به گزارش مشرق، پنجمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده فساد مالی معروف به ۳ هزار میلیارد تومانی از دقایقی قبل به ریاست قاضی ناصر سراج در شعبه اول دادگاه انقلاب آغاز شد.
قرائت کیفرخواست متهم / فسادفیالارض، پولشویی و جعل اسناد اتهامات معاون مالی و اداری سلطانرشوه
در ابتدای جلسه منشی دادگاه مواد ۱۲۹، ۱۸۸ و ۱۹۹ را خطاب به حاضران قرائت
کرد و در ادامه فراهانی نماینده دادستان در قرائت کیفرخواست متهم گفت:
«الف.ش» متولد ۱۳۴۹ که از تاریخ ۱۶ شهریور در بازداشت به سر می برد متهم
است به:
۱- فساد فیالارض از طریق اخلال در نظام اقتصادی کشور، ارتشاء، اختلاس و شرکت در تحصیل مال نامشروع.
۲- شرکت در پولشویی حاصل از عواید جرم
۳- جعل اسناد و استفاده از اسناد جعلی
۴- هماهنگی با مدیریت شرکتهای مرتبط برای گشایش اعتبارات اسنادی.
درخواست خسروی از متهم :هرچه پول در حسابها است به
چک بانکی تبدیل کنید
نماینده دادستان در ادامه قرائت کیفرخواست صادره علیه متهم اظهار داشت: «الف.ش» در اعترافات خود گفته خسروی به من زنگ زد و گفت هرچه پول در حسابها است به چک بانکی تبدیل کنید. خسروی به همراه خزانهدار گروه به دفتر من آمد و چکها را که به مبلغ ۶۰ میلیارد تومان بود گرفت و آنجا بود که مشخص شد آقای «ک» در اهواز دستگیر شده است.
وی ادامه داد: طبق گفته متهم، خسروی بعد از آن به دیدن خاوری رفت تا با او صحبت کند.
با خانوادهات به برزیل برو و
ما هم همه تقصیرات را گردن تو میاندازیم!
نماینده دادستان خاطرنشان کرد: متهم در اعترافات خود گفته، ۱۶ مرداد سال ۸۹ خسروی مرا به دفترش فراخواند. به من گفت با خانوادهات به برزیل برو و ما هم همه تقصیرات را گردن تو میاندازیم تا مشکلات برطرف شود. روز ۱۴ مرداد پارسال خسروی با من تماس گرفت و من آمدم تهران. همه آشفته بودند و قرار شد فورا به اهواز برویم. آنجا فهمیدم که برای مهرگان، برادر مهآفرید بلیطی به مقصد ترکیه تهیه شده است. بعد از شام بود که سفر به اهواز کنسل شد و جلسه در دفتر تهران مهآفرید برگزار شد.
قراردادها صوری بود / به من گفتند کاری به این کارها نداشته باش / اتهامات را قبول ندارم
طبق گفته نماینده دادستان، متهم در اعترافاتش اظهار داشته است: وقتی به این معاونت آمدم در جریان صوری بودن قراردادها بودم اما به من گفتند کاری به این کارها نداشته باش و کار خودت را انجام بده.
در ادامه قاضی سراج اتهامات متهم را برای وی تفهیم کرد که متهم در پاسخ گفت: به هیچ عنوان اتهامات را قبول ندارم. من نه وام دادهام و نه وام گرفتهام. سندی را هم امضا نکردهام.
متهم گفت: من تمام موارد اتهامی را رد میکنم زیرا اصلا با من ارتباطی ندارد. یک زمان ۹۰ میلیارد تومان به حساب من آمد اما مدتی بعد از حسابم خارج شد. ۳۰ میلیارد تومان آن هم از حساب اسپادانا بود و از آنجا هم به حساب اعضای هیئتمدیره بانک آریا رفته است.
قاضی از ۹۰ میلیاردی که به متهم داده شده بود سخن گفت که متهم در جواب او اظهار داشت: ۹۰ میلیارد تومان آمد و رفت اما یک ریال آن هم به من نرسید. ما هنوز کیفش را نکردهایم اما کتکش را خوردهایم.
علت واریز 30 میلیارد تومان به حساب متهم / خسروی از چه چیزی می ترسید؟
وی با بیان اینکه خانمها «ج.الف» و «م.ز» دروغ میگویند ادامه داد« نه آنها را آوردهام و نه به آنها گفتم کاری بکنند. علت واریز ۳۰ میلیارد تومان به حساب من این بود که خسروی نمیخواست کسی بفهمد هیئتمدیره از کجا پول آورده است.
متهم در حین اظهارات خود مدام به وکیلش نگاه میکرد که قاضی سراج خطاب به او گفت« اینقدر به وکیلت نگاه نکن قایدهای ندارد.
من فقط یک بار امضای خسروی را جعل کردم / با اطلاع خودش این کار را میکردم
متهم گفت: من یک مدیر بودم که باید دستورات را اجرا میکردم. اصلا جعلی در گروه آریا صورت نگرفت. اگر گرفته بود، چرا ممیز مالیاتی ایرادی به صورت های مالی نگرفته است. من فقط یک بار امضای خسروی را جعل کردم و آن هم با اجازه خودش بود.
متهم در پاسخ به این سوال قاضی که هرکس بگوید امضا کن تو هم امضا میکنی گفت: او رئیس من بود و با اطلاع خودش این کار را میکردم. من بیشتر از هر متهمی با بازجوها همکاری کردم و حدود یک هزار صفحه بازجویی شدم.
این مبلغ ارزش پشتک زدن هم دارد / ما هنوز کیفش را نکردهایم اما کتکش را خوردهایم!
وی افزود: به یکی از شرکتها ۷ میلیارد تومان داده بودند و معلوم است که با این پول، فاکتور هم صادر میکنند. به هر کس این مبلغ داده شود برایشان پشتک هم میزند.
قاضی از ۹۰ میلیاردی که به متهم داده شده بود سخن گفت که متهم در جواب او اظهار داشت: ۹۰ میلیارد تومان آمد و رفت اما یک ریال آن هم به من نرسید. ما هنوز کیفش را نکردهایم اما کتکش را خوردهایم.
قاضی سراج درباره خودرویی که به مبلغ ۱۴۰ میلیون تومان به نام متهم خورده است از او سوال کرد که وی در جواب گفت: قرار بود پول آن را قسطی برگردانم که یک ماه بعد از تحویل گرفتن آن بازداشت شدم.
قاضی:میخواهی جلوی خودشان بگویم چه گفتی تا همه چیز
مشخص شود؟
بعد از اینکه «الف.ش» تأکید کرد از صوری بودن اسناد باخبر نبوده است، قاضی سراج گفت: شما مواردی به روشنی را هم تکذیب میکنی و تقصیر را گردن «ع.ر» و «س.ک» میاندازی. میخواهی جلوی خودشان بگویم چه گفتی تا همه چیز مشخص شود؟
در ادامه جلسه، «ع.ر» در جایگاه قرار گرفت و گفت: بعد از خصوصیسازی، مدیریت منابع مالی و نقدینگی در تهران انجام میشد. مدیریت امور مالی در اهواز از تهران انجام میشد. یک دستورالعمل هم طی نامهای که در اختیار وکیلم قرار دارد درباره گشایشها صادر شده بود.
وی افزود: درباره اقدامات «الف.ش» هم بعد از اینکه متوجه حجم گشایشها شدم، به دفترش در تهران آمدم و دلیل این حجم از گشایشها را پرسیدم که گفتند مهم نیست خسروی در جریان است. من هم دیگر امضا نکردم.
وکیل متهم ادامه داد در ادامه وکیل «الف.ش در دفاع از موکل خود گفت: متهمان اصلی یا شناسایی نشدهاند یا بازداشت نشدهاند. البته براساس گزارش کمیسیون اصل نود چه کسی گفته است که موکل من متهم ردیف پنجم پرونده است چنانچه دلیل پرونده اظهارات مطلعان است در صورتی که تمام این افراد از متهمان پرونده هستند و اظهارات آنها باید دید چه قدر ارزش دارد. اظهارات دیگر متهمان پرونده علیه موکل من اعتباری ندارد.
