سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
عذرخواهی میکنیم ولی نه بهدلیل گرانی!
محمود میرلوحی، از حامیان رئیسجمهور روحانی و عضو شورای شهر تهران در بخشی از یک مصاحبه با شماره سهشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی اظهار کرده است: مردم گلههایی از اصلاحطلبان دارند و طبیعی است که اگر کسی بهتر از جریان اصلاحات بتواند مشکلات آنان را حل و مشکلات را رفع کند، به سمت آنها گرایش داشته باشند اما در حال حاضر چنین جریانی وجود ندارد!
او همچنین میگوید:
"اصلاحطلبان سال ۹۶ با حمایت از آقای روحانی به صحنه آمدند و گفتند برجام به نفع کشور است. اکنون نیز میپذیریم که نقد و اشکال به عملکرد اصلاحطلبان وارد است اما این اشکال به این معنا نیست که اصلاحطلبان معیوب و بدهکار و اصولگرایان بیعیب هستند. اگر اصلاحطلبان به مردم بدهی دارند و از جامعه عذرخواهی میکنند، بهخاطر این است که رئیس جمهوری فعلی، آنطور که ما انتظار داشتیم بود، از رای خود دفاع نکرد، نایستاده و گاه کوتاه آمده است. بخشی از تشکیل مجلس یازدهم با این ساختار و ترکیب، به این نکته بازمیگردد که رئیس جمهوری کنونی، محکم روی همه قولهایی که به مردم داده بود، ایستادگی کافی نکرد. اکنون نیز روحانی، کشور و اصلاحطلبان همه دچار مشکل شدهاند. "[۱]
*منظور میرلوحی از کوتاه آمدن روحانی اینست که به زعم اصلاحطلبان رئیسجمهور روحانی باید رهبری را مقصر مشکلات کشور معرفی کند، در مقابل نظارتهای شورای نگهبان مخالفت کند و خواستههای اصلاحطلبان را اجرایی کند حتی اگر با قانون و محکمات کشور منطبق نیستند.
فلذا ما قضاوت درباره این مسئله که "اصلاحطلبان از مردم عذرخواهی میکنند ولی نه به سبب گرانی که به دلیل کوتاه آمدن رئیسجمهور روحانی در مقابل نظام اسلامی"! را به مخاطبان محترم وامیگذاریم.
البته این هشدار از سالها قبل توسط اصولگرایان و چهرههای دلسوز جامعه به مردم داده شد که نگاه و زیست اصلاحطلبان یک نگاه لاکچری و اشرافی است فلذا این انتظار که آنها از بابت مشکلی مثل گرانی به راهکارهای جهادی روی بیاورند و یا اساساً معیشت و اقتصاد مردم برایشان اولین دغدغه باشد؛ یک انتظار باطل است. که تجربه دولتِین اصلاحات و دولت اعتدال بوضوح این تحلیل را اثبات کرد.
***
علیرضا علویتبار مطرح کرد:
باید مردم را برای اعتراض خیابانی سازماندهی کنیم!
علیرضا علویتبار، از تئوریسینهای اصلاحطلب به تازگی در اظهاراتی به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه تهران گفته است: ما باید یاد بگیریم با دو پای «بهبود خواهی حکومتی» و «جنبش اجتماعی» راه برویم. جنبش دانشجویی نمی تواند رهبر جنبش ملی باشد. هر بار احساس کردیم که می توانیم به تنهایی رهبری کنیم ما و جامعه را دچار مشکل کرده است. یک راه این است که با حکومت وارد گفت و گو شویم و گرایشی در حکومت به وجود بیاید که شروع به اصلاح کنند.
به گزارش جماران، او با بیان اینکه فرصت بهبودخواهی حکومتی در انتخابات است، تصریح میکند: از فرصت انتخابات باید حداکثر استفاده را داشته باشیم. ما احتیاج به جنبش اجتماعی هم داریم. یعنی باید فرودستان جامعه را هم سازمان دهی کرد. «سازمان دهی» و «اعتراض» دو ابزار جنبش های اجتماعی است. وقتی بهبودخواهی حکومتی و جنبش اجتماعی تلفیق شوند امکان افقهای روشن هست. اما اگر فکر کنیم خودمان باید همه چیز را پیش ببریم هم خودمان و هم جامعه را به سمت فاجعه می بریم.
علویتبار میافزاید: هر تحولی در ایران فقط باید متکی به شهروندان ایران باشد. اگر این را بپذیریم من هم به آینده کشور امیدوارم. ما زیرساخت هایی داریم که هیچ جای دیگری ندارد؛ مهمترین آنها ملت است. همین ملت می تواند کوه را جا به جا کند؛ به شرط اینکه یکپارچه شود. [۲]
*علویتبار پیش از این نیز خواستار اغتشاش میلیونی مردم علیه نظام و نیز بسیج مردم توسط اصلاحطلبان علیه حاکمیت شده بود. [۳][۴]
او همچنین چند ماه قبل نیز در اظهاراتی تأکید کرد که هدف اصلاحات حفظ حکومت نیست. [۵]
دقت شود که این اظهارات علویتبار و سایر تئوریسینهای اصلاحطلب که بصورت علیالدوام بر شورش مردم تأکید میکنند به مثابه کبریت کشیدن در کنار انبار باروت است!
انبار باروتی که به زعم این افراد با اعتراضات مردم به گرانی و مشکلاتی که دولت آقای روحانی در امر اقتصاد پدید آورد، ایجاد شده و میتواند با انفجار خود یک "فتنه اقتصادی" بزرگ و البته خونین را شکل دهد.
جالب است که آیتا... حسینی بوشهری اخیراً در یک هشدار امنیتی تأکید کرد که باید بررسی شود چرا مسئولان دولتی به هشدارهای مراجع تقلید پیرامون لزوم توجه به معیشت مردم توجهی نمیکنند!؟ [۶]
در صحبتهای علویتبار همچنین میبینیم که او صراحتا پای قشر مستضعف و کمدرآمد جامعه را به میان میآورد و خواستار سازماندهی آنان است که این مسئله حتما بایستی مورد توجه مردم عزیز ایران باشد. که اصلاحطلبانی که خاستگاه خود را قشر مرفّه جامعه معرفی میکنند و فتنه ۸۸ را نیز بر همین اساس شکل دادند اما اکنون چگونه برای فتنه اقتصادی خود دست به دامان محرومان و مستضعفین شدهاند و قصد دارند از این طبقه اقدام به سربازگیری کنند.
"جابهجایی کوه توسط ملت"! که از سوی علویتبار مورد اشاره قرار گرفته نیز اگرچه در ظاهر یک تمثیل است اما میتوان با توجه به سابقه علویتبار و دوستان او در هسته سخت اصلاحات، برداشتهای خطرناکی از آن داشت...
***
اثر تحریم بر اقتصاد ایران چند درصد است؟
روایت عضو خبرگان از کاری که روحانی برای رفع گرانی نمیکند
آیت ا... محسن حیدری، نماینده مجلس خبرگان رهبری، در گفتوگو با خبرگزاری رسا پیرامون مشکلات اقتصادی مردم و هشدارهای مراجع به دولت پیرامون گرانی تأکید کرده است: نباید سران دولت حل مشکلات و گشایش اقتصادی را به مذاکرات با استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا پیوند دهند، بلکه باید نظارت جدی بر عرضه کالاها در بازار داشته باشند و از کار آفرینان و تولیدات داخلی حمایت کنند.
او نقش تحریمها در بروز مشکلات اقتصادی را کمتر از ۳۰ درصد ارزیابی کرده و میگوید: مدیریت ناصحیح دولتمردان و عدم نظارت مسؤولان بر بازار کالا سبب اصلی گرانیهای افسار گسیخته است.
این عضو مجلس خبرگان رهبری از دولت خواسته است که نظارت دقیقی بر بازار و تامین کالا اساس داشته باشد و جلوی قاچاق کالا را بگیرد. [۷]
*پیش از این آیتا... مکارم شیرازی از مراجع عظام تقلید در جلسه با وزیر جهاد کشاورزی سخنان تندی را در انتقاد از عدم کنترل بازار از سوی دولت مطرح کرده بود. [۸]
در همین زمینه، آیتا... حسینی بوشهری، دبیر شورایعالی حوزههای علمیه نیز با مطالبه از دولت مبنی بر اینکه چرا به دغدغههای مراجع نسبت به مسئله گرانی بیاعتنایی میکند، گفته است: عوامل عدم توجه برخی مسؤولان و ترتیب اثر ندادن به تذکرات دلسوزانه مراجع تقلید نسبت به وضعیت معیشت مردم باید مورد بررسی قرار گیرد. [۹]
برخی معتقدند مسئله گرانی و بیمیلی آشکار دولت به مسئله کنترل قیمتها میتواند ابعاد امنیتی داشته باشد.
تحلیلی که البته رخدادهایی مثل گرانی یک شبه بنزین، علاقه برخی مقامات دولت به ناامیدسازی مردم و سیاه نمایی و نیز رؤیت تئوریزاسیون اغتشاش در مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری [۱۰] بر آن صحّه میگذارد.
از طرف دیگر چشم امید مردم نیز به روحانیت است و از آنجا که روحانیت به لحاظ تاریخی دارای ابزارهایی برای وادار کردن هر قدرتی به رفتارهای درست است؛ این امید در گرانیهای اخیر دو چندان شده است.
مصاحبه و هشدار پیرامون دولتی که صراحتا اعلام میکند اعتقادی به نظارت بر قیمتها ندارد [۱۱] و ارکانی از آن نیز دستی بر آتش اغتشاش دارند؛ خوب است اما تنها ابزار ممکن نیست و مردم انتظار دارند که روحانیت معزز همچون همیشه تاریخ از تمامی ابزارهای ممکن خود برای وادارسازی دولت به رفتارهای درست اقتصادی استفاده کند.
***
1_ http://www.armanmeli.ir/fa/print/main/303152
2_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1485829
3_ mshrgh.ir/836280
4_ mshrgh.ir/1141849
5_ mshrgh.ir/1087092
6_ mshrgh.ir/1153004
7_ rasanews.ir/002oHt
8_ mshrgh.ir/1152104
9_ mshrgh.ir/1153004
10_ mshrgh.ir/836280
11_ mshrgh.ir/1151034