کد خبر 1238511
تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۳

به گزارش مشرق مهدی جهان تیغی در کانال تلگرامی خود نوشت: آیا ایران به حکومت طالبان در افغانستان راضی شده؟!

طی روزهای اخیر با تصرف اکثر مناطق افغانستان توسط طالبان، موضوعات متعددی درباره ماهیت این گروه و همچنین نحوه مواجه فعلی ایران با آن در افکار عمومی دوباره زنده شده است.

مواضع و تجربه ایران در بیست سال اخیر در مواجه با طالبان با فراز و نشیب‌های روبه رو بوده و در این روزها به سوژه بسیاری از کاربران فضای مجازی تبدیل شده که از داعشی بودن طالبان تا رضایت ایران از آنها در آن سخن گفته شده است!

برای درک موضع فعلی ایران در قبال طالبان فهم نکات مقدماتی ذیل بسیار راهگشا است:

 کشور افغانستان برای ایران با بیش از چهل سال تجربه نظامی این کشور در جنگ با شوروی و آمریکا و همچنین ظهور و بروز گروه های همچون القاعده و طالبان تا تجربه همکاری با مجاهدین افغان و گروه‌های جدیدی همچون فاطمیون آمیخته شده است. ایران نه تنها در حوزه نظامی و اطلاعاتی بلکه در فهم و تعامل با ساحت های قومی و مذهبی افغانستان از پشتون ها و تاجیک ها گرفته تا ازبک ها و هزاره ها نیز کشوری بسیار باتجربه و ورزیده و بانفوذ محسوب می‌شود.

ایران بی‌شک یکی از موفق‌ترین تجربه‌های اطلاعاتی و نظامی خود را در افغانستان کسب کرده است. برای درک این موضوع کافیست بدانیم هم نطفه القاعده و هم نطفه طالبان در افغانستان در بستر سرویس های اطلاعاتی عربستان و آمریکا و با پیمانکاری افسران مرموز سرویس اطلاعاتی پاکستان بسته شده است. سالها قبل این گروه‌های بزرگ تندرو مذهبی قرار بود؛ اولین دولتی جهادی را در بیخ گوش ایران ایجاد کرده و جمهوری اسلامی را با بزرگترین خطر نظامی حتی بالاتر از دولت صدام در وسعتی بسیار بیشتر از مرزهای زمینی با عراق مواجه کنند.

اما دستگاه های امنیتی و نظامی ایران در سالهای اخیر از دل چنین طراحی بزرگ ضدامنیتی و نظامی آمریکایی در افغانستان، نه تنها توانسته روندهای ضدامنیتی در افغانستان را کنترل بلکه این روندها را به خود آمریکایی‌ها برگرداند. ایران بی شک در کنترل رفتار القاعده و تطور نسبی طالبان نقش بسزا و بسیار پیچیده ای را ایفا کرده است.

بد نیز نیست که بدانیم ایران در همین دو سال اخیر تلاش برای ایجاد تولد مجدد داعش اینبار در افغانستان را از طریق همین روندهای به ظاهر ضدامنیتی محدود کرده است.

ایران اولین بار نیست که تجربه تصرف اکثریت شهرهای افغانستان توسط طالبان و همچنین حتی حضور آنها را در مرزهای خود تجربه می‌کند. اما تحرکات اخیر طالبان در حالی اتفاق افتاده است، که ایران نه تنها بر اقدامات نظامی آنها اشراف اطلاعاتی نظامی و اطلاعاتی گسترده تری از هر زمان دیگری را دارد بلکه توانسته طالبان را در رعایت حفظ منافع ایران و همچنین رعایت جان و حقوق اقوام افغانستانی غیر پشتون و همچنین شیعیان افغانستان ملزم به برخی همکاری‌ها بکند. موضع ایران در مواجهه با طالبان جدید ترکیبی از مذاکره و هوشیاری و اشراف و آمادگی اجرای سناریوهای متعدد و گاه متضاد است. طالبان نیز پذیرفته اند که در برابر ایران نمی‌توانند غیرمسئولانه برخورد کنند چون در غیر آن صورت ممکن است با هزینه‌های هنگفتی روبه‌رو شوند.

موضع ایران در برابر کلیت افغانستان و آینده آن کاملا روشن است، ایران به دنبال دولتی در افغانستان با حضور همه اقوام و برخواسته از آرای مردم افغانستان و همچنین دولتی غیر وابسته به آمریکا و مسئول در برابر منافع همسایگان هست. این اصول برای ایران اهمیت دارد و هر گروه در افغانستان برای ایران با این اصول سنجیده خواهد شد.  

آوردگاه افغانستان برای ایران فراتر از طالبان، در مواجه با طراحی‌های آمریکا معنای راهبردی‌تری پیدا می کند. ایران هم اکنون تمام سناریوهای احتمالی دولت بایدن از بازگشت منجی گونه به صحنه نظامی افغانستان و یا ترک افغانستان با هدف ایجاد بی ثباتی نظامی و اختلافات گسترده قومی تا خلق یک صحنه ضدامنیتی و نظامی بزرگ علیه مرزهای شرقی ایران و یا ایجاد یک دولت دلخواه‌تر در افغانستان، زیرنظر دارد و جمهوری اسلامی در این صحنه پیچیده از بازی گرفتن هوشمندانه همه بازیگران افغانستانی منجمله طالبان به عنوان گروهی غیرقابل حذف و بخشی از آینده این کشور، در این شرایط غفلت نخواهد کرد.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۱۷:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    3 0
    یعنی ایران با دولت و ملت افغانستان که طالبان هم جزئی از آن هستند و فعلا با دولت غنی مخالفت دارند چون آنرا نماینده و دست نشانده آمریکا میدانند و نظام زا نمیخواهند از هم بپاشانند و خواستار تغییراتی در قانون اساسی .و سهیم شدن در سه قوه را خواستارند و گفته اند تنها راه ساده کنار رفتن غنی از قدرت است . اما غنی نظر بر انتخابات دارد که در صورت رای آوردن طالبان کنار خواهد رفت . که این کوتاه نیامدن طرفین موجب بالا گرفتن جنگ خاصه که دیگر نیروی خارجی نمیتواند از دولت حمایت نظامی کند و در حال خارج شدن هستند . یکی از قندوز دیشب در طلوع میگفت طی معامله ای پنج سال قبل طالبان در آنجا حضور دارند و مردم زندگی عادی خود را میکردند و بزرگان شهر همه به کابل رفته اند تا حالا در اثر استفاده دولت از سلاح سنگین و هوائی تلفات بالا رفته و مردم ناچار به ترک شهر شده اند و نظرش راجع به نیروهای مردمی گفت این رهبران و فرماندهان برای امتیاز گیری شروع به تبلیغات و سر و صدا کردند . والا مانند یک شهر که مردم بدون تبلیغات جمع شدند و زوانه مبارزه با طالب شدند . بی سر و صدا جمع و عمل میکردند و انتظاری نداریم و فقط آرامش و امنیت میخواهیم . حال طالبان و یا دولت فرقی برای ما مردم ندارد که کدامیک حکومت میکند ..بقول عموم مردم . ما تشنه صلح هستیم . بسه اینهمه کشتار و ناامنی . نمیدانیم از خانه بیرون میرویم . سالم برمیگردیم
  • IR ۱۸:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    3 1
    تحلیل جالبی بود.
  • IR ۲۰:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    6 1
    طالبان هزار برابر بهتر و وفادارتر از دولت آمریکایی اشرف غنی هستش، کوچکترین خطری از طرف طالبان متوجه ایران نیست، مطمئن باشید
    • مهاجر IR ۱۰:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۸
      2 1
      بله صد درصد با حرف شما موافقم. طالبان که بقدرت رسید و یک امارت اسلامی طالبانی تشکیل داد فقط حرف شنوی از ایران خواهد داشت. و متعاقبش احتمالا روابط گسترده اش را با سعودی ها بن سلمان و بن زاید و قطر و اردوغان و پاکستان و ...کلا قطع خواهد کرد.بله طالبان بزودی تبدیل به حزب الله لبنان جدیدی برای ایران خواهد شد.
  • IR ۲۱:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۷
    6 3
    طالبان دیگر طالبان سابق نیستند و بسیار با مردم خوب برخورد می کنند
  • IR ۱۳:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۸
    2 0
    اگر مردم افغانستان یااکثریتی از آنها طالبان را میخواهند ایران چراباید مقابله کند ؟ مستندآخرسیمانشان داد طالبان باشیعیان آنطورهالااقل حالانیستند برای ایران امنیت افغانستان ودرهرحال شیعیان یک وظیفه است . امثال اصلاح‌طلبانی که سابقه حمایت ازصدام یا جنگ درکنار طالبان با آمریکا تندروهای واقعی هستند . نظرمردم افغان نظرماست .
  • IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۵
    0 0
    کاشکی همین درایت را نسبت به پانترکیسم و قفقاز و مرز ارمنستان با ایران داشتید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس