به گزارش مشرق، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز سهشنبه در پایان سفرش به مسکو و پکن، گفت ایران، روسیه و چین اتفاق نظر دارند که اقدامات آمریکا چندجانبهگرایی، برجام و امنیت بینالمللی را در معرض خطر قرار داده است.
ظریف در روزهای گذشته در آخرین سفرش در سال ۲۰۱۹ میلادی، به روسیه و سپس به چین رفت و با مقامهای این دو کشور در مورد مسائل دوجانبه، وضعیت توافق هستهای و اوضاع منطقهای گفتوگو کرد.
بیشتر بخوانید:
ظریف: تخلفات آمریکا، برجام را به خطر انداخته است
توییت ظریف درباره نقشه راه ۲۵ ساله ایران و چین
وی در مورد نتیجه این دیدارها، در توییتر نوشت: «در آخرین سفرم در این دهه [میلادی]، میان ایران، روسیه و چین اجماع بود که: چندجانبهگرایی به واسطه اقدامات ایالات متحده در معرض خطر شدید قرار گرفته؛ نقض عهدهای ایالات متحده برجام و امنیت بینالمللی را تضعیف کرده؛ و تنها راه برای EU/E3 [اتحادیه اروپا، آلمان، فرانسه و انگلیس] برای حفظ برجام، این است که از موضعگیری ظاهری دست برداشته و به تعهداتشان عمل کنند.»
سفر ظریف به مسکو و پکن در حالی صورت گرفته است که موعد گام پنجم کاهش تعهد ایران به توافق هستهای به زودی فرامیرسد. تهران تأکید کرده است که اگر اروپاییها تعهدات خود را عملی نکنند، ایران بیش از پیش از اجرای توافق هستهای فاصله میگیرد.
دولت آمریکا اردیبهشت ماه پارسال در اقدامی یکجانبه و خلاف قوانین بینالمللی، از توافق هستهای با ایران خارج شده و تحریمها علیه مردم ایران را احیا کرد. آن زمان کشورهای اروپایی با طرح این وعده که آثار تحریمهای آمریکا را جبران میکنند، از ایران خواستند در برجام باقی بماند.
اردیبهشت ماه امسال و پس از آنکه آمریکا به تشدید تحریمها ادامه داده و وعدههای اروپا نیز محقق نشد، ایران اعلام کرد تا زمان احیای موازنه در برجام، به مرور از میزان پایبندی به این توافق میکاهد. تهران تاکنون پایبندی به سقف ذخایر اورانیوم و آب سنگین، سقف سطح غنیسازی اورانیوم و ممنوعیت غنیسازی اورانیوم در تأسیسات فردو را به حالت تعلیق درآورده و تحقیق و توسعه هستهای را نیز فراتر از محدودیتهای برجام از سر گرفته است.