سرویس جهان مشرق _ با گذشت ۹۴ روز از آغاز جنگ در خاک اوکراین، پیشروی ارتش روسیه در جبهه شرقی همچنان ادامه داشته اما به علت دفاع سرسختانه قوای اوکراین و آتش سنگین توپخانه و کمین های ضد زره علیه کاروان های نظامی روس، سرعت این پیشروی ها چندان زیاد نبوده و با خسارات قابل توجه انجام میشود.
تحولات روز نود و یکم جنگ اوکراین:
در درگیریهای دو روز اخیر در جبهه شمالی دونباس، ارتش روسیه سرانجام موفق به تصرف شهر لیمان شد؛ لیمان به نوعی دروازه ورود به شهر اسلاویانسک بوده و قوای اوکراینی چندین هفته در این شهر راهبردی مقاومت می کردند اما سرانجام با توجه به شدت آتش ارتش روسیه بر روی این شهر از این منطقه عقب نشینی کردند.
در جبهه استان لوهانسک پیشروی های ارتش روسیه در یک ماه اخیر موجب شده تا ۹۵ درصد از این استان تحت کنترل آنها قرار بگیرد و تنها شهر سورودونتسک به عنوان آخرین سنگر نیروهای اوکراینی در این استان باقی مانده است؛ سورودونتسک در شرایط شبه محاصره قرار داشته و از روز گذشته تصاویری از ورود نیروهای چچنی متحد ارتش روسیه به شمال این شهر و ساختمان "هتل میر" منتشر شده است. با تصرف احتمالی سورودونتسک در روزهای آینده، ارتش روسیه تقریبا به نیمی از اهداف مد نظر خود در جبهه شرقی (تصرف کامل دو استان دونتسک و لوهانسک) خواهد رسید.
خریدهای نظامی دیوانه وار ارتش لهستان
بر خلاف کشورهای غرب اروپایی عضو ناتو که در سالهای اخیر اقدام به کاهش حجم ارتش و خریدهای نظامی خود کرده اند، برخی کشورهای حوزه شرق اروپا نظیر لهستان به دلیل همسایگی با روسیه و خطر دائمی درگیری با این کشور، در سالهای اخیر دست به خریدهای گسترده و سرسام آور نظامی زده اند.
شروع جنگ اوکراین و تهاجم ارتش روسیه به خاک این کشور نیز موجب وحشت بیشتر این کشورها شده است؛ اگرچه لهستان عضو رسمی پیمان ناتو محسوب می شود اما رهبران و فرماندهان نظامی این کشور نسبت به پشتیبانی کامل ناتو از خود در صورت حمله ارتش روسیه تردید داشته و تلاش دارند تا حجم و کیفیت ارتش خود را به گونه ای بالا ببرند که به تنهایی نیز قادر به دفاع از خاک خود در برابر یک حمله سریع لشکرهای زمینی ارتش روسیه باشند.
در هفته های ابتدایی جنگ اوکراین بود که ورشو قرارداد نهایی خرید ۲۵۰ دستگاه تانک اصلی میدان نبرد M۱A۲ آبرامز را با امریکا منعقد کرد؛ حال خبر می رسد که این کشور درخواست خرید ۵۰۰ دستگاه سامانه راکت انداز چندگانه HIMARS را به پنتاگون ارائه کرده است.
این در حالی است که در سال ۲۰۱۹ ارتش لهستان ۲۰ دستگاه از این سامانه را به ارزش ۴۱۴ میلیون دلار خریداری کرده بود و سفارش عجیب ۵۰۰ دستگاه از این سامانه احتمالا هزینه ای حدود ۱۰ میلیارد دلار دربر داشته و حداقل ۱ دهه زمان تحویل آن به درازا خواهد انجامید.
نگاهی به تسلیحات جدید اهدا شده به کییف
موج ارسال تسلیحات سنگین و پیشرفته نظامی برای ارتش اوکراین همچنان ادامه دارد و کشورهای مختلفی اقدام به ارسال بخشی از تسلیحات خود برای این کشور میکنند که در زیر به برخی از موارد جدید آنها اشاره خواهد شد:
_ یکی از مهم ترین درخواست های نظامی زلنسکی رئیس جمهور اوکراین از کشورهای غربی، اهدای جنگنده های تهاجمی بوده است؛ به تازگی منابع اوکراینی مدعی هستند این کشور ۱۴ فروند جنگنده پشتیبانی نزدیک سوخو۲۵ را به صورت کیت های جدا شده دریافت کرده و به زودی با سرهم بندی مجدد از آنها استفاده خواهد کرد. نیروی هوایی اوکراین خود کاربر این مدل جنگنده بوده و در سه ماه گذشته چندین فروند سوخو۲۵ خود را با آتش پدافند هوایی روسیه از دست داده است.
_ در ادامه ارسال تجهیزات توپخانه ای به خاک اوکراین و پس از مشاهده مواردی نظیر هویتزر M۷۷۷ امریکایی، سزار فرانسوی، زوزانا اسلواکی و DANA ساخت جمهوری چک، هویتزر کششی ۱۵۵ میلی متری FH-۷۰ متعلق به ارتش ایتالیا نیز در خاک اوکراین مشاهده شده است.
این هویتزر با بردی نزدیک به ۳۰ کیلومتر ساخت مشترک ایتالیا و چند کشور اروپایی دیگر بوده و بدون اینکه در گذشته خبر رسمی در مورد ارسال آن به اوکراین شنیده شده باشد در میدان نبرد مشاهده میشود.
_ همچنین ارتش انگلیس نیز در ادامه کمک های تسلیحاتی خود به کییف قصد ارسال ۲۰ دستگاه هویتزر خودکششی AS-۹۰ با بردی حدود ۲۵ کیلومتر را دارد.