کد خبر 1359466
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ - ۲۲:۵۳
کابوس «ایران بی‌توافق» در واشنگتن

ابهام در سرنوشت توافق با ایران، بیش از آنکه در تهران با واکنش روبه‌رو شود، در واشنگتن با نگرانی روبه‌رو شده و به نظر می‌رسد که برای غربی‌ها، تصور آینده بی‌توافق با ایران بسیار چالش‌برانگیزتر است.

به گزارش مشرق، در حالی که از آخرین دور مذاکرات با ایران در وین، حدود یک ماه می‌گذرد، همچنان آینده و سرنوشت توافق هسته‌ای نامعلوم است. ابهام در سرنوشت توافق با ایران، بیش از آنکه در تهران با واکنش روبه‌رو شود، در واشنگتن با نگرانی روبه‌رو شده و به نظر می‌رسد که برای غربی‌ها، تصور آینده بی‌توافق با ایران بسیار چالش‌برانگیزتر از ایران با توافق خواهد بود.

همزمان با کش‌دار شدن بی‌توافقی با ایران، صداهایی از واشنگتن به گوش می‌رسد که نگران شکست در مسیر دستیابی به توافق با ایران هستند. اگرچه مقامات امریکایی به ندرت از تمایل این کشور برای بازگشت به توافق با ایران سخن می‌گویند، اما برخی اظهارات در واشنگتن نشان می‌دهد که برای اعضای دولت بایدن، بازگشت به توافق هسته‌ای تعیین‌کننده و دارای اهمیت است.

«ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه امریکا نیز در جدیدترین نشست خبری خود با خبرنگاران با دفاع از بازگشت واشنگتن به توافق هسته‌ای، انعقاد و نهایی کردن دوباره این توافق را به نفع امنیت ملی امریکا و به طور کلی کشورهای غربی عنوان کرد و گفت: «بازگشت دوجانبه به پایبندی، در راستای منافع ما در زمینه عدم اشاعه تسلیحات هسته‌ای و در راستای منافع گسترده‌تر ما در زمینه امنیت ملی است. به این دلیل که امروز هم مانند قبل، بازگشتی دوجانبه به پایبندی دوباره موجب اعمال محدودیت‌های قابل راستی‌آزمایی و دائمی بر برنامه هسته‌ای ایران خواهد شد، به قول خودمان، یعنی برنامه هسته‌ای ایران را دوباره داخل جعبه خواهد گذاشت، طوری که به نفع ما و به نفع اروپایی‌ها خواهد بود که عضوی از گروه ۱+۵ هستند، و نه تنها به نفع آنها، بلکه به نفع جامعه گسترده‌تر بین‌المللی خواهد بود.»

پیش‌تر نیز مقامات دیگری در واشنگتن از جمله «لوید آستین»، وزیر دفاع از بازگشت به توافق هسته‌ای دفاع کرده و این بازگشت را در راستای منافع امریکا عنوان کرده بودند.

«غنی‌سازی ایران» به جای «غنی‌سازی اورانیوم»!

در میان رسانه‌های امریکایی نیز گزارش‌ها و اظهارنظرهای مشابهی درباره لزوم بازگشت واشنگتن به توافق با ایران دیده می‌شود.

مجله فارین‌پالیسی روز سه شنبه در گزارشی درباره احیای توافق هسته‌ای با اشاره به اینکه مذاکرات احیای توافق هسته‌ای ماه‌هاست که میان موفقیت و شکست در نوسان بوده، نوشته است: «احیای این توافق در برگیرنده مخاطرات سیاسی است که نپذیرفتن آن برای دو طرف دردناک خواهد بود.»

فارین‌پالیسی در ادامه به نقل قولی از «علی واعظ»، کارشناس «گروه بین‌المللی بحران» استناد کرده و می‌گوید: «باید تصمیم بگیرید چه چیزی مهم‌تر است، غنی‌سازی اورانیوم یا غنی‌سازی ایران. اگر بیشتر نگران غنی‌سازی اورانیوم هستید، پس توافق بهتر از گزینه دیگر است. اگر بیشتر نگران غنی‌سازی ایران هستید، پس باید درباره سناریوی نبود توافق استدلال کرد.»

فارین‌پالیسی در گزارش خود معتقد است که انجام شدن یک توافق مزایایی را برای سیاستگذاران امریکا در بر خواهد داشت. به نوشته این نشریه امریکایی، «توافق وین مستلزم توقف فعالیت پیشرفته‌ترین سانتریفیوژهای ایران خواهد بود. ایران ملزم خواهد بود این سانتریفیوژها را در انباری تحت نظارت بین‌المللی نگهداری کند و ذخایر اورانیوم با خلوص بالایش را یا کم کند یا به خارج از کشور انتقال دهد.»

این نشریه امریکایی همچنین نوشت: «ایران با وجود توافق همچنان تا ۱۰ سال دیگر مشمول نظارت افزایش یافته بین‌المللی بر برنامه هسته‌ای‌اش خواهد بود.» فارین‌پالیسی در ادامه می‌نویسد: «حامیان توافق با وجود اینکه واقفند توافق احتمالی در وین بی‌نقص نخواهد بود، معتقدند نبود توافق به دلیل کمتر شدن محدودیت‌های برنامه هسته‌ای ایران، بدترین کابوس خواهد بود.»

حتی در میان جمهوریخواهان نیز که از ابتدا مخالف هرگونه توافقی با ایران بودند، اکنون صداهایی درباره لزوم توافق با ایران شنیده می‌شود. «چاک شومر»، رهبر اکثریت سنای امریکا که از مخالفان توافق اولیه با ایران به شمار می‌رود، در برهه فعلی از مذاکرات احیای توافق هسته‌ای حمایت کرده است و «کریس مورفی» و «اِد مارکی»، سناتورهای دموکرات به طور علنی از انجام شدن یک توافق حمایت می‌کنند.

مارکی با گفتن اینکه سیاست «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ [علیه ایران]به «غنی‌سازی حداکثری» منجر شد و امریکا را «در مسیر مخاطره‌آمیز جنگ» قرار داد، گفت که «هیچ جایگزینی به جای توافق هسته‌ای وجود ندارد.»

صدای بلند مخالفان توافق در کنگره

با وجود نگرانی‌هایی که در کاخ سفید درباره نبود توافق با ایران وجود دارد، همچنان صدای مخالفان توافق با ایران در کنگره بلند است.

گروهی متشکل از ۱۵ عضو دموکرات مجلس نمایندگان امریکا نیز روز چهار شنبه نشست مطبوعاتی برگزار کردند و در آن نگرانی‌های خود را درباره توافق هسته‌ای احتمالی با ایران مطرح کردند.

رویترز به نقل از قانونگذاران امریکایی مخالف توافق با ایران گفته است که با توجه به گزارش‌هایی که نشان می‌دهد مذاکرات وین در حال نزدیک شدن به پایان است، چند موضوع «نگران‌کننده» وجود دارد که روی میز باقی مانده است، از جمله حذف احتمالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از «فهرست تروریستی» امریکا.

یک ماه پیش از آن هم حدود ۲۰۰ جمهوریخواه مجلس نمایندگان امریکا، در نامه‌ای به بایدن هشدار دادند که هرگونه توافق بدون تأیید کنگره با ایران به سرنوشت توافق ۲۰۱۵ دچار خواهد شد. قانونگذاران جمهوریخواه گفتند: «ما هر توافقی را که در وین برای تصویب به سنای امریکا به عنوان یک معاهده ارائه نشود - از جمله هر توافق محرمانه‌ای که مستقیماً یا در حاشیه مذاکرات رسمی با ایران انجام شود - غیرالزام‌آور تلقی می‌کنیم.»

پیش‌تر نیز وبگاه امریکایی «واشنگتن فری‌بیکن» نزدیک به محافظه‌کاران در امریکا، از تلاش قانونگذاران جمهوریخواه کنگره برای ممنوعیت اقدام احتمالی دولت جو بایدن جهت حذف سپاه پاسداران از فهرست ادعایی «تروریسم» خبر داد.

همچنین «کن باک»، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان امریکا عصر سه شنبه به وقت محلی در گفتگو با شبکه نیوزمکس مدعی شد: «توافق هسته‌ای ایران به جایی ختم نمی‌شود و فقط خطر و ویرانی برای دموکراسی ما به همراه خواهد داشت. زمان آن فرا رسیده است که از مذاکرات ایران خارج شویم.»

وی ادامه داد باید جلوی این توافق گرفته شود و در صورت ارائه آن به صورت معاهده، هیچ‌گاه در سنای امریکا به تصویب نخواهد رسید. این قانونگذار تندرو امریکایی اضافه کرد: «وقتی که ایران نیز به یک قدرت هسته‌ای تبدیل شود، ما نگرانی‌های مشابهی خواهیم داشت. ما نمی‌توانیم اجازه دهیم ایران به این نقطه برسد و این توافق (برجام) به ایران اجازه می‌دهد به یک قدرت هسته‌ای تبدیل شود.»

منبع: روزنامه جوان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۰۱:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
    0 0
    اللهم العجل لولیک الفرج ____
  • IR ۰۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
    0 4
    من نمی فهم چرا از عدم توافق احساس خوشبختی را مخابره میکنید. بدترین سناریو برای مردم فلاکت زده ایران عدم توافق است. حالا نشد ایران چه برنامه ای برای پیشرفت دارد؟ یک مختصر راه هم بسته بشه یک دفعه 50 سال عقبگرد خواهیم داشت.
    • US ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
      0 0
      ذلیل مرده
  • IR ۰۳:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
    0 0
    با سلام ایران هسته ای خطری برای هیچ کشوری نخواهد بود. کما اینکه کشورهای دارنده سلاح های هسته ای خود نیز خطری برای هیچ کشوری نیستند. بازدارندگی هسته ای از یک سو و از سوی دیگر پیشرفت های قابل ملاحظه در جنگ افزارهای متعارف و نوپدید اساسا نظامی گری را در یک معادله هم تراز قرار داده است بطوریکه قدرت ها در مقابل حزب الله و انصار الله به زانو درآمدند. بنابراین آمریکا در مقابل ج اا دچار عقده حقارت شده و بهر وسیله ای تلاش می کند از پیشرفت ایران عزیز جلوگیری نماید. آنها بخوبی خطر اسلام آشتی ناپذیر با دنیای استکبار را درک کرده اند و می دانند سرنوشت آنان چه خواهد بود. بنابراین فارغ از این تبلیغات ج اا بایستی در مسیر قوی شدن گام بردارد . امنیت در دستان پرتوان راهبرد اقتدار آمیز قوی شدن است. والسلام
  • IR ۰۵:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
    0 0
    اگر انرژی هسته ای و حتی بمب هسته ای بد هست پس هیچ کس نباید داشته باشه . ایران باید درخواست خلع سلاح هسته ای قدرت های دارنده اون و همچنین تحت نظارت شدید قراردادن آنها را داشته باشد و بگوید انتظار توافقی با قدرت های زورگو ، متقلب و ریاکار ندارد مگر این که خلافش ثابت بشود . اول از همه باید از رژیم صهیونسیتی شروع کنه
  • مهدی IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
    0 0
    بله برای آمریکایی ها و غربی ها و روس ها و اسراییلی ها توافق بهتر است آنها کشور ایران دارای توانایی بالای اتمی نمی خواهند، اما برای ایران چه؟ توافق بهتر است یا عدم توافق؟ توافق برجام سال 2015 چه مزایای اقتصادی برای ایران داشت؟ اگر رییس جمهور بعدی آمریکا با توافق مخالف بود و مانند ترامپ از آن خارج شد چه؟ یا نمایندگان بعدی کنگره گفتند از توافق هسته ای با ایران ناراضی نیستیم آنوقت چه میشود؟ توافق با کفتارهای وحشی غربی از تار عنکبوت هم سست تر است و ممکن است هر لحظه به هر دلیل بیخود لغو شود. کفتارهای وحشی غربی فقط زبان زور و قدرت را می فهمند. اتفاقات یمن نمونه ای روشن از این واقعیت است. بجای توافق برجام جدید بهتر است روی توان و ظرفیت جوانان خودمان تکیه کنیم و برای قدرت بیشتر برنامه ریزی و کار کنیم. انشااله
  • IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
    0 0
    اینها آرزو داشتند ایران همه چی حتی پیچ و مهره و ساختمان و بتن ریزی را از میان بردارد ، آیا موفق بودند که حالا دهان گشادشان باز میکنند که اجازه نمی دهیم ، از کدام اجازه صحبت می کنید آقا ، فراموش کرده اید ، ایران مستقل اجازه دخالت به هیچ بیگانه ای نداده و نمی دهد ، همین که گزارش آژانس از پیشرفت های ملی ایران را مشاهده میفرمایند ، عصبانی شان کرده . یعنی ایران قادر بوده واکنون بر علوم متعدد هسته ای اشراف دارد . و چنانچه لازم می دانست . قادر بود کارهای دیگر هم بکند . این خواستن و نخواستن در عین توانائی ما باید قدر و اهمیت داده شود ، اینرا بفهمید . نه آنچه شما آرزومندید . گزافه گوئی و مهملات نبافید .
  • IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
    1 0
    واقعاً چرا باید با وعده‌های دروغ لغو تحریم‌هایی که به بهانه‌های مختلف بر علیه ما وضع شده و مطمئناً هرگز لغو نخواهد شد، صنعت هسته‌ای خود را هم، به دست خودمان محدود و تخریب، و جاسوسان آژانس صهیونیست‌ها را پشتیبانی کنیم و اقتصاد کشور را هم شرطی نماییم؟! توافق نکردن از توافق کردنی که در آن، منافع ملّت پامال بشود، عزّت ملّت از بین برود، ملّت ایران با این عظمت، تحقیر بشود، توافق نکردن بر یک چنین توافق کردنی شرف دارد. مطمئناً برجام چکی نیست که قابلیت نقد شدن داشته باشد، بلکه تجربه‌ی تلخی است که از اعتماد به غرب با صرف هزینه‌ی زیاد به‌دست آمده و تاکنون هم اشتباهات زیادی در مواجهه با آن در پیش گرفته شده است؛ اکنون تنها نفعی که می‌توان از این تجربه به‌دست آورد، برداشتن این یوغ از گردن صنعت هسته‌ای و اقتصاد کشور، با عدم توافق مجدد با شیطان بزرگ و مستکبران و زورگویان دنیا، و خروج قاطعانه و مقتدرانه از برجام در روز ملی فناوری هسته‌ای با توکل بر خدا، و خنثی‌سازی تحریم‌ها از طریق ایجاد حرکت تولیدی و تحرک اقتصادی داخلی، و توسعه‌ی صنعت هسته‌ای با حداکثر سرعت و به هر میزان لازم با اخراج کامل جاسوسان آژانس و جمع‌آوری تمام دوربین‌ها است؛ و این، خواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی است که ان‌شاءالله منتظر تحقق آن هستیم.
  • IR ۱۴:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
    1 0
    مذاکره فرسایشی نباید بشود؛ نباید جوری باشد که طرف‌ها بخواهند همین طور مدام این مذاکره را کش بدهند که این برای کشور ضرر دارد. این جور نیست که آمریکا بخواهد مذاکره کند تا اینکه یک حرف حقی را قبول کند؛ نه، می‌خواهد مذاکره کند تا یک حرف باطلی را تحمیل کند. مطمئناً عدم توافق با شیطان بزرگ قلدر و سه نوچه‌ی اروپائیش بزرگترین موفقیت در مذاکرات است. آن‌ها در پشت صحنه‌ی دیپلماسی، گرگ درنده و روباه حیله‌گر هستند. تجربه‌ی برجام در دولت قبل به ما نشان داد که اعتماد به غرب جواب نمی‌دهد، لذا ما به غربی‌ها هیچ اعتمادی نداریم و معتقدیم که به ما کمک نمی‌کنند و هر جا بتوانند ضربه می‌زنند. بهترین راه این است که بدون هیچ‌گونه توافقی، مذاکرات را تا بیستم فروردین روز ملی فناوری هسته‌ای تعلیق کنیم؛ چنانچه تا آن تاریخ تمام تحریم‌ها لغو شد و این امر راستی‌آزمایی گردید و تمام مطالباتمان هم وصول شد، به مذاکرات برگردیم و در غیر این‌ صورت در همان روز این شجره‌ی خبیثه‌ی برجام را که از روی زمین ناپاک و بی‌ثمر اعتماد به غرب برکنده شده و ثبات و قراری ندارد را برداریم و آن را بر سر آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان بکوبیم و با اقتدار از برجام خارج شویم. نباید گذاشت اقتصاد کشور بیش از این شرطی شود؛ کار عمده خنثی کردن تحریمها از طریق ایجاد حرکت تولید داخلی و تحرک اقتصادی داخلی است.
  • IR ۰۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۹
    0 0
    انرژی و سپس بمب هسته ای ،بعد داروهای ایزوتوپ هسته ای و چرخ گردان نیروگاه و شاید بمب های هسته در آینده نزدیک حق مسلم ماست

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس