به گزارش مشرق سید یاسر جبرائیلی در کانال تلگرامی خود نوشت: یکی از استدلال‌های بی‌پایه‌ای که در رابطه با عدم توسعه کافی ظرفیت نیروگاهی کشور در سال‌های اخیر ارائه می‌شود، این است که قیمت تمام شده برق، حدود دو برابر قیمت فروش به مشتری است و همین امر موجب بی‌میلی سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در این حوزه شده است و اگر قیمت برق افزایش یابد، تمایل به سرمایه‌گذاری در این بخش نیز افزایش یافته و مسئله حل خواهد شد.

نخستین سوالی که از صاحبان این استدلال باید پرسید این است که آیا همین فرمول را نمی‌توان درباره سایر حوزه‌های زیرساختی نظیر آب و راه و راه‌آهن و... مطرح کرد؟

آیا این استدلال که فی‌المثل قیمت تمام شده آب در هر متر مکعب ۲۵۰۰ تومان است و از مردم ۷۰۰ تومان اخذ می‌شود، توجیه مناسبی برای توقف سرمایه‌گذاری دولت از منابع عمومی برای آبرسانی به مردم است؟

نئولیبرال‌های وطنی- با ریش و بدون ریش- رسما در حال القای این گزاره هستند که یارانه آب و برق و جاده و راه‌آهن و... حذف شود، حوزه زیرساخت "قابل سرمایه‌گذاری"(Investible) شود و بخش خصوصی بتواند مثلا برق را با قیمت تمام‌شده بعلاوه سود به مردم بفروشد. این آقایان در پرچمداری نئولیبرالیسم از نهادهای نئولیبرال همچون IMF نیز پیشی گرفته‌اند.

چه، صندوق بین‌المللی پول نیز که پرچمدار بحث PPP است، ریسک‌زدایی از سرمایه‌گذاری در حوزه زیرساخت را به دولت‌ها تجویز می‌کند. یعنی به دلیل اینکه ممکن است کالای زیرساختی تولید شده به دلیل گرانی توسط مردم خریداری نشود، تجویز IMF این است که دولت‌ها بازگشت اصل و سود سرمایه بخش خصوصی را تضمین کنند.

در سیاست‌های کلی اصل ۴۴ نیز اگر به بخش خصوصی مجوز سرمایه‌گذاری در برخی حوزه‌های زیرساختی داده شده، به معنی این نیست که اگر بخش خصوصی تمایلی به سرمایه‌گذاری در این حوزه نداشت، دولت دیگر مسئولیتی در این حوزه ندارد. رهبر انقلاب بارها فرموده‌اند که در حوزه‌هایی که بخش خصوصی به هر دلیلی توان و امکان سرمایه‌گذاری را ندارد، وظیفه دولت است که سرمایه‌گذاری کند.

جالب توجه است که حتی در کشورهای صنعتی نیز پرداخت یارانه به حوزه‌های زیرساختی ازجمله انرژی متوقف نشده است. در کتاب دولت و بازار بحث کرده‌ام که در ژاپن، راه‌آهن را خصوصی کردند، اما این راه‌آهن خصوصی‌سازی شده، برای سرپا ماندن، از دولت یارانه می‌گرفت. یا در آرژانتین، خط آهن ملی خصوصی شد و با قطع حمایت دولت، به دلیل مقرون به‌صرفه نبودن، متروکه شد. در اروپا در سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۵۹ میلیارد یورو یارانه به بخش انرژی داده شده است.

با حوزه زیرساخت نمی‌توان از این شوخی‌ها کرد. البته شایان ذکر است که نئولیبرال‌های وطنی آنجا که می‌خواهند یک سیاست استعماری و تجویزی غرب را در این کشور پیاده کنند و این تجویزها به منافع شخصی و خانوادگی‌شان هم گره خورده است، به سرمایه‌گذاری در حوزه زیرساخت هم یارانه‌های کلان می‌دهند. برای نمونه، پس از اینکه کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای متعاقب توافق پاریس در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت، این وزارتخانه با تولیدکنندگان برق خورشیدی قرارداد خرید تضمینی ۲۰ ساله منعقد کرد و هفت-هشت برابر قیمتی که برق را به مشتری می‌فروشد، در حال خرید برق از این تولیدکنندگان خصوصی است. چرا در این مورد، قیمت پایین برق عامل بی‌میلی سرمایه‌گذاران نشده و دولت اتفاقا با پرداخت از بودجه عمومی، سرمایه‌گذاری را برای سرمایه‌گذاران جذاب کرده است، اما نوبت به توسعه نیروگاه‌های فسیلی که می‌رسد، شکاف قیمت مقصر عدم سرمایه‌گذاری می‌شود؟

چرا برای آقای سیدمهدی محقق داماد، داماد وزیر محترم نیرو جناب آقای اردکانیان مقرون به صرفه بوده است که شعبه‌ای از شرکت KPV اتریش را در ایران تاسیس کرده (شرکت کی پی وی مهرآباد ) و در حوزه تولید برق خورشیدی سرمایه‌گذاری کند، پنل بکارد و برق(پول) درو کند، اما از این مشوق‌های قیمتی و تضمین‌های ۲۰ساله در حوزه نیروگاه‌های فسیلی خبری نبوده است؟

این الگو، الگویی آشناست که استعمار، منافع کلان خود را به خرده‌منافع جاده‌صاف‌کن‌هایی از ساکنان سرزمین‌های مستعمره گره بزند...
 


*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۰۰:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    67 1
    ای اف به ذات کثیف رو...وبقیه دزدهای همراهش.
    • IR ۰۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      7 2
      این شرکت که سال 1386 افتتاح شده!
    • IR ۰۳:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      17 1
      محقق داماد!؟ یعنی: محقق + داماد = عنصر جدید الکشف در حوزه یِ ژن برتر، پس بگو چرا در ختم دختر انتحاری سفیر، یه قبیله رانتخوار ......؟ و متنعم از نعمات وابستگی، خیلی سوزناک اشک میریزند، در این موارد از هم حرارت و انرژی می گیرند برای گعده های بعدی و مثلاً با گنده های سیستم جهت استفاده بهینه از فرصت های موجود! آهای دست فروش نگفتی فریب سیری چند؟/ و نان یک شب هر نانجیب سیری چند؟/
    • IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      12 0
      ولنگارگرایان در حوزه اقتصاد و سیاست و جامعه فقط به فرنگی شدن از موی سر تا ناخن پای مردم باور دارند و می اندیشند! تازه اگر خائن نباشند و فقط خبیث باشند!!
    • دیده بان IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      29 1
      خدایا ریشه ی ظلم را بکن... آمین یا رب العالمین
  • IR ۰۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    39 6
    شما اگه انقلاب و خمینی و رهبری حالیتون بود اجازه نمیدادین کشور دست لیبرال ها بیفته، مگه امام منتظری رو به خاطر همین عزل نکرد؟ تازه گفت کشور رو میدی دست لیبرال ها نگفت دادی! شماها اجازه دادید کشور بیفته دست یک جریان ضد ایرانی. مقصر شماها هستین نه اصلاح طلبا. الان هم که خبرهایی به گوش میرسه که بانیان وضع موجود به هیچ عنوان بازخواست و محاکمه نخواهند شد. برید خودتون رو درست کنید. انقدر هم دم از عدالت و مبارزه با فساد نزنین. متاسفم.
    • IR ۰۷:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      17 3
      احسنت. اینها هم مثل لیبرال ها به دنبال منافع خودشون هستن وگرنه اینقدر حرف نمی زدن و عمل می کردن
    • IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      13 2
      فقط شما رای دهندگان بزرگ شده پای منبر بی بی سی بی گناهید همه مقصرن الا شما
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      10 2
      اون دفعه به فرموده بی بی سی به روحانی رای دادید و وقتی بعد8 سال فهمیدید که چه گندی زدید به جای متنبه شدن دارید به بقیه حمله ور میشید. اره همه مقصرن الا شمایی که اصلاح طلبان رو انتخاب کردید
    • IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      8 1
      یعنی اصلاح طلبا به گفته ی نتانیاهو مامور هستن با جمهوری اسلامی مبارزه کنن؟
  • احمد IR ۰۰:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    13 3
    من نمیدونم این افشاگری خوبه یا بد؟اگر برق خورشیدی تولید میکنه و آلایندگی نداره و دولت داره میخره،کار خوبیه اما اگر هیچ کس نمیتونه انجام بده و یا دولت ،مخصوصا وزارت خانه،امتیاز و مجوز نمیده،پس کار بدی هست. من حاضرم یه نیروگاه ۱مگا واتی احداث کنم تو کویر.یه زمین ۲ هکتاری تو کویر دولت بده،منم با سرمایه اندک و تسهیلات دولتی که خودشون اعلام کردن،میام پای کار. برق رو هم به ملت ندن و صادر کنن و دلار بگیرن.مثل من حداقل ۱۰۰ نفر هستن تو کشور که آماده هستیم انجام بدیم ولی این مجوز رو بدون رانت و رشوه و امضاء طلایی بدن ،کار کارستون کردن وگرنه دامتد ایشون و خودشون و ایل و طایفه و هم حزلیاشون دزدان بتمام معنا و خائن به کشور هستن.
    • IR ۰۷:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      13 1
      دداداش اساره نگارنده متن به یک بام و دو هوای دولتیهاست ! از طرفی میگن سرمایه گذاری در صنعت برق بی صرفه است و از طرف دیگر دامادشون اینطوری سرمایه گذاری میکنه ! افتاد !!!!
  • IR ۰۱:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    2 17
    جالبه تازگی ها علاقه به سوخت فسیلی و آلوده کردن زمین شده جزو مولفه های انقلابی گری ما همه داریم روی همین زمین زندگی می کنیم اگه مشکلی براش پیش بیاد مرز نمیشناسه و همه رو درگیر میکنه مشکل کمبود برق فقط با سوزاندن سوخت فسیلی حل میشه؟یعنی اگر دولت تو این سال ها روی نیروگاه های خورشیدی و بادی سرمایه گذاری می کرد مشکل حل نمی شد فقط باید روی نیروگاه گازی سرمایه گذاری می کرد؟
    • سعید IR ۲۱:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      1 0
      بله مشکل حل نمیشد. اول اینکه اگر بحث کاهش آلودگی باشه امریکا با تولید ۲۵٪ گازهای گلخانه ای و اروپا با حدود ۱۷٪ باید در خط مقدم باشند که میبینیم امریکا عملا از توافق پاریس خارج شده، گو اینکه وقتی هم داخل بود عمل نمی کرد، حالا ما این وسط نه سر پیازیم نه تهش یعنی اصلا اونقدر آلاینده تولید نمی کنیم که بخواد پیش امریکا و اروپا دیده بشه و اثرگذار باشه که بخوایم کاسه داغتر از آش بشیم .///// مورد دوم اینکه ظرفیت نیروگاه های خورشیدی و دانش لازم هنوز به حد کافی رشد نکرده که بخواد امروز پاسخگوی همه نیاز رو به افزایش کشور باشه، بیشتر در حد سوسول بازی اونم با هزینه زیاده، شب ها که برق تولید نمی کنند، منطقه خیلی گرم هم خراب می شوند یعنی نمیشه توی دشت خوزستان و امثالهم پنل خورشیدی نسب کرد، توی کویر هم مشکل گرد و خاک زیاد و کمبود آب برای شستشوی پنل ها هست، خلاصه همه را بخوام بگم چند جلد کتاب میشه .
  • علی IR ۰۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    14 1
    هردم از این باغ بری میرسد... کجایی جناب دادستان؟ نکنه زبونم لال رفته باشی گل بچینی ؟!
  • ابراهیم IR ۰۱:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    15 1
    به نام حق تعالی در دولت آینده انشا الله با حذف رانت و شایسته سالاری شاهد کم شدن فاصله طبقاتی و زیاد شدن رفاه عموم باشیم.
  • IR ۰۷:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    8 1
    به اسم خصوصی سازی کشور رو غارت کردن
  • UA ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    8 1
    نمیدونم چرا وقتی اسم خصوصی سازی واین حرفا پیش میاد همش مسئولین وایل وتبارشون ازاین موهبت بهره میبرن اهان یادم نبود اینجاها که میشه مردم بخش عمومی هستند نه بخش خصوصی!!!!!
  • احمدرضا IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    3 1
    مشکل حذف یارانه نیست مشکل در ایران قیمت دلار هست که معلوم نیست بر چه مبنایی بالا میرود از اول انقلاب هر دولت به جز دولت روحانی که 8برابر تحویل می دهدقیمت دلار با سه برابر به دولت بعد تحویل داده است اونوقت مسئولین خوش فکر قیمت کالاهای اساسی را براساس دلار محاسبه میکنند
  • IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    0 0
    این وجدانها مثل تارعنکبوت درهم تنیده اند
  • دانیال IR ۲۲:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    0 0
    به خط انقلاب بر گردیم.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس