کد خبر 1015855
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۱۷:۴۳
جمعیت

رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان جوان‌ترین جمعیت کشور را دارد، بیان کرد: گیلان با ۱۳ درصد سالمندترین استان است.

به گزارش مشرق، محسن دشتی، رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، امروز در نشست خبری سلامت جمعیت، خانواده و مدارس دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور که در برج سپید مشهد برگزار شد، اظهار کرد: براساس سرشماری سال ۹۵، ۹.۲۸ درصد از جمعیت کشور سالمند هستند، در اواخر سال ۹۸ احتمالا به ۱۰ درصد نزدیک شده‌ایم که این ۱۰ درصد میانگین کل کشور است.

بیشتر بخوانید:

این بمـب ساعتـی را جدی بگیـریـد +آمار

وی با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان جوان‌ترین جمعیتی کشور را دارد، بیان کرد: گیلان با ۱۳ درصد سالمندترین استان است، متاسفانه در البرز و قم شاهد سرعت رشد جمعیت سالمندان هستیم.

دشتی با بیان اینکه در تلاش هستیم تا الگوی اجتماعی درست را در خانواده‌ها نهادینه کنیم، ابراز کرد: در ۳۰ آینده جمعیت سالمند کشور به ۳۰ درصد می‌رسد و باید بتوانیم به درستی از سالمندان مراقبت کنیم.

رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: سالمندان ناتوان نیستند بلکه با بیماری‌های متعدد و مصرف زیاد دارو مواجه هستند.

دشتی با تاکید بر این مطلب که سالمندان گنجینه عظیم تجربه‌ها هستند، متذکر شد: اگر مراقب سالمندان نباشیم این فرصت به تهدیدی برای جامعه تبدیل می شود.

وی افزود: خوشبختانه امید به زندگی نزدیک به ۷۰ درصد است و با روند پیشرفت و توسعه عمر انسان‌های افزایش یافته است، باید از این منابع ارزشمند استفاده کنیم، متاسفانه با کمبود نیروی متخصص برای رسیدگی به مشکلات سالمندان مواجه هستیم.

رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: اگر سازمان‌های مختلف در کنار هم فعالیت کنند و بتوانیم در افزایش سطح آگاهی افراد به خوبی کار کنیم سالمندان کمتر به سمت جراحی‌ها و بستری‌ها می‌روند.

دشتی پیشگیری را مقدم بر درمان برشمرد و راهکار جلوگیری از پیشرفت بیماری‌ها در سالمندان را مراقبت و نگهداری در منزل عنوان کرد.

وی با اشاره به اینکه سالمندان در بحث بهداشت و درمان باید حمایت شوند، بیان کرد: وزرات بهداشت به عنوان متولی سلامت، سازمان بهزیستی و اداره رفاه به عنوان متولی سلامت اجتماعی و افراد تاثیرگذار به عنوان متولی سلامت معنوی در این حوزه لازم است در کنار یکدیگر به سالمندان خدمت کنند.

رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: اگر دستگاه با یک هدف مشخص در کنار یکدیگر فعالیت کنند خدمت درست به سالمندان انجام می‌شود، خوشبختانه سند ملی سالمندان تدوین شده و توسط سازمان برنامه و بودجه به تمامی دستگاه‌ها ابلاغ شده است.

دشتی اضافه کرد: به زودی برنامه عملیاتی این سند آماده می‌شود که باعث هم‌گرایی برنامه‌ها شده و در نهایت می‌توانیم بهترین خدمات را به سالمندان عزیزمان ارائه دهیم.

وی با تاکید بر این مطلب که مدیریت و برنامه‌ریزی امری ضروری است و باید به موازات هم باشند، بیان کرد: رسانه‌ها نیز در این حوزه نقش مهمی ایفا می‌کنند، باید تلاش کنیم تا سالمندان سالم پیر شوند و رسانه‌ها باید تلاش کنند باورهای غلط گروه‌های سنی مختلف را اصلاح کنند تا افراد درست زندگی کنند و در نهایت تبدیل به سالمند فعال شوند.

رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی توضیح داد: سالمند فعال محور خانواده است و باعث جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی می‌شود، در تلاشیم تا با تدوین برنامه‌های ساده برای خانواده به این امر کمک کنیم.

دشتی با بیان اینکه کمبود نیروی متخصص از دیگر مشکلات حوزه بهداشت و درمان است، عنوان کرد: نیروهای متخصص ما برخورد مناسب با سالمند را آموزش ندیده‌اند و به کمک رسانه‌ها جهت آموزش گاهی عمومی به افراد جامعه نیاز داریم.

بیشتر بخوانید:

شش گام کلیدی برای پیشگیری از شیوع آنفلوانزا +فیلم

بستری ۴ هزار مبتلا به آنفلوانزا در کشور

وی تغذیه سالم و فعالیت بدنی کافی را عامل پیشگیری از بیماری‌ها در سالمندان توصیف کرد و یادآور شد: باید سالمندان را توانمند کنیم تا بتوانند از خود مراقبت کنند.

رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی یادآور شد: ایجاد دانشگاه‌های مخصوص سالمندان و آموزش‌های لازم به آنها توسط اساتید بازنشسته از جمله اقداماتی است که کشورهای مختلف در جهت توانمند کردن سالمندان خود انجام دادند.

دشتی با بیان اینکه تبریز با فعال کردن کانون‌های مخصوص سالمندان و شهرداری تهران با ایجاد سراهای سالمندان در تحقق این امر تلاش می‌کنند، توضیح داد: با سند ملی سالمند باید تمامی این اقدامات را الگویی برای تکثیر در تمام نقاط کشور تبدیل کنیم.

وی با اشاره به اینکه تعداد زنان سالمند در کشور بیشتر از مردان است، اظهار کرد: ۸۰ درصد مردان سالمند متأهل و ۴۰ درصد زنان سالمند مجرد هستند که زنان سالمند تنها باید مورد توجه و حمایت جدی قرار بگیرند.

رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: در سیستان و بلوچستان دانشگاه مختص سالمندان را داریم که آموزش‌های لازم از طریق سالمندان و استاتید بازنشسته ارائه می‌شود، برای تأسیس این دانشگاه‌ها در چهارچوب نظام باید نیاز سنجی‌های منطقه‌ای صورت بگیرد.

 «آنفلوانزا» تحت کنترل است

در ادامه این نشست، سید حامد برکاتی مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، اظهار کرد: بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری از سال ۹۳ تاکنون سیاست تهدید جمعیت را نداریم و مجلس شورای اسلامی نیز قانون تنظیم خانواده را تغییر داد.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، مهاجرت به داخل، مهاجرت به خارج، مرگ و تولد را چهار مؤلفه اصلی رشد جمعیت برشمرد.

وی تصریح کرد: بر اساس آمار سازمان وزارت بهداشت جهانی، مرگ و میر به ازای هزار نوزاد در ایران ۱۴.۴ درصد است، در سال ۵۹ با ۲ میلیون و ۴۵۱ هزار نفر، بیشترین میزان تولد را داشتیم.

برکاتی با اشاره به اینکه بر اساس سرشماری سال ۹۵ رشد جمعیت سالانه ۱.۲۴ درصد است، بیان کرد: این رقم باید افزایش پیدا کند و تاکنون به یک درصد نزدیک شده‌ایم.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: متوسط سن ازدواج در دختران ۲۴ سال و در پسران ۲۹ سال است، ۲.۴درصد از جوانان بیش از ۲ فرزند می‌خواهند که با توجه به شرایط موجود و فراهم نکردن فضای حاکم این امکان برایشان محقق نشده است.

وی با بیان اینکه معمولا فرزند دوم ۱۰ سال بعد از ازدواج متولد می‌شود، ابزار کرد: از سال ۹۴ به بعد رشد زاد و ولد کاهش یافته است و امروزه شاهد ۱۰ میلیون جوان آماده برای ازدواج هستیم که اقداماتی از جمله وام‌های کوتاه مدت، مسکن و ایجاد اشتغال می‌تواند زمینه ازدواج جوانان را فراهم کند.

برکاتی ادامه داد: بر اساس آمار غیر رسمی با ۱.۸ درصد در سال ۹۸ به سمت بحران جمعیت سالمند می‌رویم که مؤثرترین راهکار برای جلوگیری از این بحران، ازدواج به موقع جوانان است.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی افزود: در سال ۹۳ و ۹۴ در وزارت بهداشت تلاش کردیم تا برای دستیاران خانم چهار ماه مرخصی بگیریم که دیوان عدالت اداری این موضوع را نقض کرد و مرخصی تحصیلی به سنوات تحصیلی آنان اضافه شد.

وی با تاکید بر این مطلب که سن ازدواج در گروه مرجع ما ( افراد دارای مدارک فوق لیسانس و دکترا) که در رده سنی ۳۰ تا ۳۴ هستند بالا است، عنوان کرد: ۱۶ درصد از زنان این گروه در ۳۵ سالگی به بعد مادر می‌شوند که این نشان می‌دهد جوانان با وجود حاکمیت کار خودشان را انجام می‌دهند.

برکاتی اضافه کرد: در گذشته سن بارداری دوم برای زنان بین ۳ تا ۵ سال بود که امروزه به ۱۸ تا ۲۴ ماه رسیده است، با وجود اینکه بارداری برای زنان بین ۳۵ تا ۴۰ سال خطرناک است اگر مورد مراقبت کامل و مراکز بهداشت و درمان قرار بگیرند با مشکل خاصی مواجه نمی‌شوند، اگر فاصله بارداری دوم بیشتر از پنج سال باشد خطرناک است.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی توضیح داد: باید سیاست‌های تشویقی مناسبی را جهت فرزند آوری بیشتر اعمال کنیم.

وی یادآور شد: خوشبختانه سند تکامل ابتدای کودک که در حال تدوین است به حراست کودکان کمک می‌کند.

برکاتی با اشاره به اینکه ایران از سال ۸۲ وارد پنجره جمعیتی شده است، بیان کرد: پنجره جمعیتی برای جامعه‌ای که برنامه دارند یک هدیه است و برای جامعه‌ای که برنامه ندارند یک تنبیه جدی است.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی افزود: طی ۲۴ سال گذشته تعداد خانوارها ۳.۶ برابر شده است و در مقابل از نظر متوسط بعد خانواده ۳.۳ درصد شده است که به این معنی است که تعداد خانواده‌های کم جمعیت و تک نفره افزایش یافته است.

عوارض و مرگ و میر ناشی از بیماری آنفلوانزا در تمام نقاط کشور تحت کنترل است‌

وی گفت: شیوع بیماری فصلی آنفلوانزا در سال جاری ۲۰ روز زودتر از سال‌های گذشته در کشور آغاز شد.

برکاتی خاطرنشان کرد: در دوره‌ای محدودیت دارو و درمان بیماری آنفلوانزا را در کشور داشتیم اما اکنون هیچ کمبود دارویی از این بابت نداریم و کنترل و مراقبت‌های بهداشتی این بیماری مدیریت می‌شود.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی یادآور شد: نخستین مرگ ناشی از آنفلوانزا در سال ۹۸ دو هفته پیش رخ داد.

وی ادامه داد: مراقبت‌های بهداشتی بیماری آنفلوانزا در گروه‌های مختلف جمعیتی به ویژه در مادران باردار پرخطر است و تمام مادران باردار مشکوک به آنفلوانزا  تحت پیگیری قرار می‌گیرند.

برکاتی افزود: هم اکنون شاخص باروری کلی در کشور به طور میانگین به ۱.۸ فرزند کاهش یافته است که باید چاره اندیشی شود.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۳۵ تاکنون جمعیت کودکان زیر ۱۵ سال در کشور به حدود نصف کاهش یافته و از ۴۲ درصد به ۲۴ درصد کاهش یافته است، عنوان کرد: در سال ۱۳۳۵ جمعیت جوان کشور ۲۲ درصد، جمعیت میانسالی ۳۰ درصد و  جمعیت سالمندی چهار درصد بوده است.

وی تصریح کرد: در این مدت جمعیت جوان کشور کاهش یافته است و جمعیت سالمند و میانسال نیز رشد چشمگیری داشته است. 

براتی با اشاره به اینکه مادران باردار بالای ۳۵ سال در کشور رو به افزایش است، بیان کرد: اکنون ۱۶ درصد از مادران باردار بالای ۳۵ سال سن دارند، در حالیکه این میزان در دهه‌های گذشته ۶ درصد بود.

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: مادران باردار بالای ۳۵ سال در صورت مراقبت مشکلی در حوزه بارداری به شمار نمی‌روند، اما اکنون در آمریکا ۳۲ درصد مادران باردار در این رده سنی قرار دارند.

وی اظهار کرد: طبق برآوردها میزان مادران باردار بالای ۳۵ سال کشورمان در سال‌های آینده به ۲۰ درصد خواهد رسید و در این راستا غربالگری بیماری‌های ژنتیکی و مادرزادی در بین آنها در حال انجام است.

گفتنی است، کارگاه آموزشی مدیران سلامت خانواده دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور روز دوشنبه، ۱۱ آذرماه به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد آغاز شد و تا ۱۳ آذرماه ادامه دارد.

منبع: فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۲۲:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    17 33
    دقت کردید عربستان با برنامه هاش چطوری سیستان رو جوان ترین استان کشور کرده و چطوری شیعه ترین استان کشور سالمندترین؟ لعنت به نفوذی ها وزیر هم گفت آمار رو دستکاری کردند
    • بنیامین IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
      9 1
      برادر عزیز گیلان جزو سکولار ترین استان هاست اگر منظور شیعه است میتوان از قم نام برد.علاوه بر این که چند شهرستان گیلان سنی نشین است مانند رضوانشهر و تالش
  • عبدالله مومن IR ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    20 8
    حاصل کار دشمنان با اجرای دولت غریق استخر فرح و همفکران او در کشور. قطع نسل شيعة و ازدیاد همفکران وهابیت در کشور شده است
  • بی نام IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
    18 4
    دیوونه شدن ملت هر چی میشه میخوان تقصیر یه نفر بندازن خخخخ

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس