چین طالبان افغانستان

پکن ممکن است در خصوص نحوه مدیریت مسئله افغانستان از خود ابتکار نشان دهد و گروهی متشکل از چهار کشور تشکیل دهد که نه تنها منافع امنیتی و اقتصادی مشترکی دارند، بلکه از نظم جهانی آمریکا عمیقاً بیزارند.

سرویس جنگ نرم مشرق - اندیشکده مرکز مطالعات راهبردی بگین سادات در گزارشی نوشت: اعلام خروج آمریکا از افغانستان می‌تواند فرصتی برای پکن به وجود آورد تا نفوذ ژئوپلیتیکی خود را به سمت غرب بسط و گسترش دهد. این امر با مخاطرات امنیتی فراوان برای استان سین‌کیانگ چین و آسیای میانه همراه خواهد بود. پکن ممکن است در خصوص نحوه مدیریت مسئله افغانستان از خود خلاقیت نشان دهد و گروهی متشکل از چهار کشور تشکیل دهد که نه تنها منافع امنیتی و اقتصادی مشترکی دارند، بلکه از نظم جهانی تحت رهبری آمریکا عمیقاً بیزارند.


مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرح‌شده در این گزارش، صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاه‌های رسانه‌های غربی منتشر شده است و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید مشرق نیست.

چین چه برنامه‌ای برای افغانستانِ بدون حضور آمریکا دارد؟

خروج آمریکا از افغانستان موجب ایجاد یک خلأ ژئوپلیتیکی خواهد شد

در این گزارش آمده است: خروج آمریکا از افغانستان موجب ایجاد یک خلأ ژئوپلیتیکی خواهد شد ــ امری که پیامد ناگزیر هرگونه عقب‌نشینی چه فیزیکی و چه سیاسی است. یکی دیگر از بدیهیات این است که خلأهای ژئوپلیتیکی همانند همه خلأهای دیگر برای همیشه خالی نمی‌مانند.

چین یک بازیگر کلیدی در ارتباط با مسئله افغانستان است. از نظر پکن، افغانستان هم یک کریدور ژئوپلیتیکی و هم یک بستر مستعد برای شکل‌گیری تهدیدات امنیتی است. این تهدیدات نه تنها کنترل چین بر استان ناراضی سین‌کیانگ، بلکه همچنین موضع این کشور در آسیای میانه را به مخاطره می‌اندازند ــ آسیای میانه در راستای اجرای سیاست شی جین‌پینگ موسوم به ابتکار کمربند و جاده بسیار مهم است.

چین چه برنامه‌ای برای افغانستانِ بدون حضور آمریکا دارد؟

نگرانی‌های امنیتی چین در خصوص افغانستان

چین ۸۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد و منافعش در این کشور طی یک دهه گذشته پیچیده گردیده‌اند. برنامه خروج آمریکا از افغانستان به نگرانی‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت در چین دامن زده است. چین همچنین بیم آن دارد که با توجه به دورنمای چند دهه گذشته، خروج آمریکا از خاورمیانه و افغانستان به نفع واشنگتن تمام شود و دو هدف مهم آمریکا را محقق سازد. اولاً، خلأ به وجود آمده حواس چین را از دیگر مناطق (مهم‌تر از همه منطقه اقیانوس آرام) پرت می‌کند؛ ثانیاً، آمریکا دستش بازتر می‌شود و منابع بیشتری در اختیارش قرار می‌گیرد تا بر روی موضوع مهار چین در دریای چین جنوبی و چین شرقی متمرکز شود.

چین در اینجا بازیگر اصلی است. هیچ قدرت دیگری از نفوذ مالی یا ژئوپلیتیکی کافی برخوردار نیست که پس از خروج آمریکا بر سرتاسر منطقه از آسیای میانه گرفته تا مدیترانه تأثیر بگذارد. چین در خصوص تحکیم موقعیت خود در این منطقه به پیشرفت‌های عظیمی نائل آمده است، اما باید به خاطر داشت که نگرانی پکن از این بابت است که در مواجهه با بنیه و توان آمریکا و متحدانش در منطقه اقیانوس آرام در چنین مسیری قرار گرفته است. در حقیقت، نگرانی در خصوص ضربه پس‌زننده احتمالی از طرف آمریکا در دریا در صورت بروز جنگ بود که موجب شد چین در راستای جبران وضعیت متزلزل خود در دریا به سمت درون و قلب اوراسیا گرایش پیدا کند. اینگونه بود که ابتکار کمربند و جاده پدیدار شد.

چین چه برنامه‌ای برای افغانستانِ بدون حضور آمریکا دارد؟

عقب‌نشینی آمریکا یک فرصت چشمگیر برای چین

این اندیشکده در ادامه عنوان کرد: البته آنجا فضایی وجود داشت که چین می‌توانست آن را پر کند. آسیای میانه اگرچه به لحاظ سنتی حوزه نفوذ ژئوپلیتیکی روسیه قلمداد می‌شود، اما یک بستر مستعد برای فعالیت‌های اقتصادی چین به وجود آورد. این امر در مورد پاکستان و اخیراً ایران نیز صادق بوده است. در سمت غرب، نفوذ چین در منطقه مدیترانه نیز در حال افزایش بوده است.

این امر در مقطعی اتفاق افتاد که آرزوهای آمریکا در خصوص ایجاد یک دنیای تک‌قطبی نقش بر آب شده بودند و حمله به عراق و حضور نظامی در افغانستان به اقتدار آمریکا و پروژه بین‌الملل‌گرایی لیبرال لطمه زده بود. چنین چیزی در بلندمدت واکنش منفی کشورهای منطقه را در پی داشت و اکنون تلاش‌های فزاینده و هماهنگی به منظور به حاشیه راندن آمریکا در رابطه با گفتگوهای صلح و مسائل امنیتی در جریان هستند. شرایط برای نگاه چین به سمت غرب مساعد بود، اما فشار آمریکا مؤثر واقع شد و این روند متوقف گردید.

عقب‌نشینی آمریکا یک فرصت چشمگیر برای چین رقم می‌زند: ترویج یک نظم جهانی جایگزین که در قالب آن حضور نظامی غربی‌ها در آسیا کاهش می‌یابد و چین از فضای مانور بیشتری در غرب مرزهایش برخوردار می‌گردد.

اثرات منفی خروج آمریکا برای چین

این امر همچنین با نگرش دیگر کشورهای همفکر همخوانی دارد. این کشورها در حال شکل دادن به یک جنبش غیرلبیرال هستند که در قالب آن مفهوم وستفالی از تقدم و تعرض‌ناپذیری کشور و مرزهایش قویاً مورد حمایت قرار می‌گیرد. این مسئله در واکنش اولیه وانگ یی وزیر امور خارجه چین به اعلام برنامه خروج آمریکا بازتاب پیدا کرد. او استدلال کرد که پکن از خروج نیروهای خارجی از افغانستان حمایت می‌کند و آماده است به ارتقای «ثبات و توسعه» در آینده کمک کند. از نظر پکن، آمریکا در افغانستان خیلی وقت پیش از هدف اصلی‌اش که همانا مقابله با تروریسم بود، منحرف گردید و به سمت یک پروژه ژئوپلیتیکی به منظور ممانعت از رشد قدرت چین گرایش پیدا کرد.

با وجود این، در بلندمدت، مداخله گسترده‌تر چین در مسئله افغانستان موجب خواهد شد تا این کشور حواسش از دیگر مناطق ژئوپلیتیکی مهم که در آنجا با آمریکا رقابت می‌کند، پرت شود. بنابراین، از نظر چین، اثرات منفی ناشی از خروج آمریکا به مرتب بیشتر از مزایایی است که می‌تواند برای مفهوم وستفالی و افزایش قدرت چین در غرب آسیا به ارمغان بیاورد.

چین چه برنامه‌ای برای افغانستانِ بدون حضور آمریکا دارد؟

حضور نظامی برای عملیات صلح‌بانی و مبارزه با هسته‌های تروریستی و افراط‌گرایی

در بخش دیگری از این گزارش آ «ده است: در آن صورت پکن در راستای حفظ یک فضای کمتر زیانبخش در افغانستان از کدام گزینه عملی در حوزه سیاست خارجی برخوردار خواهد بود؟ تحلیلگران در قالب یکی از ایده‌های پیشنهادی خود استدلال کرده‌اند که پکن می‌تواند حضور امنیتی نوپا و محدود خود در شمال افغانستان را به یک عملیات نظامی گسترده‌تر، یعنی یک عملیات صلح‌بانی، ارتقا دهد. این امر به سطح تهدیدات امنیتی غیردولتی بستگی دارد، اما محتمل‌ترین مسیر امنیتی که پکن در پیش خواهد گرفت این است که تلاش‌های خود را با دیگر کشورهای منطقه ادغام می‌کند تا هسته‌های تروریستی و افراط‌گرایی را در افغانستان مهار کند و در صورت نیاز از بین ببرد. روسیه، پاکستان، و ایران با خرسندی در این زمینه با چین همکاری خواهند کرد و این امر بطور اعم غرب و بطور اخص آمریکا را در منطقه به حاشیه خواهد راند.

ایجاد یک چتر امنیتی کارآمدتر  با همکاری میان کشورهای منطقه

این برانگیختگی از جهتی می‌تواند موجب تلاش و کوشش بیشتر از طرف هر چهار کشور شرکت‌کننده شود، چرا که همه بازیگران عضو گروه چهارجانبه فرضی با فشارهای مشابه (در درجات مختلف) از طرف غرب مواجهند. آنها به دنبال ایجاد حداقل یک نظم جهانی هستند که به میزان قابل توجهی با منافع آنها تطبیق داده شده است ــ اگرنه یک نظم جهانی کاملاً جدید (که مقصود نظر چین است). این گروه چهارجانبه شاید حتی کارآمدتر از روند طولانی و ناموفق آمریکایی‌ها در خصوص دولت‌سازی در افغانستان عمل کند. تحلیلگران چینی پیشاپیش اظهارنظر کرده‌اند که همکاری میان کشورهای منطقه موجب ایجاد یک چتر امنیتی کارآمدتر می‌شود.

چین چه برنامه‌ای برای افغانستانِ بدون حضور آمریکا دارد؟

گروه چهارجانبه می‌تواند تلاش‌ها به منظور ممانعت از حاکمیت طالبان بر افغانستان را مردود شمارد، اما هرجا که لازم است در راستای مهار این گروه تلاش کند و بدین طریق رفتارهای طالبان را تحت تأثیر قرار دهد و این رفتارها را با اهداف امنیتی چین، روسیه، پاکستان، و ایران سازگار سازد.

فعال شدن سازمان همکاری شانگهای در افغانستان

بی‌علاقگی نسبت به نظام‌های داخلی حاکم بر کشورها مشخصه بارز نگرش جهانی چین است که بر اساس آن، همکاری‌های اقتصادی و امنیتی یک عامل محرک اولیه قلمداد می‌شوند، نه یک کیش و آیین لیبرال که آمریکا به گونه‌ای ناموفق دنبال می‌کرد. این امر می‌تواند یک بستر محکم جهت همکاری با هرگونه دولت حاکم بر افغانستان به وجود بیاورد. انتخاب یک راهکار نظامی یکجانبه یا حتی چهارجانبه برای مسئله افغانستان همانگونه که برای آمریکا ناکارآمد بود، احتمالاً برای چین و سه کشور دیگر نیز ناکارآمد واقع خواهد شد.

یک کار بدیع دیگر که چین می‌تواند انجام دهد این است که کاری کند تا سازمان همکاری شانگهای نقش امنیتی فعال‌تری در افغانستان بر عهده گیرد. این امر می‌تواند الگویی برای فعالیت‌های مشابه این سازمان در آینده باشد. این سازمان هنوز فرصت پیدا نکرده جوهره خود را نشان دهد.

چین چه برنامه‌ای برای افغانستانِ بدون حضور آمریکا دارد؟

چین افغانستان را به حال خود رها نمی‌کند

راهبردی اندک متفاوت‌تر نیز ممکن است دنبال شود ــ راهبردی که طالبان را وادار به همکاری می‌کند، اما این همکاری همسو با منافع اقتصادی و امنیتی چین و دیگر کشورهای عضو گروه چهارجانبه احتمالی صورت خواهد گرفت. احتمال آن نمی‌رود که چین افغانستان را به حال خود رها کند. اگرچه پکن تا پایان سال ۲۰۱۷ سرمایه‌گذاری‌های ناچیزی (۴۰۰ میلیون دلار) در افغانستان صورت داده بود، اما این کشور به لحاظ جذابیت اقتصادی بقدری مهم است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت ــ ذخایر معدنی این کشور ۱ تا ۳ تریلیون دلار ارزش‌گذاری شده‌اند.

پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، چین با پیامدهای امنیتی منفی احتمالی در آسیای میانه و استان سین‌کیانگ مواجه خواهد شد. این کشور در منطقه عاری شده از حضور نظامی آمریکا منافع بلندمدتی را مشاهده خواهد کرد و همچنین قابلیت ایجاد یک مکانیسم ثانویه به منظور حل‌وفصل مسئله افغانستان را شاهد خواهد بود.

این سیستم ممکن است جواب دهد

مرکز مطالعات راهبردی بگین سادات در پایان گزارش خود تصریح کرد: چین پیوندهای نزدیک و تقریباً راهبردی با روسیه، پاکستان، و ایران دارد و ممکن است یک گروه چهارجانبه به منظور رسیدگی به مسئله افغانستان تشکیل دهد. این کشور شاید به دنبال همکاری‌های اساسی‌تر با طالبان باشد، اما همانگونه که قبلاً استدلال شد، صرفاً در چارچوب الگوهای اقتصادی و امنیتی که به نفع گروه چهارجانبه و به ویژه چین تمام می‌شوند. پاکستان مخالف مشارکت هند خواهد بود. هند یک قدرت دیگر است که منافعی در منطقه دارد. بنابراین، چین و گروه چهارجانبه اطمینان می‌دهند که دهلی شرکت داده نخواهد شد. در نهایت، در کمال تعجب غربی‌ها، این سیستم ممکن است جواب دهد. در حالت حداقلی، این سیستم نقشی که غربی‌ها ایفا کرده‌اند را بی‌اعتبار می‌سازد و یک اردوگاه دیگر تحت رهبری کشورهای غیرلیبرال می‌افزاید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • مجتبی از زنجان IR ۰۷:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
    25 19
    چین اگه زرنگ هستش استان خودمختار سین کیانگ و تبت و هزاران نژاد خودش رو مدیریت کنه افغانستان شده اتوبان هرکی میاد میره
    • IR ۰۹:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
      15 24
      میدونم رفیقات رفتن ناراحتی ولی خیالت راحت با این برنامه گروه چهارجانبه به احتمال زیاد ثبات به افغانستان برمیگرده. در ضمن یانکی‌ها که طبق معمول میرن کشورهای جهان رو به آشوب میکشن و بدبختی و مرگ فلاکت براشون میارن حالا بقیه باید برن کثافتکاریهای اینا رو پاک کنن بدهکار هم باشن!! آمریکا هم بره اون مرز مکزیکو مدیریت کنه که مثل اتوبان چهاربانده از توش آدم خلاف و مواد مخدر میاد و میره، کدخدایی جهان پیشکشش!!!
  • محمدی از ارومیه IR ۱۱:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
    4 8
    همه دارن میگن چین چه کار میکنه ولی کسی به نقش موزیانه ترکیه توجهی نمیکنه، ترکیه به شکل موریانه وار داره ایران رو محاصره میکنه و راه های ایران به راه های ترانزیتی رو تحت کنترل در میاره و مسئولین ما هم که خواب....مطمئن باشید در آینده نزدیک مشکلات متعدد امنیتی در مرزهای شرق و شمالغرب خواهیم داشت کما اینکه تا همین الان هم چندبار پهپادهای ارتش اسراییل در آذربایجان به خاک ایران نفوذ کردند (که منهدم شدند) و تروریستهایی هم که دانشمندان هسته ای ما رو ترور کردند هم از مرز جمهوری باکو وارد و خارج شدند...افغانستان هم مطمئن باشید روی آرامش رو هرگز به خود نخواهند دید چون جاده ابریشم اصلی از افغانستان میگذره و به ایران میاد و ترکیه و صهیونیستها با اینهمه هزینه برای ایجاد راه جایگزین و از بین بردن نقش ایران به عنوان مرکز هارت لند یا قلب زمین، هرگز راضی به این نمیشن. از طرفی از تجارت پرسود تریاک که کشورهای ناتو مثل انگلیس(دوست نزدیک ترکیه) در افغانستان داشتند هم نباید گذشت که یک منبع درآمدی دیگه برای اردوغان میشه، البته انتظار زیادی از این فرد یهودی نمیره چون این فرد از داعش های جنایتکار نفت ارزان و دزدی از سوریه رو میخرید و دیگه تجارت مواد مخدر و تریاک که دیگه چیز خاصی براش نیست. در کل امیدوارم با آمدن دولت آقای رییسی رویکردها به این کشور متخاصم (و به شدت شبیه عراق دهه 50 شمسی) ، تغییر کنه که صددرصد هم تغییر خواهد کرد، ما اگر داخل کشور رو سروسامان بدیم براحتی میتونیم نقشه های اردوغان و صهیونیستها رو نقش برآب کنیم، اتصال به بندر گوادر و دخیل و شریک شدن با پاکستان، نادیده گرفتن هند در چابهار چون هند نوکر بدبخت آمریکاست و همسو با صهیونیستها، اتصال ارمنستان به خلیج فارس از راه زمینی ترانزیتی مستقیم، اتصال خلیج فارس و بندر امام خمینی با راه آهن به دریای مدیترانه و بندرلاذقیه سوریه، که اینها فقط چند مورد از این راه ها هستند، فقط لازمه اصلی این موارد همکاری با چینی ها هست چراکه چینی ها در توسعه مسیرهای ترانزیتی و خطوط راه آهن فوق پیشرفته در دنیا سرآمد هستند
    • ایمان از ماکو IR ۰۱:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
      0 5
      اقای محمدی من تحلیل شمارو بدقت خوندم وبنظر من درست هم هست اما اردوغان و یهودی های صاحب سرمایه هرگز موفق نخواهند شد فقط ممکنه بلایی که سر عثمانی و فروپاشی ان اوردند مجدد تکرار کنند
  • یک افغانستانی هستم IR ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
    4 7
    چین در طول 20 سال گذشته اصلا در افغانستان فعال نبوده. این حرف اندیشکده اسرائیلی بیشتر در حد تئوری و حدس و گمان هست. من هنوز هم در شک و شبهه هستم که آمریکا و انگلیس و اسرائیل پشت پرده چه برنامه ای برای افغانستان ریخته اند.من مطمئنم که افغانستان را به حال خود رها نمی کنند. و حتما پشت پرده برنامه هایی وجود دارد. فکر نمیکنم آمریکا مثلا از ترس طالبان افغانستان را ترک کرده باشد بلکه اهداف دیگری در سرش بوده.مضاف بر اینکه آمریکا عادت دارد برنامه های 20 ساله بریزد. همه میدانیم تفکر و ایدئولوژی هیچ گاه از بین نمی رود.مثلا الان تفکر و ایدئولوژی طالبانیسم و افراط گرایی را در جای جای افغانستان می کارد وقتی تمام مردم افغانستان و دانش آموزانی که تحت کنترل و آموزش طالبان به مدرسه رفتند فکر و افکارشان طالبانی شد.آمریکا 20 سال بعد ثمرات و نتایج اقدامات امروز اش را برداشت خواهد کرد !!!
  • IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
    3 15
    آمریکا بعد بیست سال تخریب و کشتار و جنایت افغانستان را به خرابه تبدیل کرد چین میاد افغانستان را بسازه
  • نقی IR ۲۲:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۳
    5 0
    از نظر من، ایران بعنوان کشور همسایه و متحد با دولت افغانستان، باید آشکارا در کنار ارتش آن کشور برای جمع آوری و شکست کامل نیروهای طالبان، وارد عمل شود و با تمام قوا در کنار ارتش افغانستان بایستد .من کاری به چین و بقیه کشور ها ندارم، بنظرم تعامل وزارت خاجه کشور ما با طالبان، در هر مرحله زمانی از سال گذشته و حال، و در نظر گرفتن جایگاه حکومت داری برای آنها در هر اندازه ای، کاملاً اشتباه بوده و احتمال بالایی برای بازنده بودن بازیهای سیاسی کشور ما در خصوص کشور افغانستان می باشد و ایکاش تجربه باخت بازیهای سیاسی ما در دنیا، اینبار در مورد افغانستان تکرار نشود.
  • کارشناس IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۴
    12 0
    طالبان در مرز نابودی کامل. حامیان خودرا با خود به باتلاق خواهد کشاند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس