سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
**فاطمه هاشمی:مردم بعضا به ناحق از دولت ناراضی هستند
«فاطمه هاشمی رفسنجانی» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفت: «کارشکنیهای جناح قدرتمند رقیب درون کشور، تاکنون باعث شده قابلیت و محبوبیت دولت دوازدهم نزد افکار عمومی کاهش یابد.البته نباید از نظر دور داشت که کنار این همه موارد و مشکلاتی که بهطور خلاصه به آن اشاره کردم، باید به این واقعیت نیز اذعان کرد که قطعا دولت اول و دوم آقای روحانی، بسیار کمشانس و بدبیار بود»
فاطمه هاشمی در ادامه گفت: «حوادث پیدرپی طبیعی، مانند زلزلههای وحشتناک مخرب... آن هم در فصول سرد سال، سیلهای خانمانسوز و ویرانگر در اکثر نقاط کشور... وهمچنین پدیده شوم بیماری بینالمللی کرونا... در عدم توفیق دولت بسیار موثر بودند».
وی تصریح کرد: «موج نارضایتی از دولت بالا گرفته است. البته مردم قطعا در جریان همه امور کشور و مسائل پشتپرده مشکلات دولت و دلایل و چرایی آن نیستند و در برخی موارد بهحق و در بعضی موارد هم به ناحق، از دولت، ناراضی و سرخورده هستند که این خود بحث دیگری است».
این فعال سیاسی اصلاح در ادامه گفت: «در بُعد سیاست خارجی هم باید گفت بهرغم فعالیت تیم فعال و کاربلد در دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی دولت آقای روحانی، متاسفانه ظهور و بروز شخصیتی نامتعادل به نام ترامپ در راس کشور قدرتمند امریکا و خروج غیرقانونی و یکجانبه این کشور از توافق بینالمللی برجام...موجب شد ارتباطات و معادلات سیاسی و اقتصادی بازسازی شده دولت با دنیا، دوباره دچار مشکلات و مصائب عدیده شود که متاسفانه، با تشدید این روند و افزایش تحریمهای ظالمانه امریکا و فشار حداکثری آنها، شرایط و وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم دچار نابسامانیهای شدید شد».
هاشمی تصربح کرد: «ابتدای برجام گشایشهای خوبی هم در کشور صورت گرفت ولی متاسفانه از این امکان و توان بالقوه، ابتدا داخل کشور - بهدلیل بداخلاقیها و کارشکنیهای طیفی خاص - استفاده مناسب نشد و تحولات خارجی نیز موفقیت برجام را هر روز کمرنگتر کرد».
اصلاح طلبان بارها مدعی شده اند که دولت روحانی بدشانس ترین دولت پس از انقلاب است. چندی پیش روزنامه آرمان با انتقاد از این فرافکنی در مطلبی نوشت: «میگویند رئیسجمهور روحانی بدشانس است. ترامپ، سیل، زلزله و ...همه از نشانههای بدشانسی حسن روحانی است! اما آیا واقعاً میشود سرنوشت یک کشور را به شانس گره زد؟ نه؛ اداره کشور هیچ ارتباطی با شانس ندارد. امور تنها با تدبیر و عقلانیت اداره میشود و بهسمت پیشرفت حرکت میکند…شانس هیچ جایی در ایفای وظیفه دولتمردان ندارد. نهتنها روحانی بلکه هر رئیسجمهور دیگری هم دچار این حوادث میشد، نمیشد او را بدشانس نامید. لطفاً بیتدبیری را بدشانسی ننامیم».
«عبدالله ناصری» مشاور رئیس دولت اصلاحات نیز پیش از این گفته بود: «من معتقدم انتظار مدیریت این شرایط از آقای روحانی اساسا انتظاری واهی است زیرا او مدتهاست که به طور جدی نشان داده هیچ برنامهای ندارد و دچار روزمرگی شدید است...حتما ارزیابی جامعه مدنی در سال آینده از عملکرد روحانی و دولت به مراتب منفیتر و سیاهتر از قبل خواهد بود...البته اگر آقای روحانی این وزرای ضعیف و نالایق را از دور خود کنار بزند و یکسری آدمهای باتجربه را برای مدیریت کرونا روی کار آورد، در همین شرایط تحریم و با همین محدودیت منابع هم میتوان تصمیمات خوبی گرفت».
کارنامه دولت روحانی قابل دفاع نیست و یکی از علت های اصلی آن این است که اکثریت مطلق دولت در اختیار طیف اصلاح طلب است. طیفی که هیچ طرح و برنامه ای برای اداره کشور ندارد و به نقطه های خیالی چشم دوخته و مسئولیت اقدمات خود را نیز نمی پذیرد.
برخلاف اظهارنظر خانم هاشمی، نارضایتی و گلایه مندی مردم از دولت کاملا به حق و بجاست.
متاسفانه برخی دولتمردان و حامیان دولت بجای پاسخگویی به مردم و تلاش برای رفع مشکلات، همچنان مشغول فرافکنی هستند؛ این طیف یکروز قصور و تقصیرهای خود را گردن دولت قبلی و سیل و زلزله و کرونا می اندازد و روز دیگر تقصیرها را به گردن ترامپ و منتقدان دولت و دولت پنهان می اندازد.
** ظریف گزینه مناسبی برای ریاست جمهوری است
روزنامه شرق در مطلبی نوشت: «بر هیچکس پنهان نیست که محمدجواد ظریف دیپلماتی زبده و کاربلد است و راه و رسم مذاکره را بیاغراق بیش از همه دیپلماتهای 40 سال اخیر میدانست؛ بهنحویکه توافق هستهای را به گونهای پیش برد که بیش از منتقدان داخلی تندروهای آمریکایی ازجمله ترامپ برجام را توافقنامهای ضد منافع ملی آمریکا میدانستند...حالا و در آستانه انتخابات ریاستجمهوری 1400 نام او با همه این مدحوذمها بارها به گوش میرسد و برخی باور دارند که ظریف میتواند برای معتدلان و اصلاحطلبان گزینه مناسبی باشد».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «تا اینجای کار هنوز احتمال نامزدشدن ظریف در انتخابات 1400 منتفی نشده است و به دلایل مذکور همچنان میتوان از او بهعنوان یکی از نامزدهای بالقوه اصلاحطلبان در انتخابات ریاستجمهوری سال آینده نام برد».
همچنین روزنامه ایران در مطلبی نوشت: «1+4 امریکا را در انجام هر اقدام سیاسی بینالمللی علیه ایران ناکام گذاشت...این ناکامی ریشه در تدبیرهای ارزنده وزیر محترم امور خارجه داشت. دیپلماسی حرفهای و علمی ما سبب شکستهای پیاپی ترامپ در برابر ایران در مجامع بینالمللی شد. به عبارتی ایران برای اولین بار آبروی امریکا را در مجامع بینالمللی برد. او رفت و اکنون رئیس جمهور منتخب آن کشور سخن از برجام میراند».
برخلاف فضاسازی رسانه های اصلاح طلب، ظریف در سالهای اخیر کارنامه قابل قبولی ارائه نداده است.
در سال ۹۴ تیم مذاکره کننده به ریاست ظریف در اقدامی عجیب و نامتعارف پذیرفت که ایران به صورت پیش دستانه تعهدات خود را اجرا کند و پس از پایان تعهدات ایران، طرف مقابل از جمله آمریکا اجرای تعهدات خود را آغاز کند! بر همین اساس ویژگیهای بدیهی یک توافق بین المللی از جمله توازن در اجرای تعهدات، همزمانی اجرای تعهدات، ضمانت اجرا و مکانیسم شکایت، پیش بینی عهدشکنی طرف مقابل و دریافت خسارت از طرف عهدشکن به هیچ عنوان در برجام رعایت نشد!
محمد جواد ظریف- شهریور ۹۴ در کمیسیون برجام- گفت: «کل تحریمهای اقتصادی، مالی و پولی اتحادیه اروپا، کل تحریمهای ایالات متحده که بر شخصیتهای غیرآمریکایی اعمال میشود از روز اجرا لغو خواهد شد، علاوه بر آن تحریم ۳۵ ساله هواپیمایی نیز لغو میشود».
دولت اوباما باید در دی ماه 94 تمامی تحریم های ضدایرانی را لغو می کرد. اما هیچگاه این اتفاق رخ نداد و تحریم های ضدایرانی در دولت اوباما رکورد زد.
«وندی شرمن» عضو سابق تیم مذاکره کننده هستهای آمریکا- فروردین ۹۶ - در اندیشکده وودرو ویلسون و در حضور «کاترین اشتون» مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تمسخر درباره توافق هستهای گفته بود: «اعضای ۵+۱ و اتحادیه اروپا توافق کردند که (با پوزخند) تحریمهای هستهای را «موقتاً متوقف کنند»، «lift» لغتی است که در زبان انگلیسی به معنی (معلق نگاه داشتن و یا موقتاً متوقف کردن) است اما طرف ایرانی «lift» را به معنی «پایان دادن و خاتمه دادن ترجمه میکرد» و به همین دلیل هم ما از این لغت استفاده کردیم».
ظریف همچنین در پاسخ به سوال یک نماینده مجلس درباره متن برجام گفته بود «من این بخش ها را در برجام ندیده بودم»! ؛ این در حالی است که بخش های مذکور از جمله بخش های بسیار مهم در توافق و درباره مسئله لغو تحریم ها بود. همان مسئله ای که دولت با وعده ای که درباره آن داد، در قلب راکتور هسته ای بتن ریخت!
«محمد جواد ظریف» در تابستان ۹۴ در نشست بررسی برجام در شورای راهبردی روابط خارجی تاکید کرد: «به شما اطمینان میدهم آمریکا نمیتواند از برجام خارج شود»! اما آمریکا در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ بدون هیچ هزینهای از برجام خارج شد.
اشکالات متعدد برجام و بی عملی دولت و زارت خارجه در اجرای 28 شرط ابلاغی موجب شد که تیم حقوقی ایران عملاً امکان استفاده از برجام را در شکایت علیه آمریکا نداشته باشد و ناچار به عهدنامه مودت استناد کرد.
رهبر معظم انقلاب- 26 آذر 99- فرمودند: «چهار سال است ]که در مسئله رفع تحریم ها[ تأخیر شده [یعنی] از سال ۹۵ بنا بوده همه تحریمها یکباره برداشته بشود [امّا] تا الان نه فقط برداشته نشده، زیاد هم شده».
متاسفانه آقای ظریف به هیچ عنوان کارنامه قابل قبولی در وزارت خارجه بر جای نگذاشته است و به دلایل متعدد، وی گزینه مناسبی برای برعهده گرفتن مسئولیت ریاست جمهوری نیست.
** اصلاح طلبانِ مجلس دهم، صفر کیلومتر بودند
«حسین انصاری راد» که چندی پیش بی بی سی فارسی از او با عنوان «نماینده شاخص مجلس ششم» نام برده بود در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت: «اصلاحطلبانی که در مجلس دهم حضور داشتند اغلب اصلاحطلبان صفر کیلومتر بودند که در نهایت نیز موفق نشدند عملکرد قابل قبولی ساز خود ارائه کنند. شرایط انتخابات مجلس گذشته به شکلی رقم خورد که مجلس یازدهم به یک مجلس اختصاصی اصولگرایی تبدیل شده است».
اصلاح طلبان در قرار انتخاباتی خود در سال ۹۴ به مردم وعده داده بودند که در مجلس دهم این اقدامات را انجام می دهند: «افزایش توان تولیدی کشور از طریق بهبود فضای کسب و کار»، «حفظ حقوق مصرف کنندگان»، «الزام دولت به انضباط پولی و مالی»، «تصویب و نظارت بر اجرای قوانین حمایتی از نخبگان و کارآفرینان»، «بازنگری قوانین مرتبط با بازارهای مالی(بانک، بورس و بیمه)»، «نظارت بر کار دولت درزمینه ی هدفمندکردن یارانه ها در راستای توانمندسازی اقشار آسیب پذیر» و...
شعار لیست امید در انتخابات مجلس دهم این بود: «آرامش، رونق اقتصادی» ؛ پس از اعلام نتایج انتخابات مجلس دهم، اصلاح طلبان در صفحه اول روزنامه های خود نوشتند: «تَکرار پیروزی»، «ملت تَکرار کرد»، «تغییر اصلاح طلبانه پارلمان»، «پیروزی امید»، «لیست امید برنده انتخابات تهران»، «لبخند امیدی ها به بهارستان»، «امید مردم، در بهارستان» و...با ذوق و شوق اعلام کردند که اکثریت مطلق مجلس دهم را کسب کرده اند.
اما در ادامه، فراکسیون امید مجلس دهم مواردی همچون سلفی حقارت، کمیته رفع حصر، کاسب کاری در ماجرای سهمیه بندی بنزین، اروپاگردی، سیاه نمایی و تشویق مردم به آشوب و اغتشاش، قصور و تقصیر در نظارت بر عملکرد وزرای دولت، مردودی در دفاع از حقوق زنان در پرونده قتل «میترا استاد» توسط «محمد علی نجفی»، طرح دوفوریتی برخورد با سوال کنندگان در مراسم های سخنرانی، عملکرد غیر قابل دفاع در نظارت بر عملکرد دولت در حوزه هایی همچون مسکن، خودرو و بازار ارز و...را در کارنامه خود ثبت کرد.
حالا فعالین اصلاح طلب بجای عذرخواهی از مردم و تلاش برای جبران خسارت ها، با دروغ هایی همچون «اصلاح طلبان مجلس دهم، صفر کیلومتر بودند» سعی در پاک کردن صورت مسئله دارند.