به گزارش مشرق، روزنامه «نیویورک تایمز» نوشته به اسنادی دست پیدا کرده که نشان میدهد یک مخبر دفتر تحقیقات فدرال آمریکا (افبیآی) در میان حملهکنندگان به کنگره آمریکا حضور داشته است.
در این گزارش به نام این مأمور افبیآی اشارهای نمیشود اما نیویورک تایمز مینویسد، این فرد توانسته بود با اعضای گروه راستگرای افراطی «پسران مغرور» که از عاملان حوادث ششم ژانویه بودن، ارتباط برقرار کند.
نیویورک تایمز مینویسد این مخبر افبیآی، ساعت ده صبح ششم ژانویه با دیگر اعضای گروه پسران مغرور در مقابل بنای یادبود واشنگتن قرار گذاشته و به اتفاق، به سمت کنگره حرکت کردهاند.
در این گزارش آمده است، در حالی که اعضای این گروه حامی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا فریاد زنان در حال شکستن موانع و ورود به داخل ساختمان کنگره بودند، این مأمور افبیآی گوشهای ایستاده در حال ارسال پیام با تلفن همراه بود.
نیویورک تایمز مینویسد طبق گزارشی که بهدست آورده نمیتواند قضاوت درستی از این مسئله داشته باشد که افبیآی از اتفاقاتی که قرار بوده آن روز انجام شود مطلع بوده است.
با این حال این روزنامه به نقل از دو فرد مطلع مینویسد، مأموران فدرال نسبت به آنچه پیشتر تصور میشد، دید بسیار گستردهتری نسبت به حوادث این روز داشتهاند.
در گزارشی که این مخبر افبیآی تهیه کرده آمده است، گروه پسران مغرور هیچ برنامهریزی قبلی برای استفاده از خشونت و هجوم به ساختمان کنگره نداشتهاند و در زمان انجام این حمله نیز بیشتر با «ذهنیت گلهای» و بهصورت لحظهای دست به اقدام میزدند.
پس از حوادث ششم ژانویه، افبیآی یکی از نهادهایی بود که بهشدت بابت کوتاهی در انجام مسئولیت مورد انتقاد قرار گرفت. رئیس این نهاد در جلسه کنگره آمریکا با محور تحقیق درباره جنبههای مختلف این حادثه گفت، تمرکز افبیآی بر این است که چگونه میتواند با تقویت قابلیتهای خود، از تکرار چنین فجایعی در سطح ملی جلوگیری کند.
پس از وقوع حادثه حمله به کنگره و با دستگیری هرچه بیشتر عوامل آن، رفته رفته مشخص شد مخبرهای بیشتری در میان عاملان این حمله وجود داشته است. اکنون مشخص شده، «انریکه تاریو» رهبر گروه پسران مغرور، پیش از ورود به این گروه راستگرای افراطی سابقه مخبری افبیآی را داشته است.
دونالد ترامپ رئیسجمهور جنجالی سابق آمریکا از قبل از برگزاری انتخابات ۲۰۲۰ هر نتیجهای غیر از پیروزی خودش را ناشی از تقلب انتخاباتی خوانده و با همین پیشفرض بعد از اعلام نتایج، پیروزی رقیب دموکراتش را نپذیرفت و علاوه بر طرح ادعای تقلب در انتخابات به روشهای مختلف حقوقی و دادگاهی سعی کرد نتیجه را به چالش بکشد و به نفع خود تغییر دهد.
اوج این روند ششم ژانویه ۲۰۲۱ رخ داد، زمانی که کنگره در حال شمارش آرای مجمع گزینندگان (الکترال کالج) برای تایید نتیجه انتخابات ریاستجمهوری سوم نوامبر بود. ترامپ از هوادارانش خواسته بود با تجمع مقابل کنگره، از تایید نتیجه ممانعت کنند. حامیان ترامپ اما در جمعیت بسیار گسترده به کنگره حمله کردند و بعد از درگیر شدن با نیروهای امنیتی، راه خود را به درون ساختمان و اتاقهای مختلف آن باز کردند. در جریان این حمله، پنج نفر از جمله یک نیروی پلیس کشته شدند.
حمله هواداران ترامپ به ساختمان کنگره آمریکا استیضاح دوم او در کنگره را رقم زد. با این حال محاکمه ترامپ در مجلس سنای آمریکا با مخالفت جمهوریخواهان مواجه شد و شکست خورد.