به گزارش مشرق، فدراسیون فوتبال پس از استعفای هشتم دی ماه ۱۳۹۸ مهدی تاج با سرپرستی حیدر بهاروند اداره شد. بهاروندی که در غیاب علی کفاشیان، نایب رئیس اول فدراسیون و نامشخص بودن وضعیت محرومیتش بهعنوان نایب رئیس دوم، سرپرستی فدراسیون را بر عهده گرفت. در این یک سال و دو ماه و دو روز انواع و اقسام اتفاقات گریبان فوتبال ایران را گرفت که شاید مهمترین آن پرونده مارک ویلموتس و درگیری فوتبال دنیا با ویروس کرونا بود.
با این حال، این سرپرستی یک سال و دو ماه و دو روزه بهاروند، ظهر فردا (یکشنبه - ۱۰ اسفند ماه) به پایان میرسد و از میان مصطفی آجورلو، شهابالدین عزیزیخادم، علی کریمی و کیومرث هاشمی یک نفر به ریاست فدراسیون فوتبال خواهد رسید. در این بین حیدر بهاروند نیز یکی از نامزدهای پست ریاست فدراسیون بود که رد صلاحیت شد تا از حضور در انتخابات بهعنوان نامزد هیئت رئیسه هم محروم شود.
آنچه از هر چیزی مهمتر است، مشخص شدن تکلیف فدراسیون فوتبال است تا از این بلاتکلیفی خارج شود. فدراسیونی که نه رئیسش را میشناسد و نه هیئت رئیسهاش ترکیب کاملی دارد. نفراتی که در این سالها کشتی فوتبال را به گِل نشاندند و حالا همه منتظر یک تغییر بزرگ هستند. هرچند با وجود تغییرات هم اصلاح این فوتبال نیاز به زمان زیادی دارد که بار سنگین بدهیها روی دوش رئیس و هیئت رئیسه بعدی، به تنهایی کافی است تا وضعیت فوتبال از اینی هم که هست بدتر شود. با این حال، کسی که رئیس میشود از همه چیز آگاه است و آگاهانه برای این چالش بزرگ وارد فدراسیون خواهد شد. فدراسیونی که با طلب ۶.۲۵ میلیون یورویی مارک ویلموتس روبهروست، بدهیهای داخلی بسیار زیادی دارد و مشکلات عدیده دیگر هم کار را از تصورات موجود سختتر میکند.
البته چالشهای پیش روی فدراسیون فوتبال فقط بحث بدهیهای مالی نیست که برآورد آن چیزی حدود ۵۰۰ میلیارد تومان است. مسئله سخت و پیچیده صعود به جام جهانی ۲۰۲۲ و وضعیت سخت تیم ملی، میزبانی از بازیهای گروه C که هنوز مشخص نشده است، مهلت یک ساله فیفا برای گرفتن تأییدیه ماده یک اساسنامه از دولت و مجلس، به ثمر رسیدن طرح نظام جامع باشگاهداری و چالشهای آن که خصوصیسازی باشگاهها در گروی آن است، همگی کار را برای رئیس و هیئت رئیسه بعدی دشوار خواهد کرد. با این حال رقابت جذابی را روز یکشنبه شاهد خواهیم بود که سرنوشت فوتبال را مشخص خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
اهمیت انتخاب هیئت رئیسه در انتخابات فدراسیون فوتبال/ تخصصگرایی به جای مهندسی
چهار نفر نامزد نهایی انتخابات فدراسیون فوتبال خواهند بود که این چهار ضلعی برای صندلی ریاست فدراسیون فوتبال به رقابت خواهند پرداخت. در زیر نگاهی به اسامی نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال، نواب رئیس پیشنهادی و سایر اعضای هیئت رئیسه خواهیم انداخت (اسامی نامزدها به ترتیب حروف الفبا است):
مصطفی آجورلو
نواب رئیس پیشنهادی: حسن نصراصفهانی، امیرحسین (سعید) فتاحی و لیلا سادات محمدیان
شهابالدین عزیزیخادم
نواب رئیس پیشنهادی:شهره موسوی(منصور قنبرزاده و حیدر بهاروند نواب رئیس اول و دوم پیشنهادی عزیزیخادم بودند که قنبرزاده از حضور در انتخابات انصراف داد و بهاروند نیز رد صلاحیت شد)
علی کریمی
نواب رئیس پیشنهادی: مهدی مهدویکیا، سعید دقیقی و فاطمه علیپور
کیومرث هاشمی
نواب رئیس پیشنهادی: علیرضا رحیمی، غلامرضا بهروان و پریا شهریاری
در بخش هیئتهای فوتبال استانی اسامی ثبت نامکنندگان به شرح زیر است:
هیئتهای فوتبال: ۱- حبیبالله ابوالحسن شیرازی، ۲- احسان اصولی، ۳- حسین باجیوند، ۴- منصور بیکوردی، ۵- طهمورث حیدری، ۶- جواد ششکلانی، ۷- عباس صوفی، ۸- عبدالکاظم طالقانی، ۹- علی طاهری و ۱۰- امیرحسین محتشم
در بخش نماینده مدیران عامل باشگاهها نفرات زیر با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت:
مدیران عامل: ۱- علیرضا جنتی، ۲- رضا رضایی، ۳- بهرام رضاییان، ۴- محمدرضا ساکت، ۵- مهرداد سراجی، ۶- سعید عباسی، ۷- اکبر محمدی، ۸-احمد مددی و ۹- عباس نجاریان
اسامی نفراتی که بهعنوان کارشناس برای ۳ کرسی هیئت رئیسه ثبتنام کردهاند، به شرح زیر است:
کارشناس: ۱- علیرضا ابراهیمی، ۲- بهنام ابوالقاسمپور، ۳- محمد آخوندی، ۴- خداداد افشاریان، ۵- احمدرضا براتی، ۶- محسن ترکی، ۷- غلامرضا جباری، ۸- صادق درودگر، ۹- رضا درویش، ۱۰- داود رفعتی، ۱۱- حسن زرگر، ۱۲- فریده شجاعی، ۱۳- ابراهیم شکوری، ۱۴- حسین شمس، ۱۵- علیرضا شهاب، ۱۶- رضا صادقپور، ۱۷- اسماعیل صفیری، ۱۸- شهامت عباسی، ۱۹- احمد عشقانملک، ۲۰- علی علیزاده، ۲۱- رسول فروغی، ۲۲- حسن کامرانیفر، ۲۳- امین کریمیان، ۲۴- جمیله کشاورز، ۲۵- علیرضا کهوری، ۲۶-میرشاد ماجدی، ۲۷- رضا محمدکاظمی، ۲۸- مسعود مرادی، ۲۹- هدایت ممبینی، ۳۰- حمیدرضا مهرعلی، ۳۱- هوشنگ نصیرزاده، ۳۲- نیما نکیسا، ۳۳- امین نوروزی، ۳۴-حسین نیرویار و ۳۵- غلامعلی هنرپیشه
در بین نامزدهای تأیید صلاحیت شده، محمد جواهری مدیرعامل باشگاه گلگهر سیرجان نیز در بخش مدیران باشگاهها نامزد شده بود که اخیراً از حضور در انتخابات انصراف داد. به همین دلیل نام او در میان نامزدها نوشته نشده است.
در مجمع انتخاباتی فدراسیون فوتبال ابتدا برای تعیین رئیس رأیگیری خواهد شد. رئیس بعدی فدراسیون فوتبال باید ۱+۵۰ درصد آرا را به خود اختصاص دهد و در صورت عدم رسیدن آرا به این حدنصاب، نامزدهایی که بیشترین آرا را کسب کرده باشند، در مرحله دوم رقابت خواهند کرد. در مرحله دوم هر نامزدی که بیشتری آرا را کسب کند، رئیس فدراسیون خواهد شد. حالا از میان ۶۸ کاندیدایی که رأیگیری میان نواب رئیس پیشنهادی پس از انتخاب رئیس انجام خواهد شد، باید دید که چه کسانی قرار است ۱۱ عضو هیئت رئیسه را انتخاب کنند. مجمع فدراسیون فوتبال طبق اساسنامه جدید دارای ۸۹ عضو است که البته روز یکشنبه ۸۷ عضو میتوانند در انتخابات شرکت کنند.
اعضای رأی دهنده مجمع فدراسیون به شرح زیر است:
ماده ۲۲ - نمایندگان و آرا
در بند اول این ماده آمده است: مجمع فدراسیون فوتبال متشکل از افراد ذیل هستند که در ادامه به تفکیک نمایندگان هر بخش را که متشکل از ۸۹ نفر خواهند بود، معرفی میشوند.
پیش از معرفی اعضای مجمع، در بند پنج این ماده توضیح داده شده که اعضای بندهای الف لغایت ح این ماده، بر اساس جدول امتیازات آخرین فصل مسابقاتی که تا قبل از زمان مجمع، خاتمه یافته باشد تعیین میشوند.
الف: هریک از باشگاههای لیگ حرفهای فوتبال بزرگسالان آقایان. هر کدام یک نماینده با یک حق رأی.
۱- پرسپولیس
۲- استقلال
۳- فولاد خوزستان
۴- تراکتور تبریز
۵- سپاهان اصفهان
۶- شهر خودرو مشهد
۷- صنعت نفت آبادان
۸- نفت مسجدسلیمان
۹- نساجی مازندران
۱۰- گلگهر سیرجان
۱۱- ماشینسازی تبریز
۱۲- ذوبآهن اصفهان
۱۳- پیکان
۱۴- سایپا
۱۵- پارس جنوبی جم
۱۶- شاهین شهرداری بوشهر
ب: هشت باشگاه اول حاضر در لیگ دسته اول فوتبال بزرگسالان آقایان کشور در فصل منتهی به مجمع عمومی. هر کدام یک نماینده با یک حق رأی.
۱۷- مس رفسنجان
۱۸- آلومینیوم آراک
۱۹- مس کرمان
۲۰- خوشه طلایی ساوه
۲۱- بادران تهران
۲۲- هوادار تهران
۲۳- نود ارومیه
۲۴- گل ریحان البرز
ج: چهار باشگاه اول رقابتهای لیگ دسته دوم فوتبال بزرگسالان آقایان کشور در فصل منتهی به مجمع عمومی. هر کدام یک نماینده با یک حق رأی.
۲۵- چوکای تالش
۲۶- استقلال ملاثانی
۲۷- شهرداری آستارا
۲۸- پاس همدان
د: سه باشگاه اول لیگ برتر فوتسال بزرگسالان آقایان کشور در فصل منتهی به مجمع عمومی. هر کدام یک نماینده با یک حق رأی.
۲۹- مس سونگون
۳۰- گیتیپسند
۳۱- ستارگان ورامین
ه: دو باشگاه اول رقابتهای لیگ برتر فوتبال ساحلی بزرگسالان آقایان کشور، در فصل منتهی به مجمع عمومی. هر کدام یک نماینده با یک حق رأی.
۳۲- پارس جنوبی
۳۳- گلساپوش یزد
و: دو باشگاه اول رقابتهای لیگ برتر فوتسال بانوان بزرگسالان کشور، در فصل منتهی به مجمع عمومی. هر کدام یک نماینده با یک حق رأی.
۳۴- مس رفسنجان
۳۵- سایپا
ز: باشگاه اول رقابتهای فوتبال ساحلی بانوان بزرگسالان کشور، در فصل منتهی به مجمع عمومی. یک نماینده با یک حق رأی.
۳۶- ایمن سنگر گیلان
ح: دو باشگاه اول رقابتهای لیگ برتر فوتبال بانوان بزرگسالان کشور، در فصل منتهی به مجمع عمومی. هر کدام یک نماینده با یک حق رأی.
۳۷- شهرداری بم
۳۸- وچان کردستان
ط: هیئتهای فوتبال استانهای کشور و هیئت فوتبال جزیره کیش. هر کدام یک نماینده با یک حق رأی.
۳۹- هیئت فوتبال استان آذربایجان شرقی
۴۰- هیئت فوتبال استان آذربایجان غربی
۴۱- هیئت فوتبال استان اردبیل
۴۲- هیئت فوتبال استان اصفهان
۴۳- هیئت فوتبال استان البرز
۴۴- هیئت فوتبال استان ایلام
۴۵- هیئت فوتبال استان بوشهر
۴۶- هیئت فوتبال استان تهران
۴۷- هیئت فوتبال استان چهار محال بختیاری
۴۸- هیئت فوتبال استان خراسان جنوبی
۴۹- هیئت فوتبال استان خراسان رضوی
۵۰- هیئت فوتبال استان خراسان شمالی
۵۱- هیئت فوتبال استان خوزستان
۵۲- هیئت فوتبال استان زنجان
۵۳- هیئت فوتبال استان سمنان
۵۴- هیئت فوتبال استان سیستان و بلوچستان
۵۵- هیئت فوتبال استان فارس
۵۶- هیئت فوتبال استان قزوین
۵۷- هیئت فوتبال استان قم
۵۸- هیئت فوتبال استان کردستان
۵۹- هیئت فوتبال استان کرمان
۶۰- هیئت فوتبال استان کرمانشاه
۶۱- هیئت فوتبال استان کهگیلویه و بویراحمد
۶۲- هیئت فوتبال استان گلستان
۶۳- هیئت فوتبال استان گیلان
۶۴- هیئت فوتبال استان لرستان
۶۵- هیئت فوتبال استان مازندران
۶۶- هیئت فوتبال استان مرکزی
۶۷- هیئت فوتبال استان هرمزگان
۶۸- هیئت فوتبال استان همدان
۶۹- هیئت فوتبال استان یزد
۷۰- هیئت فوتبال جزیره کیش
ی: بخش فوتبال فدراسیونهای ورزش دانش آموزی، دانشگاهی، کارگری و نیروهای مسلح. هر کدام یک نماینده با یک حق رأی.
۷۱ -فدراسیون ورزشهای دانش آموزی
۷۲- فدراسیون ورزشهای دانشگاهی
۷۳- فدراسیون ورزشهای کارگری
۷۴- تربیت بدنی نیروهای مسلح
ک: کاپیتانهای اصلی (در صورت عدم امکان دعوت از کاپیتان اصلی،کاپیتان دوم) کلیه تیمهای ملی فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی (آقایان و بانوان) در رده بزرگسالان بهعنوان نماینده بازیکنان. مجموعاً شش نفر هر کدام با یک حق رأی.
۷۵- کاپیتان تیم ملی فوتبال آقایان
۷۶- کاپیتان تیم ملی فوتبال بانوان
۷۷- کاپیتان تیم ملی فوتسال آقایان
۷۸- کاپیتان تیم ملی فوتسال بانوان
۷۹- کاپیتان تیم ملی فوتبال ساحلی آقایان
۸۰- کاپیتان تیم ملی فوتبال ساحلی بانوان (تیم ملی فوتبال ساحلی بانوان وجود ندارد)
ل: سرمربیان تیمهای ملی بزرگسالان فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی آقایان و سرمربیان تیمهای ملی بزرگسالان فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی بانوان بهعنوان نماینده مربیان. اگر سرمربی هر یک از تیمهای ملی، ایرانی نبود دستیار ایرانی وی جایگزین او در مجمع میشود. مجموعاً شش نفر هر کدام با یک حق رأی.
۸۱- سرمربی تیم ملی فوتبال بزرگسالان آقایان
۸۲- سرمربی تیم ملی فوتبال بانوان
۸۳- سرمربی تیم ملی فوتسال آقایان
۸۴- سرمربی تیم ملی فوتسال بانوان
۸۵- سرمربی تیم ملی فوتبال ساحلی آقایان
۸۶- سرمربی تیم ملی فوتبال ساحلی بانوان (تیم ملی فوتبال ساحلی بانوان وجود ندارد)
م: یک نفر از داوران خانم و یک نفر از داوران آقا که در فوتبال ایران فعال و در رنکینگ داوران فعال بینالمللی در بالاترین رتبه هستند. مجموعاً دو نفر هر کدام با یک حق رأی.
۸۷- نماینده داوران خانم
۸۸- نماینده داوران آقا
ن: اتحادیه باشگاههای فوتبال. یک نماینده با یک حق رأی
۸۹- نماینده اتحادیه باشگاههای فوتبال
از میان ۸۹ عضو مجمع فدراسیون فوتبال که جایگاه حقوقی آنها تعیینکننده حضورشان در مجمع است، دو عضو یعنی سرمربی و کاپیتان تیم ملی فوتبال ساحلی بانوان به دلیل تشکیل نشدن این تیم تا این لحظه، نمایندهای در مجمع نخواهند داشت، چرا که هنوز در چارت فوتبال ساحلی ایران تیم ملی بانوان وجود ندارد. همچنین پیش از این گفته میشد مریم آزمون و شهناز یاری به دلیل پایان قراردادشان با تیمهای ملی فوتبال و فوتسال بانوان در مجمع پیش رو عضویت ندارند، اما آنها مجوز حضور در انتخابات را خواهند داشت و میتوانند در انتخابات شرکت کنند. به این ترتیب ۸۷ نفر در مجمع فردا مجوز حضور دارند که ممکن است به علت غیبت تعدادی از اعضا، این عدد کمتر از ۸۷ نفر نیز باشد.
در بخش دوم ماده ۲۲ اساسنامه نیز آمده است: نمایندگان باید متعلق به عضوی باشند که نمایندگی از آن را بر عهده دارند و نیز باید توسط مرجع قانونی عضو مذکور، انتخاب یا منصوب شده باشند. همچنین باید قادر باشند در صورت درخواست، مدارک این موضوع را ارائه نمایند.
در بخش سوم ماده ۲۲ اساسنامه نیز این توضیح داده شده است: فقط نمایندگان حاضر در مجمع عمومی حق رأی دارند. رأی دادن از طریق ارسال نامه یا وکیل امکانپذیر نیست. رأی باشگاهها توسط مدیرعامل و رأی هیئتها توسط رئیس هیئت اعلام میشود. در صورت عدم امکان حضور مدیرعامل باشگاه یکی از اعضای هیئت مدیره باشگاه و در صورت عدم امکان حضور رئیس هیئت، نایب رئیس یا دبیر هیئت، با ارائه معرفی نامه معتبر از باشگاه یا هیئت، بهعنوان جایگزین در مجمع عمومی حاضر میشود.
طبق این توضیح از اساسنامه، مدیران یا منصوبان مدیران باشگاهها، رؤسا یا یکی از اعضای هیئت رئیسه هیئتهای فوتبال استانی، نمایندگان منصوب شده بخش فوتبال فدراسیونهای مذکور، کاپیتانها و سرمربیان تیمهای ملی، نمایندگان داوران خانم و آقا و رئیس یا عضو هیئت رئیسه اتحادیه باشگاههای فوتبال میتوانند در مجمع حضور پیدا کنند. در صورتی هم که از آنها مدرکی برای اثبات نمایندگی در پست مدنظر درخواست شود، باید این مدرک که نامه یا حکم رسمی است را ارائه کنند.
همچنین در بخش چهارم ماده ۲۲ اساسنامه آمده است: هیئت رئیسه و دبیرکل فدراسیون بدون حق رأی در مجمع عمومی شرکت میکنند و در دوران مسئولیت خود در فدراسیون نمیتوانند بهعنوان نماینده اعضای مجمع عمومی منصوب شوند. با توجه به این توضیح باید دید آیا فریدون اصفهانیان و عبدالکاظم طالقانی بهعنوان عضو هیئت رئیسه و رؤسای هیئتهای فوتبال استان زنجان و خوزستان، میتوانند در مجمع حق رأی داشته باشند یا نه، این موضوع نیز به تفسیر نهاد قانونی فدراسیون از اساسنامه بستگی خواهد داشت.
طبق اعلام مهدی علینژاد معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزیر ورزش و جوانان، مسعود سلطانیفر بهعنوان عضو افتخاری و همچنین خودش بهعنوان میهمان در مجمع حضور خواهند داشت.
همچنین مجمع فدراسیون فوتبال در سالن اصلی اجلاس سران برگزار میشود که به گفته امیرمهدی علوی سخنگوی فدراسیون فوتبال ساعت ۹ صبح به مدت ۳۰ دقیقه پذیرش انجام میشود، ورود به سالن ساعت ۹:۳۰ تا ۹:۵۰ خواهد بود و ساعت ۹:۵۰ درهای سالن اجلاس سران بسته میشود و اجازه عبور و مرور به کسی داده نخواهد شد.