به گزارش مشرق، شهریار حیدری نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، گفت: سیاستهای کلان وزارت خارجه در شورای عالی امنیت ملی ترسیم میشود. ترکیب اعضای این شورا شامل مقامات کشور و در رأس آنها رئیس جمهور است. نمایندگان مقام معظم رهبری نیز در این شورا حضور دارند لذا سیاستهای راهبردی ایران در حوزه سیاست خارجی در شورای عالی امنیت ملی تدوین میشود.
بیشتر بخوانید:
مقصود رهبری از مجری بودن وزارت خارجه چیست؟
نماینده مردم قصر شیرین در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: وزارت امور خارجه به عنوان مجری این تصمیمات باید به درستی و بدون کم و کاست اجرای این تصمیمات را پیگیری کند. در حوزه هستهای نیز تصمیمات حاکمیتی بود و وزارتخانه به طور خاص در این خصوص تصمیمگیر نبود. وزارت خارجه تابع تصمیمات شورای عالی امنیت ملی است و بر اساس این تصمیمات مذاکره میکند.
وی با بیان اینکه فرمایشات رهبر انقلاب تذکری به تمام دستگاهها از جمله وزارت امور خارجه بود، تصریح کرد: طبق تذکر مقام معظم رهبری وزارت خارجه اجازه ندارد فراتر از اختیارات خود در مذاکرات عمل کند.
حیدری گفت: وزارت خارجه وظایف مهمی در حوزه سفارتخانههای ایران در خارج و سفارتخانههای خارجی در ایران دارد. بنابراین فرمایشات مقام معظم رهبری نافی وظایف و اختیارات وزارت امور خارجه نیست بلکه تأکیدی بر تصمیمگیری موضوعات کلان کشور در شورای عالی امنیت ملی دارد.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که آیا وزارت امور خارجه مجری خوبی برای تصمیمات شورای عالی امنیت ملی است، اظهار داشت: برجام از سال ۲۰۱۵ تا الان در کش و قوس است و دهها جلسه برای مذاکرات در این خصوص تشکیل شده است. باید این موافقت نامه از جهات مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
نماینده مردم قصر شیرین در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: در برجام مواضع جمهوری اسلامی شفاف و روشن بود و در مجامع مختلف بینالمللی از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی مواضع ایران به عنوان مواضع منطقی و قابل اجرا مطرح شد. در حقیقت این مواضع، مواضع نظام جمهوری اسلامی ایران بود.
وی افزود: طبق برجام قرار بود همه تحریمها لغو شود و در قبال آن ایران امتیازاتی برای اجرای پروتکل الحاقی، دسترسی آژانس به تمام مراکز هستهای ایران بدهد اما متأسفانه تیم مذاکره کننده در قبال گرفتن تضمینهای لازم برای لغو تحریمها، ضعف داشت.
حیدری گفت: وزارت امور خارجه باید در دور جدید مذاکرات برجامی از تجربیات گذشته استفاده کند تا در تنظیم قرارداد جدید با اروپا و آمریکا دچار خطای بزرگ نشود.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا آقای ظریف توانست شروط رهبری انقلاب در مورد اجرای برجام را محقق کند؟ اظهار داشت: مقام معظم رهبری همواره تذکراتی به تیم مذاکره کننده داشتند. متأسفانه شروط نه گانه اجرایی نشد اگر این شروط اجرایی میشد در زمینه لغو تحریمها توفیق بیشتری داشتیم.
وی افزود: اگر شروط مقام معظم رهبری به صورت کامل از سوی تیم مذاکره کننده پیگیری و اجرا میشد، شاهد خروج آمریکا از برجام و مذاکرات فرسایشی نبودیم. در حال حاضر باید شروط مقام معظم رهبری مدنظر قرار گیرد تا تحریمها به طور کامل رفع شود.