متهم تنها یک کارمند بوده ، که دستورات مه آفرید را اجرا میکرده است/ او هیچ اختیاری نداشته است!
بشردوست گفت: موکلم فاعل مستقل نبوده است و هیچ اختیاری در حهت شرکت کردن در امور بازرگانی نداشته است. اگر به پوسته ماجرا نگاه کنید موکلم مسئول توسعه و منابع مالی بوده است اما در اصل ماجرا او تنها یک کارمند بوده است که دستورات مه آفرید را اجرا می کرده است. در کیفرخواست به صورت کلی درباره گشایش اعتبارات اسنادی صحبت کرده است. بعضاً در زمان گشایش اعتبارات اصلاً موکل من حضور نداشته است.
وی با بیان اینکه خسروی تا آن زمان ۷ مدیر عوض کرده بود گفت: موکل من هیچ وقت از خودش اجازه نداشته است و اگر حرفی هم میزد او را اخراج میکرده است.
وکیل مدافع: کیفرخواست پرونده بسیار عجولانه نوشته شده است
وکیل مدافع «الف.ش» ادامه داد: مگر نمیگویید که موکلم سند بانکی جعل کرده است؟ خب سندها را بیاورید چرا فقط حرفها را میگویید؛ خب سند را بیاورید تا همه ببینند آیا جعل شده یا نه؟ قدری منصفانه عمل میکردید. فکر میکنید چرا وکیل متهم ردیف اول استعفا داده؟ مشخص است اصلاً به ما اجازه مطالعه منطقی پرونده را ندادید. کیفرخواست پرونده بسیار عجولانه نوشته شده است.
واکنش قاضی به اظهارات وکیل مدافع
قاضی خطاب به اظهار نظر وکیل متهم که مدعی شد متهمان را برانداز خطاب کردهاند گفت: از آنجا که خبرنگاران در جلسه حضور دارند باید بگویم هیچکجا اتهام براندازی به متهمان تفهیم نشده و در کیفرخواست نیامده است اگر شما موردی را سراغ دارید به ما هم بگویید.
وکیل متهم گفت: همین که گفته میشود مقابله با نظم یعنی براندازی.
قاضی سراج گفت: مقابله با نظام در زمینه اقتصادی بوده و ربطی به براندازی نداشته است.
مدیر دفتر خاوری دستگیر شد/ تعدادی از اعضای هیئتمدیره بانک ملی ممنوعالخروج شدند
راهانی نماینده دادستان در ادامه اظهارات خود در دادگاه، اظهار داشت: اخیرا مدیر دفتر خاوری که تاکنون مشغول به فعالیت بود، به دلیل برخی اتهامات دستگیر شد.
وی ادامه داد: گروهی هم از اعضای هیئتمدیره بانک ملی در این پرونده متهم بودند که دستگیر شدند .البته این افراد با قید وثیقه آزاد بوده اما با دستور قضایی ممنوعالخروج هستند.
قاضی سراج : فساد نتیجه جرائم اقتصادی است؟
قاضی سراج با خنده ادامه داد: شما چه بلایی داری سر موکلت میآوری. به جای دفاع داری چه حرفهایی می زنی که رنگ موکلت پریده است. باید پرسید فساد نتیجه جرائم اقتصادی است یا اینکه از ابتدا به قصد براندازی از سوی مرتکبین رخ داده است.
وکیل متهم: ریاست دادگاه از کاهی به کوهی تبدیل شده است!
وکیل متهم ادامه داد: گروه آریا با پرداخت سود بانکی بالا وجوه را صرف بدهی فولاد و از جهتی خرید مواد اولیه کرده است.هر کسی که با این گروه سلام علیک کرده است را به عنوان معاونت در جرم گرفتهاند.
وی ادامه داد: بازجوها و بازپرسها توجهی به دفاعیات متهمان نداشتهاند و از ترکیب ارکان تشکیل دهنده جرم خصوصاً عنصر معنوی عام و خاص غفلت کردهاند. ریاست دادگاه، در این پرونده بزرگنمایی شده و از کاهی به کوهی تبدیل شده است که البته در آینده، اغراض مشخص خواهد شد. شاید کسی آدرس اشتباه داده است باید ایستاد تا در آینده مشخص شود.
فراهانی با بیان اینکه وکیل اینجا را با کمیته حقوق بشر اشتباه گرفته است گفت: آیا متهم حرفهای نوشته شده در قرارهای بازجویی را قبول دارد یا نه؟
قاضی سراج در پاسخ به سوال نماینده دادستان گفت: ایشان که گفت من هزار صفحه نوشتهام را قبول دارم.
فراهانی پرسید آقای وکیل به نظر کارشناسی اعتراض دارند یا نه. که وکیل متهم گفت: بله، ما اعتراض داریم.
نماینده دادستان : بروید پزشک قانونی تا مشخص شود که از خودتان اختیاری دارید یا نه!
نماینده دادستان گفت: در فرمایش وکیل بود که موکلش اتهاماتی را قبول دارد اما سوءنیت نداشته است من این گونه برداشت کردم که متهم رکن مادی را انجام داده اما قصد نداشته است. من هم میخواهم تا ایشان بگویند که کدام از این رکنها را قبول دارد تا ما بدانیم؛ سوال دیگر این است که متهمان انجامدهنده جرایمی مانند کلاهبرداری معروف هستند به یقهسفیدها، که یقه سفید بودن هم معلوم است به این آسانی متنبه نمی شوند و دائماً ضد و نقیض میگویند.
وی ادامه داد: ما با تک تک اینها که صحبت میکنیم جرائم را میگویند، تکتکشان علیه یکدیگر حقایق را گفتهاند اما به خودشان که میرسد میگویند ما هیچکاره بودیم و هیچ اختیاری از خودشان نداشتند ما حاضریم ایشان را بفرستیم پزشک قانونی تا مشخص شود که از خودشان اختیاری دارند یا نه.
هر جا که سخن از مهآفرید است نام «الف.ش» میدرخشد / «ب.ب»چشم خسروی و مغز متفکر آریا بوده است
فراهانی خاطرنشان کرد: در بیش از 15 هزار برگ پرونده و در بیشتر اوراق بازجوییها اسم «الف.ش» میدرخشد مانند آن تبلیغ بانکی که میگفت هر جا سخن از اعتماد است باید گفت هر جا که سخن از مهآفرید است نام «الف.ش» میدرخشد. ایشان هم مانند «ب.ب» چشم خسروی و مغز متفکر آریا بوده است.
نماینده دادستان: پولی که برای وکالتتان گرفته اید، پول مردم است
نماینده دادستان خطاب به وکیل متهم گفت: شما 20 میلیون برای وکالتتان گرفتهاید طبیعی هم هست که الان از متهمان دفاع کنید اما این پول مردم بوده است که الان به صورت حقالوکاله به شما میدهند.
وکیل متهم: به من توهین شد / ریاحی: من بدون پول کار را قبول کردم
وکیل متهم با بیان اینکه نماینده دادستان به ما توهین کرد، اعتراض خود را به قاضی سراج اعلام کرد و ریاحی وکیل متهم ردیف اول هم گفت: من بدون پول کار را قبول کردم.
کنایه فراهانی به ریاحی : هیچ کس محض رضای خدا و بدون پول کار نمیکند
فراهانی خطاب به ریاحی گفت: هیچ کس محض رضای خدا و بدون پول کار نمیکند هر چند که طراحی توسط خسروی بوده است ولی افرادی نظیر «الف.ش» و «ب.ب» به قول یکی از متهمان ژنرالهای این گروه بودهاند و طراحیهای وی را اجرا میکردند و در میدان عمل عمده مسئولیت به عهده انها بوده است.
وی با بیان اینکه برای هر فرآیند میتوان 4 مرحله طراحی، اجرا، انتفاع از عواید ناشی و اختفای آثار جرم را در نظر گرفت گفت: خسروی، «ب.ب» و «الف.ش» در هر چهار مرحله نقش داشتهاند.
فراهانی افزود: اگر «ش» حاضر بود با صداقت بپذیرد که چه کارهایی کرده است من حاضر بودم برایش درخواست تخفیف در مجازات کنم.