به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: این روزنامه که در گذشته از طرفداران دوآتشه برجام و از جمله نشریات اغراقکننده در این زمینه بوده، اکنون در گزارشی مینویسد: بهنظر میرسد حساسیت مردم نسبت به مذاکرات هستهای در مقایسه باقبل بسیار کمتر شده است و دیگر پیگیری سابق را در این خصوص ندارند. برای مثال در اوایل دولت قبل مردم پیگیر مذاکرات هستهای بودند و اخبار این حوزه رصد میشد اما این روزها نهتنها در این خصوص حساسیتی وجود ندارد بلکه حتی کمتر از قبل اخبار این حـوزه مورد رصد مردم قرار میگیرد.
درباره چرایی این امر فرضیههای متفاوتی وجود دارد. عدهای بر این نظر هستند که این شرایط نشات گرفته از تجربه بد ما در این زمینه است و مردم به این نتیجه رسیدهاند که نتایج مذاکرات تأثیری در زندگی آنها ندارد. از سوی دیگر برخی دیگر میگویند مردم شیفته شعار دولت شدهاند که معتقد است مسیر رشد کشور ارتباطی به مذاکرات هستهای ندارد.
بیشتر بخوانید
شرط بازگشت ایران به برجام چیست؟
جعفر بای جامعهشناس و محقق اجتماعی در اینباره به آفتاب یزد گفت: «به لحاظ تاریخی در ذهنیت جامعه این موضوع وجود دارد که مذاکرات تأثیری در زندگی عموم مردم ندارد. شکست سابق یکی از دلایل بسیار مهمی است که حساسیت مردم نسبت به مذاکرات هستهای کم شده است. زیرا در دورهای درباره مذاکرات با اغراق صحبت میشد در نهایت اوضاع کشور نه تنها بهتر نشد که روزگار مردم به تلخی و گرفتاری کشیده شد.
در نتیجه خود به خود مردم این موضوعات را از پیش تعیین شده میدانند و هیچ رغبتی نسبت به آن ندارند. مردم در دورهای به این مذاکرات علاقهمند بودند زیرا تصور میکردند در آیندهای نه چندان دور شاهد حل مشکلات و گرفتاریهای همهجانبه خودشان خواهد بود اما این موضوع محقق نشد. کلیت مذاکرات بهعنوان شاه کلید حل مشکلات معالاسف بهجایی رسید که ما وضعیت کاملاً بحرانی و وخیم را تجربه کنیم و مردم دچار گرفتاریهای مضاعف شدند.
کلیت قضیه برای مردم شرایطی را فراهم ساخت که متاسفانه مردم ناامید شدند. اکثریت به لحاظ تجارب تلخ مذاکرات قبل نه تنها به مدینه فاضله دست نیافتند دچار مشکلات جدیدتری شدند.»
وی ادامه داد: «آنچه برای مردم حائز اهمیت است این است که نتایج حاصله را حس کنند.»
مجید ابهری رفتارشناس هم در اینباره به آفتاب یزد گفت: «مذاکرات هستهای که با نام برجام شناختهشده است اکنون چندمین سال خود را پشتسر میگذارد. در دولت جدید تعهدی به ادامه مذاکرات برای حل مشکلات داخلی بیان نشـده چراکه حل مشکلات داخلی با مسئله هستهای گره نخورده است. لذا دولتمردان قول دادند که به هر شکل مشکلات داخلی را حل کنند چه برجام امضا شود و چه این اتفاق رخ ندهد.
حساسیت مردم به این دلیل کم شده است که در دولتهای گذشته هر روز و هر لحظه اخبار و مطالبی در مورد این گفتوگوها منتشر مینمود به شکلی که یکی از مسائل جاری و مهم زندگی روزمره مردم ایران مذاکرات برجام شده بود. مردم نیز با حساسیت این گفتوگوها را امیدوارانه دنبال میکردند که متأسفانه باید عرض کنم که عدم موفقیت در سرانجام گفتوگوها باعث دلسردی مردم گردید.