سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** از قاتلان سردار سلیمانی انتقام نگیرید!
سرلشکر «حسین سلامی» فرمانده کل سپاه پاسداران دیروز در آستانه فرارسیدن هفته دفاع مقدس در واکنش به اظهارات گستاخانه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا- مبنی بر حمله ۱۰۰۰ برابر شدیدتر به ایران- گفت: «آقای ترامپ انتقام ما از شهادت سردار بزرگ مان قطعی، جدی و واقعی است، اما ما اهل شرف و شرافت هستیم و جوانمردانه و عادلانه انتقام میگیریم؛ شما فکر میکنید ما در برابر خون برادر شهیدمان یک سفیر زن در افریقای جنوبی را می زنیم؛ ما کسانی را می زنیم که در شهادت این مرد بزرگ مستقیم و غیر مستقیم نقش داشتند و شما بدانید هر که در این ماجرا نقش داشته است زده خواهد شد و این پیام جدی است».
سرلشکر سلامی افزود: «شما، ما را به حمله هزار برابری تهدید می کنید؛ ما شما را می شناسیم؛ آن وقت که عین الاسد را زدیم فرض داشتیم که شما پاسخ می دهید و صد ها موشک آماده کردیم که اگر زدید داشته هایتان را ویران کنیم».
وی در ادامه با بیان اینکه دشمن همه جا زیر دید ما است و اگر لازم باشد زیر تیر ما نیز قرار خواهد گرفت، تاکید کرد: «آقای ترامپ اگر تار مویی از سر یک ایرانی کم شود؛ کرک و پشم شما را به باد میدهیم؛ این تهدید جدی است و ما همه چیز را در عمل ثابت می کنیم».
پیش از این دادستان تهران گفته بود: «۳۶ نفر از افرادی که در ترور حاج قاسم مباشرت، مبادرت و آمریت داشتند، اعم از مسئولان سیاسی و نظامی آمریکا و دیگر دولتها شناسایی شدند که توسط مقام قضایی برای آنها دستور جلب و اعلام وضعیت قرمز از طریق پلیس بین الملل صادر شده است. در راس این فهرست دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا قرار دارد و تعقیب قضایی او حتی پس از پایان دوره مسئولیتش نیز پیگیری خواهد شد».
اما نکته قابل تأمل اینجاست که اکثریت مطلق روزنامه های اصلاح طلب، اظهارات بسیار مهم سرلشکر سلامی درباره انتقام خون سردار سلیمانی را سانسور کردند.
روزنامه های دولتی و اصلاح طلب از جمله روزنامه ایران(ارگان رسانه ای دولت)، شرق، اعتماد، همشهری(ارگان رسانه ای شهرداری تهران)، شهروند(ارگان رسانه ای دولت)، آرمان، آفتاب یزد، دنیای اقتصاد، مردم سالاری، جمهوری اسلامی و...در نیم تای صفحه اول خود اظهارات بسیار مهم سرلشکر سلامی را سانسور کردند.
روزنامه های اصلاح طلب پیش از این در مطالب جداگانه مدعی بودند که چه ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود و چه بایدن، ایران باید مذاکره با آمریکا را کلید بزند و هیچ مسئله ای و از جمله اقدام جنایتکارانه و تروریستی آمریکا در ترور سردار سلیمانی نمی تواند مانع مذاکره شود!
روزنامه های دولتی و اصلاح طلب با سانسور اظهارات بسیار مهم سرلشکر سلامی، این پیام را دادند که «از قاتلان سردار سلیمانی انتقام نگیرید»!
یک سوال؛ چرا برخی رسانه ها اصرار دارند که «بلندگوی ترامپ» در ایران باشند!؟
** اروپا با ماست؛ نمونه اش «قطعنامه ضدایرانی شورای حکام»
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «جدایی تروئیکای اروپایی از آمریکا» نوشت: «همه علیه یکی، عبارتی که مصداق تنهایی ایالات متحده امریکا در مسیر بازگرداندن قطعنامههای پیشین شورای امنیت علیه ایران است...آنچه این روزهای کرونایی در صحن خلوت شورای امنیت سازمان ملل متحد میگذرد را میتوان بیسابقهترین رویارویی سه کشور اروپایی عضو شورای امنیت (بریتانیا، آلمان و فرانسه) با ایالات متحده امریکا دانست».
این روزنامه اصلاح طلب همچنین در یادداشتی با عنوان «مصلحت سنجی اروپا» به قلم «عبدالرضا فرجی راد» نوشت: «سه کشور اروپایی عضو برنامه جامع اقدام مشترک روز گذشته با انتشار نامهای خطاب به شورای امنیت اعلام کردند که هر اقدامی از سوی امریکا در راستای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران و فعالسازی دوباره قطعنامههای شورای امنیت که به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا بلااثر شده بودند، «فاقد وجاهت قانونی» است».
در ادامه این یادداشت آمده است: «احتمالا زمانی که بایدن روی کار بیاید اعلام خواهد کرد که ایالات متحده به برجام بازگشته است اما اینکه آیا تحریمها لغو خواهند شد یا نه، اعتقاد نگارنده بر این است که به بعد از مذاکرات ۱+۵ موکول خواهد شد... امریکا خواستار اضافه شدن برخی مسائل به برجام خواهد بود و اروپا هم که بیمیل نیست مسائلی نظیر مساله موشکی به توافق هستهای اضافه شود».
رسانه های حامی عملکرد دولت مدعی هستند که در مسئله ایران میان آمریکا و اروپا شکاف عمیقی ایجاد شده است. برخلاف این ادعا، نه تنها میان آمریکا و تروئیکای اروپایی در موضوع ایران شکافی وجود ندارد، بلکه این دو صرفا در یگ پروژه مشترک، تقسیم کار کرده اند.
در هفته های گذشته وزیر خارجه آلمان صراحتا اعلام کرد که درباره مکانیسم ماشه با اسرائیل و آمریکا هم نظر است. پس از آن وزیر خارجه انگلیس صراحتا اعلام کرد که درباره ایران با دولت ترامپ نظر مشترکی دارد.
چندی پیش نیز وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد که پاریس درباره ایران با آمریکا هم نظر است.
تروئیکای اروپایی در تقسیم کار با دولت ترامپ، در دی ماه ۹۸ به نیابت از آمریکا ساز و کار مکانیسم ماشه را کلید زدند. به عبارت دیگر اروپا پیش از آمریکا این ساز و کار را آغاز کرد.
اعضای اروپایی برجام در شرایطی که ایران به همه تعهدات برجامی خود عمل کرده بود، در ماههای گذشته موجب شدند تا قطعنامه ای ضدایرانی در شورای حکام آژانس انرژی اتمی تصویب شود.
سه کشور اروپایی عضو برجام از زمان امضای توافق(تیر ۹۴) تاکنون به هیچ عنوان به تعهدات خود عمل نکردند. انگلس، فرانسه و آلمان هر چند وقت یکبار صرفا یک بیانیه یا نامه مشترک منتشر کردند. در این بیانیه ها به ایران هشدار داده شده که باید یکطرفه و بدون جشم داشت تعهدات برجامی را انجام دهد.
اعضای اروپایی برجام در این بیانیه های تکراری در واکنش به عهدشکنی آمریکا در اجرای تعهداتش صرفا ابراز تأسف کرده اند! این بیانیه ها فاقد ضمانت اجرایی بوده و بیشتر به بیانیه های نمادین و شعاری شباهت دارد.
تروئیکای اروپایی ۱۱ تعهد در برجام داشتند که به هیچ عنوان به آن عمل نکردند.
در مسئله ایران میان آمریکا و سه کشور اروپایی، وظایف تقیسم شده است. دولت آمریکا مسئول پروژه فشار حداکثری است و تروئیکای اروپایی نیز مسئول ارائه وعده های نسیه و ایجاد اخلال در محاسبات طرف ایرانی و در نهایت مسئول نگه داشتن ایران در توافق هستند.
یعنی ایران باید در توافق بماند و تعهداتش را یکطرفه انجام دهد تا در آینده، دیگر مولفه های قدرت کشورمان نیز به برجام ضمیمه شود!
در این میان، جریان تحریف با تعریف و تمجید از حقه بازی اروپا، در پازل نقشه ضدایرانی آمریکا و اروپا به ایفای نقش مشغول است.
**مسجدجامعی: اتوبان سازی های قالیباف، حس محرومیت را افزایش داد
روزنامه شرق در یادداشتی به قلم «احمد مسجدجامعی» عضو شورای شهر اصلاح طلب تهران نوشت: « مدیریت شهری آنهم در کلانشهر پایتخت، با موضوعات متنوع و بعضا کاملا پیچیدهای روبهرو است. اگر شهرداری، حوزه اجرائی مدیریت شهری است، شورای شهر، قانونگذار و ناظر است. بهطور طبیعی انتظار از شهردار و مجموعه شهرداری نیز باید در چارچوب قانون باشد و اعضای شورا و شهردار، موظف به تمکین از قانون. اما در همین چارچوب ترسیمشده، شهروندان توقعاتی از جنس برنامهریزی و اجرا و نظارت از مدیریت شهری دارند».
مسجدجامعی در ادامه نوشت: «ما با اتوبانهای شمال-جنوب فاصله زمانی و فیزیکی شمال و جنوب را کم کردهایم اما این نهتنها به رفع فاصله طبقاتی کمکی نکرده است که به دیدهشدن این فاصله و افزایش حس محرومیت و بحران سبک زندگی انجامیده است. کاهش نابرابری در برخورداری از امکانات و خدمات اجتماعی و رفاهی جهتگیری لازم برای این روزهای تهران است».
شورای شهر اصلاح طلب تهران در سه سال اخیر بجای رسیدگی به مطالبات مردم در کلان شهر تهران، صرفا مشغول عوض کردن نام خیابان های شهر بوده است. حالا شورای شهری که به بی عملی مشهور شده و کاری جز «تغییر تابلوی خیابان ها» انجام نداده همچنان به خدمات گسترده قالیباف کنایه می زند.
لازم به ذکر است که حدود نیمی از بزرگراه های تهران از جمله اتوبان(شمال به جنوب) امام علی(ع) و اتوبان شهید زین الدین و... که همگی در مجموع معادل ۲۳۱ کیلومتر بوده در دوره شهرداری قالیباف احداث شد. در دوره قالیباف، بالغ بر ۲۴ کیلومتر تونل در تهران ساخته شد. ساخت بالغ بر هزار بوستان، ایجاد سامانه خدمات دهی به معلولان و جانبازان، ۳۸ هزار هکتار جنگلکاری در قالب کمربند سبز پیرامون تهران، تخفیف ۱۰۰ درصدی در نوسازی و ترمیم بافت فرسوده در تهران، افزایش ۸۰ درصدی ایستگاه های آتش نشانی، تجهیز ۳۵۴ محله تهران به خانه سلامت، شتاب ۵ برابری خدمات در جنوب شهر نسبت به شمال شهر، خرید و نوسازی بالغ بر ۳ هزار اتوبوس، افزایش بالغ بر هزارتایی تعداد واگن ها در مترو، افزایش ۴ برابری خطوط مترو پایتخت و...تنها بخشی از مصادیق مدیریت جهادی قالیباف در شهرداری تهران است.
«محمد حقانی» فعال اصلاحطلب، عضو سابق شورای شهر تهران و از مدیران شهرداری تهران در دوران اصلاحطلبان در دی ماه ۹۷ با اذعان به کارنامه پربار قالیباف گفت: «اکنون شهرداری در شرایطی است که معاونت عمرانی آن، تا ۹۵ درصد کارهای مربوط به راهها، خیابانها، اتوبانها و راههای دسترسی شهری را به اجرا رسانده است».
به سرانجام رسیدن تمام کارهای عمرانی کلان تهران در دوران مدیریت محمدباقر قالیباف حقیقتی است که پیش از این هم در محافل اصلاحطلبان به آن اشاره شده است. جالب است که حتی شنیده شده یکی از شهرداران سالهای اخیر نیز تأکید داشته که دیگر در تهران کاری نمانده و ما باید مشغول کارهای فرهنگی در راستای سیاستهای خودمان باشیم!
«غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب کارگزاران چندی پیش با انتقاد از عملکرد شهرداری و شورای شهر اصلاح طلب تهران گفته بود: «مردم حتماً از شهرداری و شورای شهر تهران، هم به خاطر مسئله آقای نجفی و هم به جهت مدیریت شهری ناراضی هستند و الان هم می توان گفت که در شهرداری اصلاحطلبان تقریباً هیچ اتفاق مثبتی رخ نداده است. دوچرخهسواری دردی از مردم دوا نمی کند».