به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
روزنامه شرق، تامین سریع کسری بودجه از طریق ارزانفروشی شرکتهای مذکور را طرح مشکلزا توصیف کرده و نوشت: تجربه خصوصیسازی در سالهای پس از تصویب قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهلوچهارم قانون اساسی با موارد چالشبرانگیزی همراه بوده است که این چالشها عموما به نقایصی در روشهای واگذاری، قیمتگذاری و اهلیت خریداران بازمیگردد. بررسی واقعیات جاری حاکی از آن است که تجربیات ناموفق در امر واگذاری و مسائل اجتماعی ایجادشده در پی آنها، موجب شده مدیران اجرائی به منظور اجتناب از بروز چالشهای بالقوه در برخی ابعاد واگذاریها مانند اهلیت خریدار (و البته دلایل دیگر)، به راهکارهایی مانند واگذاری از طریق صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس (ETF) روی آورند.
بیشتر بخوانید:
آیا میتوان گزارش تفریغ را محرمانه کرد؟
معاونت پژوهشهای اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس معتقد است: این اقدام دولت برای واگذاری شرکتهای استراتژیک از طریق صندوقها به نظر میرسد برای درآمدزایی از ناحیه واگذاری مالکیت بنگاهها و تأمین سریع کسری بودجه و در عین حال حفظ مدیریت دولت بر این شرکتها تا پایان دوره برنامه ششم توسعه دنبال میشود. استفاده از سازوکار صندوقهای سرمایهگذاری، اگرچه مسئله کوتاهمدت دولت را به نحو سادهای حل میکند اما مسئلهای بزرگ برای کشور در آینده ایجاد خواهد کرد. به نظر میرسد راهکارهای واگذاری بلوکی سهام این شرکتها (واگذاری در قالب بلوکهای پنجدرصدی و حتی کوچکتر) و حتی واگذاری سهام خرد البته به صورت مدیریتشده که اختلالی در سازوکار بازار بورس ایجاد نکند، به مراتب بهتر از روش اتخاذشده توسط دولت است. در واقع در این روشها، علاوه بر آنکه درآمد بیشتری از واگذاریها عاید دولت خواهد شد، در بلندمدت نیز مشکلات مدیریتی برای شرکتهای واگذارشده ایجاد نمیشود. برای تسهیل فروش بلوکی سهام و کمک به تأمین نقدینگی خریداران بلوکی، میتوان بخشی از وجوه را با وثیقهگذاری سهام و انتشار صکوک توسط خریدار تأمین کرد.
شرق در پایان مینویسد: آیا این شکل از واگذاری بهواسطه ارزانفروشی، تضییع داراییهای عمومی محسوب نمیشود؟ از طرفی ممکن است بیان شود که این واگذاری به مردم انجام خواهد شد و نفع این تخفیف و ارزانفروشی به خود مردم برمیگردد، اما آیا همه مردم بهویژه طبقات محروم میتوانند از این رانت در این واگذاری بهرهمند شوند؟ در واقع تا زمانیکه این داراییها به همه مردم به شکل مساوی واگذار نشود، این استدلال بیاعتبار خواهد بود.