پرداخت مالیات یکی از بزرگترین دغدغههای صاحبان کسبوکارها است و بسیاری از افراد به دنبال روشی میگردند که بتوانند از طریق آن مالیات کمتری پرداخت کنند. دادرسی مالیاتی بهترین روش برای جلوگیری از پرداخت مالیات ناعادلانه است. بسیاری از مدیران کسبوکار گمان میکنند تنها تا زمانی که اظهارنامه مالیاتی تکمیل شود، در موضوع مالیات نقش دارند، اما باید گفت این چنین نیست. دادرسی مالیاتی در حقیقت یک حق قانونی برای مودیان مالیاتی است که افراد میتوانند از طریق آن حقوق خود را استیفا کنند. این مقاله از صفحه "دادرسی مالیاتی و هر آنچه در مورد آن باید بدانید" سایت تدبیر حساب انتخاب شده است.
تعریف دادرسی مالیاتی
سازمان امور مالیاتی برای افرادی که مودیان مالیاتی هستند، زمانی را مشخص میکند و فرد مودی باید در تاریخ اعلام شده، اظهارنامه مالیاتی را ارائه کند. در ادامه اظهارنامه توسط ممیز اداره مالیاتی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و پس از آنکه بررسی انجام شد، آن را تایید یا رد میکند. البته توجه داشته باشید که بررسی اظهارنامه توسط ممیزی چند حالت مختلف دارد:
1. اگر اظهارنامه مالیاتی توسط ممیزی مالیاتی مورد پذیرش قرار گیرد، مودی موظف است که مبلغ درج شده در اظهارنامه را بپردازد.
2. اگر ممیزین، مبلغی که در اظهارنامه مالیاتی درج شده است را نپذیرند، برای مودی مبلغی که بالاتر از مبلغ درج شده در اظهارنامه است را تعیین میکنند. در چنین شرایطی میتوانید دو کار انجام دهید.
· مودی مبلغ تعیین شده بهعنوان مالیات را میپذیرد و آنچه باید را پرداخت میکند.
· مودی مبلغ تعیین شده به عنوان مالیات را نمیپذیرد و تصمیمی به پرداخت آن ندارد. در چنین شرایطی فرایند دادرسی مالیاتی پیش خواهد آمد.
دادرسی مالیاتی یک حق قانونی است که میتوانید از طریق آن به رایی که ممیزین اداره امور مالیات صادر کردهاند، اعتراض کنید. همچنین باید بدانید که منظور از اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی، تنها به رقم تعیین شده که اکثرا مبلغی بالا تعیین میشود، نیست. بلکه شما بهعنوان مودی میتوانید به نحوه پرداخت مالیات نیز اعتراض کنید.
شیوه این اعتراض به این شکل است که مودی، نماینده یا وکیل باید فرم اعتراض را تکمیل کند و در کنار این فرم اعتراض، رونوشت یا کپی واضح از اسناد مالیاتی را نیز به اعتراض خود ضمیمه سازد. سپس باید این مدارک را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد تا سازمان نیز در اسرع وقت به آنها رسیدگی کند. توجه داشته باشید که اگر در ایران حضور ندارید برای ارسال اسنادی که ارائه میدهید، باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
· اگر زبان رونوشتی که در حال تهیه آن هستید فارسی نیست، باید حتما توسط مترجم قانونی دادگستری ایران ترجمه شود.
· اگر در خارج از ایران هستید و تصمیم دارید رونوشت را تهیه و تنظیم کنید، باید حتما به سفارت خانه ایران بروید تا این رونوشت با اصل سند مطابقت داده شود.
5 مراجع رسیدگی به دادرسی مالیاتی
دادرسی مالیاتی، مسیری را برای مودی مالیاتی فراهم کرده است که فرد میتواند از طریق آن به رای ممیزی معترض باشد. از طرفی باید بدانید که مراجع مختلفی را در نظر گرفتهاند که شما میتوانید به آنها مراجعه کنید و مشکل پیش آمده را برطرف سازید.
- مراجعه به رئیس اداره امور مالیاتی مرتبط
مشکل پیش آمده بهاحتمالزیاد در مرحله اول و در اداره مالیات برطرف میشود. این مرحله برای کسبوکارهای کوچکی که به مشکل خوردهاند، بسیار مناسب است و میتوانند این مشکل را از این طریق برطرف کنند. کسبوکارها باید از زمان اعلام مالیات توسط اداره امور مالیاتی تا 30 روز بعد، مدارک معتبر خود را در پی اعتراض به اداره مالیات ارائه دهند. اداره امور مالیات نیز 30 روز فرصت دارد تا بتواند اعتراض ثبت شده توسط مودی را بررسی کند.
در اکثر مواقع مشکل پیش آمده در این مرحله برطرف میشود و دو طرف شکایت به توافق میرسند، بنابراین در برگه تشخیص مالیات جزئیات این توافق ذکر میشود و برگه توسط رئیس اداره امور مالیات نیز به امضا میرسد. اما اگر طرفین به توافق نرسند، باید به مرحله بعدی ارجاع داده شوند.
- مراجعه به هیئت حل اختلاف مالی
در صورتی که مرحله اول جواب ندهد، پرونده شخص که نسبت به رای ممیزی اعتراض داشته است، به هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع داده میشود. این هیئت تشکیل شده از قاضی، نماینده اداره امور مالیات و نماینده اتحادیه یا صنف شخص معترض به رای است. در این مرحله نیز شخص شکایتکننده، مدارک و اسناد خود را به قاضی ارائه میدهد و پس از بررسیهای صورت گرفته، قاضی حکم نهایی را صادر خواهد کرد. اما اگر همچنان شخص به نتیجه اعلام شده شکایت داشته باشد، میتواند طی 30 روز نسبت به آن اعتراض کند و اگر مشکل حل نشد، پرونده به مرحله بعد ارجاع داده خواهد شد.
- مراجعه به شورای عالی مالیاتی
فرد شاکی باید طی 30 روز اعتراض خود را به شورای عالی مالیاتی ارائه دهد. بنابراین در این مرحله نتیجهای که از مرحله قبل صادر شده بود، توسط این شورا بررسی میشود و سپس رایشان را نسبت به تایید یا رد آن اعلام میکنند. البته توجه داشته باشید که فرآیند اعلام نظر این شورا در دو مرحله صورت میگیرد.
· اگر شورا قضاوت مرحله دوم را رد کند، پرونده دوباره به اداره امور مالیاتی بازمیگردد و مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
· اگر شورای مالی، رای صادره از مرحله دوم را تایید کند و شخص شکایت کننده همچنان از رای صادره ناراحت باشد، میتواند مرحله بعدی را برای رسیدگی به شکایت خود انتخاب کند.
- مراجعه به هیئت سه نفره وزارت امور اقتصادی و دارایی
در این هیئت، سه نفر که توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی تعیین شدهاند وجود دارند. در این مرحله نیز مودی مالیاتی باید مدارک و اسناد خود را ارائه دهد تا مورد بررسی قرار گیرند. توجه داشته باشید که موارد محدودی کارشان به این مرحله میکشد و مشکل اکثر پروندهها در مرحله اول و دوم برطرف خواهد شد. اما باید این نکته را متذکر شد، پروندههایی وجود دارند که حتی از این مرحله نیز جواب نمیگیرند و باید به دیوان عدالت اداری مراجعه کنند.
- مراجعه به دیوان عدالت اداری
آخرین مرجعی که شما میتوانید طبق قانون دادرسی مالیاتی به آن مراجعه کنید، دیوان عدالت اداری است. قوانین حاکم در این دیوان بر اساس آییننامههای دستگاه قضایی تعیین میشوند و بررسیهایی که در این مرحله صورت میگیرد، در مقایسه با چهار مرجع قبل بسیار متفاوت است. همین تفاوت باعث شده که نتیجه این مرجع دقیق باشد. در دیوان عدالت اداری نیز مدارک و اسناد مورد بررسی قرار میگیرند و در نهایت نظر نهایی اعلام میشود. دقت داشته باشید هر آنچه در این مرحله و به عنوان رای نهائی اعلام میشود، لازم الاجرا خواهد بود.
کلام آخر
بدون شک دادرسی مالیاتی، یکی از قوانین مناسب برای رسیدن به عدالت و احقاق حقوق مودیان مالیاتی است، اما باید بدانید که مراحل انجام آن، پیچیدگی و سختیهای مربوط به خود را دارد و اگر به دنبال این هستید که پروسه آن با موفقیت سپری شود و به نتیجه مورد نظر برسید، پیشنهاد میکنیم حتما از خدمات مالیاتی مشاوران و کارشناسان با تجربه استفاده کنید.
پیشنهاد ما به شما موسسه خدمات حسابداری و مالیاتی تدبیرحساب است. شرکتی پویا، خلاق و با تجربه در حوزه مالیات و دادرسی مالیاتی. کارشناسان تدبیرحساب از ابتدای روند مالیاتی شرکت شما، یعنی تهیه نقشه راه مالیاتی تا آخرین مرحله که به نتیجه رسیدن دادرسی مالیاتی شماست ، همواره در کنار شما خواهند بود.