سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
**اگر پیشنهاد مذاکره را رد کنیم، ترامپ به ایران حمله میکند
روزنامه آرمان در یادداشتی به قلم «حسن بهشتی پور» نوشت: «سفیر اسبق آمریکا در قطر از حمله ترامپ به ایران برای رایآوری مجدد گفته و انتخاب آبرامز را به همین دلیل دانسته اما متقاعد کردن ترامپ توسط آبرامز و پمپئو با این استدلال که آمریکاییها هرگز رئیسجمهور زمان جنگ را از کاخ سفید بیرون نمیکنند، از آن ادعاهایی است که اصلا منطبق با واقعیت نیست. همانطور که در گذشته بوش در مقطعی سهماهه منتهی به پایان دوران ریاستجمهوری به سومالی حمله کرد با این تصور که در انتخاب مجددش موثر واقع شود درحالیکه اتفاق خاصی نیفتاد و کلینتون پیروز انتخابات شد».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «در این وضعیت تحمیل یک جنگ پرهزینه به ملت آمریکا جز ایجاد مشکلات بیشتر و اینکه مردم را نسبت به ترامپ سرخوردهتر کند، عایدی دیگری نخواهد داشت. ولی طبق معمول باید آماده هرگونه ماجراجویی از طرف ترامپ باشیم و این یک اصل اساسی است و نباید خوشخیال باشیم که آمریکا در هیچ شرایطی به ایران حمله نمیکند که ممکن است شرایطی هم بهوجود بیاید...در صورتی که واقعبین باشیم دولت ترامپ در ماههای آخر دنبال مفری است که شاید بتواند از طریق مذاکره و گفتوگو با ایران به جایی برسد وگرنه از طریق جنگ جز اینکه اوضاع را آشفتهتر و بدتر کند، نتیجه دیگری برایش نخواهد داشت».
این فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به اینکه نباید درباره عدم حمله ترامپ به ایران خوش خیال باشیم، تاکید کرده که اگر واقع بین باشیم، به پیشنهاد مذاکره بیشتر فکر می کنیم. این در حقیقت تکرار همان دوگانه مشهور «یا جنگ- یا مذاکره» است. دوگانه ای دروغین که هیچ نسبتی با واقعیت ندارد.
طیف اصلاح طلب در سالهای گذشته با خوش خیالی تاکید کرد که «امضای وزیر خارجه آمریکا تضمین است» . این طیف با غفلت از اصل واقع بینی مدعی شد که «دولت های بعدی آمریکا نمی توانند از برجام خارج شوند»! و «مردم آمریکا اجازه نمی دهند که رئیس جمهور بعدی از برجام خارج شود»! و «مقامات آمریکایی قول داده اند که به تعهدات خود عمل کنند»! و «آقای اوباما را فردی مودب و باهوش دیدیم»! و...
اتفاقا این حامیان برجام بودند که با خوش خیالی و امتناع از واقع بینی، موجب شدند تا قیمت دلار ۸ برابر شود و سکه ۱۱ برابر گران شود و قیمت مسکن ۶۰۰ درصد افزایش یابد و پراید ۹۰ میلیونی در بازار عرضه شود و...
اکنون سالهاست که گزینه حمله نظامی به ایران از گزینه های روی میز مقامات آمریکایی حذف شده است. اما نه به جهت امضای برجام بلکه به دلیل ایثار مدافعان حرم و ازخودگذشتگی حافظان امنیت و قدرت دفاعی بی نظیر ایران و تلاش های شبانه روزی «حسن طهرانی مقدم» ها و «قاسم سلیمانی» ها.
نشان به آن نشان که دلاورمردان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، پهپاد متجاوز و پیشرفته «ترایتون» را به قعر دریا فرستاد و ترامپ پس از لاف زنی در نهایت با دستپاچگی از ایران تشکر کرد.
