به گزارش مشرق، بر اساس گزارش سازمان حسابرسی، موجودی اراضی تفکیک نشده ملی و موات سازمان ملی زمین و مسکن به مبلغ ۱۰۳۴۲۲ میلیارد ریال شامل اراضی ملی تملیک شده طی سال مورد گزارش (۹۹) و سنوات قبل است که به استناد ماده ۱۰ قانون شهری با تنظیم صورتجلسه از سوی منابع طبیعی تحویل این سازمان شده و به قیمت منطقهای تحت سرفصل موجودی اراضی تفکیک نشده به طرفیت اندوخته حاصل از تحصیل اراضی ملی و موات ثبت و منعکس شده است.
بیشتر بخوانید:
دستگیری متهم متواری پرونده کلاهبرداری با ۲۸۰ شاکی
بررسی صورتجلسات تحویل و تحول اراضی در سنوات گذشته نشان میدهد که در واگذاریهای قبلی منابع طبیعی، مستثنیات و واگذاریهای در جریان از مساحت پلاکها کسر نشده و بخشی از پلاکهای موصوف به تصرف اشخاص حقیقی و حقوقی مختلف درآمده که ضمن عدم کسر از مساحت پلاکهای مزبور مبالغ آنها نیز مشخص نیست.
با توجه به مراتب فوق هرچند اعمال تعدیلات در حسابها ضرورت دارد اما به دلیل عدم دسترسی به اطلاعات کافی تعیین آثار مالی آن در شرایط حاضر برای سازمان حسابرسی امکانپذیر نیست.
در بخش دیگری از گزارش سازمان حسابرسی با اشاره به نامه قائم مقام دبیر شورای نگهبان به معاون اول رئیسجمهور (۱۳۹۵/۰۱/۱۲) اساسنامه سازمان ملی زمین و مسکن به تایید شورای نگهبان نرسیده است. همچنین سازمان حسابرسی در رابطه با ۳۸۳۹ واحد استیجاری، غیر استیجاری، تجاری و اداری سازمان ملی زمین و مسکن تاکیده کرده است؛ حداقل ۷۹۰ واحد به ارزش حدود ۲۸۹ میلیارد ریال از موجودی واحدهای ساخته شده استیجاری-سازمان ملی زمین و مسکن- بدون امضای قرارداد و دریافت اقساط در اختیار افراد مختلف قرار گرفته است (لیست این افراد به سازمان حسابررسی ارائه نشده است). همچنین تعداد ۱۱ واحد از واحدهای فوق بدون امضای قرارداد در اختیار سایر سازمانهاست.
تعداد ۶۶ واحد آپارتمان مسکونی واقع در استان تهران به مساحت ۵۰۳۱ مترمربع و بهای تمام شده ۷۷۲ میلیون ریال شامل ۲۹ واحد در سعادتآباد، ۱۳ واحد در شهران و ۸ واحد در بلوار فردوس و حداقل ۲۳۰ واحد ساخته شده در ۱۳ استان دیگر در تصرف شریک (سازنده) یا مورد استفاده اشخاص ثالث است. مشخصات متصرفین، نتیجه اقدامات انجام شده جهت رفع تصرف و خلع ید آنها برای سازمان حسابرسی مشخص نیست. همچنین صورت ریز واحدهای در اختیار پرسنل و کارکنان سازمان مورد گزارش در اختیار این سازمان قرار نگرفته است.
در سال ۸۶ قطعه زمینی در بخش ۱۱ تهران به مساحت ۴۲۹۵ مترمربع با کاربری آموزشی به قیمت منطقهای بر اساس ماده ۱۰۰ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت به یک مدرسه علمیه واگذار شده است. اما برخلاف توافقات صورت گرفته زمین مزبور به دفعات بهصورت وکالتی به اشخاص دیگر واگذار شده است. در نهایت حدود ۱۰۰۰ متر از زمین مزبور بهصورت آموزشی مورد بهرهبرداری قرار گرفته و علیرغم ارجاع امر به واحد حقوقی جهت فسخ قرارداد با مراجعه متقاضی برای وی معرفینامه به شهرداری برای صدور پایانکار صادر شده است.
با توجه به اینکه دبیرستان مذکور در زمره موسسات غیردولتی است اقدام موثری جهت استرداد زمین مازاد و استیفای حقوق سازمان ملی زمین و مسکن به عمل نیامده است. همچنین اقدامات سازمان جهت وصول مابهالتفاوت قیمت کارشناسی و قیمت منطقهای زمینهای مورد تصرف سازمان تبلیغات اسلامی در اراضی دهکده المپیک مورد استفاده برای احداث سینما به نتیجه نرسیده است.
خانههای سازمانی متعلق به سازمان ملی زمین و مسکن طبق دفاتر کلا ۴۱ واحد در ۱۲ استان و اداره کل اعلام شده است، در حالیکه در استانهای تهران، مازندران و خراسان رضوی سازمان مذکور دارای ۴۲۲ واحد است. مضافا دلایل عدم واگذاری خانههای سازمانی در رعایت ماده ۸ آئیننامه اجرایی قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب ۷ اردیبهشت ۸۸ وزاری عضو کارگروه مسکن برای سازمان حسابرسی مشخص نیست.
در بخشی از گزارش سازمان حسابرسی به صورتهای مالی سازمان ملی زمین و مسکن اشاره شده که به تایید احمد اصغری مهرآبادی رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل و فردین شاکری عضو هیئت مدیره، محسن رضیعی عضو هیئت مدیره، ارسلان مالکی عضو هیئت مدیره و محمدمهدی بلوردی عضو هیئت مدیره سازمان ذکور رسیده است.
بر این اساس سود خالص سازمان ملی زمین و مسکن در سال ۹۹ بالغ ۳۷۸ میلیارد و ۴۷۲ میلیون تومان بوده که حدود ۷۸ میلیارد تومان نسبت به سال قبل از آن یعنی سال ۱۳۹۸ افزایش یافته است. سود خالص سازمان ملی زمین و مسکن در سال ۹۹ بالغ بر ۵ میلیارد و ۶۶۸ میلیون تومان بوده است.