سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
رؤیای حسینقلیخانی حجاریان بر باد رفت
«سعید حجاریان»، فعال سیاسی اصلاحطلب و از تئوریسینهای این جریان خاص سیاسی به تازگی در بخشی از مصاحبه خود با روزنامه شرق گفته است:
واقعیت این است که دولت جرئت تصمیمگیری ندارد، بههمیندلیل همیشه میخواهد زمان بخرد. در واقع بهدنبال قضا و قدر است تا دری به تخته بخورد و شرایط طرف مقابل عوض شود...ما باید به عواملی که مربوط به خودمان است، چنگ بزنیم. البته این نحوه زندگی از خصیصههای ما ایرانیان است؛ ما تنبل و پرمدعا هستیم.
او افزوده است: اساسا دولت ما ضعیف است و تنها بخشی از این ضعف در حوزه تصمیمگیری متجلی است.
حجاریان همچنین با بیان اینکه «اصلاحطلبان باید شفاف موضع بگیرند» تصریح میکند: من معتقدم میشود اصلاحطلبان بگویند دولت روحانی، دولت ما نیست؛ مشروط بر اینکه ذکر کنند دولت، متعلق به چه جریانی است.
او میگوید: دولت کرخت و گیج است و در زمین اصلاحات بازی نمیکند.[۱]
*این اظهارات سعید حجاریان اما در حالیست که او ۴ سال قبل طی یادداشتی در روزنامه آرمان امروز نوشته بود: پیشنهاد میکنم دولت فعلی را حسینقلیخانی بنامیم تا بعداً ببینیم چه خواهد شد!
وی در ادامه این یادداشت تأکید کرده بود: «دولت کنونی ایران (یعنی دولت رئیسجمهور روحانی) را میتوان تا حدودی ایدئولوژیک، تا حدی مدرن و تا حدی عقلانی دانست.»[۲]
جالب است که اشاره حجاریان به عبارت «حسینقلیخان» نیز بازگشتی دارد به شخصیت تاریخی حسینقلیخان بختیاری که یکی از خوانین مقتدر بختیاری بوده است.
در واقع حجاریان تلاش کرده بود صفت اقتدار را نیز به صفات مدرن و عقلانی بودن دولت آقای روحانی، بعنوان دولت محبوب خود بیافزاید.
جالب آنکه همان روزها، یک رسانه در ذیل این حرفهای حجاریان نوشت: «-با این تعاریف پرطمطراق- جریان سیاسی اشاره شده در هر لحظهای قادر به قهر از دولت و فرار از همهی فدایتشَوَمهایی است که به دولت یازدهم گفته است. طیف سیاسی اشاره شده حتی اگر حامی اشتباهات دولت نیز باشد اما هرگز رفیق روزهای سخت دولت نخواهد بود و در همان روزهای سخت است که این ریشخندهای کادوپیچی شده به کار خواهد آمد.»
آنچه اشاره شد البته فقط کارنامه مغازله شخص سعید حجاریان در قبال رئیسجمهور روحانی است و عاشقانههای هریک از اصلاحطلبان ستادی درباره رئیسجمهور روحانی در ایام دولت یازدهم، هر کدام یک مثنوی هفتاد من کاغذ است.
از لیدر اصلاحطلبان که برای رأیآوری مجدد روحانی «تَکرار» کرد، تا رسول منتجبنیا که میگفت اصلاحطلبان «فدائیان روحانی» هستند و تا محمدرضا خاتمی که تأکید داشت ما تضمین روحانی هستیم. [۳]
اما جدای از اینکه «عبور از روحانی» و فرار اصلاحطلبان از سرنوشت مشترکی که با رئیسجمهور روحانی دارند ممکن نیست و عاشقانههای مذکور، سبب شده اصلاحات و اعتدال تبدیل به «لاله و لادن» شوند؛ اظهارات حجاریان به لحاظ واقعیتهای موجود نیز محل تردید هستند.
آیا جز اینست که طابقالنعل بالنعل گامهایی که رئیسجمهور روحانی برمیدارد در زمین اصلاحطلبان و خواست آنهاست؟
طرح رفراندوم مگر خواست همیشگی ستاد اصلاحات نیست!؟
و ایضاً مقولاتی مثل مذاکره با آمریکا، رفع حصر بدون توبه، سکوت در مقابل لیبرال خوانده شدن، حمله به جریان اصولگرا با عنوان «تندرو»، کنایههای دمادم به سپاه پاسداران، واگذار کردن اجرائیات کشور به اسحاق جهانگیری بعنوان معاون اول رئیسجمهور، برجام و غیره مگر بجز رئوس اصلی خواستههای اصلاحطلبان در هر دولتی است!؟
از طرفی آقای حجاریان و دوستان ایشان چه زود فراموش کردهاند زمانی را که میگفتند روحانی بهترین گزینه برای پیشبرد کف مطالبات اصلاحطلبی است و ما بدیلی جز روحانی نداریم...[۴] [۵]
***
اسطورهزدایی اصلاحطلبان از ایران؛
امیرکبیر «مستبد» و شیخ فضلالله نوری «خصم مشروطه» بود!
خبرگزاری کتاب ایران، ایبنا گزارش داد: فردی به نام هومن یوسفدهی، با عنوان پژوهشگر تاریخ مشروطیت طی اظهاراتی در مراسم گرامیداشت جنبش مشروطه و رونمایی از کتاب اسناد مشروطه گیلان با اشاره به نقش نهضت روشنفکری در ایران به سردمداری امیرکبیر گفته است:
به جرأت میتوان گفت که پدر روشنفکری ایران «میرزا تقیخان امیرکبیر» صدراعظم مستبد ولی ترقّیخواه ایران بود. او در ابتدای عصر ناصری با احداث مدرسه دارالفنون و اعزام محصّلین ایرانی به خارج از کشور روشنفکری را در ایران بنیان نهاد. به تدریج ایرانیان با پیشرفتهای علمی و صنعتی اروپاییان و علوم جدید و مفاهیمی چون قانون و مشروطه آشنا شدند. در نهایت تعدادی از این فرنگ رفتگان به صرافت افتادند که با تغییر ساختار حکومت استبدادی و استقرار حکومت مشروطه و تدوین قانون، ایران را به سویت پیشرفت و ترقّی سوق دهند.[۶]
در همین حال، روزنامه اصلاحطلب سازندگی، ارگان حزب کارگزاران نیز چند روز قبل گزارشی را درباره شهید شیخ فضلا... نوری منتشر کرد و در تیتر آن نوشت: «خصم مشروطه»!
*حقیقتاً این حجم از دشمنی با شخصیتهایی که دل در گرو اسلام و ایران داشتهاند و در این راه به فیض شهادت رسیدهاند، بر ما پوشیده است.
بایستی به تلخی گفت که شاید اگر نبود مبارزه امیرکبیر با فرقههای بابیت و بهائیت، ایستادگی آن مرد بزرگ در مقابل روس و انگلیس، مشی امیر برای خدمت به مردم و «نه» بزرگی که به استبداد و خودکامگی ناصرالدین قاجار گفت و دست آخر جانش را بر سر این راه گذاشت؛ امروز کسی طعنه مستبد و استبدادی را نسبت به میرزاتقی خان نمیشنید.
شخصیتی ممدوح حتی در کلام رهبر معظم انقلاب که اصلاحطلبان بنا به دلایلی که خود بهتر میدانند، از طعنه به او و راه رفتهاش و صدقات جاریهاش غافل نیستند.
چه اینکه قبل از فرد اشاره شده در بالا، «صادق زیباکلام» نیز طی اظهاراتی گفته بود: امیرکبیر فردی مغرور متکبر بود و به هیچ وجه سیاستمدارانه و سنجیده رفتار نمیکرد... نمیتوانیم از کنار گردن زده شدن بابیها به سادگی عبور کنیم! [۷]
شیخ شهید نیز از طعنههای چپ ایرانی به دور نمانده است. از تهمت خصم مشروطه بودن تا صحبتهای محمود سریعالقلم که در کتاب «اقتدارگرایی در عهد قاجار خود» از این مینویسد که اسلام کسانی مثل شهید شیخفضلالله نوری، اسلامی عقب مانده است که توانایی تطابق با لیبرالیسم بعنوان دروازه ورود به وادی پیشرفت را ندارد! [۸]
و اینهمه فقط برای این است که شیخ شهید میخواست مشروطهای که خود نیز طرفدار و خواهان آن بود و برایش عدالتخانه را تشکیل داد؛ مشروعه و اسلامی باشد اما او نیز دست آخر جانش را فدای همین مسیر اسلامخواهی کرد.
گفتنیست، پیش از این و در نشست رونمایی از یک اثر هنری در تهران پیرامون شاهنامه، فردی که بعنوان شاهنامه پژوه معرفی شد طی سخنانی از این گفت که سهراب شاهنامه حرامزاده بوده و به لحاظ روایت شاهنامه اصلی! هیچ نسبت عقد و نکاحی میان رستم و تهمینه(مادر سهراب) نبوده است!
این روند اسطورهزدایی و هجوم به سمت چهرههایی مبنایی و هویتی تاریخ ایران که توسط یک طیف سیاسی خاص و جریانات نزدیک به آن هدایت و راهبردی میشود، جدای از آنکه آسیبهای فراوانی را در بطن خود دارد اما اتفاقی نیز به نظر نمیرسد.
***
نمایندهای که از «ماه عسل» گریخت!
«علیرضا محجوب»، فعال اصلاحطلب و از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی اظهاراتی در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفته است:
دولت اینگونه که درباره ثروتمندان و حفظ پول آنان در پرتو گردش قیمت ارز فکر میکند، ۱۰ درصد هم به فقرا فکر کند و تمهیداتی برای این وضعیت فوقالعاده اتخاذ کند! [۹]
*این فرد، چند سال قبل (سال ۹۴) که اصلاحطلبان در حال گذراندن ماهعسل با رئیسجمهور روحانی و اعتدالیون بودند، نظر دیگری درباره دولت و شخص رئیسجمهور روحانی داشت!
محجوب در آذر ۹۴ پیرامون روحانی به خبرگزاری ایسنا گفته بود: عمل آقای دکتر روحانی به گواهی اتفاقات در سه سال گذشته، در صیانت از حقوق انسانها، آزادیها و برداشتهای کلی از انقلاب اسلامی ممتاز بوده (است).
او همچنین تصریح میکرد: «اصلاحطلبان راهی را پیش میروند که شخص آقای روحانی نشان دهد! »[۱۰]
اظهارات محجوب در مصاحبه با ایلنا از نظر منتقدین روحانی هم حتی ناجوانمردانه و مصداق «لگد به افتاده» است و دولت علیرغم کمکاری و ناکارآمدی که به آن مبتلی است اما برای حفظ قیمت کالاهای اساسی مثل نان و سوخت تلاشهای زیادی انجام داده است.
ما اظهارات محجوب را به خودش و البته به سعید حجاریان یادآوری میکنیم و با تأکید بر اینکه آقای روحانی نسبت به دولت یازدهم هیچ تغییری نداشته است؛ قضاوت درباره این «پشتک واروی سیاسی اصلاحطلبان در قبال روحانی» را به مخاطبان محترم واگذار میکنیم...
***
۱_ http://sharghdaily.ir/fa/main/print/۱۹۳۱۴۷
۲_ https://www.farsnews.com/news/۱۳۹۳۱۰۱۷۰۰۰۱۳۲
۳_ https://www.isna.ir/news/۹۶۰۲۱۲۰۶۹۷۷/
۴_ https://www.farsnews.com/news/۱۳۹۴۰۴۰۲۰۰۱۵۹۷
۵_ https://www.farsnews.com/news/۱۳۹۴۰۶۱۶۰۰۱۴۴۹
۶_ http://ibna.ir/fa/doc/report/۲۶۴۰۵۱
۷_ https://www.farsnews.com/printable.php?nn=۱۳۹۵۰۷۰۲۰۰۰۷۸۴
۸_ https://www.farsnews.com/printable.php?nn=۱۳۹۵۰۷۰۲۰۰۰۷۸۴