این روز بزرگ برای پاسداشت هویت ایرانی خلیج فارس با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال1384 وارد تقویم رسمی کشورمان شد . گفته می شود جعفر مرادی شهدادی روزنامه نگار هرمزگانی پیشنهاد دهنده اصلی انتخاب نام خلیج فارس بود .
خلیج فارس با مساحت 233 هزار کیلومتر مربع در امتداد دریای عمان و شبه جزیره عربستان قرار دارد و با داشتن ذخایر بزرگ نفتی و گازی در منطقه آبراه مهم و راهبردی شناخته شده است .
قدمت خلیج فارس با همین نام چندان دیرینه است که بسیاری از تاریخ نگاران بزرگ ، خلیج فارس را گهواره تمدن عالم یا خاستگاه نوع بشر می دانند . ساکنان باستانی این منطقه ، نخستین انسان هایی بودند که روش دریانوردی آموختند ، کشتی اختراع کردند و شرق و غرب را به یکدیگر پیوند دادند .
رویکرد جدی و عملی نیاکان ما ایرانیان در خلیج فارس با نام داریوش و به سالهای سده پنجم پیش از میلاد مسیح قرین گشته است، زمانیکه داریوش بزرگ نخستین ناوگان دریایی جهان را به وجود آورد . خلیج فارس در امتداد دریای عمان و در میان شبه جزیره عربستان و ایران قرار دارد. داریوش برای نخستین بار در محل کنونی ( کانال سوئز) فرمان کندن ترعه ای را داد و کشتی هایش از طریق همین ترعه به دریای مدیترانه راه یافت .
در کتیبه داریوش که در محل این کانال به دست آمده از خلیج فارس به نام دریایی که از پارس می آید نام برده شده و این نخستین ومهمترین مدرک تاریخی موجود درباره نام خلیج فارس است.
خلیج فارس از تنگه هرمز به دریای عمان و از طریق آن به دریاهای آزاد راه دارد .
دکتر حسن گنجی از اساتید جغرافیای ایران عنوان "خلیج ع ر ب ی" را مربوط به سال های بعد از 1958 می داند که بدنبال فراخوان اتحادیه عرب مطرح شد و بدنبال آن برخی جغرافی دانان و تاریخ دانان ملی گرای عرب با سیاست این عنوان را در رسانه های غربی به کار می برند .
به گفته وی این نام جعلی تنها از روی انگیزه های سیاسی و تعصبات قومی صورت گرفت و ماندگار نیست و نام خلیج فارس همواره بر بلندای تاریخ خواهد درخشید .
استاد دانشگاه تربیت مدرس و یوروسویک انگلیس نیز می گوید : موضوع تغییر نام خلیج فارس از دهه سوم قرن بیستم به دنبال سیاست فارسی زدایی انگلیسیها در منطقه خلیج فارس مطرح شد .
پیروز مجتهدزاده هدف اصلی این سیاست را توسعه سرزمین انگلستان در منطقه خلیج فارس می داند که مانع اصلی آن هویت ایرانی بود که سالیان دراز در منطقه تداوم داشت .
وی با اشاره به جنجال اخیر امارات عربی متحده در خصوص جزایر ایرانی می افزاید : از آنجا که عرصه جزایر تنب کوچک ، بزرگ و بوموسی بالای خط مرزی منصف خلیج فارس است و بازگشت قانونی این جزایر به ایران به طور رسمی و قانونی زیر نظر بریتانیا به امضای 2 طرف رسیده ، ادعای امارات متحده عربی در خصوص این جزایر کاملا غیر قانونی و تجاوز به حقوق ایران است .
اصغر جعفری ولدانی استاد روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی تهران می گوید : اصطلاح «خلیج ع رب ی» را نخستین بار سرچارلز بلگریو نماینده سیاسی بریتانیا در خلیج فارس در سال 1345 شمسی مطرح کرد .
پس از آن استفاده از این اصطلاح جعلی در مطبوعات عربی آغاز شد و پس از چندی در مکاتبات رسمی کشورهای حاشیه خلیج فارس ، نام خلیج ع ر ب ی به جای خلیج فارس نشست .
محقق و پژوهشگر هرمزگانی می گوید : بیشتر افرادیکه در مورد دریای پارسی و دریای مکران مطلب نوشتهاند بیگانگان و به ویژه انگلیسیها بودهاند زیرا به لحاظ موقعیت ویژهای که در این منطقه داشتهاند کوشیدهاند تا حقیقت نهفته بماند و نامهای جعلی و ناقص جایگزین اسامی حقیقی شود .
سایبانی می افزاید : جعل نام خلیج فارس بعدها توسط سیاستمداران عربی مثل جمال عبدالناصر و عبدالکریم قاسم ادامه یافت .
وی اضافه می کند : منابع تاریخی فراوانی وجود دارد که بر صراحت نام خلیج فارس تکیه میکنند و به این موضوع در سال 1892، لرد کرزن ، وزیر خارجه انگلستان ، در کتاب «ایران و قضیه ایران» بارها اشاره کرد .
ایرانیان امسال در حالی این روز بزرگ را جشن می گیرند که بسیاری از کشورهای عربی به حمایت غربی ها درصدند هویت ایرانی خلیج فارس و ایرانی بودن جزایر ایرانی را خدشه دار کنند غافل از اینکه مردم این سرزمین داستانهای زیادی از مبارزه علیه متجاوزان در سینه دارند که درس بزرگی برای افرادی است که چشم طمع به این مرز و بوم دارند .
تصویرهای زیبای شهدای هرمز در این جزیره امروز می درخشد و یادآور حماسه جزیره نشینان خلیج فارس در نبرد نابرابر با متجاوزان است .