سرویس جهان مشرق _ دفورا به معنای زنبور عسل، یگان ذخیره جدید نیروهای ارتش رژیم اسرائیل است که چندی پیش رونمایی شد. ارتش اسرائیل ضمن رونمایی از این یگان اعلام کرد که نیروهای مذکور در منطقه شمالی و با هدف تقویت نیروهای ارتش تاسیس شده است.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص نیز به نقل از منابع ارتش اعلام کرد که تشکیل این یگان بخشی از تلاشهای اسرائیل جهت آمادهسازی نیروهای نظامی خود برای مقابله با تهدیدات حزب الله در آزاد سازی منطقه اشغالی الجلیل است.
این روزنامه افزود که یگان مذکور تا پایان سال جاری میلادی عملیاتی خواهد شد و به لشکر ۹۱ مسئول مرزهای لبنان اضافه خواهد شد.
به نوشته این روزنامه صهیونیستی، یگان مذکور که بخش عمدهای از نیروهای آن را کهنه سربازان یگان های ویژه و گردانهای پیاده نظام تشکیل می دهند و همگی آنها از ساکنان الجلیل هستند، در صورت نفوذ عناصر حزبالله به عنوان نیروهای واکنش سریع وارد عمل خواهند شد.
دفورا و جلوگیری از تحقق وعدههای نصرالله؟
محافل امنیتی رژیم صهیونیستی همواره تهدیدات سید حسن نصرالله دبیر کل حزبالله لبنان را جدی دانسته و برای جلوگیری از تحقق این وعدهها تلاش زیادی به کار گرفته است. این موضوع را پیش از این نیز در مورد تهدید به هدف قرار گرفتن منابع آمونیاک در بندر حیفا یا حملات موشکی به مناطق دوردست در سرزمین های اشغالی با موشک های نقطهزن مشاهده کردهایم.
یکی از این تهدیدات که اسرائیل تلاش زیادی برای کاستن نگرانیهای خود از امکان تحقق آن به عمل میآورد، تهدید نصرالله به آزاد سازی منطقه الجلیل است. رژیم اسرائیل از زمان اعلام این معادله توسط رهبر حزب الله، گاه اقدام به احداث دیوارهای بلند در این مناطق کرده و گاهی نیز تلاش کرده نیروهای نظامی خود در منطقه را تقویت کند یا سیستمهای نظارتی و دوربینها را در آن افزایش دهد یا بنا به ادعای خود مانع از حفر تونلهای احتمالی حزب الله یا تخریب این تونلها برای ورود غافلگیرانه به الجلیل شود.
آیا دفورا در برابر حمله احتمالی حزب الله کارساز است؟
بر اساس گزارش رسانههای صهیونیستی، ارتش اسرائیل نظامیان فعال در این یگان را از ساکنان منطقه الجلیل انتخاب کرده تا سلاحها و تجهیزات آنها در خانههایشان باشد و آنها آمادگی دائمی برای مقابله یا احضار در زمان حادثه را داشته باشند.
یک افسر عملیات ویژه و دفاع منطقهای در لشکر ۹۱ اعلام کرد که هدف از تأسیس این یگان کمک به ارتش در نبردهای احتمالی برای جلوگیری از موفقیت حزبالله در شرایطی است که به صورت ناگهانی وارد مناطق الجلیل میشوند. او گفت که این نیروها باید بسیار پیشرفته و آموزش دیده باشند و دسترسی به آنها بسیار سریع انجام شود.
با وجود تبلیغات اسرائیلیها، به نظر میرسد یگان مذکور در برابر حمله احتمالی نیروهای حزبالله سازوکار عملیاتی دقیقی برای خود ندارد.
عاموس هارئیل تحلیلگر هاآرتص میگوید که مشکل اسرائیل در این نکته است که حزبالله فعالیتهای خود را در بلندمدت برنامهریزی میکند و در حال حاضر موشکهایی بالغ بر ۷۰ هزار فروند در بردهای مختلف را ذخیره کرده که این رقم با احتساب راکتهای این جنبش تقریباً دو برابر می شود.
وی تاکید کرد که این موشکها تمامی اهداف داخل اسرائیل را پوشش میدهند و مهمتر از همه اینکه بیش از صد فروند از این موشکها مجهز به سیستمهای نقطه زن هستند که ضریب خطای آنها تنها چند متر است.
هارئیل به مانع دیگر فراروی رژیم صهیونیستی در برابر عملیاتهای حزبالله اشاره و تاکید کرد که این حزب توان جنگی خود را افزایش داده و عملکرد نیروهای رضوان (نیروهای ویژه عملیاتی حزبالله) در عرصه درگیریها را تقویت کرده است. تعداد این نیروها در حال حاضر چندین هزار نفر است که در جریان جنگهای واقعی طی سالهای اخیر در سوریه تجربههای زیادی برای خود انداخته اند.
وی با اشاره به تغییرات ایجاد شده در مفهوم بازدارندگی، میافزاید که حزبالله میتواند مانع هرگونه عملیات اسرائیل در لبنان شود و احتمالا فعالیتهای خود را از طریق تحت کنترل گرفتن شهرکهای اسرائیلی یا مجموعه مواضع و استحکامات اساسی دنبال میکند که می تواند حرکت ارتش اسرائیل را فلج کند.
انگیزههای تبلیغاتی در اعلام موجودیت دفورا
گرچه برخی رسانهها انتشار اخبار تاسیس این یگان در رسانههای اسرائیلی را گاف رسانهای عنوان کردهاند، اما با توجه به نظارت شدید محافل امنیتی اسرائیلی به ویژه در انتشار اخبار امنیتی، خطا در اعلام اطلاعات محرمانه مربوط به این یگان منتفی است. لذا یکی از انگیزههای اعلام رسانهای تشکیل این نیروها که حتی قبل از عملیاتی شدن نهایی آن صورت گرفته، افزایش روحیه نظامیان ارتش اسرائیل در برابر تهدیدات احتمالی حزبالله است.
رژیم صهیونیستی نیز مانند بسیاری از ارتشهای دنیا در شرایطی که راهکار جدی برای مقابله با تهدیدات موجودیتی فراروی خود بر اساس تجهیزات پیشرفته و مدرن و تسلیحات به روز داشته باشد، سعی میکند آنها را مخفی نگه دارد، تا در شرایط لزوم از آنها در برابر دشمن استفاده کرده و بیشترین تلفات و خسارات را به دشمن وارد کند، اما به نظر میرسد اعلام تشکیل این یگان به ویژه با توجه به این که غیر از سهل الوصول بودن، هیچ امتیاز خاصی نسبت به سایر یگانهای ویژه ارتش اسرائیل ندارد، نمیتواند تغییر خاصی در موازنههای قدرت در تحولات منطقه ایجاد کند.
انتشار شتابزده چنین اخباری ثابت می کند که رژیم صهیونیستی همانگونه که ادعا میکند، نسبت به جبهه مبارزه احتمالی خود در برابر حزبالله آسوده خاطر نیست. تریبونهای تبلیغاتی اسرائیل مدعی شدهاند که محافل امنیتی این رژیم نگرانی از جانب جبهه لبنان ندارند و معتقدند دولت لبنان و حزبالله بیشتر درگیر پروندههای داخلی و مسائل اقتصادی خود هستند و حزبالله نیز بستر عمومی خود را در نتیجه همین مشکلات از دست داده است!
انتخاب نیروهای ویژه اسرائیلی از یک منطقه خاص گرچه به ادعای مقامات اسرائیلی میتواند امتیاز سهل الوصول بودن آنها را داشته باشد، اما حاشیه مانور در گزینش این نیروها را کاهش میدهد. پر واضح است که چنین محدودیتی باعث کاهش توان مبارزاتی و عملیاتی یگان مذکور میشود، علاوه بر اینکه در شرایط خاص سرزمینهای اشغالی، امکان استفاده از انگیزه های معنوی و روحیه ملی گرایانه این نیروها برای مبارزه در برابر متجاوزان نیز منتفی است.
با توجه به تمام آنچه که گفته شد، انتشار این مطالب نشان می دهد که اسرائیل همچنان به دنبال تحقق بازدارندگی در عرصه تبلیغاتی است تا انچه را که در روند تقابل نظامی، امنیتی و راهبردی از دست داده، در این صحنه جبران کند.