سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** روحانی در قدرت نظامی و قدرت اقتصادی تعادل ایجاد کرد
«کامبیز مهدی زاده» داماد روحانی در مصاحبه با روزنامه شرق گفت:«آقای روحانی در هشت سالی که رئیسجمهور بودند یک چهره مناسب از ایران در دنیا ترسیم کردند و اجماع جهانی علیه ایران را از بین بردند، هم به قدرت نظامی توجه کردند و هم به قدرت اقتصادی و بحثهای معیشتی. ایشان تعادلی را در این زمینهها حاکم کردند. روحانی یک کار بزرگ انجام داد که در تاریخ ماندگار شد و آن خارجکردن پرونده ایران از فصل 7 شورای امنیت بود... متأسفانه یکی از معضلات کشور ما چاپلوسی و تملقگویی است که به کشور آسیب رسانده است».
وی در ادامه گفت:«دوستان شاید نخواهند اسمی از برجام ببرند اما همه میدانند که این مذاکرات هم ادامه راهی است که آقای روحانی در دولت خود ترسیم کردند. به هر حال آمریکا رئیس روابط عمومی دنیاست... اکنون میبینیم حتی قیمت مرغ هم پایین نیامده است. با فیلمبازیکردن و نمایش نمیتوان کشور را اداره کرد».
داماد روحانی مدعی شده که «آمریکا رئیس روابط عمومی دنیاست»؛ مشابه این اظهارنظر در سال 92 توسط روحانی مطرح شد؛ وی گفته بود اروپا آقااجازه و آمریکا کدخداست، برای همین ایران برای پیشبرد امور باید با کدخدا ببندد!
همین طیف وقتی آمریکا در اردیبهشت 97 از برجام خارج شد، تاکید کردند که آمریکا مزاحم بود و از برجام رفت و حالا ایران با اروپا برجام را ادامه خواهد داد.
فعالین و رسانه های اصلاح طلب از آمریکا با عنوان «کدخدا» و «رئیس روابط عمومی دنیا» نام می برند؛ این در حالی است که اندیشکده ها و تحلیلگران غربی مدت هاست به افول آمریکا اذعان کرده و ساختار حاکمیتی آمریکا را به «ببر کاغذی» تشبیه کرده اند.
دولت آمریکا در منطقه غرب آسیا شکست های فضاحت باری را تجربه کرده است. از خروج مفتضحانه از افغانستان تا تارومار شدن گروهک تروریستی داعش- نیروی نیابتی آمریکا و تروئیکای اروپا در منطقه- و از وضعیت بغرنج آل سعود در یمن تا وضعیت ذلت بار اسرائیل در منطقه و همچنین در سرزمین های اشغالی.
داماد روحانی مدعی شده است که رئیس جمهور سابق، پرونده ایران را از فصل 7 شورای امنیت خارج کرده است. برخلاف این ادعا، با بررسی قطعنامههای صادرشده علیه جمهوری اسلامی ایران پی میبریم که اساساً هیچ یک از قطعنامههای صادر شده علیه کشورمان ذیل فصل ۷ قرار نداشته است و هرگاه آمریکا و متحدان غربیاش بهدنبال کشاندن قطعنامههای ضدایرانی به ذیل فصل ۷ بودند، روسیه و چین با این استدلال صحیح که ایران هیچگاه امنیت جهان را به مخاطره نینداخته مانع از این کار شدهاند. با این حال با اصرار و فشار آمریکا و برخی کشورهای غربی عضو شورای امنیت، در نهایت قطعنامهها علیه ایران صرفاً ذیل بند ۴۱ این فصل (و نه کلّیت فصل ۷) به تصویب رسید تا صرفاً «الزامآور» بودن آن مشخص و مؤکد باشد.
داماد روحانی همچنین مدعی شده است که رئیس جمهور سابق هم به قدرت نظامی توجه کرد و هم به قدرت اقتصادی؛ این در حالی است که مستندات متعدد خلاف این ادعا را ثابت می کند.
** سیاست «نه شرقی-نه غربی» یعنی به سمت روسیه و چین نرویم
روزنامه جمهوری اسلامی در مطلبی با عنوان «به کجا چنین شتابان؟» نوشت:« اگر خبر مربوط به قریبالوقوع بودن امضاء قرارداد بلندمدت ایران و روسیه در سفر آتی رئیسجمهور رئیسی به مسکو درست باشد، تذکر چند نکته را به مسئولین ارشد نظام در این زمینه لازم میدانیم. اول اینکه داشتن رابطه متوازن با بلوکهای قدرت برای نظام جمهوری اسلامی و دولت ایران لازم است. ما اکنون با رفتن به سوی قراردادهای بلندمدت با چین و روسیه، در چارچوب رابطه متوازن حرکت نمیکنیم و سیاست «نه شرقی – نه غربی» را به خیابانی یکطرفه تبدیل کردهایم که به شرق میرود. چنین روشی برای نظام جمهوری اسلامی که اصل «نه شرقی – نه غربی» را جوهر سیاست خارجی خود تعریف کرده است زیبنده نیست. ما هنوز بر سردر وزارت امور خارجهمان عبارت "نه شرقی – نه غربی" را داریم».
در ادامه این مطلب آمده است:« سیاست "نه شرقی – نه غربی" به معنای عدم اعتماد مطلق به شرق و غرب و رعایت توازن در تعامل با طرفین است. این توازن ایجاب میکند در امضاء قرارداد درازمدت با روسیه لااقل تا بعد از رفع تحریمها درنگ نمائیم».
جریانی که در اوج اقدامات خصمانه آمریکا و علیرغم سابقه سیاه کاخ سفید در لگدمال کردن توافقات بین المللی، تیتر «امضای کری تضمین است؛ اطمینان تهران از اجرای برجام» را در صفحه اول روزنامه های خود منتشر کرده بود و رئیس جمهور آمریکا را نیز فردی مودب و باهوش یافته بود و مدعی شده بود که اروپا می گوید «هر چه تهران بگوید»، حالا از لزوم بی اعتمادی در سیاست خارجی سخن می گوید.
این جریان سیاسی در حالی ژست عمل به شعار «نه شرقی، نه غربی» به خود گرفته است که در سالهای گذشته با انتشار عکس روحانی در کنار اوباما و هیلاری کلینتون، رنگ عبای روحانی را با لباس هیلاری سِت کرد و این طرح تبلیغاتی با بازخورد منفی افکارعمومی مواجه شد.
وقتی «جو بایدن» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شد، جریان اصلاح طلب با ذوق زدگی اعلام کرد که ایران شاهد یک «آبان رویایی» در سال 99 خواهد بود و بایدن به سرعت به برجام بازگشته و اجرای تعهدات آمریکا را از سر می گیرد و ما در زمانی کوتاه شاهد گشایش عظیم اقتصادی خواهیم بود.
روحانی، رئیس جمهور سابق- بهمن 94- گفت:«رئیس جمهور فرانسه در نشست خبری به صراحت اعلام کرد که یکی از اهداف ما در ایجاد رابطه با ایران اشتغال جوانان ایرانی است!». ادعای رئیس جمهور فرانسه درباره ایجاد اشتغال برای جوانان ایران در حالی بود که فرانسویها بشدت با معضل بیکاری دست به گریبان هستند. در مقطعی که رئیس جمهور فرانسه این ادعا را مطرح کرده بود، نرخ بیکاری در فرانسه روندی صعودی به خود گرفته و به بالاترین حد خود طی 18 سال اخیر رسیده بود.
مشکل جریان اصلاح طلب در سیاست خارجی این است که ایران را «رعیت» و آمریکا و اروپا را «ارباب» می بیند. اما در دیپلماسی نگاه به شرق، نگاه ارباب و رعیتی به هیچ عنوان مدنظر نیست و اساس کار بر پایه تعامل دوسویه و احترام متقابل است.
در قراردادهای ایران با چین و روسیه به هیچ عنوان تعهد ندادیم که در قلب راکتور هسته ای بتن بریزیم. یا سانتریفیوژها را از کار بیندازیم و ذخایر اورانیوم غنی شده را از کشور خارج کنیم. در قراردهای میان ایران با چشن و روسیه، هیچگاه از لزوم بتن ریزی در صنعت موشکی سخن گفته نشده است.
متاسفانه جریان تندرو اصلاح طلب نقش «حافظ منافع کاخ سفید» در ایران را ایفا می کند. این طیف از یکسو پیشنهاد بتن ریزی در توان دفاعی و قدرت منطقه ای ایران را مطرح کرده و از سوی دیگر هر آنچه غرب را تضعیف کند، مورد هجمه قرار می دهد. واقعیت این است که شعار «نه شرقی؛ نه غربی» به قیافه افراطیون اصلاح طلب زار می زند.
** در دولت رئیسی هیچ نشانی از کاهش روند تورم ندیدیم
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت:«از آنجا که تاکنون از دولت برنامه مدون و مشخصی برای کاهش تورم و ثبات اقتصادی ندیدیم و طی ماههای اخیر هم قیمتها افزایش پیدا کرده و هیچ نشانی از کاهش روند تورم را شاهد نبودیم و از طرفی کالاهای اساسی هم هفته به هفته گران میشود، معمولا باید احساسی در مردم ایجاد شود که تورم رو به نزول است. از این رو تا یک اقدام مشخصی در مورد کنترل نقدینگی و سیاستهای عرضهای ایجاد نشود، افزایش عرضه نداشته باشیم و یک مقدار نسبت به مسائل سیاسی آرامش در جامعه ایجاد نشود؛ موضوعاتی مثل بحث برجام، افایتیاف و بحث رابطه همسایگان و کشورهای دنیا با ایران بهبود نیابد، تاثیری در قیمتها نخواهد داشت».
در ادامه این مطلب آمده است:«اگر برجام احیا شود، مسائل افایتیاف حل شود، موجب ثبات اقتصادی و ثبات قیمتها در کل کشور میشود و قیمت دلار روی همین قیمتی که هست، ثابت میشود و یک شیب خیلی ملایمی خواهد داشت و دیگر با افزایش تند و تیز مواجه نخواهد شد. اما اگر برجام احیا نشود و مشکلات تحریمها باقی بماند و بحث افایتیاف هم به سرانجام نرسد، روند دلار تا آخر سال بشدت افزایشی خواهد بود».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«از طرفی حذف ارز 4200 تومانی یک چاقوی دو لبه است که حذفش میتواند موجب افزایش تورم بیشتر شود و وجودش هم موجب دلالبازی، رانت و فساد شود. بنابراین باید در یک شرایط ثبات اقتصادی این کار انجام شود و سیاستهای جبرانی نقدی، غیرنقدی، سیاستهای مالی و پولی اعمال شود تا تاثیر حذف ارز در افزایش نرخ تورم کمتر باشد».
جریان اصلاح طلب همچنان 3 دستور کار را درباره دولت در پیش گرفته است، یکی سانسور میراث دولت روحانی است، دیگری، انکار کارنامه موفق دولت سیزدهم است و دستور کار سوم، گره زدن معیشت مردم به سیاست خارجی است.
آقای رئیسی- 10 دی- در دیدار با اعضای شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت:«در شرایط خاصی دولت را تحویل گرفتیم بطوریکه حتی برای پرداخت حقوق مرداد کارکنان دولت با مشکل روبرو بودیم اما در این مدت بدون استقراض از بانک مرکزی حقوقها پرداخت شده است».
وی افزود:«با انجام واکسیناسیون گسترده شمار فوتی ها اکنون ۲ رقمی شده ، کالاهای اساسی به میزان کافی ذخیره سازی شده، و فروش نفت هم افزایش یافته است».
رئیس جمهور در ادامه تاکید کرد:«ایجاد سامانه «بازرگام» اقدامی موثر و ضروری بود؛به لطف خداوند در بازار کالا کم نداریم و برای کنترل قیمت ها برنامهریزیهای خوبی صورت گرفته است».
در روزهای گذشته همچنین وزیر اقتصاد با اشاره به کاهش ۱۴درصدی تورم نقطه به نقطه در چندماه نخست دولت، گفته بود: «با مراقبتهایی که در سه ماه گذشته انجام شده است، نرخ تورم نقطه به نقطه از قله حدود ۵۵ درصدی در ماههای ۶، ۷ و ۸ امسال، روند کاهشی خود را ادامه داده و به ۴۱ درصد کاهش یافته است». وزیر تعاون نیز در هفته های گذشته اعلام کرد: «در طول سه ماه گذشته ۲۱۷ هزار فرصت شغلی جدید، ایجاد و در سامانه «رصد» وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت شده است، در حالی که در شش ماه گذشتهاش تقریباً ۲۰۰ هزار فرصت شغلی ثبت شده بود».
این روزنامه اصلاح طلب مدعی شده است که تا برجام احیا نشود و تا ایران به اف ای تی اف نپیوندد، هیچ گشایشی در امور کشور ایجاد نمی شود. اخیرا «بهرام عین اللهی» وزیر بهداشت گفته است:«در دولت قبل واکسن وسیله ای برای کارهای سیاسی شده بود که مردم تحت فشار قرار بگیرند که بعضی از مسائل مانند FATF و برجام را قبول کنند، اما با روی کار آمدن دولت جدید واردات واکسن شدت گرفت و میزان تزریق در یک روز به اندازه تعداد جمعیت کشور امارات متحده رسید در حالی که زمانی میگفتند امارات همه مردم خود را واکسینه کرده، اما ما کاری نکردهایم».
لازم به ذکر است که این روزنامه اصلاح طلب از ارز 4200 تومانی با عنوان «چاقوی دولبه» یاد کرده است. این تعبیر، تاییدی است بر غیرکارشناسی بودن و غیرفنی بودن تصمیم دولت روحانی در سیاستگذاری دلار 4200 تومانی.