به گزارش مشرق، در حالی این روزها لایحه بودجه ۱۴۰۰ در کمیسیون تلفیق مورد بررسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی عضو این کمیسیون قرار گرفته است که مسئولان دستگاهها و سازمانهای مختلف با حضور در این کمیسیون امیدوار به افزایش اعتبارات سازمانی خود هستند.
در این بین سازمان بهزیستی نیز به عنوان یکی از دستگاههای حمایتی و ارائه کننده خدمات به مددجویان، زنان سرپرست خانوار، کودکان بی سرپرست، معلولان و سالمندان تلاش دارد تا اعتبارات این نهاد در سال آینده در بخشهای مختلف افزایش یابد.
در همین زمینه وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور میگوید: خانواده بزرگ بهزیستی مشغول فعالیت و خدمت رسانی به جامعه هدف است. بیش از ۴۰ هزار مرکز غیردولتی تحت پوشش سازمان است از بیش از یکهزار مرکز نگهداریشبانه روزی سالمندان و معلولان تا بیش از ۱۶۰۰ مرکز توانبخشی روزانه که در جای جای کشور فعال هستند تا بیش از ۵۵۰ مرکز شبه خانواده، همه و همه دست به دست هم داده تا وظیفه بهزیستی که فعالیت در حوزه سلامت اجتماعی است به نحو شایستهای انجام شود.
وی میافزاید: طبق ماده ۷۹ قانون برنامه ششم توسعه میزان مستمری باید ۲۰ درصد حداقل دستمزد هر سال باشد که اگر قرار باشد این مبلغ پرداخت شود، در سال ۱۴۰۰ به ۲۳ هزار میلیارد تومان بودجه برای پرداخت به مددجویان بهزیستی و کمیته امداد نیاز است که امید است بتوانیم به این عدد برسیم. البته باتوجه به شرایط سخت اقتصادی ناچیز است؛ همچنین در سال ۱۳۹۷ از حیث تعداد مددجویان این دو نهاد حمایتی دو برابر شد؛ یعنی تمام افرادی که پشتنوبت بودند در صف دریافت مستمری قرار گرفتند و از حیث مبلغ نیز براساس بعد خانوار بین ۳ تا ۵ برابر افزایش یافته است.
قبادی دانا با اشاره به حمایتهای معیشتی، میگوید: با توجه به اینکه بهزیستی سازمان دولتی است و هیچ بودجهای را به صورت دیگری در اختیار ندارد، سعی شده تا تلاش کنیم تخصیص بودجه را به طور کامل دریافت کنیم. البته تنها ۹ درصد بودجه ما نسبت به سال گذشته افزایش داشته و با توجه به شرایط تورم و قیمت تمام شده خدمات به شدت دچار مشکل شدیم. حدود ۲ سال پیش و در دی ماه ۹۷ برای مراکز نگهداری شبانهروزی به ازای هر نفری که نگهداری میشد قرار بود مبلغ ۱۴۰ هزار تومان ماهانه به خیریههایی که از سالمندان، معلولان و بیماران روانی مزمن به صورت شبانهروزی نگهداری میکنند در اختیارشان قرار داده شود که این رقم امروز به یک میلیون و ۱۱۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. همچنین در ۲ سال گذشته برای نگهداری حدود ۳۹ هزار نفر یارانه تخصیص میشد که امروز به ۴۸ هزار نفر افزایش پیدا کرده است.
محمد نفریه معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور نیز در این باره ادامه میدهد: برای اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان در سال ۱۴۰۰، به ۳۸ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد، آنچه که در ردیف بودجه سال آینده پیشبینی شده حدود ۱۷۰۰ میلیارد تومان است. باتوجه به افزایش قیمتها لازم است هیئت وزیران و نمایندگان مجلس، توجه ویژهای داشته باشند.
نفریه ضمن بررسی وضعیت بودجه حوزه توانبخشی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، میافزاید: سازمان بهزیستی از دو ردیفِ ۱۳۱۵۰۰ (بودجه عمومی سازمان بهزیستی) و ۱۳۱۵۱۰ (بودجه اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان) بودجه سالانه خود را دریافت میکند که تاکنون حدود ۶۰ درصد از بودجه عمومی و ۷۵ درصد از بودجه اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان سال ۹۹ برای ما محقق شده است؛ البته باتوجه به شرایط مالی که کشور با آن مواجه است، این میزان محقق شده، رقم قابل توجهی است.
وی با بیانِ اینکه برخی از بندهای قانون حمایت از حقوق معلولان هزینهبر است، میگوید: در ماده ۲۷ قانون آمده که «دولت، مکلف است کمکهزینه معیشت افراد دارای معلولیت بسیار شدید و یا شدید فاقد شغل و درآمد را به میزان حداقل دستمزد سالانه تعیین و اعتبارات لازم را در قوانین بودجه سنواتی کشور منظور کند. این بخش، نیازمند بودجهای در حدود ۷۰۰۰ الی ۸۰۰۰ میلیارد تومان است. در ماده ۷ قانون نیز آمده یارانه مراکز باید براساس تورم و به قیمت تمامشده، پرداخت شود، این درحالیست که اکنون تفاوت چشمگیری میان یارانهای که به این مراکز پرداخت میشود (که حدود یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان) با هزینه تمام شده (که حدود ۳ میلیون تومان است) وجود دارد، لذا بودجهای که برای اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان پرداخت میشود نسبت به بودجه مورد نیاز، قابل مقایسه نیست.
مجید بهروزی نیا رئیس هیئت مدیره انجمن عالی مراکز توانبخشی غیردولتی معلولان و سالمندان نیز در این باره میافزاید: ۲ قانون برای حمایت از حقوق معلولان تدوین شده است، در سال ۸۴ قانون جامع حمایت از حقوق معلولان و در سال ۹۷ قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت تصویب شد و ایرادات قانون اول در قانون دوم رفع شد. در تبصره یک ماده ۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت دیده شده برای ارائه خدمت مطلوب به معلولان باید هزینه واقعی احصا شود و یارانه متناسب با آن به صورت ۱۲ ماهانه پرداخت شود اما علیرغم حمایتهای بهزیستی، سازمان برنامه و بودجه این مورد را در بودجه ۱۴۰۰ پیشبینی نکرده است.
رئیس هیئت مدیره انجمن عالی مراکز توانبخشی غیردولتی معلولان و سالمندان کشور ادامه میدهد: متاسفانه پوشش کمک هزینه پرداختی برای خدمات به معلولان و... وجود ندارد و یارانه پرداختی فقط ۳۰ درصد خدمات را در مراکز شبانه روزی و ۴۰ درصد هزینه ها در مراکز روزانه را پوشش میدهد و با شیوع کرونا هزینههای سنگینی بر دوش مراکز وارد شده است. از سازمان برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی درخواست داریم برای اجرای تبصره یک ماده ۷ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت، منابع مالی مشخص شده را اختصاص دهند. از سازمان برنامه و بودجه و کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی درخواست داریم برای سال ۱۴۰۰ مشکلات مراکز توانبخشی را رفع کنند.
بهروزی نیا با اشاره به اینکه از مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه درخواست داریم یارانه مراکز را به صورت ۱۲ ماهه پرداخت کنند، میگوید: در بودجه ۱۴۰۰ رشد بودجه عمومی ۵۶ درصد است و رشد بودجه سازمان بهزیستی ۲۶ درصد است و برای اجرای قانون ۳۰۰ میلیارد تومان اضافه کردند که این رقم کم افزایش، باعث میشود تمام مواد این قانون اجرا نشود به همین دلیل از مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه درخواست اصلاح این موضوع را داریم.
همچنین سعید سعدآبادی مدیر عامل انجمن عالی مراکز توانبخشی غیردولتی معلولان کشور در این باره میگوید: سازمان بهزیستی در ایام کرونا در ۳ مرحله به مراکز توانبخشی و نگهداری معلولان و سالمندان کمکهایی را انجام داده است که یک مرحله از این کمکها از محل کمکهای بنیاد مستضعفان به مراکز توانبخشی و نگهداری معلولان و سالمندان انجام شده است.
سعدآبادی ادامه میدهد: با توجه به شرایط مراکز توانبخشی نگهداری معلولان و سالمندان و شرایط اعتباری سازمان بهزیستی به همین دلیل از بنیاد مستضعفان تقاضا داریم کمکهای خود را از طریق سازمان بهزیستی به مراکز توانبخشی و نگهداری معلولان و سالمندان ادامه دهد.
وی می افزاید: برای تأمین اقلام بهداشتی اعم از ماسک و الکل در مراکز توانبخشی و نگهداری معلولان و سالمندان نیاز به اعتبار ۲۵ میلیارد تومانی است و در این شرایط این کمک میتواند به مراکز شبانه روزی موثر و مفید باشد. همچنین با توجه به مشکلات مراکز توانبخشی روزانه و بازگشایی مجدد مراکز و رفت و آمد مجدد معلولان این مراکز نیز نیاز به حمایت دارند و درخواست داریم کمکهایی نیز به این مراکز شود و این در حالیست که هم اکنون ۵۵ هزار مددجو در این مراکز خدمات دریافت میکنند.
رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به آخرین مصوبات کمیسیون تلفیق، گفت: ۲۰ هزار میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال تخصیص یافت که ۱۰ هزار میلیارد تومان آن در اختیار کمیته امداد امام خمینی(ره) و ۳۰۰۰ میلیارد تومان آن در اختیار بهزیستی با بازپرداخت اقساط ۷ ساله با اولویت اشتغالزایی برای زنان سرپرست خانوار و مناطق محروم درنظر گرفته شد. همچنین مبلغ ۳۰۰۰ میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال در اختیار بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) با بازپرداخت هفت ساله تخصیص داده شد. از سویی دیگر ۵۰۰۰ میلیارد تومان در اختیار بسیج سازندگی و سپاه پاسداران به منظور ایجاد اشتغال با اولویت مناطق کمبرخوردار تخصیص داده شد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: همچنین از ۵ درصد افزایش جرائم رانندگی ۲۰۰ میلیارد تومان برای هزینههای معلولین ضایعههای نخاعی ناشی از تصادفات رانندگی تخصیص یافت و از سویی دیگر ۲۰۰ میلیارد تومان جهت اصلاح راهها و معابر در نقاط حادثهخیز شهرها و ۵۰ میلیارد تومان برای تأمین تجهیزات درمانی در جادهها تخصیص داده شد.