به گزارش مشرق، گروههای سیاسی عراق همچنان به رایزنیهای خود برای دستیابی به توافقی درباره نام نامزد مأمور تشکیل کابینه در عراق ادامه میدهند در حالی که با شکست «محمد توفیق علاوی» در تشکیل کابینه، تنها یک هفته برای تعیین یک نفر دیگر در تصدی این منصب زمان باقی مانده است.
بیشتر بخوانید:
نقش سردار سلیمانی در حل اختلاف احزاب عراقی
برهم صالح: همواره قدردان ایران هستیم
پایگاه خبری العربی الجدید به نقل از منابع سیاسی آگاه از روند رایزنی میان گروههای عراقی نوشت و مدعی شد که سفر علی شمخانی به عراق برای کمک به حل مشکل انتخاب نخستوزیر بوده است.
العربی الجدید ادعا کرد که «علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران که روز گذشته با اکثر رهبران گروههای سیاسی ذیربط در موضوع انتخاب نخست وزیر عراق در بغداد دیدار داشت، یکشنبهشب چرخ مذاکرات را به حرکت انداخت و دیدگاههای رهبرانی سیاسی که تا پیش از این مغایر یکدیگر بود به یکدیگر نزدیک ساخت در حالی که برهم صالح رئیس جمهور عراق هم در روزهای گذشته نتوانسته بود آنها را در یک نشست گردهم آورد».
به گفته این منابع در حال حاضر صحبت از نام نامزد مامور تشکیل کابینه است و ظواهر امر نشان از دستیابی قریب الوقوع گروههای سیاسی به توافق بر سر یکی از اسامی مطرح برای نخست وزیری است.
منابع العربی الجدید گفتند: «مصطفی الکاظمی رئیس سرویس اطلاعات عراق و علی شکری وزیر برنامه ریزی سابق و مشاور کنونی رئیس جمهور عراق تا صبح روز دوشنبه از بیشترین شانس برای تصدی منصب نخست وزیری عراق برخوردارند».
به گفته این منابع احتمال میرود شمخانی که سفر خود را به عراق صبح روز دوشنبه به پایان رساند برای صلح میان مقتدی الصدر رهبر جریان صدر با نوری المالکی نخست وزیر سابق پادرمیانی کند زیرا طرفهای متعدد... معتقدند که شکست محمد توفیق علای در تشکیل کابینه به دلیل اختلاف موجود میان المالکی و الصدر بوده است.
«علاء صباح الربیعی» عضو ائتلاف «سائرون» به رهبری مقتدی الصدر در پارلمان عراق هم گفت: «گروههای سیاسی پس از ناکامی در تشکیل و رأی اعتماد به دولت علاوی خود را در وضعیت استیصال میبینند به گونهای که کشور با بحران سخت و پیچیدهای روبه رو شده است».
الربیعی در اظهاراتی خبری کاهش قیمت نفت، وخامت اوضاع سیاسی و شیوع جهانی ویروس کرونا را در ناکامی گروههای سیاسی برای داشتن گفتوگوها جدی بر سر تشکیل کابینه موثر خواند.
او افزود: «گروههایی که تشکیل کابینه علاوی را ناکام گذاشتند، گروههایی نزدیک و همسو با یکدیگر از لحاظ گرایشهای سیاسی نیستند، اما برای ناکام گذاشتن کابینه دست به دست هم دادند تا دستاوردها و منافع خود را حفظ کنند که از جمله آنها گروههایی از اهل تسنن،کردها و برخی احزاب شیعی بودند. این گروهها در همین راستا اسامی افرادی را برای نخست وزیری یا تصدی وزارتخانهها مطرح میکنند که پیشتر به طور کل با آنها مخالفت شده است».
«محمد توفیق علاوی» مامور تشکیل کابینه عراق شامگاه یکشنبه (یازدهم اسفند ماه) پس از به حد نصاب نرسیدن تعداد اعضای پارلمان در نشست آن روز برای رای اعتماد به کابینه وی، در پیامی مکتوب به برهم صالح رئیس جمهور عراق انصراف خود را از تشکیل کابینه اعلام کرد و صالح هم به دنبال آن اعلام کرد که طی ۱۵ روز و بر اساس بند ۷۵ قانون اساسی گزینه دیگری را برای تشکیل کابینه معرفی خواهد کرد.