سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** باید برای امضای «برجام جدید» با ترامپ آماده شویم
همزمان با سفر وزیر خارجه سوئیس به تهران، روزنامه های دولتی و اصلاح طلب در اقدامی مسبوق به سابقه با ذوق زدگی مسئله مذاکره با آمریکا را مطرح کردند.
در همین رابطه روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «الاغ ها و فیل ها!» به قلم «فیاض زاهد» مشاور وزرای اقتصادی دولت روحانی- با مدرک تاریخ- نوشت: «من در جلسه افطار رییسجمهور در سال گذشته پیشبینی کردم که ترامپ مجددا به کاخ سفید راه پیدا خواهد کرد. لذا برای برجام و توافق جدید با تکیه بر این مولفه حرکت کنید. اینک این توصیه را جدیتر بیان میکنم. منافع ایران چه بسا حکم کند چندان منتطر نتیجه منازعه الاغها و فیلها نمانیم. چون با شروع مناظرهها این ترامپ فیل است که بر بایدن با نماد الاغ دمکرات پیروز خواهد شد. من بر این باورم که ترامپ، بایدن را لقمه چپ خود خواهد کرد».
روزنامه ایران نیز در یادداشتی با عنوان «استفاده از ظرفیت بی طرفی سوئیس» به قلم «علی ماجدی» سفیر سابق ایران در آلمان- در همان مقطعی که دیپلمات ایرانی به صورت غیرقانونی در این کشور بازداشت شد- نوشت: «سفر آقای «کاسیس» به ایران در حالی صورت میگیرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا در روند اقداماتی که در چند ماه اخیر علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل داشته، به شدت ناکام بوده است. ذیل چنین ناکامیهایی است که رئیس جمهوری امریکا تمایل شدیدی دارد که در وضعیت کنونی که اوضاع داخلی و سیاست خارجی چندان به نفع او نیست، همچنان شانس خود را برای مذاکره دوجانبه با ایران امتحان کند. بنابراین دور از ذهن نیست که وزیر خارجه سوئیس در شرایط حساسی که ترامپ در امریکا پشت سر میگذارد، حاوی پیامی از جانب او برای ایران باشد تا بلکه برای بنبست خودخواستهای که دولت امریکا گرفتارش شده است، روزنهای گشوده شود».
همچنین روزنامه آرمان در یادداشتی به قلم «احمد زیدآبادی» از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ با عنوان «ماموریت کاسیس و معضل مذاکره با آمریکا» نوشت: «ظاهرا دولت ترامپ علاقهمند است تا پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در آبانماه، ایران را به پای میز مذاکره بکشاند و بهنظرم دستورکار اصلی کاسیس در سفرش به تهران همین نکته است...کشورهای اروپایی نیز ضمن احترام به برجام، این توافق را برای حل تمام مشکلاتشان با ایران کافی نمیدانند و از همین رو، خواهان شروع مذاکره برای دستیابی به توافق جامعتری بهخصوص شامل تغییر سیاست ایران در خاورمیانهاند».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «وزیر خارجه سوئیس احتمالا به برنده شدن احتمالی ترامپ در انتخابات آینده آمریکا یا عدم تفاوت چشمگیر سیاست حزب دموکرات با حزب جمهوریخواه در برابر ایران و طرح برخی مسائل داخلی مانند تاثیر مخرب تحریمها بر وضعیت اقتصادی، برای قانع کردن طرف ایرانی به شروع مذاکره با آمریکا اشاره خواهد کرد».
روزنامه سازندگی نیز در شماره امروز در گزارشی با عنوان «آخرین میانجی» نوشت: «رسانه های منطقه ای اعلام کرده اند ماموریت کاسیس وزیر خارجه سوئیس که به تهران سفر کرده است، گفت و گو درباره مناسبات ایران و آمریکا، پیش از انتخابات آمریکا است. سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز گفته است جمهوری اسلامی از هر اقدام و حرکتی برای کاهش فشارهای تحمیلی ایالات متحده علیه تهران استقبال می کند».
اصلاح طلبان می گویند باید برای امضای برجام جدید با ترامپ آماده شویم؛ در اینجا دو سوال مطرح است؛ اول اینکه نتیجه برجام قبلی چه شد؟؛ دوم اینکه در برجام جدید به دنبال چه نتیجه ای هستیم؟
دولتمردان بارها پاسخ سوال اول را مطرح کرده اند. برای نمونه «عباس عراقچی» معاون سیاسی ظریف چندی پیش گفت: «نتیجه برجام، تحریم های بیشتر بود». «سیف» رئیس سابق بانک مرکزی گفته بود «برجام تقریبا هیچ دستاوردی برای کشورمان نداشت». «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه نیز پیش از این گفته بود «دستاوردهای برجام روی هواست». ظریف در اظهارنظری دیگر گفته بود «قبل از برجام نفت بیشتری می فروختیم». «علی ربیعی» وزیر سابق کار و سخنگوی فعلی دولت نیز چندی پیش گفته بود «با برجام، شدت تحریم ها بیشتر شد». اظهارات مشابه بسیار زیاد است.
دولتمردان هدف اصلی برجام را «لغو یکباره تمامی تحریم ها» نامیده بودند. اما نه تنها این اتفاق رخ نداد بلکه هم در دولت اوباما و هم دولت ترامپ تحریم ها افزایش یافت.
در پسابرجام قیمت دلار تا ۸ برابر افزایش یافت و سکه ۱۱ برابر شد و قیمت مسکن ۶ برابر شد و پراید ۲۰ میلیونی اکنون به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان در بازار عرضه می شود.
این در حالی است که به واسطه برجام در قلب راکتور هسته ای بتن ریخته شد و چرخ سانتریفیوژها از حرکت ایستاد و ۹۷ درصد ذخایر اورانیوم غنی شده(به ارزش تقریبی ۱۸ میلیارد دلار) از کشور خارج شد.
پس نتیجه برجام این شد که «هسته ای رفت»، «تحریم ها باقی ماند»، و «دلار ۸ برابر گران شد». اینها مواردی بدیهی است که حامیان مذاکره با آمریکا به هیچ عنوان حاضر نیستند به آن اشاره کنند.
و اما در پاسخ به سوال دوم، طرف آمریکایی و اروپایی صراحتا اعلام کرده است که موضوع اصلی برجام جدید، صنعت موشکی و قدرت منطقه ای ایران است. در این میان هیچ صحبتی درباره لغو تحریم ها از سوی طرف غربی مطرح نشده است و آنچه گفته شده همانند ماجرای برجام صرفا وعده های نسیه بوده است.
آیا ما باید برجام جدید را امضا کنیم و بر توان موشکی و قدرت منطقه ای کشورمان چوب حراج بزنیم و در مقابل باز هم ۸ برابر شدن قیمت دلار و ۱۱ برابر شدن قیمت سکه و ۶ برابر قیمت مسکن و ۵ برابرشدن قیمت پراید را مشاهده کنیم و بگوییم ما در برجام «پیروزی اخلاقی» به دست آوردیم!؟
آقای روحانی چندی پیش جواب حامیان مذاکره با آمریکا را داد و گفت: «امروز آمریکاییها به بعضی از کشورهای شرق آسیا پیغام مذاکره میدهند که با ما مذاکره کن؛ مگر دیوانه شدند که با شما مذاکره کنند؛ شما مذاکره دیروز را علنی زیر پا میگذارید و به مذاکره امضا شدهای که به تأیید شورای امنیت سازمان ملل رسیده بیاعتنا هستید».
دولت تروریست و جنایتکار آمریکا، قاتل سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی است. مردم ایران با قاتلین حاج قاسم پشت میز مذاکره نمی نشینند.
**آخوندی:سیاستمدار واقعی نباید «شعبده باز» باشد
«عباس آخوندی» وزیر مستعفی راه و شهرسازی دولت روحانی در یادداشتی در روزنامه شرق با عنوان «آیا مصلحت ناحق را حق می کند» نوشت: «درست است که سیاست بالا و پایین فراوان دارد، ولی در نهایت آنچه به سود مردم است، در جهان باقی میماند. سیاستمدار واقعی نه شعبدهباز و نه مأمور و معذور است؛ سیاستمدار وطندوست، نگهبان منافع ملت است، برای مردم نفع عمومی میآفریند، بر اصالت مواضع و هویت ملی خود اصرار و بر سر سخن خود میایستد؛ هرچند او را آماج حملهها و اتهامها قرار دهند. آنچه من از قرآن و سیره حضرت رسول و منش بزرگان فهمیدم، این است که مصلحت، هیچ ناحقی را به حق تبدیل نکرده و هیچگاه هدف وسیله را توجیه نمیکند».
آقای آخوندی تاکید کرده که سیاستمدار واقعی، شعبده باز نیست. وی که در دولت روحانی، پنج سال و اندی وزیر راه و شهرسازی بود، در جلسه تودیع خود گفت: «حضرات هر روز تبلیغ می کنند که این دولت حتی یک مسکن هم نساخته است، این افتخار دولت است که حتی یک واحد مسکونی را نساخت. از ابتدا قرار نبود دولت خانه ای بسازد»!
گویا از نظر آخوندی، ساخت حتی یک واحد مسکن برای مردم نیز «شعبده بازی» است!؛ با این حساب، اصلا کار کردن برای مردم شعبده بازی است!
آقای آخوندی در یادداشت مذکور به آموزه های خود از قرآن و سیره پیامبر اشاره کرده است. وی همان وزیری است که در جلسه رای اعتماد در مجلس تاکید کرد که «بنده هیچ وقت مخالف مسکن مهر نبوده و نیستم. من جزو اولین کسانی بودم که این موضوع را وارد نظام برنامهریزی ایران کردم که بعد از آن، این مسئله ردیف پیدا کرد». آخوندی پس از کسب رای اعتماد و حضور در ساختمان وزارت راه و شهرسازی با حمله به مسکن مهر آن را «طرح مزخرف»، «طرح شهربرنداز»، «قفس های انسانی»، «پوپولیستی»، «فاجعه آمیز» و...نامید!
نگاه لیبرالی آخوندی به موضوع مسکن و عملکرد فاجعه بار وی موجب شد تا گرانی سرسام آور مسکن و افزایش افسارگسیخته اجاره بهای مسکن، بسیاری از خانوارها را با مشکلات جدی و عدیده مواجه کند.
آخوندی پس از استعفا از وزارت راه و شهرسازی، کاندیدای شهرداری تهران شد، اما کارنامه او آنقدر بغرنج و غیرقابل قبول بود که حتی شورای شهر اصلاح طلب تهران نیز حاضر نشد کلید شهرداری را به وی بسپارد.
«سیدنظامالدین موسوی» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی چندی پیش تاکید کرد: «در دیداری که به اتفاق سایر اعضای کمیسیون اصل ۹۰ با آیت الله رئیسی داشتیم، ضمن تقدیر از تاکیدات ایشان بر ضرورت پیگرد "ترک فعل" مسئولان، درخواست کردم با همکاری مجلس، برای ترک فعلها، جرم انگاری شود. بر این مبنا امثال آقای آخوندی بدلیل عدم انجام تکالیف قانونی، محاکمه و مجازات میشوند».
در آذرماه سال گذشته، «مهدی آخوندی» فرزند عباس آخوندی به اتهام «کارچاق کنی» و تخلفات مالی بازداشت شد. پسر آخوندی در وزارتخانه ای که پدرش در رأس آن بود، با دریافت مبالغی از بعضی پیمانکاران برای آنها در وزارتخانه دستور گرفته یا کارسازی می کرد.
**اصلاح طلبان نماد بی برنامگی و منفعت طلبی هستند
روزنامه ابتکار در یادداشتی با عنوان «اصلاح طلبان ممنوع!» نوشت: «اصلاحطلبان امروز از دید بسیاری؛ نماد ناتوانی، بیهدفی، بیبرنامگی، افسردگی، ناامیدی، منفعت طلبی و... که منشاء بنبست بیسابقه سیاسی است، هستند».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «اصلاحطلبان از دایره تصمیمسازی و تصمیمگیری حذف شدهاند و به دلایل گوناگون چشماندازی برای بازگشت به حلقه قدرت وجود ندارد».
این روزنامه اصلاح طلب از یکسو اذعان کرده که اصلاح طلبان، بی برنامه و منفعت طلب هستند و از سوی دیگر مدعی شده است که طیف اصلاح طلب از دایره تصمیم سازی و تصمیم گیری حذف شده اند.
این ادعا در حالی است که «محمد علی وکیلی» مدیرمسئول روزنامه ابتکار از سال ۹۴ تا ۹۸ به مدت ۴ سال در مجلس نماینده مردم تهران بود. وی در انتخابات دوره یازدهم مجلس نیز تایید صلاحیت شد اما با کسب ۳۲ هزار رای- در شرایطی که قالیباف یک میلیون و سیصدهزار رای کسب کرده بود- از راهیابی به مجلس بازماند.
در حقیقت آقای وکیلی و همقطاران وی در لیست اصلاح طلبان توسط مردم حذف شدند. سرلیست اصلاح طلبان علیرغم تبلیغات فراوان حتی نتوانست صد هزار رای هم در تهران کسب کند.
امثال آقای وکیلی نه توسط حاکمیت بلکه توسط مردم حذف شدند. علت اصلی این مسئله نیز این بود که این افراد در نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر حضور داشتند اما به دلیل بی برنامگی، بی هدفی، منفعت طلبی و ناتوانی، نتوانستند اعتماد مجدد مردم را کسب کنند.