و نشان به آن نشان که غیورمردان نیروهای مسلح- در اقدامی بی نظیر پس از جنگ جهانی دوم تاکنون- پایگاه آمریکایی عین الاسد را موشک باران کردند و آمریکا نتوانست هیچ غلطی بکند.
مذاکره برای آمریکا صرفا ابزاری برای رسیدن به همان اهدافی است که نتوانسته با جنگ و تحریم به آن دست یابد. هدف از مذاکره از نگاه مقامات آمریکایی، از کارانداختن توانمندی های استراتژیک طرف مقابل است.
در این میان وعده رفع تحریم ها و گشایش اقتصادی صرفا در حد «وعده نسیه» کاربرد دارد. با اینکه دولت های اوباما و ترامپ در آزمون برجام مردود شده و این توافق خسارت های بزرگی به کشور وارد کرد، اما متاسفانه طیف اصلاح طلب همچنان اصرار دارد که این خسارت محض مجددا تکرار شود!
** تشر زدن به اسرائیل، تاثیر منفی بر اقتصاد ایران دارد
«محمود میرلوحی» عضو شورای شهر اصلاح طلب تهران در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: «اتفاقی که روز جمعه در شورای امنیت سازمان ملل رخ داد، یک خرق عادت و نقطه عطف در تاریخ این شورا بود... آنچه طی سالها سیاستورزی در عرصه بینالملل و با توان سربازان دیپلماسی کشور به دست آمده حاصلی نیست که به ثمن بخس داده شود. بلکه لازم است با هوشمندی و حزم از آن مراقبت کرد. ما میتوانیم با دیپلماسی درست و حمایت از آن حتی این آرای ممتنع را در آینده به مخالفت قاطع تبدیل کنیم و رقمزننده پایان هژمونی امریکا باشیم».
میرلوحی همچنین در مصاحبه با شماره امروز روزنامه آرمان گفت: «ما نمیتوانیم برای جریان رقیب فرش قرمز پهن کنیم و بگوییم بیایید و هر سه قوه برای شما، مگر قبلا نداشتند؟ مگر همین جریان مجلس هفتم و هشتم و نهم را در اختیار نداشت؟ مگر دولتهای نهم و دهم در اختیار همین جریان نبود؟ در آن دوره زمانی دولت و مجلس همه در اختیار این گروه بود. چه کردند!؟ عملا دولت هشتساله این طیف منجر شد کشور هزینه بدهد. این پیشنهادات برخی دوستان مساله دقیقی نیست. ملاحظه میکنید که این عزیزان موضعگیری میکنند و منجر به گرانی ارز میشود و بعد تقصیرات را به گردن دولت میاندازند. آنها فکر میکنند به آمریکا و اسرائیل تشر میزنند اما فضا را ناآرام میکنند و برجام آتش را میزنند و آثار این موضعگیریها و حرفها را در بازار و اقتصاد میبینید این حرفها برای ما به صرفه نیست».
در سال ۹۶ و در جریان رقابت های انتخابات ریاست جمهوری، حامیان روحانی مدعی بودند که اگر آقایان رئیسی یا قالیباف در انتخابات پیروز شوند، وضعیت کشور بحرانی شده و این بحران موجب می شود که قیمت دلار ۵ هزارتومان شود.
روحانی در انتخابات ۹۶ پیروز شد. دولت آقای روحانی در برجام ماند ولیکن قیمت دلار تا آستانه ۲۵ هزارتومان افزایش یافت. آن ادعای دلار ۵ هزارتومانی کجا و این دلار ۲۵ هزارتومانی کجا؟
چندی پیش روزنامه اصلاح طلب اعتماد در اعترافی دیرهنگام با انتقاد از رویکرد منفعلانه دولت در سیاست خارجی نوشت: «پرسش این است دوستانی که پیشنهاد مذاکره میدادند و به آن اصرار داشتند، چرا ضمانت اجرای آن را مورد توجه خود قرار ندادند؟ اگر قرار بود که وارد برجام شویم، باید فرض میکردیم که چنانچه طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد ما چه باید انجام دهیم تا از ترس عمل ما، طرف مقابل به تعهداتش ملتزم باشد؟ به نظرم بسیاری از افراد درک درستی از ماهیت روابط بینالملل و سیاست واقعگرایانه ندارند و روابط بینالملل را به گفتوگو و صلحخواهی تقلیل میدهند، در حالی که روابط بینالملل در اصل متکی به قدرت است و بس».
میرلوحی در مصاحبه مذکور، اظهارات ضداسرائیلی را عامل تضعیف اقتصاد ایران نامیده است. این در حالی است که اولا رژیم اسرائیل، رژیمی کودک کش و جعلی است. ثانیا در دنیایی که قانون جنگل بر آن حاکم است، نشان دادن ضعف عواقب خطرناک و تاسف باری به دنبال دارد.
چندی پیش «میر محمود موسوی» دیپلمات سابق و برادر یکی از سران فتنه در مصاحبه با روزنامه شرق گفته بود: «کشورها روابط خارجی خود را براساس اصول تعیین می کنند. ممکن است یکی از این اصول آرمان ها و ارزش ها باشد که در جای خود بسیار مهم و محترم است، اما آرمان ها و ارزش ها در تفسیرها و نظریه پردازی های اکثر بزرگان حوزه سیاسی زیرمجموعه منافع ملی قرار می گیرد. آنچه تعیین می کند ایران با دیگران رابطه داشته باشد حتما باید با در نظرگرفتن منافع ملی باشد...آنچه از سوی برخی کشورها شاهد آن هستیم از این دست است. عمان از رابطه با اسرائیل در کنار آرمانی که شاید ضعیف تر جلوه کند، منافع خود را دنبال می کند؛ منافعی که می خواهد در خدمت کشور باشد».
«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا چندی پیش گفته بود: «اگر ایران میخواهد مردمش غذا بخورند باید به حرف آمریکا گوش کند. اکنون ایران باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد مردمش غذا بخورند، یا نه»!
مقامات آمریکایی بارها مدعی شده اند که ایران باید رفتار خود را تغییر داده و مانند یک کشور نرمال (عادی) رفتار کند یا عواقب سخت آن را بپذیرد. حال سؤالی که در این مورد پیش میآید این است که معیار نرمال و غیرنرمال بودن یک کشور چیست و آیا خود آمریکا، کشوری نرمال است؟ !
آمریکاییها با گستاخی و وقاحت مردم ایران را تهدید به گرسنگی میکنند و میگویند اگر میخواهید شکمتان سیر باشد باید به خواستههای ما تن دهید. حال خواسته های آمریکا چیست؟ کاملا مشخص است. نابودی کامل توان موشکی و دفاعی، نابوی کامل و ابدی توان هسته ای و دیگر مولفه های قدرت ساز علمی، دست کشیدن ایران از مبارزه با تروریسم در منطقه و قطع حمایت از محور مقاومت و در نهایت به رسمیت شناختن رژیم کودک کش اسرائیل.
نکته قابل تأمل اینجاست که برخی اصلاح طلبان نیز با این پروژه ضدایرانی همصدا شده اند.
** «عباس آخوندی» کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری در ۱۴۰۰
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «آخوندی به امید خاکستری ها؟؛ به نظر میرسد عباس آخوندی خود را برای انتخابات ۱۴۰۰ آماده میکند» نوشت: «از گفتوگوی چند روز پیش عباس آخوندی با خبرآنلاین میتوان حدس زد که احتمالا برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ فکرهایی در سر دارد و با شعار «ایده ایران» پا به عرصه رقابت خواهد گذاشت...پررنگترین کنش سیاسی او در سال ۸۸ رخ داد که در انتخابات ریاستجمهوری آن سال مشاور میرحسین موسوی و از رؤسای ستاد انتخاباتی او بود که بعد از اتفاقاتی که در آن انتخابات افتاد، در جلسه اعضای ستادهای کاندیداها با مقام معظم رهبری شرکت کرد».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «آخوندی در مرداد سال ۹۲ از سوی حسن روحانی بهعنوان وزیر راهوشهرسازی به مجلس معرفی شد و توانست رأی اعتماد نمایندگان را به دست آورد، اما سه سال طول کشید تا مجادلات او با مجلس شروع شود. نمایندگان به آخوندی روی خوش نشان نمیدادند و سه بار در سالهای ۹۴، ۹۵ و ۹۶ استیضاحش کردند، اما هر بار او توانست به دولت برگردد اما در مهر ۹۷ دولت و رئیس آن را نیز تاب نیاورد و استعفا داد».
شرق در ادامه نوشت: «آخوندی معتقد به اقتصاد بازار آزاد است و رسانههای اصولگرا او را «جادهصافکن لیبرالیسم» و «محرومستیز» و «وزیر میلیاردی» میدانند. آخوندی از منتقدان مسکن مهر نیز بود...اشتراکات آخوندی با اصلاحطلبان بسیار است و در انتخابات سال ۸۸ تا آخرین گام همراه اصلاحطلبان در کنار میرحسین موسوی ماند اما درحالحاضر او خود را اصلاحطلب نیز نمیداند و ترجیح میدهد روشنفکر باشد».
این روزنامه اصلاح طلب در این گزارش که بیشتر به آگهی تبلیغاتی شبیه است، به کارنامه آخوندی هیچ اشاره ای نکرده است.
این روزها درد و رنج بسیاری از مردم مربوط به حوزه مسکن است. اکنون بیش از هفت سال از عمر دولت روحانی سپری شده و ۵ سال و اندی از این مدت، مربوط به دوره وزارت آخوندی است. وی در دولت هاشمی نیز مدت ۴ سال وزیر مسکن و شهرسازی بود. به استناد آمار و ارقام موجود، در آن دوره نیز بخش مسکن با افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت مواجه شد.
وعده توخالی اجرای مسکن اجتماعی، عدم تکمیل مسکن مهر و توهین به خانوارهای ساکن در مسکن مهر، بی توجهی به نوسازی بافت های فرسوده، عدم برخورد جدی با سوداگران زمین و مسکن، بی توجهی به مطالبات کامیون داران، عدم توجه به ساخت و نوسازی مسکن روستایی، قراردادهای مسئله دار خرید هواپیما، کاهش روند جذب بار و مسافر توسط ناوگان ریلی، توسعه کند قطارهای سریعالسیر و برقی، سپردن ۱۰ ساله طبخ غذای راهآهن ایران و شرکتهای وابسته به یک شرکت اتریشی، دفاع از رویکرد غلط و لیبرالی آزادسازی قیمت ها و...از جمله نقاط ضعف جدی کارنامه آخوندی در وزارت راه و شهرسازی است.
در آذرماه سال گذشته، «مهدی آخوندی» فرزند عباس آخوندی به اتهام «کارچاق کنی» و تخلفات مالی بازداشت شد. پسر آخوندی در وزارتخانه ای که پدرش در رأس آن بود، با دریافت مبالغی از بعضی پیمانکاران برای آنها در وزارتخانه دستور گرفته یا کارسازی می کرد.
«محمد علی نجفی» شهردار اسبق اصلاح طلب تهران و معاون سابق روحانی، در دوره های گذشته همواره جزو نفرات اصلی کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری در محفل های فعالین اصلاح طلب بوده است.
حالا عباس آخوندی هم در این فهرست قرار گرفته است. شایسته سالاری در طیف اصلاحات همین است. نجفی ها و آخوندی ها همیشه در صدر لیست اصلاح طلبان هستند.