بر اساس آماری که به طور اختصاصی در اختیار خبرنگار جام جم آنلاین قرار گرفته است، در 6 ماهه نخست امسال شمارگان متوسط کتاب به عدد 1593 نسخه رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش داشته است و از الان باید منتظر ماند و دید چه زمانی این شاخص به زیر 1500 نسخه و فاجعه می رسد اتفاقی که با این شتاب کاهش چندان دور نیست.
اما شاخص تعداد کل عناوین منتشر شده کتاب معمولا در سال های گذشته و بخصوص در سه سال اخیر رشدی صعودی داشت که متاسفانه این شاخص هم در 6 ماهه نخست امسال روند صعودی اش تبدیل به نزولی شده است و 33480 کتاب در این زمان منتشر شده است که این عدد در مقایسه با سال گذشته حدود 500 عنوان کمتر شده است.
کاهش 10 میلیون نسخه ای
شاخص ناامیدکننده دیگر کاهش حدود 10 میلیون جلدی انتشار کل کتاب در ایران است، در 6 ماهه نخست سال 95 حدود 52 میلیون نسخه کتاب در ایران منتشر شده است که این عدد سال گذشته حدود 62 میلیون نسخه بوده است.
کتاب های سال 95 در مقایسه با کتاب های منتشر شده در سال 94 ، کتاب های لاغرتری هم هستند، چرا؟ دلیلش واضح است در سال گذشته هر کتابی که در ایران منتشر شده است به طور متوسط 230 صفحه حجم داشته است اما امسال این عدد به 220 صفحه کاهش پیدا کرده است.
کتاب گران تر می شود
متاسفانه با وجود این کاهش تعداد صفحه، کتاب در ایران گران تر شده است، به عبارتی قیمت کتاب تنها شاخصی است که روندی صعودی در سال های اخیر داشته است و بهای هر کتاب به طور متوسط از 13 هزار تومان سال گذشته به 15 هزار تومان افزایش یافته است.
این آمار نشان می دهد که با وجود همه تلاش ها و تشویق ها برای گسترش فرهنگ مطالعه و کتابخوانی نتیجه مناسب حاصل نشده است و مدیران فرهنگی بخصوص در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک بار دیگر باید بنشینند و بررسی کنند چرا روند نزولی شاخص های انتشار کتاب همچنان با شتاب و سرعتی خطرناک مسیر سقوط را در جامعه طی می کند و با تجدید نظر در برخی سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها ان شاء الله شاهد رشد شاخص های مطالعه و کتابخوانی در جامعه باشیم.
سال 95
سال 94