توضیحات او درباره اتفاقات ماههای اخیر حاکی از نوع ویژهای انفعال و تصمیمات عجیب است چرا که علیرغم درخواست ویلموتس برای فسخ قرارداد قبل از بازی با عراق و رسانهای شدن این موضوع، فدراسیون فوتبال کماکان تاکید کرد که این اتفاق رخ نداده اما مهدی تاج، اکنون میگوید که این اتفاق رخ داده بود.
در ادامه نگاهی به تناقضهای موجود در سخنان مهدی تاج میکنیم.
* عدم شفافسازی مبلغ قرارداد
یکی از ابهامات این قرارداد، مبلغ قرارداد بود. از روزهای نخست رسانههای بلژیکی و به خصوص مدیربرنامه این مربی ارقام هنگفتی را درباره همکاری با فدراسیون فوتبال مطرح کردند. این موضوع موجب سوال از فدراسیون فوتبال شد اما مسئولان فدراسیون فوتبال تاکید کردند که نمیتوانند مبلغ قرارداد را رسانهای کنند چرا که شاید ویلموتس راضی نباشد.
حال بعد از گذشت شش ماه از آن روزها، مهدی تاج خودش اذعان کرده که "وقتی ویلموتس به ایران آمد، قرارداد مالی خوبی با او امضا کردیم اما ما در آن ذکر کرده بودیم که مبلغ قرارداد شفافسازی نشود." بیان جزییات قرارداد آن هم بعد از ماهها پنهانکاری، دروغ بزرگ فدراسیون فوتبال را افشا میکند.
طبق عرف بینالملل رقم قرارداد محرمانه نیست و قطعا ویلموتس به عنوان یک مربی حرفهای چنین چیزی را از فدراسیون نمیخواهد و بدون شک چنین چیز من در آوردی، میتواند از فدراسیون فوتبال سر بزند.
* قرارداد هنگفت با ویلموتس
یکی از مباحث موجود، قرارداد سنگین فدراسیون فوتبال با این مربی است، موضوعی که نه تنها در فدراسیون فوتبال بلکه در ایران تبدیل به عرف شده اما فقط فدراسیون فوتبال ادعا دارد که قراردادش با سرمربی تیم ملی گران نیست.
با توجه به همین موارد، احسان قاضیزاده هاشمی، عضو کمیسیون ورزش مجلس شورای اسلامی اخیرا گفته که ارزش این مربی در بنگاههای اروپایی در حدود ۶۰۰ هزار دلار است.
بیشتر بخوانید:
موانع میان برانکو و نیمکت تیمملی
پس از اظهارات قاضیزاده، مهدی تاج تصریح کرد که "رقم قرارداد ویلموتس برای کسی که بلژیک و فوتبال این کشور را میشناسد، منطقی است. وقتی نماینده مجلس میگوید این مربی ۵۰۰ هزار دلار هم نمیارزد، این حرف درستی نیست. در لیگ ما مربیان داخلی و خارجیهای زیادی هستند که بیش از ۵۰۰ هزار دلار پول می گیرند."
با این حال منابع بلژیکی و حتی برخی از رسانههای ساحل عاج که ویلموتس پیش از ایران در آنجا فعالیت داشت، فاش کردند که ارزش قرارداد ویلموتس به عنوان سرمربی تیم ملی ساحل عاج برای یک سال ۶۰۰ هزار یورو و در بلژیک ۸۲۴ هزار دلار بوده است که در مقایسه با مبلغ حدود ۲ میلیون یورویی او با تیمملی بسیار پایین است.
* نمایش "نجابت"
یکی از مانورهای تبلیغاتی فدراسیون فوتبال درباره مارک ویلموتس استفاده از واژه «نجیب» بود. با توجه به اینکه فدراسیون فوتبال عنوان کرد که قرارداد ویلموتس پرداخت نشده و در انجام مطالباتش به این مربی دیرکرد داشته است، خیلی از اهالی فوتبال عدم تعهد ویلموتس به قرارداد را به خاطر بدقولی فدراسیون فوتبال در پرداخت دستمزدش تا حدودی طبیعی دانستند.
در پی این اتفاقات، فدراسیون فوتبال و مسئولانش بارها گفتند که ویلموتس به خاطر سکوت برابر این مسائل، نجابت به خرج داده است و او را مربی نجیب میدانستند.
اما اکنون مهدی تاج موضوعی را عنوان کرده که از اساس، گفتههای مسئولان فدراسیون فوتبال در ماههای گذشته را زیر سوال میبرد و پرده دیگری از تناقضهای این فدراسیون پنهانکار را فاش میکند. مهدی تاج در مصاحبه اخیرش گفته: "در قرارداد مربیان ملی با تیمها، ذکر شده است اگر مربی ۲ تا ۳ ماه پول خود را دریافت نکند، میتواند یک طرفه فسخ کند. با این حال ما تنها ۷ روز دیرتر پول او را پرداخت کردیم."
نکته اصلی ماجرا این است که ویلموتس تا زمانی که فرصت قانونی فدراسیون فوتبال برای پرداخت پولش تمام نشده بود، نمیتوانست قرارداد را فسخ کند و حرف از نجابت زدن درباره او زمانی معنا پیدا میکرد که مثلا مربی بلژیکی چند ماه پس از موعد قانونی پولش را نمیگرفت و دم نمیزد. با این حال، بنا بر اعتراف تاج، ویلموتس تنها بعد از گذشت ۷ روز از مهلت قانونی پرداخت طلبش، قرارداد را یکطرفه فسخ کرد و کار را به وکلایش سپرد. در واقع نجابت مرد بلژیکی مورد علاقه تاج و دوستانش، فقط یک هفته دوام داشت.
* چرا ویلموتس پس از فسخ قرارداد، روی نیمکت نشست؟
در حالی که چند روز قبل از بازی با عراق، رسانهای بلژیکی اعلام کردند ویلموتس قراردادش را فسخ کرده، فدراسیون فوتبال به طور مکرر منکر این قضیه شد و هر طور شده، پول این مربی را پرداخت کرد.
اکنون که کار از کار گذشته و تیم ملی با مربی بدون انگیزه خود به عراق باخته، مهدی تاج فاش کرده که ویلموتس چند روز قبل از بازی با عراق، قراردادش را فسخ کرده بود. او می گوید "مارک ویلموتس قبل از دیدار با عراق قرارداد خود را فسخ کرد. در این بین ما چند نامه به فیفا دادیم تا از بودجه خود، پول ویلموتس را پرداخت کنند اما با توجه به تحریمهای جدید، آنها نتوانستند بانکی را پیدا کنند و ویلموتس هم این را بر این اساس گذاشت که فدراسیون ارادهای برای پرداخت پول خود ندارد."
اکنون این سوال مطرح میشود که یک مربی که قراردادش را فسخ کرده و تعهدی به تیمش ندارد، چطور دلش به حال نتایج تیم ملی ایران خواهد سوخت و چه تضمینی برای موفقیت او وجود دارد؟
* مربی پروازی و کتمان فدراسیون فوتبال
ویلموتس طی ۶ ماه گذشته حدود یک ماه در ایران حضور داشت که آن هم مربوط به بازیهای تیم ملی بود. همین موضوع موجب شد که رسانهها و مردم از واژه مربی پروازی برای ویلموتس استفاده کنند اما فدراسیون فوتبال تا قبل از این مصاحبه چنین نظری نداشت و تاج تاکید داشت که ویلموتس مربی پروازی نیست.
حال که کار از کار گذشته تاج میگوید "ما به ویلموتس اعلام کردیم که از رفت و آمدهای او راضی نیستیم. او به ما گفت که در بلژیک در حال کار برای تیم ملی بوده اما باز هم از او گزارش کار خواستیم."
آیا الان که ویلموتس دست بالاتر را دارد و قراردادش را به خاطر بدقولی فدراسیون فوتبال فسخ کرده و فدراسیون فوتبال در مظان اتهام است، تاج باید چنین موضوعی را مطرح کند؟
* استفاده از نام استیلی به عنوان مربی ایرانی
یکی از پیشنهادها به فدراسیون فوتبال این بود که اگر نمیتواند پول مربیان خارجی را بدهد، یک مربی ایرانی خوب و کارنامهدار را برای تیم ملی انتخاب کند اما فدراسیون به خاطر هراس از تبعات احتمالی انتخاب سرمربی، به سراغ ویلموتس رفت.
با این حال مهدی تاج که قصد فرار رو به جلو دارد گفته "اینها همانهایی هستند که روی استیلی، سرمربی تیم ملی امید فشار میآورند و بعد میگویند ویلموتس از کجا آمده است. این حرفها را نزنید، به فوتبالمان میخندند."
نکتهای که در پس صحبتهای تاج نهان است، این است که انتخاب استیلی به دلخواه فدراسیون نبود و قبل از او کرانچار به عنوان سرمربی خارجی انتخاب شد. حتی استیلی گزینه نخست این فدراسیون به عنوان مربی ایرانی نبود و آنها سراغ فرهاد مجیدی رفتند و قبل از آن هم مربیان دیگر هدایت تیم ملی امید را قبول نکرده بودند.
اکنون که کار از کار گذشته، مهدی تاج به جای پذیرفتن اشتباهاتش، قصد تبرئه خود را با طرح چنین مسائلی دارد.
* انتخاب ویلموتس اشتباه بود؟
زمانی که مارک ویلموتس به عنوان گزینه احتمالی هدایت تیم ملی مطرح شد، این انتقاد وجود داشت که سبک مربیگری این مربی هیچ شباهتی به سبک فوتبال تدافعی در ایران ندارد. تیم ملی هشت سال با کیروش، دفاعی بازی کرده بود و تغییر سبک بازی به این راحتیها ممکن نبود.
اما باز هم ویلموتس آمد تا مهدی تاج اکنون به اشتباهش اذعان کند. او میگوید "ما با کارشناسان مورد تایید خود که صحبت کردیم، به این نتیجه رسیدیم که ویلموتس مربی خوب و بزرگی است اما خیلی به مسائل فوتبال ما گره نخورده است. بازیکنان ما را خیلی نمیشناسد و از تیمهای عربی شناخت خوبی ندارد."
حال مشخص نیست کدام کارشناسان به تاج برای این انتخابها مشاوره داده و آیا او میتواند اسامی کارشناسانش را بگوید بیشتر با آنها آشنا شویم؟
* جای اشتباه نداریم؟
مهدی تاج تاکنون یک بار هم نگفته که در اقداماتش اشتباهی وجود داشته است. شاید اگر مدیری در سوئیس یا ژاپن اقدامات او را انجام داده بود، اکنون از هواداران تیم ملی عذرخواهی میکرد اما او در صحبتهایش میگوید "ما باید بهترین عملکرد خود را از این به بعد نشان دهیم و جای اشتباهی وجود ندارد."
مهدی تاج به همراهش مشاوران و حلقه یاران نزدیکش، وضعیت کنونی را با چندین میلیون هزینه و نتایج ضعیف برای فدراسیون فوتبال به ارمغان آورده است.
حال که او هیچ اشتباهی را متوجه خودش و دوستانش نمیداند، بهتر است دست از سکوت، پنهانکاری و تکروی در انجام امور فدراسیون فوتبال بردارد و به مشاوره اهالی فوتبال هم گوش بدهد.