سرویس سیاست مشرق - سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با انتخابات ششمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. در ستون «صندوقچه انتخابات» به بررسی روزانه اخبار و حواشی انتخاباتی و رصد رسانههای داخلی و بررسی رسانههای معاند میپردازیم.
********
هرقدر روحانی مقصر است، رئیسی و قالیباف هم مقصرند!
«فرج کمیجانی» عضو جبهه اصلاحات ایران در گفت و گو با خبرآنلاین گفت: «در ارتباط با بحثهای موجود، مقصران را می گویند معرفی می کنید. بعد از خروج ترامپ از برجام، تمام تصمیمات اقتصادی در شورای سران قوا گرفته شد. هر قدر آقای روحانی مقصر است، آقای قالیباف و آقای رئیسی هم مقصرند».
«رجبعلی مزروعی» از نمایندگان متحصن در مجلس ششم و از فعالین فتنه ۸۸ که چندی پس از فتنه متواری و سپس بهصورت غیرقانونی از کشور خارج شد نیز در گفت و گو با خبرآنلاین تصریح کرد: «بیانیه ها و مصاحبه های منتشر شده هیچ گونه اثرگذاری در شکستن فضای سرد انتخاباتی جامعه ندارد. اگر تصور کنیم بر پایه نظرسنجیهای انجام شده بین ۳۰ تا ۴۰ درصد واجدان شرایط رای دهندگی با ترکیبی که آقایان لاریجانی، رئیسی و جهانگیری متصور شده ایم اگر این سه نفر نامزدهای اصلی صحنه انتخابات باشند، فکر می کنم انتخابات در مرحله اول به نتیجه نمی رسد».
مزروعی در ادامه گفت: «اگر پیش بینی کنیم رئیسی با جهانگیری یا لاریجانی به مرحله دوم بروند، بازنده آقای رئیسی است و هر کس در مقابل او درمرحله دوم قرار بگیرد برنده خواهد بود. فعلا با توجه به شرایط امروز و تصور از حضور نامزدها می توان برداشت کرد».
اصلاح طلبان از کارنامه شورای شهر تهران بگویند
پایگاه خبری انتخاب در مطلبی نوشت: «آذر منصوری سخنگوی جبهه اصلاحات ایران آخرین مصوبات مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران را اعلام کرد. به گفته سخنگوی جبهه اصلاحات ایران، در جلسه مجمع عمومی مورخ ۲۵اردیبهشت جبهه اصلاحات ایران کلیات برنامه پیشنهادی کمیته راهبردها برای ششمین دوره شورای شهر تهران به تصویب رسید. در ادامه نسبت به فجایع انسانی رخ داده در غزه و جنایت اخیر طالبان در افغانستان اعتراض شد و قرار شد جبهه در همین ارتباط بیانیه جداگانه ای صادر کند»
.
در ادامه این مطلب آمده است: «همچنین در این جلسه اعضا روند تایید صلاحیت نامزدهای شورای شهر تهران و دیگر شهرهای ایران و نیز نامزدهای میان دوره ای مجلس یازدهم را در تعارض با اصل آزاد، رقابتی و عادلانه بودن انتخابات ارزیابی کردند. در ادامه این جلسه با توجه به آرای پیشنهادی اعضای جبهه اصلاحات به نامزدهای مطرح شده (در جلسه مورخ ۱۲اردیبهشت ۱۴۰۰) اعضا ضرورتی به رای گیری مجدد در شرایط فعلی ندیدند».
اصلاح طلبان بهتر است بجای هجمه به شورای نگهبان، از کارنامه شورای شهر پنجم تهران بگویند.
لازم به ذکر است که حدود ۹۰ درصد داوطلبان انتخابات شوراهای شهر و روستا تایید صلاحیت شده و فقط حدود ۱۰ درصد ردصلاحیت شده اند.
ظریف نیامد، خیال دلواپسان راحت شد
خبرگزاری دولتی ایسنا در مطلبی با عنوان «ظریف نیامد، خیال دلواپسان راحت شد» نوشت: «صفحه ثبت نام سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری بسته شد و محمد جواد ظریف همان طور که از دو سال قبل اعلام کرده پا به صحنه رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری نگذاشت تا خاطر دوستان دلواپس از نامزدیاش آسوده شود و آنها خود را به حضور در پاستور نزدیک تر ببینند».
در ادامه این مطلب آمده است: «در طول ماههای گذشته وزارت امور خارجه و در راس آن محمد جواد ظریف در کنار این که درگیر وظایف ذاتی خود در امر سیاست خارجی و دیپلماسی بود در داخل کشور نیز با حاشیههای متعددی مواجه بود حاشیهها و درگیری هایی که بسیاری از آنها با توجه به چشم انداز انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۴۰۰ و احتمال نامزدی ظریف در این انتخابات ایجاد میشد».
در این مطلب تصریح شده است: «قطعا یکی از مهمترین مسائل حاشیه ای که برای شخص محمد جواد ظریف به عنوان وزیر امور خارجه در طول چند وقت اخیر با هدف تحت تاثیر قرار دادن آینده سیاسی او و به عبارتی دیگر حذف او از ساختار سیاسی کشور به وجود آمد و ظریف در ارتباط به آن مجبور به پرداخت هزینه سنگینی برای کشور شد، افشای فایل صوتی وی در گفتوگو با سعید لیلاز بود، گفتوگویی که اعلام شد برای ثبت در تاریخ و به در خواست رییس دولت صورت گرفته بود و وزیر امور خارجه با اطمینان «البته تا حدودی خوشبینانه» به این موضوع که این فایل قرار نیست منتشر شود به بیان نظرات کارشناسی خود در موضوع دیپلماسی و میدان پرداخته و ناگفتههایی را بیان کرده بود که کمتر در این سطح علنی و رسانهای شده بود».
استقبال از کاندیداتوری آیتالله رئیسی و قدردانی از قالیباف
«امیر ابراهیم رسولی» سخنگوی شورای ائتلاف اعلام کرد: «نشست شورای ائتلاف عصر یکشنبه (۲۶ اردیبهشت) با حضور اکثر اعضا و به ریاست غلامعلی حدادعادل و دبیری پرویز سروری برگزار شد».
رسولی افزود: «همه اعضای حاضر در جلسه شورا از کاندیداتوری و حضور «آیتالله سید ابراهیم رئیسی» در عرصه انتخابات ریاست جمهوری استقبال و در عین حال از از رویکرد جهادی و فداکارانه «محمد باقر قالیباف» در عدم کاندیداتوری به نفع وحدت و انسجام جریان انقلاب به رغم دارا بودن پایگاه رای مردمی قابل توجه تشکر و قدردانی کردند».
وی اظهار داشت: «تاکید بر حمایت همه جانبه شورای ائتلاف از کاندیدای واحد جریان انقلاب و پرهیز از هرگونه اختلافافکنی و خود تخریبی در درون جریان بزرگ نیروهای انقلاب از دیگر مباحث مطرح شده در این نشست بود».
لازم به ذکر است که ۲۴۰ نماینده مجلس در بیانیه ای از اقدام وحدت آفرین قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری تقدیر کردند.
احراز صلاحیت داوطلبان به چند رأی مثبت اعضای شورای نگهبان نیاز دارد؟
«عباسعلی کدخدایی» سخنگوی شورای نگهبان گفت: «ملاک و مبنای ما در احراز صلاحیت های داوطلبان ریاست جمهوری، رای نهایی است که اعضای شورای نگهبان میدهند و با توجه به ۱۲ نفر اعضای شورای نگهبان ۷ رای مثبت لازم است که بتوانیم بگوئیم یک فرد احراز صلاحیت شد و واجد شرایط اصل ۱۱۵ شده است».
کدخدایی در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه بیش از ۴۰ نفر از افراد مشهور اقدام به ثبت نام کردهاند آیا پیش بینی میکنید شورای نگهبان در ۵ روز اول صورتجلسه نهایی را به وزارت کشور ارسال کند؟ و یا از ۵ روز دوم که قانون در اختیار این شورا قرار داده است استفاده کند یا خیر؟ گفت: «الان نمیتوانم چیز روشنی ربگویم اما با توجه به کثرت افراد شاخص که ثبت نام کردند تلاش می کنیم در ۵ روز اول نتیجه را ارسال کنیم اما اگر نشد طبق قانون ناچار هستیم آن مهلت را استمهال کنیم».