سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
اگر آقای رئیسی بیاید اصلاح طلبان شانسی ندارند
«محمدعلی وکیلی» نماینده اصلاح طلب مجلس دهم در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره فهرست ۱۴ نفره منتشر شده گزینههای اصلاح طلبان برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم گفت: «کار اصلاح طلبان در این دوره از انتخابات بسیار سخت است و برخی از این اسامی درون فهرست هم احتمالا تایید صلاحیت نخواهند شد».
وکیلی در ادامه گفت: «افرادی هم که امکان تایید صلاحیت دارند نظیر آقای جهانگیری، شریعتمداری و عارف باید دید که سبد رایی خواهند داشت یا نه... معتقدم که اگر آیت الله رئیسی وارد انتخابات شود هیچ کدام از این افراد شانس رای ندارند، اما اگر حضور نیابد افرادی نظیر شریعتمداری به سبب پایگاه رایی که در جامعه کارگری دارند شاید قدرت هم آوردی مردم را داشته باشند».
خبرگزاری تسنیم نیز در مطلبی نوشت: منوچهرمتکی سخنگوی شورای وحدت در گفتگویی با بیان اینکه گزینه قطعی این شورا برای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو حجت الاسلام رئیسی است، گفت: «ما در شورای وحدت به این جمع بندی رسیده ایم که آقای رئیسی کاندیدای اصلح ریاست جمهوری هستند و امیدواریم به زودی از زبان خود وی اعلام کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را بشنویم و شاهد ثبت نام او باشیم».
متکی در ادامه گفت: «با آغاز فعالیت های سیاسی تشکیلاتی شورای وحدت در کلیپ ها وبیانیه های خود القا نمودند که کاندیدای این شورا آقای لاریجانی است. اینک برای آخرین بار ضمن تکذیب این دروغ بزرگ و باحفظ احترام آقای لاریجانی اعلام می دارد وی تحت هیچ شرایطی نامزد شورای وحدت برای انتخابات ریاست جمهوری نیست».
عارف: اگر به نیروی تواناتر و باتجربه تر از من رسیدند، کاندید نمی شوم
«محمدرضا عارف» رئیس فراکسیون امید در مجلس دهم و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با شماره روز دوشنبه- ۱۳ اردیبهشت- روزنامه آرمان گفت: «اگر به نیروی تواناتر، باتجربه تر و وقطعا جوانتر رسیدند، من قطعا نباید وارد عرصه کاندیداتوری شوم. اگر احساس کردیم شخصیتی با شرایط لازم حضور ندارد، وارد میشوم».
عارف در ادامه گفت: «در این دوره من از تنوع کاندیداها استقبال میکنم وهر شخصی که عقبه و حامیانی دارد که به میدان میآید اما اگر تا مرحله آخر انتخابات بمانند، رای شکن میشوند که درست نیست».
رئیس فراکسیون امید در مجلس دهم در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «نقدهای جدی به عملکرد دولت داریم و درحین کار هم هر وقت فرصتی پیش آمد به آنها اعلام کردیم. گله جدی هم این بود که چرا به این نقدها توجه نمیکنند که آنها را اصلاح کنند. دولت میتوانست بهتر از آنچه انجام داد، کار کند و مطالبات مردم را پاسخ دهد. دولت نتوانست به مطالبات مردم پاسخ دهد که یک نقد جدی به دولت هم همین موضوع است».
رجایی: تاجزاده روند نهاد اجماعساز اصلاحات را رعایت نکرد
«غلامعلی رجایی» فعال سیاسی اصلاحطلب و مشاور مرحوم هاشمیرفسنجانی در مصاحبه با شماره روز دوشنبه- ۱۳ اردیبهشت- روزنامه شرق گفت: «این را که اصلاحطلبان روی آقای تاجزاده اجماع کنند، منتفی میدانم برای اینکه اولا ایشان باید ازسوی یک حزب معرفی میشد و بعد درصدی طبق قوانین نهاد اجماعساز به خودش اختصاص میداد، بعد در گزینههای نهایی رأیگیری میشد؛ اما تاکنون هیچکدام از این مراحل طی نشده و ایشان یکباره اعلام نامزدی کرده که از یک چهره سیاسی بعید است و من فکر میکنم این نامزدی جدی نیست و نباید جدی گرفته شود».
رجایی در ادامه گفت: «عارف، پزشکیان، محسن هاشمی، جهانگیری و ظریف شانس دارند. احتمال ضعیفی هم وجود دارد که اگر اصلاحطلبان به یک گزینه مشخص نرسند، به سمت لاریجانی بروند که احتمال آن خیلی کم است».
«ناسا» شورای اجماع نیست بلکه شورای اختلاف است
«محمد زارع فومنی» دبیرکل حزب مردمی اصلاحات و کاندیدای احتمالی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفت: «بنده ساز و کار نهاد اجماعساز را به این شکل قبول ندارم چرا که آنها شورای نگهبان دومی شکل داده اند و افراد با صلاحیت را محروم و افرادی که خودشان می خواهند را مطرح می کنند».
فومنی در ادامه گفت: «این شورا شورای اجماع نیست بلکه شورای اختلاف است و می خواهند نامزد خود را به جریان بزرگ اصلاحات تحمیل کنند و ما اصلاح طلبان چنین اجازه ای به آنها نخواهیم داد که برای دیگران تصمیم بگیرند و تا آخر در صحنه خواهیم ماند و واقعیت ها را به مردم خواهیم گفت».
وی با تاکید بر اینکه این اجماع به درد انتخابات ریاست جمهوری نمی خورد، افزود: «افراد رانت خوار و قدرت طلب و استمرار طلب در مسئولیت گرفتن در طول پیروزی انقلاب همواره خود را قیم و پدرخوانده جریان اصلاحات می دانند. من به عنوان یک اصلاح طلب نواندیش و نوگرا اعلام می کنم که با چهارچوبهای اجماع مخالفم و خود را نامزد جریان بزرگ اصلاحات می دانم و چند گروه و شخص حق ندارند برای اصلاحات تصمیم گیری کنند».
سبحانی:امروز امنیت ملی در امنیت اقتصادی نهفته است
«حسن سبحانی» نماینده سابق مجلس و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در مصاحبه با سایت خبرآنلاین گفت «امروز امنیت ملی در امنیت اقتصادی نهفته است. همانطور که می دانید کشورهای بزرگ هم با اقتصاد خودشان، امنیت خودشان را تامین میکنند بنابراین توسعه اقتصادی باید برای ما هدف باشد، توسعه اقتصادی در درون کشور مردم را راضی نگه میدارد و قدرت ما را برای تاثیرگذاری بر بیرون تقویت میکند. هر عاملی که باعث تقویت توسعه و پیشرفت ایران شود به نظر من یک عامل امنیت ملی است».
سبحانی افزود: «منافع ملی یا امنیت ملی عبارت از جریانی است که منجر به تامین رضایت مردم در داخل کشور و امکان تاثیرگذاری بر کشورهای دیگر در صحنه بین الملل باشد یعنی اگر شما بتوانید بر دیگران تاثیر بگذارید و در داخل هم مردم از کارهایی که در حال انجام است راضی باشند یعنی امنیت ملیتان تامین است و این جز از طریق توسعه یافتگی و پیشرفت کشور حاصل نمیشود».
آخوندی: باید در رویارویی با مردم صداقت داشته باشیم
«عباس آخوندی» وزیر سابق راه و شهرسازی در دولت روحانی و کاندیدای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در یادداشتی نوشت: «بیگمان تشکیل نهاد اجماعساز در جبهه اصلاح طلبان یک گام موثر در پیشگیری از تشتت آرا و مجموع نگاهداشتن جبهه بود. و این امر مدیون جناب آقای خاتمی و همراهی احزاب و شخصیتهای اصلاحطلب و تحولخواه است. حال که این نهاد در گام یک موفق به ارائه سیاههی بلندی از نامزدهای مورد پذیرش اولیهی خویش شده، در گام دوم با توجه به مسالههای ایران و تدقیق اهداف، انتظار است که به سمت گفتمان تحولخواهی بهپیش رود».
آخوندی در بخش دیگری از این یادداشت نوشت: «تورم مزمن با میانگین بالای ۱۸درصد برای بیش از ۵۰سال، رشد منفی سرمایهگذاری به مدت دهسال، رشدهای کم و یا منفی و در حد صفر اقتصاد برای دو دهه، نرخ بالای بیکاری بهویژه در سطح زنان، جوانان و اقشار تحصیلکرده، کسری واقعی مداوم و بالای ۵۰درصد بودجه در سالهای اخیر که در کنار اضافهبرداشت بانکها از بانک مرکزی منجر به روند صعودی نقدینگی گشته، وجود پول سمی در بانکها و ناسلامتی بسیاری از آنها، کسری فزاینده صندوقهای بازنشستگی و نظام تامین اجتماعی و روند کاهنده صادرات و ورود کالاهای سرمایهای، خروج ارز و روند فزاینده کسری تراز پرداختها همه و همه نشان از آن دارند که توسعهی فقر، فساد و فرار مغزها و سرمایه مادی سرنوشت محتوم این ساختار اقتصادی است».
وزیر مستعفی راه و شهرسازی در ادامه نوشت: «فضای انتخابات بسیار سرد و اکثریت جامعه خاموشی را برگزیدهاست. از این رو تاکید و تکیه بر اصالت گفتمانی، نقد مسئولانه راهِ طیشده و صداقت در رویارویی با مردم است. حرکت در حاشیهی قدرت هیچ جذابیتی برای جذب این اکثریت خاموش برای ورود به صحنه و ایجاد امیدواری برای امکانپذیر بودن تحول را ندارد. این تنها گفتمان تحولخواه است که با فهم مسالهی ایران و همدلی و همزبانی با ملت باید راهی برای شکست این یخزدگی و ایجاد امید اجتماعی بیابد. امید که جبهه اصلاحطلبان بتواند گام دوم را نیز با موفقیت و بدون افتادن از نفس بردارد».