برنامه پایش

ویژه برنامه انتخاباتی پایش با اجرای کیاداوود اسفندیاری و با حضور ابوالفضل حاج اکبری فعال صنعت طیور و محمد یاسر ترابی، تولید کننده دام سبک با موضوع پروتئین از شبکه یک سیما پخش شد.

به گزارش مشرق، ابوالفضل حاج اکبری تولید کننده مرغ در برنامه تلویزیونی پایش گفت: در چهار سال اول فعالیت دولت مرغداران زیان زیادی را تحمل کردند اما در چهار سال دوم وضعیت کمی بهتر شد و برنامه ریزی مناسبی صورت گرفت تا مرغداران از ضرر خارج شوند.

وی با اشاره به اینکه چند سالی است که تشکل‌ها در قیمت گذاری نقش دارند افزود: مشکلی که مدتی پیش برای مرغ پیش آمد ناشی از تحریم‌ها بود و  واردات مرغ اجداد با مشکل مواجه شد. مرغ راس انگلستان و کاپ آمریکا به دلیل تحریم‌ها به ایران نیامد و مشکلات بازار مرغ تشدید شد.

به گفته این فعال صنعت طیور، مرغ آرین که نژاد ایرانی است اکنون در چرخه تولید قرار گرفته و ۱۰ درصد سهم بازار را در اختیار دارد. از سال ۷۲ نژاد آرین را داریم اما اکنون نژاد اصلاح شده است.

حاج اکبری ادامه داد: بازگشت تحریم‌ها باعث شد بازار مرغ نوساناتی داشته باشد از این رو از یکسال و نیم گذشته قرار شد سامانه بازارگاه راه اندازی شود که ماهیت خصولتی دارد. در شرایط تحریم که نهاده‌ها به سختی به کشور می‌رسید در سامانه بازارگاه توسط وزارت جهاد کشاورزی به مرغداران دارای پروانه توزیع شد. اکنون کامیون ذرت اگر از بندرعباس حرکت کند تا رسیدن به مقصد که یکی از مرغداری ها است مورد رصد قرار می‌گیرد.

به گفته وی، مرغ به وفور با قیمت ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان تولید می شود. مشکلی که در کشور ما وجود دارد ین است که اجازه تکمیل زنجیره تولید مرغ را نمی دهیم. به این صورت که همه کشورهای جهان تولیدکنندگان خرد را تحت پوشش می‌گیرند و دولت جمعا با تعداد اندکی از مدیران زنجیره طرف قرارداد می‌شود. آنها تضمین می‌کنند که محصول مورد نظر دولت را توزیع و در اختیارشان قرار دهند اما در ایران تولید به صورت جزیره ای انجام می‌شود  و چوب لای چرخ این زنجیره می‌کنند. اکنون حدود ۲۰ هزار تولید کننده مرغ در کشور داریم که به صورت پراکنده مشغول تولید مرغ هستند.

حاج اکبری با انتقاد از عملکرد وزیر جهاد کشاورزی، گفت: دستور ثبت سفارش واردات بیش از ۸۰ میلیون جوجه یک روزه توسط وزیر جهاد کشاورزی به کارخانه کیک و کلوچه داده شده است در حالی که انجمن جوجه یک روزه هنوز نتوانسته برای این کار اقدام کند. بیش از ۵۰ درصد واحدهای مرغ مادر ایران به ظرفیت سه میلیون تن خالی است و همچنان منتظر جوجه هستند اما اختلاف قیمت ارز باعث می‌شود تا برخی افراد در حوزه هایی وارد شوند که تخصص ندارند.

وی تاکید کرد: چرا تولید کنندگان مرغ باید یکسال در نوبت جوجه اجداد باشند اما دستور واردات این محصول از کشور ترکیه صادر می‌شود. با این اقدامات پول در جیب کشور دیگر می‌ریزیم. بازارگاه دست سه هزار دلال را کوتاه کرد. اما آنهایی مخالف ارز ترجیحی هستند که منافع دارند.

کاهش بارندگی دولت بعد را با گرانی گوشت مواجه می‌کند/ دام مولد را کشتار می‌کنند که گوشت فعلا گران نشود/ دام سبک کشور بی صاحب است / جوجه یک روزه بیمه دارد اما کشاورز نه

محمد یاسر ترابی تولید کننده دام سبک در برنامه تلویزیونی پایش شبکه یک سیما تصریح کرد: قیمت گوشت گوساله طی یک دهه گذشته در جهان ثبات داشته اما قیمت گوشت گوسفندی نوساناتی داشته که دلیل اصلی آن بارندگی‌ها و مراتع است.

وی تاکید کرد: قطعا با کاهش بارندگی در ایران هم طی چند ماه آینده با گرانی گوشت روبه رو خواهیم شد به این دلیل که دام سبک کمترین وابستگی را به کشت محصولات خوراک دام دارد.

ترابی با بیان راهکاری در این زمینه توضیح داد: حدود یک میلیون تولید کننده دام سبک داریم که می‌توان با کشت فراسرزمینی در کشورهایی مانند روسیه قزاقستان، اوکراین نیاز داخل را رفع کرد. در صنعت گوشت جو ذرت و کنجاله بیشترین مصرف را دارند و به دلیل واقعی نشدن قیمت‌ها کشاورزان حاضر به کشت این محصولات در حجم زیاد نمی‌شوند. اکنون قیمت هر کیلو جو ۵ هزار و ۶۰۰ تومان است که قیمت وارداتی آن با هزینه های جانبی به کیلویی ۱۰ هزار تومان می‌رسد. به بیان بهتر اگر به کشاورز گفته شود قیمت هر کیلو جو از آنها ۱۰ هزار تومان خریداری خواهد شد نیاز کشور رفع خواهد شد.

این تولید کننده دام سبک ادامه داد: به تولید کننده فشار می آوریم که کالا باید با قیمتی که اعلام می‌شود فروخته شود که نتیجه آن کاهش ظرفیت تولید، بیکاری و کمبود کالا در کشور است. طبق بررسی های انجام شده جمعیت گاو، گوسفند و بز کاهشی بوده اما به حجم عرضه گوشت افزایش یافته است که این موضوع نشان می‌دهد دام مولد کشتار می‌شود. در آینده خطراتی که دچارش خواهیم شد تکانه‌های شدید قیمتی است. به ازای هر دام ۳۵ گرم نهاده دولتی داده می‌شود در حالی که نیاز هر دام روزانه ۸۰۰ گرم است.

وی با بیان اینکه صنعت دام سبک هنوز متولی ندارد و به صورت سنتی اداره می‌شود گفت: در سال ۱۴۰۰ حدود ۲۱ درصد بره پای پروار سود دارد در حالی که در سال ۹۸ سود آن ۳۳ درصد بوده است. بره پای پروار ۱۶ درصد در سال ۱۴۰۰ سود داشته اما در سال ۹۸ حدود ۵۱ سود نصیب دامدار می‌کند. در بخش لاشه که به عنوان دلالی صنعت معروف است و ۴۸ ساعت بیشتر زمان صرف نمی‌کند ۲۰ درصد سود نصیب آنها می‌شود در حالی که دامدار با صرف زمان ۱۱ ماهه ۳۷ درصد سود بیشتر نصیبش نمی‌شود.

ترابی تاکید کرد: برای حل مشکل گوشت قرمز باید تعاونی‌ها و انجمن ها فعال شوند. دام سه مرحله دارد: کشتار، بارانداز و پروار اما امروزه برای عدم اقتصادی بودن این صنعت بره زیر ۱۲ کیلو تحویل کشتارگاه داده می‌شود. مطابق ظرفیت فعلی گوشت داریم اما برای دامدار صرفه ندارد که آنها را پروار کند. استرالیا سازمان بره دارد و یک تشکیلات مسئول تامین نهاده است و یک بخش مسئولیت پروار و بخش کشتار و عرضه به یک قسمت دیگر واگذار می‌شود.

وی با بیا اینکه جوجه یک روزه بیمه دارد اما کشاورز بیمه ندارد تصریح کرد: لاشه ۲۰ کیلویی دام سبک در کشورهای همسایه با قیمت ۷.۵ میلیون تومان فروخته می‌شود اما در داخل قیمت ۲.۵ میلیون تومانی دارند. مشخص است اختلاف قیمت انگیزه کشتار دام مولد را بالا می‌برد در حالی که اگر صادرات آن قانونی باشد امکان توسعه زیرساخت برای افزایش جمعیت دام سبک فراهم خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس