جدیدترین آمار مهاجرت نخبگان

باید دید چه کسانی و با چه اهدافی، جوانان نخبه و حتی مردم عادی را ترغیب و تحریک به مهاجرت می‌کنند؟ انگیزه و روش ایشان چیست؟

به گزارش مشرق، محمد عبداللهی در یادداشتی مفصل به دلایل محرک‌های مهاجرت پرداخت. خلاصه‌ای از یادداشت او در ادامه از نظر می‌گذرد: در موقعیتی که یک جوان از لحاظ مالی تحت‌فشار است و از لحاظ اجتماعی خود را محروم می‌بیند یک جرقه یا یک محرک بیرونی می‌تواند به او امید بدهد. برای همین است که شاید یک جوان تحصیل‌کرده می‌پذیرد در آلمان به امید آینده‌ای بهتر، یک گارسون در رستورانی با سطح کیفی معمولی باشد تا اینکه بخواهد در ایران راننده تاکسی اینترنتی شود.

مهاجرت اختصاص به نخبگان ندارد، چرا که در سال‌های اخیر، متخصصان و تحصیل‌کرده‌های معمولی هم تمایل به مهاجرت دارند. اما باید دید چه کسانی و با چه اهدافی، جوانان نخبه و حتی مردم عادی را ترغیب و تحریک به مهاجرت می‌کنند؟ انگیزه و روش ایشان چیست؟

تشویق به مهاجرت ۳ ضلع اصلی دارد:

اول، کارگزاران و دستگاه‌های حکومتی ناکارآمد و طیف گسترده‌ای از ساختارهای معیوب که در کشور وجود دارد، به‌طور مثال، وزارت آموزش‌وپرورشی که خروجی آن، جوانان ۱۸ ساله فاقد مهارت‌های کارآمد است. وزارت اقتصاد که قادر به حفظ ثبات اقتصادی کشور نیست، وزارت امور خارجه در دیپلماسی اقتصادی ضعیف است و قادر به گره زدن بازار اقتصادی کشور را به بازار منطقه‌ای و جهانی نیست و در ورود ثروت به کشور درمانده است. وزارت صنایع و کشاورزی و علوم که قادر به تنظیم و تصحیح عملکرد بازار علمی و بازار کاری کشور نیستند. دانشگاه و بنیاد و کانون نخبگان آینده را برای جوانان با عدم بازبینی اساسنامه‌ها و عدم رسیدگی به ضعف‌های خود، تیره‌وتار می‌سازد. تفکراتی که در شخصی‌ترین مسائل افراد دخالت کرده و موجب تلقین احساس اجبار می‌شوند. کارمند ساده‌ای که ارباب‌رجوع را تحقیر و کرامت انسانی او را مخدوش می‌کند و با این عمل احساس تحقیر، تبعیض و خشم در یک فرد به وجود می‌آورد.

در اینجا ضرورت وجود یک دستگاه ویژه رسیدگی به تبعیض‌ها و تحقیرها در قوه قضاییه آشکارتر می‌شود. با یک سامانه آنلاین شکایت از هر نوع مسئول و دستگاه دولتی می‌توان احساس تبعیض و تحقیر به وجود آمده در مردم را فروکاست. مردم باید به حل و رفع مشکل امید داشته باشند و خطای یک کارمند و دستگاه را به‌پای کل سیستم نگذارند.

ضلع دوم تشویق به مهاجرت، رسانه‌ها هستند. فراوانی اخبار منفی، تنش‌زا و ناامیدکننده، حجم گسترده تبلیغات و سیاه نمایی از زندگی در ایران آرام‌آرام، ایران را کشوری سیاه و ناامن تصویرسازی می‌کند و تاب‌آوری اجتماعی را مخدوش می‌نمایند. درحالی‌ که هنر رسانه این است که اول، تصویری مثبت، زیبا، و منحصربه‌فرد از ایران در افکار داخلی و سپس خارجی ایجاد کند. انتظاری از رسانه‌های بیرونی که سرمنشأ اخبار ناگوار هستند نیست اما رسانه ملی و رسانه‌های دلسوز وطنی تا چه حدی در تلاش هستند تا سیمای جذاب و شوق‌انگیزی از وطن ارائه دهند؟

ضلع سوم تشویق به مهاجرت، رویش بی‌رویه مؤسسات مهاجرت هستند. بیش از ۸ هزار سایت و صفحه و مؤسسه که «تشویق به مهاجرت» کسب‌وکار آن‌هاست، به‌صورت دائم در حال تبلیغ مهاجرت هستند و با ارائه تصویری فانتزی از کشورهای مقصد، تجارت پرسودی را به هم زده‌اند.

مهاجرت، به‌خصوص مهاجرت نخبگان و تحصیل‌کردگان، سرمایه‌های انسانی و ذخیره علمی کشور را کاهش می‌دهد. نیروی متخصص و ماهر را از سیستم شغلی کشور حذف می‌کند و نیروهای ضعیف‌تر و ناکارآمدتر را جایگزین می‌کند. مهاجرت، هزینه زیادی را که صرف آموزش‌وپرورش افکار می‌شود بدون هیچ عایدی برای کشور، هدر داده و این هزینه را گاهی به جیب کشورهای متخاصم و دشمن واریز می‌کند. مهاجرت تصویر عقب‌مانده، ضعیف، سیاه و تحقیرآمیز از کشور مبدأ به کشور مقصد ارائه می‌کند، گردشگری، صنعت، و نوآوری را کاهش داده و اقتصاد کشور را تضعیف می‌کند.

راه‌حل چیست؟

باید به هر نحوی جلو تبعیض‌های استخدامی، امتیازات و حقوق‌های نجومی و رانتی گرفته شود. همه دستگاه‌ها مؤظف به حفظ کرامت انسانی آحاد جامعه شوند. با ایجاد بسته‌های ارزان یا رایگان مسافرت‌های خانوادگی، می‌توان نشاط اجتماعی را افزایش داد. رسانه‌ها خصوصاً رسانه ملی مؤظف است ایران را کشوری شاد، خلاق، زیبا، امن و دارای آینده روشن نشان دهد. تمهیدی برای بازگشت کارآفرینان و جوانان متخصص خارج از کشور به ایران اندیشیده شود.

شهرک‌هایی برای پناهندگی مهاجران خارجی احداث شود، به‌طور مثال استادان دانشگاه، متخصصان و نوابغی که به علل سیاسی در امریکا و اروپا عزل یا زندانی ‌شده‌اند، باید ایران را برای این افراد کشوری امن و مطمئن نشان داد تا بتوان راه آنها را برای پناهنده شدن در اینجا باز کرد.

این نه‌تنها تصویر ایران در جهان را به‌عنوان کشوری قدرتمند و پناهگاه آزادیخواهان ترسیم می‌کند بلکه احساس عزت و قدرت به افکار عمومی می‌دهد. سایت‌ها و مؤسسات مهاجرتی، باید مؤظف شوند تصویری شفاف از نقاط مثبت و منفی کشورهای مقصد به متقاضیان ارائه کنند و اگر برای درآمدزایی دست به دامن فریب و اغفال مشتریان شدند، مجازات شوند.

منبع : روزنامه جوان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 29
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 31
  • علی IR ۲۳:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۳
    24 36
    متاسفانه ماهوار ها وفضای مجازی واصلاح طلبها که منشاناکارامدی کشور خودشون بودن دا/م مشکلات رابزرگ وسیاه نمایی می‌کنند درحالی که درکشورهای همسایه ایران وضع بسیار بدتری است وایران درعلم وصنعت وفناوری وکشاورزی ودامپروری وپزشکی جزو بهترین‌های آسیا است باوجود 40 سال تحریم درعدالت اجتماعی هم کشورهای همسایه وخاورمیانه بهترازایران نیست
    • IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
      2 1
      این واقعیت که حتی اساتید و دانشجویان درجه سوم ما هم به فکر مهاجرتند دردناکه
  • حسین IR ۰۶:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    12 1
    یک استارت آپ زدیم تو حوزه سیستم های تلفنی بر مبنای کلود و چند تا جوون دو سال روش کار کردیم، که حراست وزارت ارتباطات کلا جلوش رو گرفت و بست الان داریم نسخه خارجی همون رو می‌زنیم بعد با این قوانین عقب مونده چی میگی شما بعد هم که همه چی انحصاری هستش، الان یک ساله درخواست vdsl یا فیبر نوری دادیم هنوز وصل نشده و نخواهد شد گویا
  • IR ۰۷:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    5 9
    موسسات ، مهاجرت پول مردم را به جیب می زنند و به افکار احمقانه مهاجر ها می خندند .
  • DE ۰۸:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    4 1
    ممنون از مقاله بسیار بسیار مفیدتون. چند پیشنهاد: راهکار 1. پست انداختن جهادی، انقلاب اموزشی براساس نیازهای کشور در وزارت اموزش و پرورش ووزارت علوم و وزارت کار و تعاون رخ بده و بااتصال این سه وزارت خانه به منزله کارخانه تولید متخصص مومن و ودلسوز ایرانی بکار گیری نیروی متخصص جوان بالافاصله بعد از فارغ التحصیلی و صیقل دادن در جریان کار، برای رسیدن به اهداف قانون اساسی یعنی استقلال علمی و کاربردی و خوداتکایی و تولید بهترین کالاهای ایرانی اهداف این سه باشه . اولویت اول تدوین کتابهای درسی بدرد بخور که زمان دانش اموزان و دانشجویان رونسوزونه وکیفیت و مهارت اموزی به همراه داشته باشه وهر متخصص فوری در تخصص خودش جذب و بکار گرفته بشه. راننده آژانس شدن زیبنده یک دیپلمه ، دانشچو حتی یک لیسانس نیست. وزارت علوم رشته های دانشگاهی رو وقتی میتونه ارتقاء کیفی بده که سیستم دوگانه تئوری و عملی رو بکار بندازه و فارغ التحصیلات در طول تحصیل همه تخصص های لازم تئوری علمی و کاربردی و عملی رو اموخته و بدون فوت وقت فوری جذب بازار کار بشن. دراین مقطع وزارت کار و تعاون باید به تعهداتش در زمینه اطلاع رسانی وجذب نیروی متخصص کاملا عمل کنه. از دانشجویان فارغ التحصیل لیسانس باید تعهد 4 ساله گرفته بشه و تا این چهار سال اجازه خروج از کشور نداشته باشند. در عوض وزارت کار وتعاون شغل مناسب رشته تخصصی شون رو براشون دراختیار فارغ التحصیل قرار بده. زیرا برای این جوانان پول نفت مردم هزینه شده. درمورد فوق لیسانس ها و دکترا هم همینطور. برای دیپلمه های بیکار یک سال کار افتخاری همراه با کسب مهارت گذاشته بشه تا شانس جذب شدن دربازار کارشون بالا بره. سازمان فنی و حرفه ای لازمه در بخش کیفی و تعداد رشته های مورد نیاز کشور یک پوست اندازی اساسی کرده و از مهندسین و متخصصین با پشت سرگذاشتن یک دوره تدریس مربی تربیت کرده و برنامه ریزان و مدیران سازمان فنی و حرفه ای با کیفیت بهتررشته های فنی مورد نیاز جوانان رو عرضه نمایند. وزارت اموزش و پرورش با کمک سازمان فنی وحرفه ای لازمه از کلاس ششم به بعد برای هر دانش اموز ایرانی یک دوره فنی وحرفه ای دوساله کیفی( با محتوای تئوری + عملی) مطابق با علاقه و استعداد هر دانش اموز ایرانی تدوین و اجراء نمایند. تا دانش اموزان ایرانی بعد ازاتمام کلاس 12 با دست پر و مهارت بیان بیرون.
    • SE ۱۳:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
      4 1
      خلاصه حرف شما این است: ایجاد اقتصاد سوسیالیستی که دولت خودش کار بدهد به همه. اتفاقا فکر بدی نیست.
  • IR ۱۳:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    4 6
    شاید 2درصد اینایی که مهاجرت میکنن نخبه باشن!!! 98درصدشون پخمه هستن!!! من افراد زیادی دیدم که درایران فرق بین آش وحلوا را نمیدونستن ومهاجرت کردن! اکثراینایی که مهاجرت کردن درایران مشکل ساز بودن وآنجا هم که رفتن برای آن کشورها هم دردسر ساز شده اند! من نمیدونم چرا هرکی ازاین کشور کوچ میکنه فکرمیکنیم نخبه است؟؟؟
    • IR ۱۷:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
      5 2
      خخخخ ولی درصدها را اشتباه گفتیا ، بعضی ها هم تخمه هستند
    • IR ۲۲:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
      2 1
      باشه،شما دو تا خوب هستین،برج میلادم شما ساختین.
  • IR ۱۳:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    3 4
    معلوم نیست اینها نخبه اند یا تخمه
    • حاجی IR ۲۲:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
      0 1
      اگه نخبه نبودن خوب همین جا میموندن دیگه
  • IR ۱۳:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    6 6
    اینایی که مهاجرت میکنن اغلب انسانهای تنبلی هستند که میخوان یک شبه به مال واموال برسند وفکرمیکنن مرغ همسایه غاز است و اکثرا هم از مهاجرت پشیمان میشن ولی روئی برای برگشتن ندارند.
  • IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    5 5
    خیلی هاشون وجودشون برای مملکت مضراست وهمون بروند بهتراست.
  • IR ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    10 4
    کدوم نخبه؟ همگی شدن گارسون ونیروهای خدماتی ونظافتچی و...........
  • IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    7 2
    من یک پسرعمویی دارم واینجا دزدی میکرد و مهاجرت کرد و اونجا هم دزدی میکنه ولی حالا فامیل بهش میگن نخبه
  • US ۱۴:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    9 1
    از معلم مدرسه، تا استاد دانشگاه تشویق به مهاجرت می کنه. فاجعه قضیه این که این اساتید یا معلمان نمی گویند: "برو خارج تحصیلاتی کن، بعد برگرد بیا به وطنت خدمت کن" بلکه می گویند: "برو، برای همیشه برو، پشت سرتم نگاه نکن". مشکل از عدم سیاستگذاری و فقدان قوانین بروز برای این بحران هست. بخاطر کمبود و ضعف قوانین، کشور ما دیگر از حالت "فرار مغزها" خارج شده، و می شه نامش رو "صادرات مغزها" گذاشت.
  • IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    4 0
    ایرانی های اونور آب تشویق می کنند . منکه هرچی دوست و آشنای و فامیل اونور آب دارم هی به من میگن پاشو بیا اینجا خیلی بهتره
  • IR ۱۵:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    6 0
    به همان دلیل که از روستا به شهر و از شهرستان به پایتخت مهاجرت می کنند. علت آن فقط زندگی بهتر است.
  • IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    6 0
    بیشتر این مهاجرت ها به خاطر موج جمعیت ایجاد شده در دهه‌ی ۶۰ هست و ما الان یک نسل بزرگ نیروی کار داریم. در آینده که نیروی کار کم بشه مهاجرت هم کم میشه. همه‌ی کشورها چنین چیزی را تجربه کردند.
  • IR ۱۷:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    2 3
    اگر میخواهید کسی مهاجرت نکنه باید دستش رو جایی بند کنید. یا ازدواج کنه تا خانوادش مانع مهاجرتش بشن. یا ببریدش زیر قسط و وام خونه و ماشین تا درگیر صاف کردن اون ها بشه و از همون زمان دانشجویی و جوانی باید بندش کنید.
    • eilshad IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
      5 1
      دقیقا
    • EXtremist NL ۰۵:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۵
      0 0
      موافقم
  • IR ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    2 1
    سوال این جاست که آیا واقعن مهاجرت به ضرر کشور مبدا هست مثلا ما با کمبود نیرو مواجه می شویم؟ یا این که مهاجران با خودشون پول خارج می کنند؟ یا این که حتی مهاجران ممکن است به مبدا نفع برسونند مثل روستاها که مهاجران با برگشتن به روستا شروع به ساخت و ساز و ورود پول می کنند.
  • IR ۱۸:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    2 3
    کاری نداره بالای کلاسهای دانشگاه های کشور مثل امریکا دوربین و ضبط صوت بگذارید تا هم ویدیوی همه کلاس ها ""از دقیقه ورود استاد تا خروج استاد"' برای دانش جوها ضبط بشه هم متوجه خیانت برخی اساتید بشید
  • IR ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۴
    4 3
    کاری نداره بالای کلاسهای دانشگاه های کشور مثل امریکا دوربین و ضبط صوت بگذارید تا هم ویدیوی همه کلاس ها ""از دقیقه ورود استاد تا خروج استاد"' برای دانش جوها ضبط بشه هم متوجه خیانت برخی اساتید بشید
  • IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۵
    0 0
    شهرى براى تو شایسته تر از شهر دیگرى نیست . بهترین شهرها شهرى است که تو را پذیرا شود، یعنى وسایل پیشرفت تو را فراهم سازد. امیرالمونین علی (ع) بقیه حرفها کوتاه اندیشی و پرگویی است.
  • IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۵
    0 0
    راه حل پس اوردن اراذل زندانى و اشرار خارجى است ممنون از راهنمايى تون
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۶
    1 0
    فقط اونایی تشویق میکنن که خودشون رفتن وافتادن درچاه ومیخوان بقیه را هم مثل خودشون کنن وگرنه رفتن وکارگری بیگانه را کردن افتخاری نداره وذلت است
  • IR ۰۷:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۱۷
    1 0
    میگم اگه خارج درکارنبود بااین زباله ها چه میکردیم؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس