نگاهی به مواضع تیم بایدن| بلینکن و سالیوان درباره ایران چه گفته‌اند؟

هم بلینکن و هم سالیوان از مقام‌های دولت اوباما هستند و در شکل‌گیری توافق هسته‌ای با ایران نقش داشته‌اند، با این حال آنها جزو تندروترین جریان‌های حزب دموکرات‌ها محسوب می‌شوند نزدیک است.

به گزارش مشرق، «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات که طبق برآورد رسانه‌ها پیروز انتخابات آمریکا اعلام شده است شامگاه دوشنبه شماری از اعضای تیم سیاست خارجی و امنیتی خودش را معرفی کرد و در یکی از مهم‌ترین اقدام‌ها «تونی بلینکن» را به‌عنوان وزیر خارجه و «جیک سالیوان» را به‌عنوان مشاور امنیت ملی دولت آینده معرفی کرد.

انتصاب «تونی بلینکن» و «جیک سالیوان» نقش زیادی در جهت‌گیری سیاست خارجی آمریکا در دولت جو بایدن خواهد داشت. هم بلینکن و هم سالیوان از مقام‌های دولت اوباما هستند و در شکل‌گیری توافق هسته‌ای با ایران نقش داشته‌اند با این حال، دیدگاه‌ها و نظرات آنها در زمینه سیاست خارجی به طیف «کلینتون‌ها» که جزو تندروترین جریان‌های حزب دموکرات‌ها محسوب می‌شوند نزدیک است.

بلینکن کیست؟

«آنتونی جان بلینکن» سیاستمدار آمریکایی 58ساله متولد نیویورک از پدر و مادری یهودی، در طول سه دهه اخیر سمت‌های ارشد سیاست خارجی در دو دولت آمریکا داشته که متأخرترین آن‌ها قائم‌مقام وزیر خارجه، دیپلمات شماره دوی آمریکا بین سال‌های 2015 تا 2017 در دولت اوباما بوده است. پیش از فعالیت در وزارت خارجه، بلینکن در کاخ سفید دستیار اوباما و معاون اصلی مشاور امنیت ملی کاخ سفید بود.

در دوره اول دولت اوباما او به‌عنوان مشاور امنیت ملی جو بایدن که آن زمان معاون اوباما بود، فعالیت داشت. پیش از آن به‌مدت شش سال در کنگره آمریکا بین سال‌های 2002 تا 2008 به‌عنوان مدیر ستاد دموکرات کمیته روابط خارجی سنا خدمت کرد، پیش از آن هم در دولت «بیل کلینتون» عضو شورای امنیت ملی بود و از جمله فعالیت‌هایش نوشتن متن سخنرانی‌های کلینتون در زمینه سیاست خارجی بود. او بعداً مشاور ارشد بیل کلینتون در امور اروپا شد.

دیدگاه‌های سیاست خارجی بلینکن

با آنکه بخش زیادی از فعالیت سیاسی بلینکن در دوران ریاست‌جمهوری اوباما بوده است تحلیلگران می‌گویند دیدگاه‌های او در زمینه سیاست خارجی بیشتر به «مادلین آلبرایت»، وزیر خارجه دولت بیل کلنیتون نزدیک است تا باراک اوباما.

بلینکن، یکی از طرفداران سرسخت هژمونی آمریکا است و از مداخله نظامی برای حفظ رهبری آمریکا در دنیا حمایت می‌کند. او به‌عنوان مثال یکی از حامیان حمله نظامی آمریکا به عراق در سال 2003 است.  رویکرد او در حمایت از مداخله نظامی آمریکا در نبرد لیبی و سوریه برای مقابله با حضور منطقه‌ای روسیه نشان‌دهنده گرایش‌های مداخله‌جویانه او در غرب آسیا است.

از جمله مهم‌ترین محورهای دیدگاه تونی بلینکن در زمینه سیاست خارجی که احتمالاً در انتخاب او به‌عنوان وزیر خارجه هم نقش داشته تأکیدی است که بر اتحاد کشورهای دو سوی آتلانتیک برای مقابله با کشورهای مخالف آمریکا و تضعیف آنها دارد.

در مقام مقایسه با سیاست خارجی ترامپ، بلینکن از لحاظ ضرورت تضعیف دشمنان آمریکا با دونالد ترامپ هم‌نظر است اما راهش را از آنجا از او جدا می‌کند که معتقد است این کار را باید از طریق هماهنگ‌سازی سیاست‌ها با کشورهای اروپایی و به‌صورت متحد انجام داد.

دیدگاه‌های بلینکن در خصوص ایران هم از همین تئوری نشئت می‌گیرد. او همانند ترامپ، هدف غایی‌اش از هر سیاستی در قبال ایران را تضعیف این کشور می‌داند اما معتقد است که اگر آمریکا و اروپا در یک جبهه متحد بمانند، نتیجه نهایی مؤثرتر و کارسازتر خواهد بود.

ریشه‌های این تشابه و تضاد با ترامپ را می‌توان به‌وضوح در اظهارات بلینکن در خصوص توافق هسته‌ای برجام، مشاهده کرد. او با وام گرفتن از ادبیات ترامپ، از ضرورت «توافق قوی‌تر» با ایران و طولانی‌تر کردن محدودیت‌های ایران سخن گفته، اما از طرف دیگر تصریح کرده است که آمریکا باید مسئله بازگشت به برجام را به «سکویی» برای تقویت روابط با کشورهای اروپایی در جهت «تقویت برجام» تبدیل کند.

او دو ماه پیش در مصاحبه با شبکه خبری سی‌بی‌اس گفت: «چنانچه بایدن رئیس‌جمهور شود و اگر ایران به پایبندی به توافق هسته‌ای برگردد، ما هم همین کار را انجام خواهیم داد.»

وی اضافه کرد: «اما، ما از این مسئله به‌عنوان سکویی جهت همکاری با متحدان و شریکانمان در جهت تلاش برای تقویت و طولانی‌تر کردن این توافق استفاده خواهیم کرد.»

او در جای دیگر گفته که حاضر است برای تحقق این سیاست، تمامی تحریم‌هایی را که دولت ترامپ علیه ایران وضع کرده است حفظ کند. بلینکن خردادماه سال جاری در نشست مجازی کمیته یهودیان آمریکا گفت: ««ایران باید به پایبندی کامل برجام برگردد، در غیر این صورت واضح است که همه تحریم‌ها پابرجا خواهند ماند. اگر ما به پایبندی توافق برگردیم، همراه با شریکان و متحدانمان که در موضع یکسانی با ما قرار می‌گیرند، از این مسئله به‌عنوان سکویی استفاده خواهیم کرد تا به مذاکره بر سر توافقی طولانی‌مدت‌تر و قوی‌تر بپردازیم.»

سالیوان کیست؟

جیک سالیوان متولد 28 نوامبر 1976 است. او به‌عنوان دستیار امنیتی بایدن در دوران معاونت ریاست‌جمهوری او کار کرده است و یکی از نزدیکترین افراد به هیلاری کلینتون محسوب می‌شود.

هیلاری کلینتون چند سال پیش در مصاحبه‌ای درباره اینکه چرا سالیوان را برای حضور در تیم مذاکره‌کننده آمریکا برای انجام گفت‌وگوهای محرمانه با ایران انتخاب کرده بود به نیویورک‌تایمز گفت: «او نسبت به کسان دیگری که می‌شد به این مذاکرات فرستاد تجربیات زیادی نداشت، ولی از اطمینان کامل من برخوردار بود و به‌جهت اینکه شناخته‌شده نبود می‌توانست بدون آنکه توجه زیادی جلب کند به سفر برود و برگردد.»

با این حال، یک دلیل دیگر برای این انتخاب هیلاری، ظاهراً این بوده که او به‌راحتی قادر به ایفای نقش «پلیس بد» در مذاکرات بوده است، این نظری است که «تریتا پارسی»، بنیانگذار نایاک در کتابی درباره مذاکرات هسته‌ای دولت اوباما با ایران مطرح کرده است.

پارسی می‌نویسد: «سالیوان همانند کلینتون ترجیح می‌دهد وزنه مواضعش به‌سمت شک و تندروی سنگینی کند. او از اینکه در داخل تیم مذاکره‌کننده آمریکا با ایران نقش پلیس بد را بازی کند هیج مشکلی نداشت.»

در ماه‌های گذشته سالیوان درباره سیاست دولت ترامپ در قبال ایران و بازگشت به برجام اظهار نظر کرده است و به‌نظر می‌رسد او هم همانند بلینکن به استفاده از فشار تحریم‌ها برای اضافه کردن مفاد جدید به توافق هسته‌ای اعتقاد دارد.

بلینکن البته در جایی گفته ابتدا گمان می‌کرده است تحریم‌های یکجانبه‌ای که دولت ترامپ بعد از خروج آمریکا از برجام علیه ایران وضع کرده است اثرگذار نخواهند بود، اما اکنون دیدگاهش در این خصوص را تغییر داده و به همین جهت معتقد است که ایران برای رفع تحریم‌ها باید امتیاز بدهد.

چندی پیش پایگاه آسیاتایمز بر اساس تحلیل مواضع سالیوان بود که نوشت به‌نظر می‌رسد اعضای حزب دموکرات، با آشکار شدن اثرات تحریم‌ها نظرشان را درباره بازگشت به برجام عوض کرده‌اند. این رسانه انگلیسی‌زبان خاطرنشان کرده بود یکی از سردمداران این چرخش موضع، «جیک سالیوان»، مشاور سابق «جو بایدن» در امور امنیت ملی و از دستیاران «هیلاری کلینتون» است.

سالیوان بعد از خروج آمریکا از برجام در مقاله‌ای برای «آتلانتیک» نوشته بود تحریم‌ها علیه ایران تنها در صورتی موفق خواهند بود که از حمایت جهانی برخوردار باشند و بتوانند حمایت شریکان تجاری ایران را جلب کنند.

با این حال، او اندکی بعد اعتراف کرد که این دیدگاهش اشتباه بوده است و یک سال بعد در مقاله‌ای مشترک با «بیل برنز»، مقام سابق حزب دموکرات اعتراف کرد که «فشار اقتصادی ناشی از تحریم‌های یکجانبه آمریکا قابل‌توجه‌تر از آن چیزی بوده که آن‌ها پیش‌بینی می‌کرده‌اند.»

سالیوان در سخنانی در ماه مه در اندیشکده هادسون یک بار دیگر این موضع را تکرار کرد و گفت: تحریم‌ها علیه ایران «قدرت دلار و نظام مالی آمریکا را نشان داده است.»

سالیوان در جایی دیگر هم گفته است: «ایرانی‌ها باید واقع‌بین‌تر باشند. تصور کاهش عمده تحریم‌ها از سوی ایالات متحده بدون دریافت ضمانت‌هایی از ایران مبنی بر آغاز مذاکره فوری بر سر توافقی متعاقب که در آن دست‌کم چارچوب‌های زمانی توافق بسط داده شده و مسائل مربوط به راستی‌آزمایی و موشک‌های بالیستیک قاره‌پیما حل شده باشند، غیرعملی است.»

آسیاتایمز نوشته بین مه 2018 (زمان خروج آمریکا از برجام) و ژانویه سال جاری، موضع سالیوان از بی‌اثر بودن تحریم‌های یکجانبه آمریکا به اینکه «بدون دریافت ضمانت از تهران»، خبری از کاهش تحریم نیست، چرخش پیدا کرده است.

سالیوان در مصاحبه با اندیشکده هادسون گفته است: «مخالفان توافق هم اشتباه می‌کردند، چراکه بازگشت تحریم‌ها پس از خروج ترامپ از توافق کار ساده‌ای بود. به‌نظر من، توافقنامه بعدی باید زمان‌بندی محدودیت‌ها موسوم به بند غروب را تمدید کند». وی همچنین گفت: «باید تلاش شود عناصر دیگری را هم در توافق تقویت کنیم. من فکر می‌کنم این یک استراتژی کاملاً قابل‌قبول و مسیری بسیار عاقلانه‌تر از آن چیزی است که باعث خروج ایران از توافق و درنهایت جنگ شود.»

منبع: تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 34
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 21
  • IR ۲۱:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
    48 8
    برده های صهیونیسم
  • IR ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
    25 5
    طبق سنت خداوند متعال اگر فردی به کسی غیر از خداوند توکل کند،خداوند او را به شخصی که بهش امیدوار بوده واگذار خواهد کرد پس طبق این سنت در دوران بایدن ،فشار بیشتری از او به دولت روحانی و کشور ،وارد خواهد شد
    • IR ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
      5 2
      موافقم
    • Ali IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
      4 1
      Ok
  • سید فروزان CH ۲۳:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
    8 2
    اصلاح طلبان و دولتیان ، سالیوان و بلکنین که هیچ ، صدام و بن سلمان و نینتانیاهو هم اکر جز دولت بایدن باشند ، باز هم مذاکره ،مذاکره با آقای بایدن خواهند کرد ضمن اینکه جان کری هم جز دولت بایدن شده و امضا او حجت است ، آقای ظریف خیلی خوش به حالش شدن ، جان کری دوباره آمده سرکار
  • حسن IR ۲۳:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۴
    17 4
    فعلا ببینیم قیمت مرغ میاد پایین بعد مذاکره
  • علی IR ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    2 1
    چرچیل وهیتلر و یزید ومعاویه هم که بیاید دوران بزن درو تمام شده امروز روشنفکران همه دنیا کم کم از آمریکا و اروپا جدا میشوند برجام فرجام یکی بزنن صد تا میخورن شاید شروع کنن ولی ما تمام میکنیم
  • رضا IR ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    2 4
    مرگ بر امریکا
  • عباس IR ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    3 1
    هردم ازاین باغ بری میرسد،،،تازه تر ازتازه تری میرسد
  • دیده بان IR ۰۲:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    4 1
    داستان داریم باجیک جیک ظریف وجیک سالیوان!!!
  • اسماعیل IR ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    6 1
    سگ زرد برادر شغاله والسلام.نگاه به آمریکا حماقت است
  • FR ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    4 1
    خب مادلین آلبرایت جهود است. چه انتظاری دارید؟
  • کیامرث IR ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    2 0
    بابا اینقدر دلخوش نتاشین بایدن به برجام برمیگرده
  • محمد IR ۰۷:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    0 2
    با آمدن بایدن در دوره جنگ سرد اقتصادی بسر می بریم، گوش بفرمان رهبری اول اخذ پیشنهاد شفاف طرف مقابل بعد تعیین استراتژی رفتاری توسط ایران.
  • حمزه محمودی IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    2 1
    مذاکره با امریکا وقت تلف کردن هست،باید یک نظم مالی قوی ایجاد کرد و دست رانت خواران و دلالان را کوتاه کرد ،اقا زاده های فاسد ،مسئولانی که در تجارت یا نماینده و کارگزار در تجارت دارند ،از گردونه خارج کرد ،ویگ سیستم مالی منظم و کار امد درست کرد
  • ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    4 2
    بایدن که عقل درستی نداره باید دید گردانندگان اصلی چی تو سرشونه من فکر می کنم آونها پروژه ای رو با ترامپ شروع کردن ومی خوان با تیم دموکرات اونو تمام کنن
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    5 0
    از حیوون وحشی اگه بترسی و فرار کنی غریزه شکارش تحریک میشه و دنبالت میکنه تا شکارت نکنه ول نمیکنه ولی اگه بایستی و تو چشماش نگاه کنی جرات نمیکنه کاری کنه
  • علی FR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    2 1
    ایران می تواند با انتخاب بعضی سیاست ها بطور موقت کاری کند که مادام العمر اروپا دست و پای مسئولین ایران را ببوسند هر امتیازی را ایران بخواهد بدهند وچاره هم در آخر همین خواهد بود امیدوارم آن موقع دیر نشود
  • ناشناس IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    2 0
    اين مطلب را به نظرم كمتركسى بهش توجه كرده،صهيونيستها ترامپ را ذخيره كردن براى چهارسال ديگه ،حال چرا ؟شايددقيق نتوان گفت ولى مهره بى كله وبى منطقى هست مثل شعبان بى مخ كه براى روز مبادا وبازى بادنيا بكار مياد بايدصبركرد وديد
  • رامین محمدی IR ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    3 1
    ترامپ وبایدن هر دو یکی هستن فشار به ایران را از طریق تحریم در دستور کار داشته اند و دارند ویکی دیوانه وار و دیگری با روی خندان و دستی چدنی و درهر صورت ملت ایران ومسولین باید دنبال وبه فکر خود کفای در تمام زمینه باشند برای قوی کردن ایران تا کمتر آسیب ببیند از تحریم های آمریکا
  • IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    3 0
    قابل توجه دارو دسته واشینگتونیا
  • بهشتی نژاد IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    2 1
    حواسا باید جمع باشدکه غربی ها اگه پاجه هم دیگه را بگیرن ک میگیرن هیچوقت گوشت همدیگه را نمیخورن .نرفتن ترامپ وبلاخره گور بگور شدنش سیاست لیبرالیستی بود تامصونیت سیاسی واقتصادی وامنیتی رانگرفت ازکاخ سیاه بیرون نرفت مسولین گول خورده مواظب باشید
  • بازنشسته IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    2 1
    حالا بزار بیایی مهرت خشک بشه ترامپ هم خیلی از این حرفای مفت زد اخرش سرنگون شد اما ایران مثل شیر سرجاش وایساده شما هم 4سال میتونید عرض اندام کنید 42ساله انواع نیرنگها را به کار بستید اما نتوانستید ما رابشکنید و روز به روز ترستون از ایران بیشتر میشه حالا بجرخید تا بچرخیم ما به خدا تکیه داریم شما به شیطان
  • Mohammad eghbal IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    0 0
    Good
  • بازنشسته IR ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    1 0
    اقایان مسئول یادتون باشه راهی وجود نداره غیر از اینکه ایران تبدیل به یکی از قدرتهای بزرگ بشه باید به سمت ابرقدرت شدن حرکت کنیم توکل به خدا
  • مجید رئیسی IR ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    1 0
    مگر ما چشممون رو دوختیم کی میاد اونور دنیا ما باید مث کره شمالی سلاح های باز دارنده رو بسازیم. وبا توجه به موقعیتمون اقتصاد رو شکوفا کنیم همنجور که گفتم اونا با توجه به موقعیت ما مجبورا مذاکره کنند بدون هیچ پیش شرطی اون موقع چماق با چماق
  • US ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    0 1
    نظراتی که خوشتون میاد رو پخش میکنید...اونایی که میگن مذاکره نکنیم این وضعیت به سودشون هست ..به خدا دیگه طاقت نداریم گرونی امانمون رو بریده ..
  • IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    1 0
    یکی از اطلاعات کلیدی در مورد بلینکن وقتی است که امریکا رژیم عراق را براندازی کرد و چندی بعداز ان اقای بلینکن فرمودند عراق باید تجزیه بشود، اختلاف شیعی، سنی و کرد فوق العاده است. اقای بایدن هم این پیام را بسط دادند.
  • امیرمحمد IR ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    0 0
    مذاکره برسر موشکها ّه هیچ وجه،زمانی که حاج قاسم رو به شهادت رسوندن و ایران به هیمنه آمریکا موشک زد فکر میکنین چی باعث شد آمریکا حماقت جدیدی نکنه(همین موشکها) بخدا قسم اگر قدرت موشکی نباشه باید به سربازای آمریکایی التماس کنیم وبگیم تروخدا دخترمون رو نبرید
  • Mehran IR ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    0 0
    دوستان یکی الان به من بگه چه فرقی بین هیتلر و امریکاییهاست اینا که دیدگاهشون یکیه خودشونو بهترین میدونن و بقیه جهان پست و بدرد نخور واقعا آدم شاخ در میاره از....
  • تحلیلگر IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    1 0
    مصوب همه گرانی ها خود دولت است و برای فرار از آن گردن آمریکا می اندازند ایا علت گرانی گوجه و خیار و ... دلار است آیا گران کردن لبنیات و یران شدن وضعیت تغذیه مردم به دلار ارتباط دارد اگر قراره با مفاسد اقتصادی مبارزه بشود باید اول با دولت که عامل گران فروشی است مبارزه شود سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده که قیمت کالاها را تعیین می کند و مرجعی برای سایر نرخ گذاریها می باشد باید محاکمه شود الکی مردم به بهانه برجام گذاشتن سر کار هیچ کشوری بغیر ما و ونزوئلا و چند کشور درجه سه که دولت مردان انان نیز در تجارت با ثروت ملی کشورشان هستند این وضیعت را ندارد از ماست که بر ماست
  • ناشناس IR ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    0 0
    تا چه خورم صیف چه پوشم شتا ‌!!!
  • IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    0 0
    من خودم طرفدار توافق هسته ای بودم . چون با اینکار حقانیت ایران ثابت میشد و هم برای کل ملت ثابت شد که به غرب نباید اعتماد کرد. ولی الان دیگه نباید برای مذاکره التماس کرد. تا همه تحریم ها برداشته نشود و خسارت این ۴ سال پرداخت نشود هیچگونه مذاکره نباید انجام شود. در ضمن قدرت بازدارندگی و دفاعی ایران قابل مذاکره نبست
  • IR ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۵
    0 0
    به نظر من اگه بخوام دبه دربیاره توافق نکنیم بهترازتوافق بدایت من ازمسیولین می خوان زیربارحرف زورنرن چونماهرچه بیشتر عقب نشینی کنیم آنها دریده ترشده وازماچیزهای بیشتری طلب میکننددربرابرزوربایدایستاد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس