حسن هانی زاده

تجربه ثابت کرده عربستان در مواجهه با ایران تاکتیکی عمل می‌کند و در حفظ ثبات روابط با ایران خیلی پایدار نیست. این یک اصل ثابت است که هرگاه سعودی‌ها احساس انزوا کردند، به‌سمت ایران متمایل خواهند شد و...

به گزارش مشرق، حسن هانی‌زاده معتقد است در چند مرحله مذاکرات میان ایران و عربستان‌سعودی، طرفین به نقاط تفاهم قابل‌قبولی رسیده‌اند و به‌زودی مقدمات بازگشایی کنسولگری و سفارت‌های دو کشور در ایران و عربستان فراهم می‌شود تا روابط دو کشور مجددا به حالت عادی برگردد. این کارشناس مسائل منطقه، دلیل به تفاهم رسیدن ایران و عربستان درباره سوریه را، محرز شدن پایداری دولت سوریه و بشار اسد، رئیس‌جمهور این کشور برای مقامات سعودی‌ عنوان می‌کند. متن این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

اخباری که درباره توافقات میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان‌سعودی از جمله توافق برای بازگشایی کنسولگری و سفارت‌های طرفین شنیده می‌شود تا چه میزان جدی است؟ آیا در این مذاکرات برسر مسائل دیگری هم توافقی صورت گرفته است؟

دور جدید مذاکراتی که میان ایران و عربستان آغاز شده است، با پیشرفت‌هایی نسبی در چند پرونده همراه شده است. برخی موضوعات در دستورکار دو تیم مذاکره‌کننده ایرانی و سعودی قرار دارد که بخش‌های مهمی از این پرونده‌ها شامل اختلافات میان ریاض و تهران بوده که تا حد زیادی حل شده است.

مساله بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور، به نقطه نهایی رسیده و ظرف یک‌ماه آینده روند بازگشایی‌ها آغاز خواهد شد. ایران و عربستان، با اینکه سعودی‌ها در 10سال گذشته نقشی کاملا تخریبی در بحران سوریه ایفا کرده‌اند، برسر موضوع سوریه نیز به یک نقطه تفاهم رسیده‌اند. نکته مهم این است که عربستان‌سعودی به این جمع‌بندی رسیده که دولت بشار اسد پایدار خواهد ماند و همین جمع‌بندی، باعث شده براساس رخدادهای میدانی به‌سمت برقراری تعاملی مثبت با دولت سوریه قدم بردارند. درمورد لبنان و عراق هم اختلافاتی در دیدگاه‌های دو کشور وجود داشت که عربستان براساس شرایط حال‌حاضر این دو کشور، تلاش دارد دیگر در مسائل داخلی عراق و لبنان، دخالت مخربی نداشته باشد و با همه طوایف ساکن در این دو کشور، ارتباطات مثبتی برقرار کند.

مساله دیگر، شورای همکاری خلیج‌فارس است. عربستان‌سعودی به‌عنوان بزرگ‌ترین کشور عضو، تاثیرگذاری بالایی در سیاستگذاری‌های این شورا داشته و دارد و این شورا هم درطول سالیان گذشته با هدایت عربستان‌سعودی در مواجهه با ایران رویکردی تهاجمی و خصمانه داشته است اما امروز با توجه به تحولاتی که در جهان رخ داده، عربستان تمایل دارد به ایران نزدیک شود. علت اینکه در حال‌حاضر عربستان‌سعودی سیگنال‌های مثبتی برای کاهش تنش‌ها به‌سوی ایران ارسال می‌کند این است که دیگر خبری از چتر حمایتی گسترده دولت آمریکا نیست و عربستان بدون حمایت‌های جدی آمریکا، دیگر نمی‌تواند آن نقشی تهاجمی سابق را علیه ایران و محور مقاومت ایفا کند. بایدن نگاه خیلی مثبتی به حاکمیت عربستان ندارد و بعد از پیروزی او، عربستان چتر حمایتی آمریکا را تا حدودی از دست داده است. علاوه‌بر آن، اثبات نقش عربستان در قتل جمال خاشقچی نیز به این روابط و آن چتر حمایتی آسیب جدی زده است. پرونده قتل این خبرنگار، همچنان روی میز مسئولان کاخ‌سفید است و به اعتبار اینکه خاشقچی دارای تابعیت دوگانه آمریکایی-سعودی بوده است، دادگاه‌های آمریکا این توان را دارند که محمد بن‌سلمان را بازداشت و محاکمه کنند. به همین دلیل، عربستان که از بازگشایی پرونده قتل خاشقچی به‌شدت نگران است، سعی می‌کند در منطقه غرب آسیا و خلیج‌فارس حاشیه امنی برای خود دست‌وپا کند تا اگر به‌واسطه پرونده قتل خاشقچی به چالش‌های احتمالی جدیدی با آمریکا برخورد کرد، حداقل در منطقه با چالشی مواجه نباشد.

سهم گفت‌وگو برسر پایان دادن به جنگ یمن ازسوی عربستان‌سعودی در این چند دوره مذاکره چقدر پررنگ است؟

مذاکراتی که از چندماه گذشته آغاز شده به پیشرفت‌هایی رسیده اما پرونده یمن و پایان دادن به جنگ علیه این کشور، برای سعودی‌ها، مساله‌ای بسیار پیچیده است که در این مذاکرات هم طرفین هنوز دراین‌باره به نقطه تفاهم نرسیده‌اند. ایران معتقد است عربستان باید سریعا به جنگ علیه یمن پایان دهد و در یمن انتخابات پارلمانی برگزار شود تا براساس آن رئیس‌جمهوری انتخاب و دولت آینده یمن با مشارکت همه طیف‌های سیاسی ازجمله انصارالله تشکیل شود؛ اما عربستان‌سعودی درمورد حاکمیت انصارالله در یمن حساسیت زیادی دارد و معتقد است چنانچه انصارالله در این کشور به قدرت برسد، به ابزار فشاری علیه عربستان تبدیل خواهد شد. به همین دلیل درباره انصارالله بسیار نگران هستند. درحال حاضر مذاکرات بیشتر روی پرونده یمن و نحوه پایان دادن به جنگ متمرکز است ولی سایر مسائل ازجمله بازسازی روابط سیاسی میان ریاض و تهران و درنتیجه آن، بازگشایی سفارتخانه‌ها به مرحله پایانی رسیده و خروجی قابل‌قبولی داشته است. مسائل اصلی مذاکرات، عراق، لبنان، سوریه، روابط دوجانبه، شورای همکاری خلیج‌فارس و درنهایت، جنگ یمن است که جنگ یمن پیچیدگی‌هایی دارد و شاید همین موجب به نتیجه نرسیدن گفت‌وگوها دراین‌باره باشد. مساله یمن و پایان دادن به جنگ، از مواردی است که احتمالا در روزهای آینده و در ادامه مذاکرات به یک نقطه تفاهم میان طرفین می‌رسد.

با توجه به اینکه عربستان‌سعودی، بعد از 7سال تجاوز همه‌جانبه به یمن، هنوز موفق به شکست مقاومت مردم این کشور نشده و یمن برای آنان دیگر به یک باتلاق تبدیل شده است، آیا می‌توان عادی‌سازی روابط با جمهوری اسلامی ایران را تنها راه نجات عربستان از چالش‌های سیاسی و اقتصادی فعلی به حساب آورد؟

عربستان‌سعودی پس از 6سال جنگ ظالمانه و تشکیل یک ائتلاف جهانی و هزینه‌کرد 350میلیارد دلار در جنگ علیه مردم یمن، هیچ‌گونه دستاورد نظامی ملموسی نداشته است. برآیند گزارش‌ها نشان می‌دهد درطول این 6سال، بیش از 7هزار نفر از نیروهای ارتش عربستان به قتل رسیده‌اند و هزاران نفر از آنان مجروح شده‌اند. عربستان در نتیجه مقاومت مردم یمن نه‌تنها دستاوردی نداشته، بلکه آسیب‌هایی هم دیده است. درحال حاضر افکارعمومی جامعه جهانی هم علیه عربستان‌سعودی است، لذا عربستان‌سعودی سعی می‌کند به‌طور آبرومندانه و با وساطت و میانجی‌گری ایران، این جنگ را به پایان برساند ولی چالش و مساله بسیار جدی برای آنان، حاکمیت انصارالله در یمن است. انصارالله درحال حاضر به‌عنوان یک نیروی مردمی از محبوبیت بسیار بالایی بین مردم یمن برخوردار است و چنانچه در انتخابات آینده حضور داشته باشد، قطعا در پارلمان و فرآیند تشکیل کابینه و انتخاب رئیس‌جمهور، به‌دلیل محبوبیتی که انصارالله و حوثی‌ها درطول سال‌های اخیر به‌دست آورداند، با اقبال بالای یمنی‌ها روبه‌رو خواهد شد. به همین دلیل عربستان می‌خواهد انصارالله در آینده و در معادلات سیاسی منطقه به‌عنوان ابزار فشاری علیه سعودی‌ها ایفای نقش نکند و حتی اگر قدرت هم به‌طور دربست دراختیار آنها نبود، عربستان حداقل در تنظیم روابط سیاسی‌، با آنان همکاری و تعامل داشته باشد. طبیعی است که عربستان در جنگ یمن، هیچ دستاوردی نداشته است. ارتش عربستان‌سعودی اضافه بر هزینه‌ 350میلیارد دلاری، با فرسایش توان و نیرو هم مواجه شده است. ائتلاف نظامی آنان هم درحال فروپاشی است. درنتیجه این چالش‌ها، عربستان تمایل دارد به‌صورت آبرومندانه و بدون اینکه متحمل هزینه‌های سیاسی دیگری شود، خود را از باتلاق یمن خارج کند.

مسائلی همچون چالش‌های اقتصادی عربستان، تغییر رویکرد آمریکا در مواجهه با آل‌سعود و افزایش تعاملات ایران با چین و روسیه، چه میزان در این تغییر رویکرد عربستان‌سعودی در روابطش با جمهوری اسلامی ایران اثرگذار بوده است؟

عربستان به‌دلیل افزایش هزینه‌های جنگ یمن، هزینه 80میلیارد دلاری در بحران سوریه در طول 10سال گذشته و هزینه‌های مشابهی که در نتیجه ماجراجویی‌های محمد بن‌سلمان، متوجه اقتصاد این کشور شده و علاوه‌بر آن، باج 500میلیارد دلاری‌ای که دونالد ترامپ از آنان گرفته است، با یک بحران اقتصادی بی‌سابقه روبه‌رو شده است. عربستان‌سعودی برای نخستین‌بار درطول 80سال گذشته، با کسری بودجه مواجه است و در نتیجه این بحران ناچار شده سهام خود را در شرکت آرامکو بفروشد تا بتواند کسری بودجه خود را جبران کند.

تداوم جنگ در یمن و ادامه پیدا کردن ماجراجویی‌های بیهوده محمد بن‌سلمان، هزینه‌های مالی و سیاسی بالایی برای عربستان دارد و خواهد داشت. اضافه بر آن، مناطق غرب و شرق آسیا، جذابیت چندانی برای دولت حال حاضر آمریکا ندارد و به همین دلیل، عربستان‌سعودی دیگر نقش چندان جدی‌ای در استراتژی‌های سیاسی آمریکا ندارد. نتیجه این بی‌میلی آمریکا را می‌توان در ماجرای بیرون کشیدن سامانه‌های پاتریوت از عربستان مشاهده کرد. مساله عدم حمایت آمریکا از عربستان در سطح گسترده و کاهش پشتیبانی‌های همه‌جانبه از ارتش سعودی، برای حاکمان این کشور بسیار نگران‌کننده است. عربستان در نتیجه مواجهه با این چالش‌ها، سعی می‌کند یک حاشیه امن برای خود دست‌وپا کند و برای رسیدن به این حاشیه امن، راهی جز عبور از دروازه‌های تهران ندارد.

چشم‌انداز تعاملات ایران و عربستان بعد از به نتیجه رسیدن مذاکرات عادی‌سازی روابط را چطور ارزیابی می‌کنید؟ آیا می‌شود روی مواضع سعودی‌ها و به ثبات رسیدن روابط برای مدت طولانی حساب کرد؟

تجربه ثابت کرده عربستان در مواجهه با ایران تاکتیکی عمل می‌کند و در حفظ ثبات روابط با ایران خیلی پایدار نیست. این یک اصل ثابت است که هرگاه سعودی‌ها احساس انزوا کردند، به‌سمت ایران متمایل خواهند شد و این نزدیک‌شدن به ایران، تاکتیک سعودی‌هاست. باید منتظر ماند و دید که آیا عربستان‌سعودی از گذشته درس عبرت گرفته است یا خیر. عربستان باید متوجه شود این‌گونه ماجراجویی‌ها و رویکرد تهاجمی در مواجهه با ایران هیچ‌گاه برای آنان نتیجه‌ای به‌دنبال نداشته و نخواهد داشت. به هر ترتیب، عربستان‌سعودی گام‌هایی هرچند لرزان به‌سمت ایران برداشته است و پیش‌بینی می‌شود سیاست‌های عربستان نسبت به گذشته تغییرات محسوس‌تری داشته باشد. درنتیجه، عربستان سعی می‌کند روابط خود با تهران را تعدیل کند و به ایران نزدیک‌تر شود. هرچند همان‌طور که گفته شد، این نزدیک‌شدن به جمهوری اسلامی ایران هم به‌نوعی تاکتیکی است و سعودی‌ها هر زمان چتر حمایتی آمریکا را بالای سر خود ببینند، قطعا به سیاست دنبال‌کردن ماجراجویی‌های سابق برخواهند گشت.

منبع: روزنامه فرهیختگان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • IR ۰۰:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    4 0
    خیالش از طالبان راحت است
  • DE ۰۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    6 0
    ظریف را بفریتید بره با عربستان برجام امضا کنه بیاد . عررستان متهد میشه به تحریمهای ایران ادامه بدهد و ایران هم متعهد میشه داخل هر جا میرسه بتن بریزه. برجام چای
  • IR ۰۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    5 2
    عربستان سعودی طی این ده سال در هر ماجراجویی منطقه ای بازنده مطلق بوده و هیچ دستاوردی کسب نکرده ، بعد از انتخاب جو بایدن روابط عربستان سعودی با آمریکا هم ضعیف و عربستان بدون پشتوانه شده برای همین ناچار به پذیرش شرایط ایران و منطقه است .. بالاخره عربستان متوجه وزن و جایگاه واقعی خودش شده فهمیدند ایران بزرگ و جبهه مقاومت در منطقه تعیین کننده اصلی هستند .. بقول معروف فهمیدن کت تن کیه !!! شیر خاورمیانه است ایران زمین
  • US ۰۶:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    9 1
    به عربستان سعودی باز هم اعتماد نکنید، زيرا دوباره ترامپ برگردد اینها تجدید قوا کرده و بدتر خواهند شد
  • IR ۰۷:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    3 0
    "پرونده قتل این خبرنگار، همچنان روی میز مسئولان کاخ‌سفید است و به اعتبار اینکه خاشقچی دارای تابعیت دوگانه آمریکایی-سعودی بوده است، دادگاه‌های آمریکا این توان را دارند که محمد بن‌سلمان را بازداشت و محاکمه کنند"" با این حساب و با در نظر گرفتن تعداد رو به افزایش زایمان در کشورهای خارج و تحفه طلاهای دو تابعیتی سلبریتی های خائن و .... در اینده این کشورها می توانند با استفاده از همین تله دو تابعیتی ها که در ژنشان هم خیانت به ایران را به ارث برده اند خیلی راحت سیاستهای تهاجمی علیه کشورمان اتخاذ کنند. باید فکری شود به حال تحفه طلاهای بی خاصیت
  • IR ۰۷:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    3 0
    عربستان به نظر شما انصارالله جز مردم یمن نیستند. به کشورشون حمله کردید انصارالله در دفاع از جان و مال و نامسشون شرکت کرد. در اثر دفاعشون درحال شکست کامل سایسی و نظامی هستید. بنابراین حالا نباید در انتخابت مردمی یمن شرکت کنند. چراکه اگر پیروز شوند بر علیه شما اهرم می شوند. خوبه همرو اره کنیم؟ خوبه از یمن اخراجشون کنیم؟ آمریکا از انصارالله شکست خورد و در رفت حالا تو آمدی می خواهی روی کاغذ جنگ باخته رو ببری؟؟؟
  • IR ۰۷:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    19 20
    یعنی حاضر شدین غرامت حمله به سفارت رو بپردازید؟! اونوقت از جیب کی؟! ملت ایران؟! برید از اون بی ناموسی که دستور حمله داد و اون گوساله ای که از دیوار سفارت بالا رفت بگیرید
    • IR ۰۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      2 1
      اینکار حمله به سفارت خانه هر کشوری اشتباه .. ولی اگر قرار به پرداخت غرامت باشد عربستان بابت خیلی از رفتارهایرمخربش طی این چهل سال باید به ایران خسارت و غرامت پرداخت کند ! هشت سال تمام فقط هزینه جنگ صدام با ایران رو تامین کرد ! کشتار و شهادت زائرین ایرانی بیت الحرام ! حمایت از تروریست های رژه اهواز ، حمایت از گروه تروریستی جند الشیطان .. لازم باز بگم خدمتان ؟
    • قزوینی IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      13 6
      خیلی بی ادبی؛ اگر مقداری ادب چاشنی کلامت بکنی، حداقل وانمود می کنی‌ یک ایرانی اصیل هستی.
    • IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      2 4
      در جواب كسي كه گفته بي ادبي، ايشان خيلي محترمانه در مورد افراد بي عقل و ناداني(البته به نظر من خائني كه قطعا نوكر سرويس هاي بيگانه بودند)كه اين كار را كردند صحبت كرده اند.به جاي اينكه به اين اراذل در فدراسيون جودو پست بدهند بايد با پس گردني در دادگاه كشانده شده و محاكمه شوند.
    • IR ۱۱:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      3 3
      کار خوشان بود چون دو هفته قبل سفارت اموال سفارتخانه را فروخته بودن
    • IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      2 4
      غرامتی در کار نیست
  • IR ۰۸:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    1 2
    در یک ماه نیم گذشته دقیقا چه اتفاقی چه رویکردی چه کسی باعث شده آمریکا برای بازگشت به برجام پیغام با لحن ملتمسانه ارسال کنه، عربستان آنهم با مشخصات فوق امتیاز بده، ایران وارد سازمان همکاری شانگهای بشه، واکسن فراوان بشه. هر که هستی خدا قوت، لطفا به همین کار ادامه بدید.
  • IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    3 0
    این بیشرف ها پلیس شون به زائرین ما هتک حرمت میکنند اونوقت ما دنبال ارتباط باهاشون هستیم !؟ تا زمانی که این بی دین ها تو عربستان حکومت میکنند حج عمره معنی نداره.چرا میگید چندتا ناموس ایرانی تو عربستان دزدیده شدند!من خودم از روحانی کاروان عمره شنیدم که یه تازه داماد بخاطر دزدیده شدن عروس تو هتل خودکشی کرد.نه فقط این یکی موردهای دیگه هم بوده
  • ش. AE ۱۰:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    2 2
    مسلم وقتی به گاوه شیرده علوفه نشان بدهی بطرف ما می‌آیند
  • سوخته IR ۱۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    7 1
    خداوند نسل این آل سقوط را از روی زمین بر دارد
  • IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    8 0
    آل سعود و وهابیت روی دیگر سکه ی صهیونیسم و شیطان بزرگ است و مشکل ما با آن ها عمیق است. آل سعود باید تعهد دهد یک همه پرسی فراگیر در حجاز صورت پذیرد و مردم خودشان در مورد نوع حکومت شان تصمیم گیری کنند. باید دست از اذیت و آزار و سرکوب شیعیان این کشور بردارند. باید اجازه دهند شهرهای مکه و مدینه به دست مسلمانان جهان اداره شود. باید از تبلیغات رسانه ای بر علیه جمهوری اسلامی توسط رسانه هایی مثل ایران اینترنشنال جلوگیری کنند. در مورد یمن نیز باید تمام شروط انصار الله یمن را بپذیرند و خسارات وارده بر این کشور طی 7 سال جنگ گذشته را بپردازند.
    • IR ۱۴:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      3 3
      کسی که نداند انترآشغال شعبه برون مرزی صدا و سیما است باید همچین حرف هایی را بزند
  • IR ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    4 3
    چرا دروغ میگین تمام همسایگان دشمن ما شدن به خاطر سیاست خارجی غلط ، خوبه که از ترس دارین با پاکستان و عربستان مذاکره میکنید و از یه طرف هم به روسیه باج میدین
    • IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      3 3
      از همه مسخره تر جمله "این یک اصل ثابت است که هرگاه سعودی‌ها احساس انزوا کردند، به‌ سمت ایران متمایل خواهند شد" آخه چقدر دروغ. عربستان اقتصادش دچار فروپاشی شده و 15 میلیون بیکار دارد تورمش بی داد می کند یا ایران؟
  • IR ۰۶:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    1 0
    آل سعود و وهابیت، وارثان ابولهب امام خمینی با اشاره به بی ­لیاقتی وهابیت در میزبانی زائران خانه خدا و تلاش مستمر برای تأمین منافع امریکا درباره آنان می­فرماید: همچنین اگر مى‏ خواستیم به جهان اسلام ثابت کنیم که کلیدداران کنونى کعبه لیاقت میزبانى سربازان و میهمانان خدا را ندارند و جز تأمین امریکا و اسرائیل و تقدیم منافع کشورشان به آنان کارى از دستشان برنمى ‏آید، بدین خوبى نمى ‏توانستیم بیان کنیم و اگر مى ‏خواستیم به دنیا ثابت کنیم که حکومت آل سعود، این وهابی­هاى پست بی­خبر از خدا، به­ سان خنجرند که همیشه از پشت در قلب مسلمانان فرو رفته ‏اند، به این اندازه که کارگزاران ناشى و بى ‏اراده حاکمیت سعودى در این قساوت و بى ‏رحمى عمل کرده ‏اند، موفق نمى ‏شدیم و حقاً که این وارثان ابى ­سفیان و ابى ­لهب و این رهروان راه یزید روى آنان و اسلاف خویش را سفید کرده‏ اند.
  • IR ۰۶:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    1 0
    در اینجا به فهرستی از تعبیراتی که مقام معظم رهبری درباره سران رژیم آل سعود در پیام سال 95 به کار برده اند اشاره می کنیم تا حجت برای همه سیاستمدارانی که معتقد به دیپلماسی لبخند هستند روشن گردد. 1. شیطان های خُرد و حقیر 2. صد عن سبیل الله و المسجد الحرام 3. گمراهان روسیاه 4. مدافع مستکبران جهان برای بقا بر اریکه قدرت 5. خیانت کار 6. مردان قسی القلب و جنایت کار 7. خبیث و سبک سر 8. ننگ جهان اسلام 9. حکام فتنه انگیز 10. بی شرم و وقیح 11. هم پیمان با صهیونیسم و آمریکا و تلاش برای برآوردن خواسته آنان 12. دروغ ساز و دروغ گو 13. تشکیل دهنده و تجهیز کننده گروه های تکفیری 14. عامل جنگ های یمن و عراق و شام و لیبی و قتل و جرح بی گناهان 15. سیاست بازان از خدا بی خبر 16. دوست رژیم اشغالگر صهیونیست 17. ظالم و خیانتکار نسبت به شهر و روستای بحرین 18. حاکمان بی دین و بی وجدان 19. پدید آورنده فاجعه بزرگ منا 20. شکننده حریم امن الهی و مهمانان خدای رحمان 21. مفسدین فی الارض (به استناد آیه سوره .....) 22. هتاک بی ایمان و وابسته و مادی 23. جنایتکار در گستره جهان اسلام 24. دارای رفتار ظالمانه با ضیوف الرحمان تعابیری که رهبری در مورد حاکمان سعودی به کار برده این پیام را به مسئولان داخلی و ملت های مسلمان سراسر جهان می دهد که در حال حاضر هیچ امیدی از طریق رایزنی با سران سعودی برای گشودن مشکلات و مسائل موجود وجود ندارد. تنها راه نجات اسلام از دست این جلادان یک مبارزه تبلیغاتی طولانی و سیاسی و حقوقی است که باید به نابودی این رژیم منجر شود. بدون تردید پیروی ازمنویات مقام معظم رهبری در سیاست خارجی و نحوه ی برخورد با سران آل سعود خواهد توانست روز به روز پایه های پوشالی این رژیم را از اساس ویران سازد.
  • محمد IR ۰۹:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    0 0
    بن سلمان اون قدر پول داره که رفته نیوکاسل رو بخره. این جلسات برای آرام کردن ایرانه که حداقل توی یمن با سرعت وشدت کمتری آسیب ببینه.وهابیت از صهیونیزم خطرناک تره. افکار نفرت پراکنانه وهابی ها برای شیعه واسلام از کینه یهودی ها خطرناک تره.باید این افکار تعدیل بشه. دسترسی به حرمین شریفین و قبور ائمه تسهیل بشه. انصارالله رو به عنوان یک گروه مردمی قبول کنند.بابت کشتارهای گذشته در سفر حج از مردم ایران وجهان اسلام عذرخواهی کنن.سایت های ضد شیعی وایرانی رو ببندن.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس