به گزارش مشرق، شرایط پیچیده حفره دهان باعث میشود که لوازم ارتودنسی طی مدت زمان طولانی، در معرض تغییرات حرارتی، شیمیایی و مکانیکی مختلف باشند و همین ممکن است باعث استهلاک آنها شود. یکی از عوامل محیطی مهم، اسید تولید شده توسط باکتریهای دهان و همچنین اسید موجود در برخی غذاها است. این اسید میتواند بر روی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی مواد و لوازم استفاده شده در ارتودنسی تاثیر بگذارد.
اسید سیتریک، اسید ضعیفی است که در غذاهای مختلفی مانند غذاهای ترش وجود دارد. با توجه به همین موضوع؛ پژوهشگران با انجام یک مطالعه تاثیر اسید سیتریک را بر روی زنجیرهها یا چِینهای (chain) الاستومری ارتودنسی بررسی کردند.
بیشتر بخوانید
آنچه باید برای درمان ارتودنسی بدانید
زنجیرههای الاستومری، در ارتودنسی برای اهداف زیادی مانند بستن فضا استفاده میشوند. این زنجیرهها به دلیل هزینه کم، بهداشتی بودن و کاربرد آسان، به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. ایراد اصلی این زنجیرهها، کاهش نیروی آنها در طول دوره درمان است.
برای انجام این مطالعه از ۶۰ زنجیره الاستومری از دو مارک تجاری ارتودنسی (American Orthodontics و Ortho Technology) استفاده شد. این زنجیرهها به پنج قطعه تقسیم شدند. زنجیرههای الاستومری از هر برند، به طور تصادفی به دو گروه کنترل (بزاق مصنوعی) و اسید سیتریک (گروه آزمایش) تقسیم شدند و نمونههای گروه آزمایش به صورت روزانه، به مدت ۹۰ ثانیه در ۱۰ میلیلیتر اسید سیتریک غوطهور شده و سپس به بزاق مصنوعی منتقل میشدند. نیروی هر کدام از زنجیرههای الاستومری در ابتدای آزمایش و همین طور در زمانهای یک روز، یک هفته، دو هفته و سه هفته بعد اندازه گیری شد.
بررسیهای این مطالعه نشان داد که نیروی زنجیره الاستومری، به تدریج در طول زمان کاهش مییابد. این تفاوت در هفتههای دو و سه در هیچیک از گروهها معنی دار نبود. در شروع آزمایش، زنجیرههای الاستومری گروه اسید سیتریک پوسیدگی بیشتری را نسبت به گروه کنترل تجربه کردند. تفاوت بین گروه اسید سیتریک و کنترل در هر دو برند در تمام مقاطع زمانی تا پایان هفته سوم معنیدار بود. تفاوت بین دو مارک تجاری در گروه شاهد و اسید سیتریک در تمامی مقاطع زمانی معنیدار بود.
نتایج بهدست آمده از این پژوهش نشان داد که استفاده از غذاهایی که اسیدیته مشخص و مناسبی داشته باشد در حین درمان ارتودنسی تاثیرگذار هستند و غذاهایی از جمله آبلیمو، ترشیجات و ... میتوانند روی خصوصیات این لوازم ارتودنسی تاثیر مخرب داشته باشند.
در انجام این تحقیق سعید صادقیان، امین خالقی و عاطفه احمدوند؛ پژوهشگران دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مشارکت داشتند.