سرویس اقتصاد مشرق- در مجموع هشت سال دولتهای نهم و دهم، بانک مرکزی حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرد و پایه پولی را افزایش داد. در تیرماه ۱۳۸۴ و قبل از شروع به کار دولت نهم، حجم پایه پولی در اقتصاد ایران ۱۵ هزار و ۷۳۹ میلیارد تومان بود.
در تیرماه هشت سال بعد (۱۳۹۲) که ماه پایان کار دولت دهم بود، حجم پایه پولی در اقتصاد ایران به ۹۵ هزار و ۸۰۲ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. بر این اساس در هشت سال عملکرد دولتهای نهم و دهم، میزان چاپ پول در اقتصاد کشور توسط بانک مرکزی به ۸۰ هزار میلیارد تومان رسید.
آقای روحانی در زمان فعالیت دولتهای نهم و دهم از منتقدان سیاست بانک مرکزی در افزایش پایه پولی بود و پس از پیروزی در انتخابات سال ۱۳۹۲ نیز بارها تاکید کرد که در دولت وی خبری از افزایش پایه پولی و چاپ پول نخواهد بود.
روحانی همچنین تاکید داشت که «واقعاً چاپ پول بدون پشتوانه از نظر شرعی و قانونی مسألهدار است».
روحانی تصریح میکرد که «طی فعالیت دولت یازدهم علت کاهش تورم، انضباط مالی دولت بود و ما در هیچ شرایطی و به رغم تحمل سختی ها، خلق پول و یا استقراض از بانک مرکزی نکردیم.»
اکنون اما در حالی که در سال پایانی دولت آقای روحانی به سرمیبریم، عملکرد دولت فعلی در چاپ پول اصلا قابل مقایسه با دولت احمدینژاد نیست.
بر اساس آمار بانک مرکزی، فقط در دوره یکساله خرداد ۱۳۹۸ تا خرداد ۱۳۹۹، بانک مرکزی ۱۰۹ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده و به پایه پولی افزوده است.
از سوی دیگر نسبت به ابتدای دولت یازدهم، میزان پایه پولی بیش از ۲۸۸ هزار میلیارد تومان اضافه شده است.
اکنون بد نیست نگاهی به انتقادات آقای روحانی از رشد پایه پولی در دولت احمدینژاد و وعدههای وی برای کنترل پایه پولی در دولت خودش بیاندازیم.