سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
ما "فدائیان روحانی" نبودیم، گلهمند و مردد بودیم!
محمد عطریانفر، فعال اصلاحطلب و از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ در بخشی از یک مصاحبه با شماره چهارشنبه گذشته روزنامه آرمان ملی گفته است:
"آثار و برکات مدیریت دولت اول روحانی با آمار، ارقام، شواهد و براهین قابل اثبات است. دولت به گونهای توفیق داشت که هم در مسائل داخلی، هم در ساحت سیاست خارجی و هم در امر اقتصاد و معیشت خانوار و حفظ قدرت خرید مردم و هم در موضوع ایجاد آرامش و ثبات در امنیت و کاهش سطح تشنجات ایران و سازمانهای جهانی به گونهای عمل کرد که اگر اصلاحطلبانی که در سال ۹۲ تنها به احترام آقای هاشمی از روحانی پشتیبانی کرده و شاید به صفت شخصی حتی منتقد روحانی بودند و با تردید، احتیاط و گلهمندی همراهی کردند، اما در میانه سال ۹۶ که دولت اول ایشان ختم شد، با شوق و بدون هیچ دغدغهای حمایت کردند و به ایشان رای دادند. تورم کنترل شده بود، زیرساختها تقویت شده، تولید رونق گرفته، رشد اقتصادی خوبی داشتیم، مناسباتمان با جهان پیرامون خوب بود و مساله مهم هستهای سروسامان گرفته، به سمت حل رفته بود، به برجام رسیده و همه این دستاوردهای ارزشمند حاصل شده بود. "[۱]
***
*اینکه رهبری و خواص کشور دائماً تأکید دارند که اصحاب فتنه ۸۸ بایستی اقدام به "توبه علنی" کنند دقیقا برای همینست که زنجیره دروغها تمام شود و کسانی که دروغ بزرگ تقلّب در سال ۸۸ را گفتند دیگر به خود جرأت تکرار چنین دروغهایی را ندهند!
آقای عطریانفر در حالی از انتقاد و تردید، احتیاط و گلهمندی اصلاحطلبان از آقای روحانی در سال ۹۲ حرف میزند که اولا اصلاحطلبان حتی یک سند رسمی هم در حمایت از آقای روحانی در انتخابات ۹۲ ندارند.
در واقع آنها در یک ابنالوقتی آشکار و همچون مجاهدان شنبه صبر کردند تا نتیجه انتخابات اعلام شود و سپس بلافاصله اعلام کردند که ما حامیان روحانی بودیم. اعلامی که البته آنها را در تمام قیام و قعود رئیسجمهور روحانی نیز شریک کرد.
یعنی آنها بر خلاف آنچه که عطریانفر مدعیست دقیقا طبق تردیدشان عمل کردند و هیچ حمایت رسمی از روحانی نکردند. جالب آنکه پس از چسبندگی به آقای روحانی نیز طوری رفتار کردند که هرگز نمیشود قرائت تردید، احتیاط و گلهمندی داشت!
عطریانفر حکما فراموش کرده است که دوستان او در همان دولت اول چطور میگفتند ما "فدائیان روحانی" هستیم و باید دست روحانی و ظریف را بوسید! [۲]
از اینها گذشته عطریانفر حتی صحبتهای یار گرمابه و گلستان و همحزبی خود یعنی حسین مرعشی را نیز فراموش کرده است که چطور در ایام دولت اول آقای روحانی باد در غبغب میکرد و میگفت روحانی حتی از ما اصلاحطلبان هم موفقتر بوده است. [۳]
عطریانفر برای ذهن مخاطب خود چه سطحی از احترام قائل بوده که در حالی که اسناد تأکید ابطحی(دیگر فعال فتنه ۸۸) بر یکی بودن اصلاحطلبان با روحانی هنوز در دسترس است اما اظهار میکند که ما نسبت به روحانی مردد بودیم! [۴]
همچنین قضاوت درباره آنچه که عطریانفر درباره کارنامه دولت اول آقای روحانی گفته است را بر عهده مخاطبان محترم وامیگذاریم. جالب است که در همان ایام بود که اسحاق جهانگیری و حتی اصلاحطلبان اظهار میکردند که عدهای در داخل کشور نگذاشتهاند دستاوردهای برجام آشکار شود! [۵] اما امروز شاهدیم که اعلام میشود آن روزها پر از دستاورد بوده...
***
رهنمود رهبری به مجلس نشانه چیست؟
دلتنگی ناکارآمدان برای روزهای "سلفی حقارت"
حسن رسولی، فعال اصلاحطلب و عضو شورای شهر تهران در بخشی از یک مصاحبه با شماره چهارشنبه گذشته روزنامه همدلی پیرامون مجلس یازدهم و اکثریت اصولگرای آن گفته است: در ماههای آغازین امسال نوشدگی قوه مقننه را داشتیم که متاثر از انتخابات کم رونق با مشارکت اجتماعی پایین شکل گرفت.
او همچنین تصریح میکند: نزدیک به ۱۰ ماه اخیر این مجلس علائم و نشانههایی را بروز داد که نشانه عدم پختگی مجلس یازدهم است. مجلس یازدهم شعارهای اولیهای برای بهبود اقتصاد و معیشت مردم داد، اما بلافاصله با رویکرد و اهداف انتخاباتی شعارهای انتخابات اسفند را رها کرد و وارد حوزه رقابتهای فرسایشی با دولت شد.
رسولی گفته است: -نمایندگان-به صورت شتابزده به دنبال هموارتر کردن مسیر موفقیت اصولگرایان برای دو انتخابات ۱۴۰۰ یعنی شوراها و ریاست جمهوری بودند.
این عضو شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه در سال ۹۹ در هماهنگی و انسجام قوا شاهد واگراییهایی مضر به منافع ملی بودیم، اظهار کرده است: حتی شاهد اهانت به آقای رئیس جمهور بودیم و این مجلس چند بار از مقام معظم رهبری تذکر گرفت.[۶]
***
*البته رقابت سیاسی در نزد آقای رسولی قابل درک است اما نگفتن واقعیتها جای مذمت دارد!
چه اینکه مشخص نیست چرا ایشان به مردم نگفته است که در مجلس یازدهم به جای "سلفی حقارت" مصوبات مهمی مثل "اخذ مالیات از خانههای خالی" و "پرداخت یارانه بیشتر به مستضعفان" در جهت تحقق شعارهای معیشتی اصولگرایان تصویب شد اما ستاد مشترک دولت و اصلاحطلبان حاضر به اجرای این مصوبات و بخش دیگری از مصوبات مهم مجلس (مثل مصوبه اقدام راهبردی) نیست.
بحث "نظارت میدانی" ریاست مجلس یازدهم در اقصینقاط کشور نیز یکی از محسّنات بزرگ مجلس یازدهم است که اصلاحطلبان به دلیل بیگانگی با ساحات مدیریت جهادی و علاقه به پشتمیزنشینی منتقد آن هستند.
همچنین است که پیش از این و در ایام انتخابات مجلس از سوی اصولگرایان به مردم گفته شده بود که انتخابات مجلس یازدهم گام اول است و مردم بایستی برای اجرایی شدن مصوبات خوب مجلس یازدهم، گام دوم را نیز با رأی به مدیریت جهادی در انتخابات ۱۴۰۰ بردارند.
حقیقتی که مردم و اصولگرایان در میعاد سیاسی خود بر آن هستند اما امثال آقای رسولی قصد دارند با کژتابی سیاسی؛ ادامه ناکارآمدیهای موجود را به مردم و نظام اسلامی رواداری و از دولتی حمایت کنند که حاضر به اجرای مصوبات خوب پارلمان مردم نیست.
اشارات رسولی به تذکرات رهبری به مجلس نیز در حالی است که اولا تذکر در نظام ولایی مایه اصلاح امور است نه مایه مذمت و ثانیا طعنه درباره تذکر رهبری به دیگران از جانب جریانی که در اعتقاد او به ولایت فقیه تردیدهای جدی وجود دارد مضحک است.
لازم به تأکید است که بحث مورد اشاره رسولی مبنی بر مشارکت پایین در انتخابات مجلس یازدهم نیز به دلیل رخداد "تحریم خاموش انتخابات" از جانب اصلاحطلبان شکل گرفت که منجر به عدم مشارکت کسانی از مردم در انتخابات شد. ماجرایی که گویا چپها قصد دارند در ادامه معارضه با نظام اسلامی؛ آنرا برای انتخابات ۱۴۰۰ نیز تکرار کنند.
این در حالی است که اگرچه مشارکت حداکثری یک امتیاز بزرگ است اما حیات انتخابات صرفا وابسته به رعایت مُرّ قانون است و همانطور که تجربه انتخابات اخیر مجلس نشان داد؛ نتیجه یک "رأی خوب" و قانونی اولا برای همه لازمالاتباع است و ثانیا میتواند محسنات زیادی مثل مصوبات خوب و جهادی مجلس یازدهم داشته باشد.
در قبال اظهارات رسولی سنجهای دیگر نیز وجود دارد و آن کارنامه پر از خالی شورای شهر تهران است که میتواند به وضوح هرچه بیشتر غرضورزیهای رسولی علیه مدیریت جهادی را بر مخاطبان محترم آشکار کند.
***
شرمنده شدن جهانگیری در مقابل وزیر کشور لبنان
وزیر کشور لبنان با انتقاد از تعلل و انفعال برخی سیاستمداران در تشکیل دولت جدید، گفت که نیروهای امنیتی این کشور دیگر به ته خط رسیدهاند و نمیتوانند ۹۰ درصد از وظایفشان را در حمایت از وطن و هموطنان خود انجام دهند.
"محمد فهمی" وزیر کشور لبنان با انتقاد از بحران اقتصادی و سیاسی در این کشور گفت که نیروهای امنیتی دیگر خسته شدهاند و در سایه بحران مالی و رکود سیاسی در کشور نمیتوانند به وظایفشان عمل کنند.
لبنان از تابستان گذشته و در پی انفجاری مهیب در بندر بیروت و با استعفای دولت، با خلأ سیاسی روبهرو شده و این کشور همزمان و به دلیل کارشکنی واشنگتن، تحت تحریمهای شدید آمریکا قرار دارد.
به گزارش مشرق، وزیر کشور لبنان، احزاب سیاسی این کشور را که هنوز نتوانستهاند بر سر طرح نجات ملی توافق کنند، سرزنش کرد و گفت: طبیعی است که امروز توانمان را در برقراری امنیت به صورت کامل در سایه این هرج و مرج از دست بدهیم. بویژه که احزاب لبنانی نتوانستند یک طرح ملی برای نجات آنچه از وطن باقی مانده، تدوین کنند.
وی افزود:
"نیروهای امنیتی هر روز فرسودهتر میشوند و ما به ته خط رسیدیم و نمیتوانیم ۹۰ درصد از وظایفمان را در حمایت از وطن و شهروندان انجام دهیم. راه حل در تشکیل دولتی است که آنچه که از وطن باقی مانده را نجات دهد."
فهمی تصریح کرده است: تا ۳ ماه پیش من میتوانستم، بگویم که اوضاع امنیتی در حال متلاشی شدن است اما اکنون [میگویم که] امنیت متلاشی شده است و هر احتمالی وجود دارد.[۷]
***
*اظهارات وزیر کشور دوست و برادر لبنان مبنی بر قرار گرفتن این کشور در "ته خط" با توجه به شرایطی که این کشور دارد اگرچه موجب تأسف و آرزوی خوب برای لبنان عزیز است اما حاوی یک عبرت و درس بزرگ برای ما نیز هست...
و آن اینکه یک مقام مسئول بلندپایه دولت ایران نیز زمانی در همین نزدیکی شرایط ایران را "شرایط ته درّه" توصیف کرده بود!
و این در حالی است که ایران اسلامی یک قدرت جهانی است و هرگز به لحاظ ساختار، اقتصاد، امنیت و... قابل مقایسه با لبنان هم نیست.
اما آقای جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور روحانی در راستای پروژه سیاهنمایی اصلاحطلبان از اوضاع کشور چنین سخن غلط و بیمبنایی را علیه کشور روا داشت و در دو سخنرانی جداگانه اعلام کرد که ایران در "شرایط ته درّه" قرار دارد. [۸]
جالب است که جهانگیری، ایرانی را در شرایط ته درّه توصیف کرده بود که پیروز تمام جنگهای مستقیم و نیابتی منطقه طی ۴۲ سال گذشته است، از متحدان خارجی خود حمایتهای اقتصادی و نظامی و سیاسی دارد و گستره هژمونی آن از دشت قبچاق در شرق تا سواحل مدیترانه و حتی آمریکای مرکزی در غرب گسترده شده است.
بارها این تأمل امنیتی را مطرح کردهایم که چرا پروژه سیاهنمایی که هدف ایجاد "فتنه اقتصادی" را دنبال میکند؛ بازیگرانی از مقامات بلندپایه دولت اعتدال نیز دارد!؟
به سخن دیگر اینکه چرا مقاماتی که باید از تمامیت وضعیت کشور یا همان کارنامه خودشان دفاع کنند اما تندتر از هرکس دیگری مشغول رقابت در سیاهنمایی از کشور هستند!؟
پاسخ این سؤال، نوری خواهد بود به ابعاد تاریک فتنه اقتصادی آبان۹۸ و احتمال تکرار آن...
پیش از این، سعید حجاریان و مصطفی تاجزاده از احتمال تکرار آبان ۹۸ در سطحی وسیعتر و خشنتر صحبت کردهاند. [۹]
***
1_ https://www.armanmeli.ir/fa/main/print/310040
2_ http://fna.ir/a1hzoo
3_ https://www.farsnews.ir/news/13940621001579
4_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-667700
5_https://www.farsnews.ir/news/13941126000118
6_https://hamdelidaily.ir/index.php?post=16366
7_ mshrgh.ir/1191579
8_ mshrgh.ir/818894
9_mshrgh.ir/1119442