های تبلیغاتی خواهد داد؟ جناب آقای هاشمی‌رفسنجانی همچون تجربه انتخابات 94 خواهد کوشید اثبات کند که قدرت ایجاد چالش در سطوحی- که برای بسیاری ممکن نیست- را داراست. ابعاد یافتن این مانورهای تبلیغاتی نیاز به منازعاتی است که بدون حضور جنجالی طرف مقابل ممکن نخواهد بود.

عباس سلیمی نمین
منبع: تسنیم