کد خبر 1288749
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۰
ترکیه نمایه

خروج سرمایه در ایران خاصه در یک دهه اخیر به بهانه اهداف و مقاصد مختلف انجام‌شده که همگی به‌دلیل ضعف شاخص‌های سرمایه‌گذاری و عدم‌سهولت تجارت و بی‌اعتمادی به محیط اقتصاد کلان بوده است.

به گزارش مشرق، روزنامه فرهیختگان در گزارشی به خروج ۱۷۱ میلیارد دلار سرمایه از ایران در ۱۶ سال گذشته پرداخته است که بخش‌های مهم آن در ادامه می‌آید.

پرواز ۱۷۱ میلیارد دلاری سرمایه از ایران

متاسفانه خروج سرمایه از ایران، بسیار نگران‌کننده شده است. خروج سرمایه در ایران خاصه در یک دهه اخیر به بهانه اهداف و مقاصد مختلف انجام‌شده که همگی به‌دلیل ضعف شاخص‌های سرمایه‌گذاری و عدم‌سهولت تجارت و بی‌اعتمادی به محیط اقتصاد کلان بوده است.

بررسی آمارهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی نشان می‌دهد که طی ۱۶ سال گذشته یعنی از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۹ حدود ۱۷۰ میلیارد و ۶۱۷ میلیون دلار سرمایه از کشور خارج شده که در چند سال اخیر اوج آن را در خرید و سرمایه‌گذاری مسکن در کشورهای همسایه مثل ترکیه، گرجستان و امارات توسط ایرانیان می‌بینیم.

بیشتر بخوانید:

پیامدهای منفی مداخلات منطقه‌ای ترکیه بر اقتصاد شکننده این کشور

علاوه‌بر خروج سرمایه‌گذاری، روندهای معکوس و ورود سرمایه و سرمایه‌گذارها به اقتصاد کشور به‌دلیل تحریم‌ها بسیار کاهش یافته و باید هزینه استهلاک پروژه‌ها را به این موضوع اضافه کنیم. از آنجا که فرار سرمایه از کشور نشانه خالی شدن ظرفیت اقتصاد برای رشد و خلق ثروت است، خروج حدودا ۱۵۸ میلیارد دلار سرمایه از کشور تبعات بسیاری برای کشور در دهه پیش‌رو در پی دارد.

خروج سرمایه حتی در سال‌های ثبات و خوش‌بینی

به‌نظر می‌رسد که خروج سرمایه در ایران سوای از دلایل قابل توجیه از روند غیرقابل توجیهی برخوردار است که نشان می‌دهد این امر درواقع «عادت اقتصادی» و یا حتی فرهنگ اقتصادی ایرانیان شده است. بیشترین کسری حساب سرمایه طی ۱۰ سال اخیر به ‌سال ۱۳۹۶ اختصاص داشته که ۱۹.۴ میلیارد دلار است. براساس آمارهای بین‌المللی جریان ورودی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) ایران در سال ۲۰۲۰ نسبت به ‌۲۰۱۹ حدود ۱۱ درصد افت داشته است.

از جمله عواملی‌ که در تضعیف حساب سرمایه کشور موثر است، عدم‌جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و خروج سرمایه از کشور است که بخشی از خروج سرمایه هم مربوط به‌خرید املاک در سایر کشورهای همسایه به‌ویژه ‌ترکیه، اختصاص دارد. ایرانیان با سهم ۱۷.۴ درصدی از تعداد املاک و مستغلات فروخته‌شده به‌خارجی‌ها در ‌ترکیه در سال ۲۰۲۰ و کسب رتبه‌اول، تعداد ۷ هزار و ۱۸۹ واحد مسکونی را در این سال خریداری کرده‌اند که در مقایسه با سال ۲۰۱۹ از افزایش ۳۳ درصدی هم برخوردار بوده است.

اما اینکه می‌گوییم خروج سرمایه در ایران مزمن شده و روند آن گاهی بدون توجیه است، منظور چیست؟ بر اساس ارقام ذکر شده در متن و نمودار مشخص است که در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ که اقتصاد ایران در خوش‌بینی‌های برجامی سیر می‌کرده نیز به ترتیب ۱۸ و ۱۹ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده و روند رو به رشدی را طی کرده است. حتی می‌بینیم که در سال ۱۳۹۷ که با خروج آمریکا و شوک عظیم تحریمی مواجه بودیم، ۱۶ میلیارد دلار سرمایه از ایران خارج شده که درواقع ادامه روند سال‌های قبل‌تر است. بنابراین به‌نظر می‌رسد که خروج سرمایه در ایران که در این دو دهه پررنگ‌تر شده، تماما با عوامل روز و مرسوم قابل توجیه نبوده و احتمالا دید بلندمدت فعالان اقتصادی است که باعث خروج سرمایه از ایران حتی در سال‌های خوش‌بینی و ثبات شده است.
 

پرواز ۱۷۱ میلیارد دلاری سرمایه از ایران

ارقام عجیب از سرمایه‌گذاری در ترکیه و امارات

سرمایه ایرانی‌ها به‌واسطه فقدان آمارهای رسمی چندان قابل رصد نیست، اما در برخی کشورها ازجمله امارات و ترکیه میزان خروج سرمایه به این مقاصد تقریبا از آمار و ارقام برخوردار است. برای مثال، طبق این آمارها، در سال گذشته ۵۴۵ هزار ایرانی در امارات ساکن بوده‌اند. همچنین آمارهای غیررسمی نیز نشان می‌دهد بیش از ۸ هزار شرکت ایرانی و ۶ هزار بازرگان ایرانی در سراسر امارات فعالیت می‌کنند. گرچه در سال‌های اخیر خروج سرمایه از ایران به مقصد دبی و ابوظبی امارات کمتر شده، اما طبق آمارهای اداره املاک و اراضی دبی، در سال ۲۰۱۲ حجم سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در املاک امارات حدود ۹۰۰ میلیون دلار بوده است.

همچنین طبق این آمارها، ایرانی‌ها در سال ۲۰۱۱ پس از هندی‌ها، انگلیسی‌ها و پاکستانی‌ها، در رتبه چهارم گروه خریداران املاک در دبی بودند که ۱۱۴۴ ملک به ارزش یک میلیارد و ۲۱۵ میلیون دلار خریداری کرده بودند. این ارقام در سال‌های بعد نیز بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار در نوسان بوده، اما از سال ۲۰۱۷ تاکنون ارقام قابل‌توجهی منتشر نشده است.

مورد بعدی، خروج سرمایه از ایران به مقصد ترکیه است. بررسی‌ها نشان می‌دهد از اوایل سال ۲۰۱۵ تا ۸ ماهه ۲۰۲۱ ایرانی‌ها درمجموع ۲۳ هزار و ۶۴ فقره ملک در این کشور خریداری کرده‌اند که اگر حداقل سرمایه‌گذاری را ۲۵۰ هزار دلار (رقم پذیرش تابعیت) درنظر بگیریم، ایرانی‌ها طی ۶ سال اخیر ۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار فقط در املاک ترکیه سرمایه‌گذاری کرده‌اند. همچنین طی سال‌های۲۰۱۳ تا سال ۲۰۲۱ ایرانی‌ها درمجموع ۴هزار و ۵۱۱شرکت در ترکیه تاسیس کرده‌اند که برآورد می‌شود حدود ۳ میلیارد دلار نیز در این بخش سرمایه‌گذاری شده باشد. البته سرمایه‌گذاری در سهام و دیگر اقسام سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در ترکیه و امارات چندان مشخص نیست و باید منتظر ارقام عجیب‌تر نیز باشیم.

شبکه گسترده صرافی در ایران

یکی از مواردی که در خروج سرمایه کمتر به‌نظر می‌آید، کنترل حساب سرمایه توسط مقامات پولی و مالی است. به‌طور مثال براساس آمار در حدود ۶۲۰صرافی مجاز ارزی در کشور درحال فعالیت است و درکنار آنها نیز شبکه‌ گسترده‌ای از صرافان و دلالان غیرمجاز ارزی وجود دارند که کشور را با مخاطرات جدی روبه‌رو کرده‌اند. شاید جالب باشد که یکی از دلایل خروج زودهنگام اقتصادهای شرقی از بحران سال۲۰۰۸ همین کنترل حساب سرمایه از طریق محدودیت در فعالیت صرافی‌ها و خروج و ورود ارز بوده که تجربه قابل بررسی‌ای است.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 16
  • IR ۱۵:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
    19 4
    خدالعنت کند روحانی وحامیانش را الی یوم القیامه
  • IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
    19 1
    به نظر شما مقصر کیست وقتی منی در که در بازار سرمایه و تولید در ایران سرمایه گذاری کردم و در یک سال سرمایه من یک سوم شدم و کسی که همزمان با بنده بیتکوین خرید و سرمایه خود را به خارج از ایران فرستاد سرمایه او هشت برابر شد این وسط مقصر کیست و چه کسی برو کرده است
    • IR ۲۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
      0 1
      درست میشه استاد، وقتی یهو بیت کوین با ملاج خورد زمین همشون بدبخت شدن اونوقت معلوم میشه کی زرنگ بوده!!!
  • مانی IR ۱۶:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
    14 2
    چون مردم بدبخت باید با جون کندن پول دربیارن. بعدش هم امنیت اقتصادی وجود نداره...
  • IR ۱۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
    2 0
    بله تحریمها بنفع ملت ایرانه
  • سوسان IR ۱۹:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
    1 0
    برجهای خلفیه و آنتالیای ترکیه با پول ایران آباد شد
  • GB ۲۱:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
    0 0
    مهم‌ترین عامل سرمایه‌گذاری ثبات و امنیت هست.
  • IR ۲۳:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
    1 1
    وقتی صدای یک دوبلور عزیز ما برای جلب ایرانیان جهت خرید مسکن در ترکیه. بر روی تبلیغ قرار میگیره . شاید چند میلیونی برای یک کار ساده . سهم این بزرگوار شده باشه . نمیدانم . بقیه هم اندیشه میکنند . با خودمان . کشورمان . همانیکه . ادعامون میشه . چو ایران نباشد تن من مباد . چگونه . تن آنرا خراش میدهیم . و انتظار داریم معجزه وار همیشه میوه های آبدار بده تا تناول کنیم . فکرش کردیم چرا ترکیه یا امارات و امثالهم .. دلشان میخواهد ما در آنکشورها صاحب خانه شویم . یعنی. برنامه ای برای خالی کردن ثروت کشورمان و در آخر با یک سیاست و برنامه . عین همان اتفاق چند سال قبل امارات و امثال اهداف . براحتی علیرغم تعهدات صوری که هیچ قانون و دادگاه بین الملل از افراد متضرر دفاع نمیکند . امثال هموطنان و کشور را متضرر بسازند . میدانید با پول امثال ایرانی و افغانی و مصری و دیگران کشور خودشان را آباد میکنند . و در رسانه. عواملشون مینشینند . در برابر دیگران . از اقتصادشون تعریف میکنند . در حالییکه با پول دیگران باشد . بقولی آب را عوض اینکه صرف درخت و باغچه خودمان کنیم . باغچه همسایه را طراوت میبخشیم و از خود را میخشکانیم . واقعیت اینگونه هست
  • IR ۰۱:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۳۰
    0 0
    میشه اعلام کنید اقایان واقا زاده هایشان چقدر پول به مقصد اروپا وامریکا وکانادا از ایران خارج کرده اند
  • رضا IR ۰۱:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۳۰
    0 0
    وقتی قیمتهای مسکن در ایران سه برابر ترکیه و دبی و غیره است هر کسی را وسوسه میکند در ترکیه خانه بخرد و حتی پس انداز داشته باشد ایا چرا باید در ایران انقدرقیمت مسکن حبابی باشد که فروش ان کای بصرفه باشد ؟ در نهایت با تو بمبری و من بمیریم کارها درست نمی شود قیمت زمین و ملک را کاهش دهید و حداقل هم قیمت ترکیه اش کنید و بازار بورس را محل امنی برای سرمایگذاری کنید و رونقش دهید
  • DE ۰۱:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۳۰
    1 0
    با این حساب کار ایران تمام است! خروج سرمایه یعنی خونریزی، و با این شدت یعنی مرگ. آماده از هم پاشیدگی باید شد. فقر و بی اعتباری و اغتشاش و ویرانی.
  • عای IR ۰۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۳۰
    0 0
    چون هر کی میخواد سرمایه گذاری کنه چنان بلایی به سرش میارن از آقازاده های مفت خور گرفته تا مسئولین مفت خور با باج گیری و زمین زدن سرمایه گذار بدبخت نصف راه سرمایه گذاری و.....با یک صدم قیمت ازش میگیرن و مجبور میشه اگه سرمایه ای دسش مونده باشه برای حفظش از دست این مفت خور ها فرار کنه دبی و یا هر جای دیگه که بهش بها میدن و مالیاتم از چند تا سوپری و بقال بدبخت میگیرن و خونه خرابشون میکنن
  • DK ۰۲:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۳۰
    0 0
    ایرانی‌‌ها خانه‌های بسیار کمتر ا‌ز دویست و پنجاه هزار دلاری خریدن ،
  • IR ۰۵:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۳۰
    0 0
    یکی از دلایل خروج سرمایه این است که چون خیلی از تازه به دوران رسیده ها با رانت خواری و اختلاس و ... به ثروت های نجومی رسیده اند و نگران حسابرسی قانون و گرفتار شدن در دام قانون نگرانشان می کند با خارج کردن پول‌های غارتگری ملت ، برای خود حاشیه امن می سازند ، دیگر آنکه تورم وحشتناک و نبود ثبات و رکود اقتصادی راهی برای حفاظت از سرمایه باقی نمی‌گذارد الی خارج کردن و رفتن به کشورهای که برعکس مسئولان ما ، می دانند که چگونه باید یک محیط مناسب برای کار و زندگی مردم درست کرد چون باور کنیم یا نه خیلی از مردم به دنبال نابودی اسرائیل ومشت زدن در دهان و پک و پوز آمریکا نیستند و نیاز دارند با دیدن بهتر شدن شرایط ، امید به آینده را از ته دلشان احساس کنند چون همه نمی توانند با وعده بهشت یک عمر کمبود ها را تحمل کنند و روزبروز هم شاهد بدتر شدن اوضاع باشند ، متاسفانه نظام جمهوری اسلامی نه اقتصادی پویا درست کرده و نه به این مهم توجه داشته که میلیون ها ایرانی عقاید متفاوتی با نظام دارند ، نه از نظر سیاسی ، بلکه نوع زندگی ، پوشش ، تفریحات ... آخر وقتی ایران با تمام دنیا متفاوت اداره می شود خیلی ها که پول دارند برای داشتن یک سطح معمولی از رفاه و آزادی و نشنیدن هزاران باره ، در این شرایط بحرانی !!! که البته بحرانش ظاهراً فقط برای مردم است ، به دبی و ترکیه و هر خراب شده ای که راهشان دهد می روند ... والسلام

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس