به گزارش مشرق، عسل از دیرباز مورد توجه انسان ها بوده است به طوری که از اولین استفاده ها از خواص عسل می توان به ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح و استفاده سومری ها از عسل برای درمان زخم ها اشاره کرد. همچنین چینی ها در حدود ۲۰۰۰ سال پیش و ایرانی ها در حدود ۱۰۰۰ سال پیش از عسل و سایر فراورده های زنبور عسل مانند ژل رویال به عنوان یک درمانگر قوی استفاده می کرده اند.
اما پیش از این که به بررسی خواص عسل بپردازیم بهتر است بدانیم منظور چه نوع عسلی است. چرا که قطعا هر نوع عسلی خواص درمانی نخواهد داشت.
به طور کلی عسل برای اینکه خواص درمانی داشته باشد حتما باید طبیعی و خام باشد. عسل خام به عسلی گفته می شود که به هیچ وجه حرارت ندیده باشد و فیلتر نشده باشد. چرا که بسیاری از شرکت های غذایی برای اینکه از رس بستن عسل جلوگیری کنند آن را حرارت می دهند.
و اما طبیعی بودن عسل موضوعی است که به پارامترهای مختلفی بستگی دارد و حتما باید صحت آن در آزمایشگاه تایید شده باشد. از مهمترین این فاکتورها که هنگام خرید عسل باید به آن دقت کرد می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- ساکارز:این فاکتور نشاندهنده این است که آیا به زنبور تغذیه مصنوعی داده شده است یا خیر
- پرولین: پرولین یک آمینو اسید است که در گرده گیاهان وجود دارد و وجود آن در عسل نشاندهنده این است که زنبور از گل تغذیه کرده است.
- دیاستاز:دیاستاز یکی از آنزیمهای مهم موجود در عسل است که توسط زنبور وارد عسل میشود و وجود آن در عسل نشاندهندهاین است که عسل توسط زنبور تولید شده است.
- نسبت فروکتوز به گلوکز:این فاکتور نشان میدهد که به زنبور تغذیه مصنوعی غیر ساکارزی مانند شربت گلوکز داده نشده است.
- هیدروکسی متیل فورفورال: این فاکتور نشان میدهد که عسل حرارت داده نشده است و برای طولانی مدت نگهداری نشده
یک نمونه برگه آزمایش استاندارد عسل را در زیر مشاهده می کنید.
با این مقدمه نسبتا بلند می رسیم به بررسی مهمترین خواص عسل طبیعی از نظر علمی و تحقیقاتی
خواص عسل طبیعی از نظر علمی برای سلامتی
اگر چه خواص ذکر شده برای عسل طبیعی بسیار زیاد است اما ما تنها به بررسی مواردی می پردازیم که در مورد آنها تحقیقاتی حداقل در سطح آزمایشگاهی انجام و به نتیجه رسیده باشد.
۱. عسل طبیعی برای درمان زخم ها
همانطور که گفتیم از جمله اولین استفاده ها از خواص عسل استفاده از آن در ۲۰۰۰ سال پیش قبل از میلاد مسیح توسط سومری ها برای درمان زخم ها بوده است.
مطالعات انجام شده نشان می دهد عسل طبیعی به خاطر خواص فیزیکی و همچنین خواص بیوشیمیایی ویژه ای که دارد می تواند مرهم و درمان مناسبی برای انواع زخم ها و عفونت ها باشد.
مرهم نهادن عسل بر روی زخم باعث می شود تا به خاطر خواص ضد باکتریایی عسل امکان ایجاد عفونت بر روی آن وجود نداشته باشد و همچنین به خاطر خاصیت اسمزی عسل روند بهبود و ترمیم زخم تسریع شود.
۲. پیشگیری و بهبود بیماری های قلبی عروقی
یکی دیگر از فواید عسل طبیعی پیشگیری از بروز بیماری های قلبی عروقی است. به طور کلی تحقیقات نشان می دهد که عسل طبیعی باعث کاهش میزان کلسترول کلی و کلسترول های بد (LDL) می شود و از انعقاد خون و تجمع پلاکت ها که عامل اصلی در ایجاد بیماری های قلبی است جلوگیری می کند.
همچنین عسل طبیعی باعث تنظیم فشار خون می شود که در نتیجه ی آن احتمال سکته ی قلبی بسیار کاهش پیدا خواهد کرد.
۳. خواص عسل برای رفلاکس معده
عسل طبیعی دارای دو خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است که هر دو این موارد می توانند به درمان رفلاکس معده کمک کنند.
خواص آنتی اکسیدانی عسل باعث می شود تا رادیکال های آزاد در سطح دستگاه گوارش کنترل شود. اعتقاد بر این است که یکی از عوامل ایجاد رفلاکس معده وجود رادیکال های آزادی است که به سلول های معده آسیب وارد می کنند.
همچنین خواص ضد التهابی عسل می تواند باعث کاهش التهاب ایجاد شده در سطح مری شود و به این صورت رفلاکس معده را تسکین دهد.
۴. بهبود سرفه و گلودرد با عسل طبیعی
یکی از رایج ترین استفاده های درمانی و خانگی از عسل طبیعی، استفاده از آن برای درمان سرفه و گلودرد ناشی از سرماخوردگی و آنفولانزاست.
مصرف عسل به خصوص به صورت محلول در آب ولرم میتواند باعث هیدارته شدن و آب رسانی به مجاری تنفسی شود و در نتیجه آن از گلودرد و سرفه جلوگیری کند.
همچنین تحقیقات نشان میدهد که مصرف عسل میتواند با تقویت سیستم ایمنی بدن از بروز بسیاری از بیماریها حتی بیماریهای ویروسی جلوگیری کند.
۵. از بین بردن آکنه و جوش های پوستی
یکی از استفاده ها و خواص مهم عسل طبیعی، استفاده از آن برای التیام انواع آکنه و جوش های پوستی است.
اگر چه وراثت و رژیم غذایی دو عامل موثر در ایجاد مشکلات پوستی، نظیر جوش های پوستی هستند اما به طور معمول این مشکلات زمانی ایجاد میشود که غدد روغنی پوست بیش از حد ترشح میشوند و باعث ایجاد تحرک بیش از حد باکتری ها در سطح پوست و در نتیجهی آن ایجاد جوش و آکنه میشود.
مطالعات نشان میدهد که استفاده از عسل طبیعی بر روی پوست صورت باعث میشود تا منافذ پوست از چربی های اضافه پاک شود. همین منافذ بسته شده با چربی عامل اصلی در ایجاد جوش های پوستی هستند.
همچنین خواص ضد التهابی عسل میتواند قرمزی و تورم ناشی از ایجاد جوش و آکنه را التیام بخشد.