کد خبر 1240844
تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۱
رییسی و روحانی

دولت روحانی عجله زیادی برای تصویب لایحه دائمی شدن متناسب سازی حقوق بازنشستگان با شاغلان دارد تا امتیاز تصویب آن در کارنامه دولتش ثبت شود و مصیب اجرای آن به دولت سیزدهم به ارث برسد.

به گزارش مشرق، با اینکه صرفا حدود یک ماه تا پایان دولت روحانی باقی مانده است، اما همچنان تلاش های مسئولان دولتی برای تحویل کشور در فاجعه بارترین وضعیت ممکن به دولت بعدی ادامه دارد. یکی از مهمترین مصادیق این موضوع، تلاش دولت بخصوص سازمان برنامه و بودجه برای تصویب لایحه دائمی شدن متناسب سازی حقوق بازنشستگان با شاغلان است.

*دولت روحانی یونانیزه شدن اقتصاد ایران را کلید زد

البته در اولین نگاه، تلاش دولت برای افزایش حقوق اقشار مختلف بخصوص بازنشستگان آنهم در ایامی که اقتصاد کشورمان تورم بالایی دارد و فشار زیادی به زندگی بازنشستگان وارد می شود، خبر خوب و خوشحال کننده ای است. اما وقتی کمی دقیق تر نگاه می کنیم و متوجه می شویم که منابع پایدار برای این موضوع که هزینه بالایی هم به کشور تحمیل می کند، پیش بینی نشده است و در نتیجه، افزایش حقوق بازنشستگان منجر به تشدید کسری بودجه شده و از محل ایجاد تورم تامین می شود، آن شادی ایجاد شده، رنگ می بازد و این سوال مهم ایجاد می شود که آیا این مدل افزایش حقوق نهایتا به نفع بازنشستگان تمام می شود یا خیر؟ پاسخ این سوال وقتی اهمیت بیشتری پیدا می کند که نگاهی به سرنوشت کشورهایی مانند یونان نگاهی بیاندازیم که حدود یک دهه قبل، کشورشان بخاطر ورشکستگی صندوق های بازنشستگی دچار بحران هایی فراوانی شد و مجبور شدند برای حل این مشکل، حتی سراغ راهکارهایی مانند فروش جزایرشان به سایر کشورها بروند. 

*امتیاز متناسب سازی برای دولت روحانی و مصیبت اجرای آن برای دولت رئیسی

این شرایطی که توصیف شد، دقیقا همان اتفاقی است که در یکی، دو سال اخیر به بهانه اجرای قانون برنامه ششم توسعه و همزمان با اجرایی شدن طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان توسط دولت روحانی رخ داد و این دولت اخیرا لایحه دائمی شدن آن را به تصویب رسانده و این لایحه به زودی و احتمالا به صورت دوفوریتی در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. براساس توضیحات علی ربیعی سخنگوی دولت درباره این لایحه، از این پس همه بازنشستگان تا ۹۰ درصد حقوق شاغل همتراز خودشان را خواهند گرفت.

نگاهی به روند تحولات مربوط به تهیه این لایحه در سازمان برنامه و بودجه و تصویب آن در جلسه هیئت دولت، به خوبی نشان می دهد که دولت عجله زیادی برای تصویب شدن این لایحه در یک ماه آینده دارد تا امتیازهای سیاسی و اجتماعی این موضوع در کارنامه اش ثبت گردد تا در انتخابات های بعدی مورد استفاده قرار گیرد و طبیعتا مصیبت های اجرای این لایحه نیز به دولت سیزدهم به ارث خواهد رسید که این موضوع هم برای دولت روحانی نگران کننده نبوده و دقیقا در راستای پیاده سازی استراتژی تحویل «زمین سوخته» به دولت رئیسی است.

*بیش از ۲ برابر شدن حقوق بازنشستگان ظرف دو سال

بخاطر اجرای طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان توسط دولت و براساس آمارهای رسمی سازمان برنامه و بودجه، متوسط حقوق بازنشستگان تحت پوشش صندوق های بازنشستگی کشوری و لشکری در سال گذشته و امسال، مجموعا ۱۲۰ درصد و متوسط حقوق بازنشستگان تحت پوشش تامین اجتماعی در همین دوره زمانی، مجموعا ۱۳۸ درصد افزایش یافته است.

فاجعه بارترین ارثیه دولت روحانی برای دولت بعد

براساس آمارهای رسمی سازمان برنامه و بودجه، دولت برای اجرایی شدن طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان یا همان متناسب سازی حقوق بازنشستگان با شاغلان، در سال ۹۹ بالغ بر ۴۵.۵ هزار میلیارد تومان بودجه در اختیار صندوق‌های بازنشستگی کشوری و لشکری و سازمان تامین اجتماعی قرار داده و این رقم در سال جاری به حدود ۱۱۶ هزار میلیارد تومان رسیده است. این در حالی است که بودجه اختصاص یافته توسط دولت بابت این موضوع در سال های ۹۶ تا ۹۸ مجموعا حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان بود!

 در واقع، منابع لازم برای همسان سازی حقوق بازنشستگان باید از طریق منابع پایدار خود صندوق ها مثلا درآمدهای آنها (بخاطر فعالیت شرکت‌های واگذار شده به آنها) تامین می شد ولی متاسفانه دولت این کار را از طریق بند «و» تبصره ۲ قوانین بودجه ۹۹ و ۱۴۰۰ یعنی از طریق واگذاری سهام شرکتهای دولتی که منابعی ناپایدار و غیرقابل نقد (به صورت سریع) بود اجرایی کرد و عملا مجبور شد میزان وابستگی صندوق های بازنشستگی بخصوص صندوق های بازنشستگی کشوری و لشکری به بودجه دولت را شدیدا افزایش دهد. اوضاع وقتی نگران کننده تر می شود که بدانیم بخش زیادی از حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری حتی قبل از اجرای این طرح هم از بودجه دولت تامین می شد و در حال حاضر و با توجه به اجرای این طرح، میزان وابستگی بودجه صندوق‌های بازنشستگی و کشوری به دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۰ حدود ۱۳۲ هزار میلیارد تومان رسیده که مطابق جدول فوق، بیش از نیمی از این رقم بخاطر اجرای طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان بوده است.

فاجعه بارترین ارثیه دولت روحانی برای دولت بعد

*دو نکته عجیب درباره نحوه اجرای طرح متناسب سازی حقوق بازنشستگان

دو نکته جالب و قابل تامل درباره نحوه اجرای طرح متناسب سازی حقوق بازنشستگان در دولت روحانی وجود دارد که نشاندهنده اوج انحراف این دولت از قانون و همچنین سیاسی کاری آنهاست. این نکات عبارتند از:

الف- دولت در سال های اخیر، طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان یا همان متناسب سازی حقوق بازنشستگان با شاغلان را با استناد به ماده ۳۰ قانون برنامه ششم توسعه انجام داده است. در این ماده آمده است: «دولت مکلف است بررسی‌های لازم جهت برقراری عدالت در نظام پرداخت، رفع تبعیض و متناسب‌سازی دریافت‌ها و برخورداری از امکانات شاغلین، بازنشستگان و مستمری‌بگیران کشوری و لشکری سنوات مختلف را انجام دهد».

همانطور که در متن این ماده مشخص است دولت تکلیفی درباره اجرای طرح متناسب سازی حقوق بازنشستگان با شاغلان نداشته و صرفا باید «بررسی های لازم» جهت اجرای این طرح را انجام می داده است!

ب- فارغ از برداشت اشتباه دولت از ماده ۳۰ قانون برنامه ششم توسعه که واقعا بعید است اشتباهی سهوی باشد، دولت در سال های ابتدایی اجرای قانون برنامه ششم توسعه بخاطر مشکلات بودجه ای حاضر به اجرای طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان نشد و بودجه بسیار کمی به این طرح اختصاص داد ولی در سال های ۹۹ و ۱۴۰۰ و در اوج تحریم‌ها و کسری بودجه، ناگهان این طرح را به صورت جدی اجرا کرده و ده ها هزار میلیارد تومان به آن اختصاص داد.

*روایت یک فاجعه توسط یکی از مدیران ارشد دولت روحانی

یکی از افراد اندکی که تاکنون درباره این موضوع صحبت کرده اند، احمد میدری معاون رفاه اجتماعی وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی است. میدری در گفت‌وگویی تفصیلی با ماهنامه «اندیشه پویا» در پاییز ۹۸ درباره این موضوع گفته بود: «من به عنوان مسئول اصلاح صندوق‌های بازنشستگی به دولت گزارش می‌دهم که امسال هشتاد هزار میلیارد تومان، یعنی به اندازه یارانه‌های قبلی و بسته معیشتی، پول به دو صندوق بازنشستگی می‌دهید که حدود دو میلیون و دویست هزار نفر بازنشسته در آنها حضور دارند می‌گوییم این روند را اصلاح کنید اما سیاستمدار استقبال نمی‌کند چون همراهی با این سیاست به معنای از دست دادن محبوبیت است و باید جلوی معلمان کارخانه‌ها و خبرنگاران بایستد و اقشار مختلف با این کار مخالفت می‌کنند. باید اصلاحاتی انجام دهد که نتیجه‌اش ده سال بعد، خودش را آشکار کند. بنابراین این کار را انجام نمی‌دهد».

اخیرا میدری در یادداشتی با عنوان «خبرهای خوش خطرناک» که در تاریخ ۶ تیرماه در روزنامه «شرق» منتشر شد، ضمن اشاره به اخباری مانند افزایش حقوق کارمندان بخصوص اعضای هیئت علمی و لایحه دائمی‌شدن همسان‌ سازی حقوق بازنشستگان با شاغلان، نوشته است: «معاونت رفاه تا سال ۱۳۹۸ محل تجمع بازنشستگان بود و من هم به‌عنوان معاون رفاه باید به آنها پاسخ می‌دادم. درددل این عزیزان از خاطرات تلخی است که تا پایان عمر به همراه خواهم داشت. یک سالی است که این عزیزان بیش از آنکه روبه‌روی وزارت تعاون تجمع کنند، به سازمان برنامه می‌روند و تجمع و اعتراض‌شان دستاورد بسیار بیشتری داشته است. به این اعداد دقت کنید تا بدانید چرا باید بیش از خوشحال‌شدن، نگران باشیم:

- در ۱۵ سال گذشته کمک دولت به صندوق‌های بازنشستگی بیش از صد برابر شده است؛ از هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان به بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان.

- در سال ۱۴۰۰ دولت به سازمان تأمین اجتماعی ۸۹ هزار میلیارد تومان از بدهی خود را می‌دهد تا بتواند حقوق سه‌میلیون‌و ۵۰۰ هزار بازنشسته، یعنی یک‌ونیم برابر تعداد کارکنان دولت را پرداخت کند. در دو سال قبل این میزان کمتر از پنج هزار میلیارد تومان بود.

- در ایران پنج‌میلیون‌و ۶۰۰ هزار بازنشسته داریم؛ یعنی حدود دوونیم برابر تعداد شاغلان دولت.

- بودجه سه صندوق بازنشستگی کشوری، لشکری و تأمین اجتماعی بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است. بودجه عمومی دولت تنها دوونیم برابر این مقدار است. افزایش ۲۰‌درصدی حقوق کارمندان دولت با توجه به همسان‌سازی حقوق بازنشستگان با شاغلان، به بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد و همه این مبالغ کسری است و با خلق تورم می‌توان آن را تأمین کرد.

به این رقم توجه کنید تا نقش هزینه صندوق‌های بازنشستگی در تورم مشخص شود. اگر دولت در سال ۱۴۰۰ برای تأمین هزینه‌های خود مجبور به فروش ۴۲۵ هزار میلیارد اوراق مشارکت و شرکت‌های دولتی خود باشد، مبلغ ۲۵۰ هزار میلیارد تومان آن، یعنی بیش از ۵۰ درصد آن، مربوط به صندوق‌های بازنشستگی است. افزایش حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان، کسری بودجه عظیمی را به وجود آورده و این کسری بودجه از مهم‌ترین علل تورم در ایران است...افزایش حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان بدون تردید به تورم دامن می‌زند. این تورم می‌تواند در یک زمان نامعین به خروج منابع از بانک‌ها و بیدارشدن اژدهای نقدینگی در ایران منجر شود».

*چه باید کرد؟

برای اصلاح این وضعیت، دولت سیزدهم باید اقدامات زیر را در دستور کار قرار دهد:

الف-کاهش وابستگی صندوق های بازنشستگی به بودجه دولت از طریق افزایش راندمان شرکت‌های زیرمجموعه این صندوق‌ها

ب- تلاش برای افزایش قدرت خرید بازنشستگان به جای افزایش حقوق آنها

حال باید دید مجلس یازدهم هم با تصویب سریع لایحه دائمی شدن متناسب سازی حقوق بازنشستگان با شاغلان، پازل طراحی شده توسط دولت روحانی برای تحویل دادن «زمین سوخته» به دولت رئیسی را تکمیل خواهد کرد یا نه؟

منبع: فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۰۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    17 28
    ورد زبان اصولگرایان از سال 1400 تا 1404...تقصیر دولت قبل
    • IR ۱۳:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
      7 3
      نه اینکه اصلاح طلبان 8 سال این جمله رو تکرار نمی کردند!
    • رضا IR ۲۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
      0 0
      ما حق را میگیم وبی دلیل کسی را مقصر نمی دانیم.
    • DE ۰۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۴
      1 1
      ورد زبان اصولگرایان....ورد زبان نمیخواد که خوبیش اینه که در ۸ سال به اندازه ۸۰ سال اصلاحات به کشور گند زد طوریکه حتی خود بدنه اصلاحات حاضر نشد حرف سران رانتخوار و مفتخوار و رفیق باز اصلاحات را گوش کند و به ادامه روحانی رای دهد.یعنی لازم نیست اصولگرایان بگویند خود اصلاح طلبان دارن میگن.
  • سعید IR ۰۹:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    18 8
    قبلا هم عرض کردیم، تنها کسانی می توانند جلوی این جریان و یا سایر تصمیمات غیر عاقلانه دولت حاضر بایستند خانه ملت و نمایندگان محترم مجلس است. نماینده های محترم مجلس خواهشاً نگذارید در این یکماه باقیمانده از عمر بی برکت روحانی تصمیمات نابخردانه انجام گردد، که بعدا دودش به چشم همین ملت می رود.
  • حسن IR ۱۰:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    12 0
    دولت های گذشته پول و موجودی صندوق های بازنشستگی گرفته و خرج کرده و قبال اینکار شرکت ها و کارخانه های ورشکسته و زیان ده را به صندوق ها فروخته است . بعبارت دیگر دولت ها پول های بازنسشته ها را خورده و انها را به خاک سیاه نشانده است و حالا خودش باید چاره جویی کند .
  • IR ۱۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    3 3
    با کاهش قیمتها، قدرت خرید بالاتر میره، بنده هم عجله دولت رو عجیب میدونستم، که همین تفسیر بالا رو داشتم، تصویب دائمی همسان سازی حقوق بازنشستگان وانداختن توپ در زمین دولت بعدی، و کسری بودجه و ورشکستگی دولت
  • IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    9 11
    هنو نیمده شروع شد ! : تقصیر دولت قبلیه !
    • علیرضا IR ۲۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
      0 1
      شروع نکردیم واضح وروشن است.!
    • مهدی IR ۲۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
      0 2
      مگر نیست.؟!
    • IR ۲۲:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
      0 2
      انصافاً نیست.؟!
  • IR ۱۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    3 2
    هدف روحانی وافساد طلبان فقط وفقط اینه که دولت جدیدو مردم را با( فشارهای اقتصادی،فساد،نجومیبگیری،انقباص،رکودغیر تورمی،عارت،اخراج کارگران وندادن بدهیهایش،مبود،گرانی؛قاچاق،صادرات وهجوم نقدینگی دلالان وخودیها به مایحتاج مردم وکنترل وپائین نکهداشتن صوری قیمت ارز وطلا برای نمایش آماربه اصطلاح بهتراز دولت جدید....)هست
  • ناسناس IR ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    2 2
    بیخردانی که جناحی نظر میدهید دلار را به قیمت سابق ودست خایینین را از جیب ملت خارج کنید همه چیز درست می شود از کشورهای اطراف یاد بگیرید شهامت چاپ داشته باشید دوره احمدی نژاد یادتان هست قرار بود متناسب با تورم پایان سال حوقوقها افزایش یابد نتیجه عملی ان دوران چه شد اگر جواب دارید برای خو انندگان ارسال کنید
  • یک باز نشسته IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    8 1
    حالا چرا وقتی نوبت افزایش حقوق بازنشستگان متناسب با شاغلین رسید فاجعه بار شد!؟!!!... لطفا انصاف داشته باشید و عدالت بین شاغلین و بازنشستگان اجرا شود شعار اول آقای رئیسی برقراری عدالت در جامعه میباشد.
  • حسن IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    3 0
    منبع تامین اعتبار بازنشستگان روشن است تمامی شرکتهایی که از بیت المال و بصورت رانتی و تقریبا رایگان به احزاب و رفقایشان داده شده برگردانید و به صندوق بازنشستگان داده شود
  • ایران IR ۱۵:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    2 1
    دولت با بی محلی در سال های گذشته برای استخدام فرهنگیان و ... و استخدام های فراوان در سال آخر . با بی محلی به بازنشستگان در چند سال و از طرفی با افزایش 100 درصدی حقوق ها در سال اخر. با افزایش حقوق در چند مرحله امسال و سال قبل که همه بدون پشتوانه مالی و اقتصادی و فقط با چاپ پول صورت می گیرد رسما بدترین وضع اقتصادی را پایه گذاری کرده است. اتفاقات ناگواری را برای دولت بعد رقم زده اند
  • IR ۱۵:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    1 2
    اگر ایران بخواهد درهرزمینه ای (پیشرفت،جهادوحتی جنگ کنه)غیر ممکنه با وجود(افسادطلبان شیفته استکبار،اَشغالگران،فاسدان،نجومیبگیران،ترسو،غارتگر،مفتخور،خائن وجنایتکار...)یه نتیجه برسیم وتاکاملا حذف،رد وضبط مال واعدام نشوند،هرتلاشی منجربه فساد،غارت ونابودیست(دقیقا مثل این چندسال وه هدفشاد تله برجام ونفت ۷دلاری مثل خاتمی،برای اربانشان هست)
  • IR ۲۳:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۳
    1 0
    اگر طرح خوبیه پس چرا مصیب! چه فرقی داره کی تصویب میکنه کی اجرا مهم حقوق عامه مردم و توجه به معیشت ملت هست.
  • علی IR ۱۵:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۵
    1 0
    متوهمین نابودگر ایران هنوز یک ماه دیگر مونده تا دولت شما بیاد سرکار. ناتوانی دولت خودتان را پیشاپبش انداختین گردن دولت قبل بگذارید دولتتان ی چای در اولین جلسه کابینه بخوره بعد شروع کنید . تازه چرا از بالا رفتن حقوق بازنشستگان ناراحت شدید ؟ این پول که طی ایام اشتغال این بزرگواران از حقوق انها کسر شده برای چنین روزهایی .
  • عبداله IR ۰۱:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۲
    1 0
    مثل اینکه دیواری کوتاه تر از بازنشستگان پیدا نکرده اید .چرا به حقوق های چند ده ملیونی وزیران معاونین مدیران و... در همه دستگاههای حکومتی من جمله سه قوه اعتراض ندارید و به افزایش وتصویب همسان سازی حقوق بازنشستگان اعتراض دارید .بازنشستگان در تمام عمر خود که مصادف با انقلاب و جنگ و سپس بازسازی بوده عمر خود را به ثمن قلیل معامله کرده و آلان که با تورم افسار گسیخته زندگی را به سختی سپری می کند .شما کاسه داغ تر از آش شده و می خواهید مانع همسان سازی حقوق این قشر مظلوم شوید.واقعا تفو بر تو ای جرخ گردون تفو
  • IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۲
    1 0
    اگررییسی هم اصلاح طلب باشد یااصولگرا ودروغ بگوید مستقل است فاتحه مملکت خوانده است چون۴۲ سال است این دوجناح با دروغ و زدی مملکت رابه فنادادند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس