بورس

هجمه‌ای که در ماه‌های اخیر به رشد بورس صورت گرفت و بورس به عنوان عامل اصلی تورم، معرفی شد با هدف انحراف اذهان عمومی از ریشه و مسبب تورم انجام گرفته است، چراکه رشد بورس خود معلول افزایش حجم پول بود.

سرویس اقتصاد مشرق- بر اساس آمار بانک مرکزی، رشد حجم پول در بهار امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۶۱.۵ درصد رسید که بالاترین رشد حجم پول پس از انقلاب اسلامی تاکنون محسوب می‌شود.

حجم کل نقدینگی در کشور از دو بخش پول و شبه پول تشکیل می‌شود. پول به بخش سرگردان و تورم‌زاتر نقدینگی گفته می‌شود که یا به صورت اسکناس در دست مردم است یا در حساب‌های جاری آنها و آماده خرج شدن است؛ اما شبه پول به بخش ماندگار نقدینگی گفته می‌شود که شامل حساب‌های سپرده‌گذاری مدت‌دار در بانک‌ها است.

پول شامل اسکناس، کارت‌های اعتباری و دارایی قابل دریافت از طریق چک است. پول به دلیل اینکه در دسترس مردم قرار دارد به راحتی قابل خرج کردن است و به همین دلیل باعث افزایش تورم می‌شود، اما شبه‌پول، در نقطه مقابل قرار داشته و برای کوتاه‌مدت، خاصیت ضد تورمی دارد. شبه‌پول نوعی از سپرده‌های مدت‌دار به شمار می‌رود که امکان نقد شوندگی هزینه کردن آن به آسانی امکان‌پذیر نیست، بنابراین ابزاری مفید و جذاب برای کنترل تورم به شمار می‌رود.

هرچه حجم پول در اقتصاد بیشتر شود، خطر رشد نقدینگی سرگردان و سپس تورم هم بیشتر می‌شود چراکه بخش سیال نقدینگی وارد بازارها می‌شود؛ بنابراین سیاست بانک‌های مرکزی در جهان در این جهت است که مانع رشد حجم پول در اقتصاد کشور شوند. وقتی در کشوری حجم پول زیاد شود، یعنی سیاست بانک مرکزی، ناکارآمد بوده و موجب خروج پول از بانک‌ها یا سپرده‌های مدت‌دار شده است.

در ایران نیز آن بخش از نقدینگی که خطرناک است و موجب سفته‌بازی در بازارهای ارز، خودرو، طلا، مسکن و سایر بازارها می‌شود، همین بخش پول است؛ بنابراین بانک‌های مرکزی در ادوار مختلف تلاش کرده‌اند با جذابیت نرخ سود سپرده‌ها، مردم را ترغیب به حفظ سرمایه‌هایشان در سپرده‌های مدت‌دار بانکی کنند.

اما هرگاه بانک‌های مرکزی غفلت کرده و سیاست‌هایی به کار برده‌اند که موجب خروج نقدینگی از بخش شبه پول به بخش پول شده، نقدینگی سرگردان راهی بازارهای سوداگرانه شده و موجب رشد شدید تورم در کشور شده است.

بررسی آمار رشد سالانه حجم پول در کشور پس از انقلاب نشان می‌دهد، در دو سال اخیر، ‌ مخرب‌ترین رشد حجم پول رخ داده است.

نگاهی به سیاست‌های دو سال اخیر بانک مرکزی هم نشان می‌دهد در این مدت سیاست‌هایی اتخاذشده که سبب رشد حجم پول شده است. مثلاً بانک مرکزی با حذف سود سپرده روزشمار در بهمن ۱۳۹۷ و الزام بانک‌ها به کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی در ابتدای سال ۱۳۹۹ با وجود رشد شتابان تورم، نقش مهمی در خروج سرمایه‌های مردم از سپرده‌های بانکی داشت که این پول‌ها راهی بازارهای بورس، خودرو، ارز، طلا و مسکن شد.

این در حالی است که سیاست بانک مرکزی باید به این سمت باشد که سهم عوامل تورم‌زا در اقتصاد کاهش یافته و نقدینگی سرگردان به محل‌هایی هدایت شود که پول نقد را از دسترس مردم دور نگاه دارد.

براین اساس نقش سیاست‌های بانک مرکزی برای هدایت نقدینگی به سوی شبه‌پول و کاهش سهم پول در اقتصاد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بانک مرکزی باید با بالا و پایین بردن سود انواع سپرده‌ها و اوراق بهادار مسیر نقدینگی (شامل پول و شبه‌پول) را کنترل کرده و به تبع آن تورم را مهار کند.

بنابراین در حالی که شاهد بالاترین رشد نقدینگی تاریخ در اقتصاد کشور در دو سال اخیر بوده‌ایم، متاسفانه این رشد در بخش خطرناک‌تر نقدینگی یعنی حجم پول رخ داده است، تا شبه پول. افزایش سهم پول در نقدینگی باعث می‌شود قدرت تورم‌زایی آن بیشتر شود.

در دولت‌های یازدهم و دوازدهم از تابستان ۱۳۹۲ تا تابستان ۱۳۹۷ یعنی طی ۵ سال، حجم پول در اقتصاد کشور تقریباً ۱۳۰ هزار میلیارد تومان بیشتر شد و از ۱۱۰ هزار میلیارد تومان به ۲۴۳ هزار میلیارد تومان رسید.

اما از تابستان ۱۳۹۷ تا بهار ۱۳۹۹ یعنی در کمتر از دو سال، حجم پول حدود ۲۶۰ هزار میلیارد تومان اضافه شد و به بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان رسید.

به نظر می‌رسد عاملی که سبب این تغییرات شدید در حجم پول در اقتصاد کشور شد، تغییر سیاستگذار پولی بود. با آمدن آقای همتی به بانک مرکزی از اوایل مرداد ۱۳۹۷ و اختیارات گسترده‌ای که وی با هدف کنترل بازار ارز گرفت، سیاست‌هایی اجرا شد که سبب به هم ریختگی در نسبت پول و شبه پول شد. اکنون نتیجه سیاست‌های بانک مرکزی در دو سال اخیر را مشاهده می‌کنیم که ۵۰۰ هزار میلیارد تومان حجم پول سرگردان در اقتصاد کشور است که یک روز به بورس می‌رود، یک روز به بازار ارز، یک روز خودرو و یک روز مسکن.

به نظر می‌رسد هجمه‌ای که در ماه‌های اخیر به رشد بورس صورت گرفت و بورس به عنوان عامل اصلی تورم، معرفی شد با هدف انحراف اذهان عمومی از ریشه و مسبب تورم انجام گرفته است، چراکه رشد بورس خود معلول افزایش حجم پول بود. طبیعی است تا زمانی که بورس رشد کند، پول خارج‌شده از بانک راهی بازار سرمایه می‌شود و زمانی که بورس سقوط کند، همین پول راهی بازارهای خودرو، ارز و مسکن می‌شود، یعنی وضعیتی که در یک ماه اخیر رخ داده است؛ بنابراین سیاستگذار پولی در کشور که بانک مرکزی است، باید قصور خود را در این ماجرا بپذیرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • مهدی IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    9 2
    هیچ کدام.ما مشکل تولید و ومواد اولیه و نیروی انسانی نداریم.ما مشکل توزیع،نظارت و مدیریت داریم.
    • IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
      7 85
      مشکلات کشور نتیجه تصمیمات غلط و نادرست و اشتباه دولت روحانی است.
    • IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۱
      1 1
      ۱۲:۰۷ - حرف مفت نزن اگه تقصیر روحانی هست چرا استیضاحش نمیکنید یا کنار نمیرود
  • مهدی IR ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    5 4
    بورس به تنهایی ابزار بانک مرکزی برای مهار تورم و کنترل نقدینگی هست سوالتون از اساس مشکل داره
    • IR ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۱
      0 0
      پس چرا خیلی ها زندگیشون را از دست میدن وخیلی ها میلیاردر میشن ها؟!!!!! لطفا حرف مفت نزن
  • IR ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    1 10
    هیچکدام،مقصر واقعی بازار و دلالان هستند که قدرت نامحدود دارند و سر نخشان هم در آمریکا و اسرائیل است و هیچ مرجعی هم تا کنون نتوانسته حریف آنها شود.یکی بیاید اولین نفری را که قیمت ارز و زمین و مسکن و طلا را تعیین می کند پیدا کند.مقصر همان کسانی هستند که در دهه هفتاد گفتند باید کنترل دولت از روی قیمت ها را برداریم و به بازار بسپاریم.
  • ایرانی IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    3 5
    خیلی ساده است وقتی حقوق ها را چند برابر میکنید ارزش پول میارید پایین پول دست مردم زیاده تورم ایجاد میشه مقصر هم دولته .مدت یک سال ۳بار حقوق رو برده بالا.جنایت کارهایی که هفتاد در صد مردم ایران را صدقه خور کردند بقیه کلاهبردار اختلاس گر یه کمسالم ماندند.خدا ایشالا دولت حق را ظاهر کنه مردیم از این همه خلاف.
  • US ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    4 12
    بهتر کار خرید دلار است.
  • IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    10 4
    اخه سهام یه شرکتی بالا پاتیین بکنه فرقش برای مردم عادی چیه؟ در حالی که دلار بالا یا پایین بره تورم بالا یا پایین بره ماشین قیمتش بالا یا پایین کنه صد در صد رو زندگی مردم تاثیر داره
  • کامران مرادی IR ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    0 0
    کاملاً درسته
  • احمد IR ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    8 0
    کاش رییس جمهور ما خارجی بود و وقتی اشتباه میکرد بآن اعتراف می نمود و استعفا میداد حداقل یه قفلی را باز میکرد! چرا باید تا پایان دوره ، در سمت خودت بمانی ؟
    • IR ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
      4 0
      الانم خارجیه
  • IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    1 0
    دولت بزرگترین عامل تورم هست. بیشتر موارد خودش تورم ایجاد میکنه. اگر هم نکنه یعنی نتونسته تورم رو کنترل کنه پس مقصره و باید استعفا بده.
  • IR ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    0 0
    بورس چگونه نمی تواند عامل تورم باشد. قیمت ها در بورس زائیده تورم است. اگر شرکت تولید کننده کره، یک شرکت بورسی باشد. چنانچه قیمت کره بدلیل افزایش بهای تمام شده تغییر یابد. قیمت سهم نیز به همین میزان افزایش می یابد. پس سیاست های پولی، افزایش نهاده ها و مواد اولیه و افزایش دستمزدها و هرگونه افزایش مستقیم و غیر مستقیم در تولید کره در بهای تمام شده محصول و قیمت سهام موثر است. اگر گفته می شود باعث تورم است برای فرار از پاسخ به عملکرد ناصحیح مدیریت اقتصادی (بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه) است.
  • IR ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    0 0
    با این حساب اگه کل پول مردم رو بگیرن تورم صفر میشه! تورمم اصلنم بخاطر کاهش قیمت ریال نیستا! اقتصاد ماهم اطلا و ابدا به دلار ربطی نداره! و ما قدرت اقتصادی هستیم!
  • IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۰
    0 0
    هیچ کدام مشکل ما این هست که کالا و خدمات ایران جذابیتی برای مصرف کننده ی جهانی ندارند. ما پیشتاز تکنولوژی نیستیم تا با آپشن های جذاب مشتری جهانی را وادار به خرید کالای گران قیمت کنیم. ما اقتصاد خود را بر اساس صادرات منابع ساختیم که قیمت جهانی آن به شدت ناپایدار هست و به همین خاطر اقتصاد ما در نوسان هست.
  • IR ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۱
    2 2
    هردو یکی هستند چون افسار بورس ویانک مرکزی در دست دولته بورس شده محل شرط بندی یک عده بی خدا .
  • رضا IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۱
    1 0
    مشرق جان زمانی که تولید کم و مصرف زیاد باشد نرخ کالاها افزایش پیدا می کند و برای افزایش تولید باید سرمایه گذاری زیاد شود و متاسفانه الان سود زیاد نه در سرمایه گذاری تولیدی که در دلالی است
  • IR ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۹
    0 0
    با سلام و عرض ادب لطفاً در مورد وضعیت افسارگسیخته ارز در این مملکت هم گزارشی تهیه کنید. مگر رسالت یک خبرگزاری، پیگیری مسائل و مشکلات شهروندان نمی باشد. چرا خبرگزاری های رسمی کشور در مورد این موضوع تا این حد منفعل هستند. هیچ مصاحبه ای با جناب دکتر همتی صورت نمی گیرد و هیچ مسئولی شفاف و دقیق در خصوص این موضوع سخن نمی راند. از اینها بدتر، خبرگزاری های رسمی و غیر رسمی کشور نیز ساکت اند! مگر چه شده در این مملکت. در پناه حضرت حق

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس