رئیسی و روحانی

مردم در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ از مدیریت فاجعه‌بار دولت گذشته به دولت رئیسی که نماینده تغییر در وضع موجود بود پناه آوردند.

به گزارش مشرق، یک‌سال پیش در چنین ایامی مردم ایران با رای خود در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی را به عنوان رئیس‌جمهور برگزیدند. به واقع مردم در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ از مدیریت فاجعه‌بار دولت گذشته به دولت رئیسی که نماینده تغییر در وضع موجود بود پناه آوردند. رئیسی شعار اصلی‌اش تغییر در وضعیت کنونی بود: «با هر سلیقه‌ای برای تغییر وضعیت موجود می‌آییم.»

روی کار آمدن دولت مردمی سید ابراهیم رئیسی با کار ویژه تغییر در ریل مدیریت اجرایی کشور نقطه شروع تغییر در وضع موجود و پس از یک دوره ۸ ساله مدیریت ضعیف و ناکارآمد بود و امروز با گذشت یک‌سال از این انتخاب مردم، اگرچه عده‌ای متوقعانه مدعی‌اند که هنوز بخش زیادی از وعده‌های رئیسی آنهم در این مدت کوتاه محقق نشده اما قطعا هیچ ایرانی منصفی نمی‌تواند منکر تلاش مجدانه، مجاهدانه و شبانه‌روزی رئیسی و دولتش برای باز کردن گره‌های کور مدیریتی فاجعه‌بار گذشته و سامان دادن به اوضاع آشفته کشور و همچنین دستاوردهای ملموس، قابل ملاحظه و ارزشمند این دولت مردمی در بخش‌های مختلف باشد.

نباید فراموش کرد که رئیسی میراث‌دار مدیریتی یکی از ضعیف‌ترین، ناکارآمدترین و بی‌کفایت‌ترین دولت‌های پس از پیروزی انقلاب بود و در شرایطی سکان دولت را به‌دست گرفت که فساد و عملکرد ضعیف دولت قبل انباشتی از نارضایتی‌های عمومی را موجب شده بود و اعتنا نداشتن روحانی و حامیانش برای تغییر نحوه عملکرد و نشنیدن صدای اعتراض مردم، کشور را در شرایط بی‌دولتی و به ‌شدت ملتهب قرار داده بود.

شاید بتوان گفت سید ابراهیم رئیسی و کابینه‌اش در طول مدت یک‌سال گذشته بیشترین توان و ظرفیت خود را صرف اصلاح شیوه‌های مدیریتی غلط و پرچالش دولت تدبیر و امید کرد تا دست کم از فشارهای روحی و روانی بر گرده مردم کم شود.

قطعا ایجاد رضایت‌مندی نسبی و همچنین بازگشت امید و اعتماد به مردم با استمرار این چرخه تحول روز به روز افزون‌تر خواهد شد و حتما به زودی مردم طعم شیرین مدیریت جهادی و انقلابی و خدمت صادقانه را خواهند چشید.

رئیسی در چه شرایطی دولت را از روحانی تحویل گرفت؟!

دولت روحانی که با شعار مذاکره و رفع تحریم‌ها و ایجاد درآمد سرشار برای مردم رای آنها را گرفته بود اما ۸ سال بعد علاوه‌بر نابود کردن معیشت مردم، افزایش چند صددرصدی قیمت مسکن، دلار، خودرو، کالاهای اساسی، کاهش چند ده درصدی ارزش پول ملی و... کشور را با ۸۰۰ تحریم جدید دیگر تحویل داد و رفت.

به عبارت دیگر رئیسی در حالی آغاز به کار کرد که ماحصل مدیریت حسن روحانی افزایش ۶۳۰ درصدی قیمت دلار در کشور بود. در آغاز به کار دولت روحانی قیمت دلار ۳۲۰۰ تومان بود اما پس از ۸ سال به بالای ۳۰ هزار تومان رسید تا بزرگ‌ترین شوک ارزی تاریخ کشور را به خود اختصاص دهد.و حالا با تورم ناشی از این افزایش قیمت، رئیسی دولت سیزدهم را تحویل گرفت تا ویرانه‌ای اقتصادی را مدیریت کند.

با این حال در خرداد ۱۴۰۱ بازار شاهد بازگشت قیمت دلار به کانال ۲۹ هزار تومان بود.

همچنین افزایش بی‌ضابطه نقدینگی یکی دیگر از مهم‌ترین عوامل ایجاد تورم ساختاری در اقتصاد کشور است که به کاهش قدرت خرید مردم و فقر معیشتی منجر می‌شود، چرا که عدم هدایت نقدینگی به‌ سمت تولید، از بازارهای سفته‌بازی سر در آورده و منجر به رشد سطح عمومی قیمتها می‌شود.

با بررسی رشد نقدینگی در کشور در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی روشن است که دولت حسن روحانی با رشد نقدینگی ۶۴۳.۴ درصدی طی سال‌های ۹۲ تا پایان سال ۹۹، رکورددار بالاترین نرخ رشد نقدینگی بین این دولت‌ها بوده و بدترین عملکرد را در این زمینه داشته است. نتیجه این عملکرد اما در خرداد ۱۴۰۰ به دست رئیسی سپرده شد تا باز هم رئیس‌جمهور سیزدهم مجبور به آواربرداری از بخش دیگری از اقتصاد کشور شود.

از سوی دیگر بررسی قیمت کالاهای اساسی در سال پایانی عمر دولت روحانی نشان می‌دهد که سه محصول پروتئینی یعنی گوشت گوساله ۴۵.۲ درصد، گوشت گوسفندی ۴۰ درصد و گوشت مرغ نیز ۸۷ درصد در اسفند ۹۹ نسبت به اسفند ۹۸ گران شد.

از سوی دیگر قیمت برنج بسته به نوع آن بین ۱۱۱ درصد تا ۱۱۳ درصد افزایش قیمت داشته است این در حالی است که هنوز فراموش نکردیم در ماه‌های پایانی دولت تدبیر و امید، اقلامی همچون روغن، شکر و گوشت مرغ آنچنان نایاب شد که مردم برای گرفتن اقلام دولتی با نادیده گرفتن اوضاع شیوع بی‌سابقه کرونا ساعت‌ها در صف‌های طولانی و فشرده در انتظار می‌ماندند. تا در نهایت پس از ارائه کارت ملی و شناسایی هویت امکان تهیه مرغ یخی به قیمت دولتی آن هم به میزان محدود داشته باشند.

همچنین براساس آمارهای رسمی، «متوسط» رشد اقتصادی کشور در دهه ۹۰ تقریبا صفر درصد بوده است که کمترین رشد اقتصادی در شصت سال اخیر محسوب می‌شود. از سوی دیگر کم‌توجهی دولت روحانی به بخش‌های درون‌زای اقتصاد ایران مانند بخش‌های کشاورزی و مسکن، یکی از علل اصلی صفر شدن رشد اقتصادی در دهه ۹۰ و درجا زدن اقتصاد کشورمان بود.

همچنین سرمایه‌گذاری در دهه ۹۰، منفی ۵ درصد اعلام شد که می‌توان گفت کمترین رشد سرمایه‌گذاری در شصت سال اخیر محسوب می‌شود. و اینها ویرانه‌های دیگر از نحوه مدیریت کشور در طول ۸ سال توسط دولت روحانی بود که به رئیسی تحویل داده شد.

این آمار و گزارش‌ها البته تنها بخشی از شرایطی بود که دولت سیزدهم با آن مواجه شد. چرا که همزمان با آغاز به کار دولت رئیسی، شیوع بی‌سابقه بیماری کرونا نه تنها اوضاع مدیریتی کشور را تحت تاثیر قرار داده بود بلکه یک ناامیدی و نگرانی در بین مردم به جهت گسترش روزافزون بیماری و نبود اراده دولتمردان برای مقابله با آن به وجود آمده بود.

در آغاز به کار دولت سیزدهم، ایران رکورد تلفات کرونایی را زد و مرگ روزانه بیش از ۷۰۰ نفر از هموطنانمان به ثبت رسید. تاسف‌آورتر اینکه دولت روحانی درمان کرونا را هم گروگان سیاست خارجه خود و برجام کرده بود. بسیاری از مسئولان دولت حسن روحانی در حالی تلاش داشتند عدم‌ واردات واکسن کرونا به کشور را به‌دلیل نپیوستن ایران به FATF گره بزنند که با روی کار آمدن دولت رئیسی میلیون‌ها دُز واکسن کرونا وارد کشور شد.

سرانجام ۷ اقدام اساسی و موثر رئیسی در ۱۰ ماهه گذشته

با این همه بررسی عملکرد و کارنامه ۱۰ ماهه گذشته دولت مردمی رئیسی با دستاوردهایی ملموس‌، ارزشمند و و قابل ملاحظه نشان می‌دهد که رخوت و رکود جای خود را به کار و تلاش داده است. اگرچه مردم به خوبی می‌دانند که کنترل تورم چند ده درصدی حاصل مدیریت جریان غربگرا در دهه گذشته‌، وقت می‌خواهد اما راه روشن و نتیجه زحمات بی‌دریغ این روزها، به گواه دوستان و دشمنان، رشد اقتصادی خواهد بود.

از روزانه ۷۰۰ فوتی تا پایان کرونا

پنجم شهریور ۱۴۰۰ که نخستین جلسه دولت سیزدهم تشکیل شد، وزارت بهداشت اعلام کرد در ۲۴ ساعت گذشته ۶۹۴ نفر دیگر از ایرانیان جان خود را بر اثر بیماری کرونا از دست دادند. همچنین اعلام شد که مجموع جانباختگان تا آن تاریخ، به ۱۰۴ هزار و ۷۱۶ نفر رسیده است. ۳ ماه بعد این روند بشدت معکوس شد، تا جایی که ۲۳ آذرماه سال گذشته، میزان فوت‌شدگان ناشی از ویروس کرونا، ۴۲ نفر، اعلام شد.

فرآیند مهار ویروس کرونا و بیماری کووید۱۹ در دولت سیزدهم، تا آنجا پیش رفت که روز گذشته برای دومین بار در یک ماه اخیر روزی بدون فوتی کرونا بود. اما این دستاورد، یعنی مهار همه‌گیری کرونا در کشور، محصول یا نتیجه اتفاق و دستاورد مهم دیگری در کشور بود؛ یعنی واکسیناسیون گسترده ایرانیان مقابل این ویروس.

براساس آمارهای وزارت بهداشت، ۵ شهریور ۱۴۰۰، یعنی هنگام آغاز به کار دولت سیزدهم، مجموع دوزهای واکسن تزریق شده در کشور به بیش از ۲۵ میلیون مورد رسید. این درحالی است که تا دیروز ۲۹ خرداد، مجموع دوزهای واکسن تزریق شده در کشور به بالای ۱۵۰ میلیون و ۲۲۱ هزار مورد رسید.

علت این جهش در واکسیناسیون و مقاوم‌سازی ایرانیان مقابل کرونا، جهش در واردات واکسن مورد نیاز و زمینه‌سازی جهادی برای تحقق پویش سراسری واکسیناسیون بود. براساس آمارها، از بهمن‌ماه سال ۹۹ تا پایان کار دولت دوازدهم؛ حدود ۱۸ میلیون دوز واکسن کرونا وارد کشور شد که تنها کفاف بخش کوچکی از واکسیناسیون جامعه هدف را می‌داد.

اما نهایتا طی پنج ماه پس از آغاز به کار دولت سیزدهم، بیش از ۱۳۱ میلیون دوز واکسن کرونا وارد کشور شد که بنابر اطلاعات گمرک و سازمان غذا و دارو، افزایشی ۷ برابری نسبت به دولت دوازدهم را نشان می‌داد. به این ترتیب بود که دولت آیت‌الله رئیسی طی حدود۱۰ ماه از فعالیت خود، توانست یکی از اصلی‌ترین شعارهای خود، یعنی حفظ جان مردم، در کنار تأمین نان مردم را محقق کند.

چندبرابر شدن یارانه‌ها

دولت سیزدهم حدود۱۰ ماه پس از فعالیت خود، اصلاحات اقتصادی را آغاز کرد که طی آن، هم زمینه‌های فساد و رانت گسترده برچیده شد، هم یارانه‌های نقدی واریزی به حساب سرپرستان خانوار تا ۸ برابر افزایش یافت که همین امر زمینه‌ساز رفع فقر مطلق در کشور شد. برای مثال دریافتی مجموع یارانه‌ هر فرد در سه دهک اول از نفری ۴۵ هزار تومان به بیش از ۳۵۰ هزار تومان (بدون احتساب یارانه بنزین) رسید و موجب تقویت قدرت خرید دهک‌های پایین و اقشار کمتر برخوردار جامعه شد.

به همین دلیل است که کارشناسان اقتصادی، بهبود ضریب جینی را یکی از پیامدهای مهم طرح توزیع مردمی یارانه‌ها می‌دانند. مطابق آنچه مسعود میرکاظمی، رئیس‌سازمان برنامه و بودجه پیش‌تر به روزنامه ایران اعلام کرده بود، با اجرای این طرح، در سال جاری، حدود ۲۵۳ هزار میلیارد تومان به حساب مردم واریز می‌شود.

و این، غیر از ریشه‌کنی رانت و فساد در زمینه ارز ترجیحی است که خود، یک دستاورد مهم ملی محسوب می‌شود. درباره چند برابرشدن یارانه‌های نقدی، برخی این ارقام را با ارقامی که دولت گذشته به مردم پرداخت می‌کرد، مقایسه کردند. از جمله به این مسئله اشاره کردند که «به عنوان سرپرست یک خانواده ۴ نفره در دولت گذشته ۱۸۲ هزار تومان، معادل تقریباً ۷ دلار یارانه دریافت می‌کردند، اما در دولت رئیسی، به عنوان سرپرست یک خانواده ۴ نفره یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، یا معادل تقریبی۴۳ دلار یارانه دریافت کردند.»

مأموریت موفق در تحریم‌شکنی نفتی

یکی از دشوارترین مأموریت‌های سید ابراهیم رئیسی، رئیس ‌دولت سیزدهم در تحریم‌شکنی نفتی ایران تعریف شد.

آمارهای متعددی که نهادهای اقتصادی داخلی و خارجی از فروش نفت ایران زیر سایه تحریم‌های سنگین آمریکایی منتشر می‌کردند، نشان داد که دولت سیزدهم تا چه‌اندازه در این مسیر موفقیت بزرگی را حاصل کرده است. به گفته احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی رسیدن ارزش صادرات نفت خام به ۹۵ هزار میلیارد تومان تنها در ۱۱ماهه سال گذشته در حالی صورت گرفت که دولت قبل برای سال ۱۳۹۹ معادل ۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد نفتی پیش‌بینی کرده بود که فقط یک پنجم آن محقق شده بود. این در حالی بود که با سرمایه‌گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری دولت سیزدهم ظرفیت تولید نفت احیا شد تا ظرفیت تولید در اسفند سال گذشته به ۳ میلیون و ۸۳۸ هزار بشکه در روز برسد.

این چنین بود که رئیس‌ دولت سیزدهم افزایش ۴۰ درصدی صادرات نفت ایران را اعلام و وزیر نفت نیز تأکید کرد که ایران تنها نفت خود را نمی‌فروشد بلکه پول آن را نیز دریافت می‌کند. وزیر اقتصاد نیز با اعلام واریز بیش از ۱۹۰ هزار میلیارد تومان درآمدهای صادرات نفت خام و میعانات به خزانه در سال ۱۴۰۰و مقایسه آن با رقم ۱۷ هزار میلیارد تومانی در سال ۱۳۹۹ (رشد ۱۱۱۷ درصدی)، آن را نشانه‌ای از این دانست که کشور چگونه توانسته با وجود شرایط سخت تحریم از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی برای جهش صادرات استفاده کند.

اوپک، اسفندماه سال گذشته با انتشار گزارشی از افزایش تولید و قیمت نفت ایران در ماه فوریه خبر داد. خبرگزاری «رویترز» نیز بر اساس آمارهای مؤسسه تحقیقاتی «ریفینیتیو» اعلام کرد که ایران در حال فروش نفت است و مقادیر زیادی از نفت خام خود را به چین انتقال داده است و در عین حال، پالایشگاه‌های دولتی هند خرید نفت ایران را وارد برنامه‌های واردات سالانه خود کرده‌اند.

گفتنی است کل منابع نفتی تعیین شده در بودجه ۱۴۰۰ حدود ۳۰۳ هزار میلیارد تومان (۱۹۹ هزار میلیارد تومان سهم دولت) برآورد شده بود که طبق بررسی مرکز پژوهش‌ها از «روند صادرات نفت در دولت قبل»، کسری ۷۵ درصدی معادل ۲۲۷ هزار میلیارد تومان در بخش درآمدهای نفتی محتمل بوده است. اما کار مهم دولت سیزدهم در کاهش بیش از ۲۲۷ هزار میلیارد تومانی از کل کسری بودجه در سال ۱۴۰۰ بوده است.

دیپلماسی عزتمندانه و پرمنفعت برای کشور

ذیل رویکرد چندجانبه‌گرایی اقتصادی و تقویت سیاست همسایگی دولت بود که عضویت در سازمان همکاری منطقه‌ای «شانگهای» به عنوان دستاورد نخستین حضور رئیس‌جمهور در یک نشست بین‌المللی رقم خورد. یکی دیگر از دستاوردهای پررنگ سیاست خارجی دولت سیزدهم در حاشیه اجلاس سازمان همکاری‌ اقتصادی موسوم به «اکو» رقم خورد. امضای قرارداد سه‌جانبه سوآپ گاز بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان از خاک ایران از جمله ثمرات حضور رئیس‌جمهور کشورمان در این رویداد مهم منطقه‌ای بود.

آغاز اجرای موافقتنامه ۲۵ ساله میان ایران و چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، موفقیت راهبردی دیگری برای تهران به شمار می‌رفت که پس از بازگشت رئیسی از نشست اکو صورت گرفت. این توافق برنامه بلندمدت، همکاری‌های جامع ایران و چین در حوزه‌های سیاسی، امنیتی، دفاعی، فرهنگی، کشاورزی، اقتصادی، علمی، جهانگردی، نفت و انرژی، زیرساخت‌های مخابراتی و فناوری ارتباطات، تجارت، بهداشت و سلامت و... را شامل می‌شود.

سفر بهمن ماه سال گذشته رئیس‌جمهور به روسیه نیز با امضای چندین سند مهم همکاری با روس‌ها برای توسعه میدان‌های نفت و گاز، پتروپالایشگاه و انتقال فناوری همراه شد.

توافقات دوجانبه بر سر موضوعات نفت و انرژی، راه‌آهن و ترانزیت و تسریع در ایجاد خط اعتباری ۵ میلیارد دلاری بین دو کشور، تکمیل راهگذر شمال به جنوب از طریق ترانزیت ریلی خلیج‌فارس به اروپا، اینچه برون و رشت-آستارا و برخی توافقات جانبی دیگر مانند تأمین نهاده‌های اساسی و غلات و خرید ۲۰۰ دستگاه لوکوموتیو در نشست مقامات اقتصادی و انرژی و نفت ایران و روسیه صورت گرفت. همچنین رؤسای جمهور ایران و روسیه دستور تهیه نقشه راه همکاری بلندمدت دو کشور را صادر کردند.

از سوی دیگر حضور رئیس‌جمهور در اسفندماه پیش در ششمین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز (GECF) در دوحه در حالی انجام شد که دو طرف درباره ایجاد یک سازوکار قابل اجرا برای همکاری ایران و قطر به عنوان دو کشور بزرگ دارای ذخایر گازی منطقه به منظور سرمایه‌گذاری مشترک در این زمینه دست پیدا کردند.

در جریان همین سفر امضای ۱۴ سند همکاری میان تهران و دوحه به امضا رسید. رئیس‌ دولت سیزدهم در پنجمین سفر خارجی خود، دوم خرداد ماه جاری در سفری یک روزه به عمان رفت و در این سفر ۱۲ سند همکاری میان دو کشور به امضا رسید. در پی سفر چند روز پیش امامعلی رحمان، رئیس‌جمهور تاجیکستان، تهران و دوشنبه ۱۷ سند همکاری امضا کردند.

همچنین در جریان سفر آقای مادورو رئیس‌جمهور ونزوئلا به تهران سند همکاری‌های جامع ۲۰ ساله تهران و کاراکاس به امضای رسید. همچنین دومین نفت‌کش آفراماکس ساخت شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) از سوی آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی تحویل نیکلاس مادورو رئیس‌جمهور ونزوئلا شد.

دیروز نیز آیت‌الله رئیسی میزبان رئیس‌جمهور قزاقستان و هیئت عالی رتبه همراه بود که در جریان این سفر ۹ سند همکاری و یادداشت تفاهم میان ایران و قزاقستان به امضا رسید.

قطعا گسترش روابط دیپلماتیک مؤثر با اغلب کشورهای آسیایی و منطقه خاورمیانه‌رویکردی است که رئیس‌دولت سیزدهم به منظور بازیابی نقش مهم ایران در سایه افزایش تعاملات سیاسی-اقتصادی کارآمد و فعال‌سازی ظرفیت تجارت با همسایگان به منظور زمینه‌سازی رشد اقتصادی پایدار دنبال کرده و تاکنون موفقیت‌های چشمگیری نیز داشته است.

سفرهای استانی و نهضت تکمیل پروژه‌های نیمه تمام

رئیس‌ دولت سیزدهم در کنار مدیریت و کنترل بیماری کرونا شاید مهم‌ترین اقدامی که در این مدت انجام داد، تغییر نگاه دولت به مردم بود. سفرهای کم خرج و امیدوارکننده آخر هفته به استان‌ها، بازدیدهای سرزده، گفت‌وگوهای مستقیم و بی‌واسطه با اقشار مختلف مردم، و اصرار به اینکه دولت دیگر مردم را در طرح‌های اقتصادی و سیاسی غافلگیر نخواهد کرد، از مهم‌ترین مصادیقی است که می‌توان از تغییر نگاه قوه مجریه به مردم یاد کرد. جالب آنکه پس از مدت‌ها رضایت عمومی از قوه مجریه در ایران روند صعودی پیدا کرده است.

آیت‌الله رئیسی به‌دنبال عزم راسخ خود برای بازدید میدانی و رفع مشکلات مردم طی ۱۰ ماه گذشته به همراه برخی از وزرا و معاونان خود به استان‌های مختلفی سفر کردند و طی آن مصوباتی را در حوزه‌های مختلف استانی به ثبت رساندند.

رئیس‌جمهور در این مدت به ترتیب به استان‌های خوزستان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، فارس، اردبیل، سمنان، زنجان، لرستان، یزد، قم، هرمزگان، گیلان، گلستان، مازندران، خراسان رضوی، البرز، قزوین، آذربایجان غربی، خوزستان (سفر سرزده به آبادان / ‏‬ متروپل)، آذربایجان شرقی، چهارمحال و بختیاری و در بیست و پنجمین سفر استانی خود به اصفهان سفر کرد.

آیت‌الله رئیسی همچنین در همین هفته نیز روزهای پرکاری را سپری کرد و به منظور انجام بخش دیگری از سفر دولت مردمی به استان تهران، به شهرستان ورامین سفر کرد تا با سرکشی و بررسی امور به تصمیم‌های سازنده و اثرگذار در بخش‌های مختلف برسند.

کنترل نقدینگی و کاهش سرعت تورم با انضباط مالی

همچنین آمارها نشان می‌دهد از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم تا ماه گذشته، نه تنها روند رو به رشد نرخ تورم کنترل شد، بلکه سیر نزولی پیدا کرد، به طوری که در مواردی مانند تورم نقطه به نقطه شاهد کاهش قابل توجه بیش از ۱۸ درصد طی این چندماه هستیم.

دولت سیزدهم کار خود را زمانی شروع کرد که حجم بالایی از نقدینگی در اقتصاد وجود داشت و رشد آن نیز شتابان بود. حجم نقدینگی در پایان مرداد ماه ۱۴۰۰، یعنی در آستانه شروع به کار دولت به رقم ۳۹۲ هزار میلیارد تومان رسید که در مقایسه با مرداد ۱۳۹۹ معادل ۳۹.۱ درصد رشد داشت.

سال گذشته در ماه مرداد میزان نقدینگی حدود ۲۸۱ هزار میلیارد تومان بود. هرچند هنوز روند نقدینگی و پایه پولی افزایشی است اما نتیجه اقدامات دولت در زمینه جبران غیر تورمی کسری بودجه می‌تواند به نوعی ترمزی باشد بر رشد نقدینگی و کاهشی شدن تورم نقطه به نقطه نیز ممکن است ناشی از همین موضوع باشد.

مثبت شدن تراز تجاری کشور برای دومین ماه متوالی

‏همچنین در ماه خرداد برای دومین ماه متوالی تراز تجاری کشور مثبت شد و صادرات غیرنفتی بر واردات پیشی گرفت. در همین حال، آمار اعلام شده گمرک جمهوری اسلامی ایران هم نشان می‌دهد، تا پایان اردیبهشت‌ماه امسال ارزش تجارت خارجی کشور به ۱۶ میلیارد و ۶۳۱ میلیون دلار رسید که سهم صادرات کالاهای غیرنفتی با رشد ۳۷ درصدی به ۸ میلیارد و ۵۱۶ میلیون دلار رسید و تراز تجارت خارجی کشور ۴۰۱ میلیون دلار مثبت شد.

مطابق جدول آماری گمرک در دوماهه نخست سال ۱۴۰۱، میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به ‌استثنای نفت خام، نفت کوره، نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی)، بالغ بر ۱۷ هزار و ۱۴ تن کالا به ارزش هشت میلیارد و ۵۱۶ میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۰، افزایش ۱.۶ درصدی در وزن و ۳۷ درصدی در ارزش داشته است.

میزان واردات کشور در دو ماهه نخست سال نیز با کاهشی ۳.۳۷ درصدی در وزن و افزایش ۲۴ درصدی در ارزش در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۰، به رقم پنج هزار و ۱۸۲ تن به ارزش هشت میلیارد و ۱۱۵ میلیون دلار رسیده است.

کشورهای عمده صادراتی طی دو ماه نخست سال ۱۴۰۱، بیشترین میزان صادرات کشور به مقصد کشور چین با رقم ۲ میلیارد و ۷۲۰ هزار دلار و سهم ۳۲ درصدی از کل ارزش صادرات، امارات متحده عربی با یک میلیارد و ۵۰۲ هزار دلار و سهم ۱۷.۶۳ درصدی، عراق با یک میلیارد و ۳۱۲ میلیون دلار و سهم ۱۵.۴۱ درصدی، ترکیه با ۷۶۶ میلیون دلار و سهم ۹ درصدی و هند با ۲۹۰ میلیون دلار و سهم ۳.۴۱ درصدی از کل ارزش، صورت‌گرفته است.

کشورهای عمده وارداتی طی دو ماه نخست سال ۱۴۰۱،‌ کشور امارات متحده عربی با اختصاص رقمی بالغ بر دو میلیارد و ۲۴۷ میلیون دلار و سهمی در حدود ۲۷.۶۹ درصد از کل ارزش واردات، در جایگاه نخست طرف معامله قرار گرفته است.

همچنین کشورهای چین با دو میلیارد و ۱۱۷ میلیون دلار و سهم ۲۶ درصدی، ترکیه با ۸۷۵ میلیون دلار و سهم ۱۰.۷۸ درصدی، هند با دو میلیارد و ۱۱۷ میلیون دلار و سهم ۲۶ درصدی، فدراسیون روسیه با ۳۱۹ میلیون دلار و سهم ۳.۹۳ درصدی از کل ارزش واردات در جایگاه دوم تا پنجم قرار گرفتند.

با توجه به صادرات هشت میلیارد و ۵۱۶ میلیون دلاری و واردات هشت میلیارد و ۱۱۵ میلیون دلار در دو ماه نخست امسال، صادرات از واردات پیشی گرفت و تراز تجارت خارجی کشور بیش از ۴۰۱ میلیون دلار مثبت شد.

گفتنی است، تراز تجاری کشور در فروردین ماه ۱۴۰۱ هم با پیشی گرفتن ارزش کالاهای صادره نسبت به واردات، مثبت ۸۷۵ میلیون دلار شده بود. مثبت شدن تراز تجاری کشور بدون برجام و بدون FATF مثبت شدن تراز تجاری کشور برای دومین ماه متوالی در سال جاری بدون برجام و بدونFATF حاصل شده است.

به تعبیری این دستاورد مهم بدون باج‌دهی به غربی‌ها و با وجود تحریم‌های ظالمانه آنها رخ داده که در نوع خود موفقیت ارزشمندی محسوب می‌شود و در عین حال نشان می‌دهد می‌توان بدون وابستگی به غرب رونق صادرات را برای کشور رقم زد.

منبع: کیهان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 29
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۹
    11 8
    درخواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی، اعلام رسمی پایان مذاکرات، و خروج قاطعانه، مقتدرانه، آنی، مطلق و بدون شرط از برجام، پیمان عدم اشاعه (NPT) و پروتکل الحاقی آن؛ و خاتمه دادن به هرگونه همکاری و پاسخ‌گویی به جاسوسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که به بهانه‌ی بازرسی، آخرین اطلاعات نظامی و مشخصات دانشمندان کشورمان را به دست آورده و برای خرابکاری در تأسیسات هسته ای و نظامی و ترور دانشمندان کشورمان، در اختیار آمریکا و رژیم درمانده‌ی صهیونیستی قرار می‌دهند؛ و جمع‌آوری تمام دوربین‌های آنان و توسعه‌ی صنعت هسته‌ای با حداکثر سرعت و به هر میزان مورد نیاز کشور؛ و پیگیری برای تنظیم و صدور قطعنامه بر علیه آمریکا، انگلیس و فرانسه به‌خاطر تجهیز آن رژیم پوسیده، جعلی و موقتی به تسلیحات هسته‌ای بر خلاف ماده‌ی 2 پیمان عدم اشاعه است، که ان‌شاءالله منتظر تحقق آن در آینده‌ی بسیار نزدیک هستیم.
    • IR ۰۸:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      5 0
      روباه بنفش به جرم خیانت باید محاکمه و اعدام گردد.
    • IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      3 0
      باعث خوشحالی و امید به آینده است که آقای رییسی در گیر حاشیه نشده و مستقیم رفته سراغ دردهای اصلی فقط زمان میبرد که کارهای ایشان آثارش در جامعه و اقتصاد نمایان شود و لی بانیان وضع موجود که خوب میدانند چه اتفاقی در شرف وقوع است برای زنده ماندن خود در سپهر سیاسی شروع کرده اند به نا امیدکردن مردم چرا که اگر ایشان موفق شود تا سالیان سال از شر بانیان وضع موجود در امانیم. خدایا کمکش کن.
    • IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      1 0
      برجام یک مصیبت عظمی بود. نه میشد آن را ادامه داد و نه می شود از آن بیرون آمد چون در هر دو صورت متضرر می شویم. اگر ترامپ یک کار خوب کرده باشد آن هم همین خروج از برجام بوده است . هر چند رو ح ا نی بموقع عکس العمل نشان نداد و به ضرر روی ضرر ادامه داد. ولی الآن بهترین کار برای خلاصی از برجام ادامه مذاکره با رعایت شدید خطوط قرمز ایران حتی سرسختانه تر از آن برای جلوگیری ازسواستفاده غربیها است در عین حال کار اصلی عبارت است است از خنثی سازی تحریمها که سلاح تحریم را اولا بی خاصیت ثانیا یخ جلوی آفتاب خواهد کرد.و مهمتر اینکه ما هم از برجام بیرون نیامده ایم و هم عملا برجام دیگر نمی تواند دست برنامه هسته ای را بسته نگه دارد و ضمنا ما در منظر افکار عمومی مقصر نخواهیم بود. دولت باید سرسختانه در مذاکره حاضر باشد ولی کار اصلی همان خنثی سازی تحریمهاست که باید با جدیت دنبال شود همینطور رسیدگی به کسانی که شرایط معیشتی مناسبی ندارند این شرایط با جدیت دنبال شود بعد از مدتی نه طولانی شرایط خوب خواهد شد الحمد لله شرایط هم بگونه شده است که با بالا رفتن قیمت نفت شرایط هم از لحاظ فروش هم از نظر قیمت به نفع ما در جریان است.خدا رو شکر
  • IR ۲۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۹
    9 1
    والله العلی العظیم همه اینها رو قبول داریم دستشون هم درد نکنه ولی تا ثبات اقتصادی و افزایش قدرت خرید مردم اتفاق نیفته بقیه چیز ها در جامعه دیده نمیشه
    • IR ۰۱:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      6 5
      وقتی مردم رای کنسرتی دادن باید تاوانها پس بدن
  • IR ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۹
    9 21
    به نظر اغراق آمیز حرف زدید. ۱، کاهش فوتی کرونا جهانی بوده و نتیجه ایمنی جمعی و ضعیف شدن کرونا است و آمریکا هم از هزاران فوتی روزانه به صد رسیده ۲، فروش بیشتر نفت بیشتر در حرف بوده و نتیجه ای در بازار و ارز نداشته ۳،یارانه و معیشتی تقریباً سه برابر شده که خوبه ولی افزایش تورم کالاهای اساسی بی اثرش کرده ۴، سفرهای استانی خوبه ولی در صورتی که اثربخش باشه باید منتظر نتیجه در ماه های آینده بود ۵، دیپلماسی در این دوره بیشتر در نزاع و افزایش تنش خلاصه شده که نتیجه اش در دوره احمدی نژاد دیدیم. ۶،تورم و نقدینگی بیشتر هم شده و مردم این را در زندگی حس می کنند نه آمار کاغذی ۷، تراز مثبت تجاری تا حدی نتیجه کم شدن فشار آمریکا و افزایش قیمت نفته که باید دید ادامه دارد یا نه
    • محمد IR ۰۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      4 1
      برای کسب نتایج مورد نظر شما دوست عزیز باید فرصت بیشتری به دولت داده بشه.تایید می فرمایید که تورم ۶۰ یا ۷۰ درصد رو نمی شه بلافاصله یا در زمان محدود تک رقمی کرد. هجم ویرانی ها در اقتصاد بسیار بالا هست .فقط یک نمونه جامعه در دوران مدیریت دولت قبل از فاز تولید و کسب و کار مفید به شرایطی وارد شده بود که دیگه کار عام المنفعه به صرف نبود . نمی خوام به کسی اهانت کنم ولی فضای کسب کار رفته بود به طرف دلالی . احتکار و قاچاق این شرایط رو نمی شه در این زمان محدود رفع و رجوع کرد.
    • IR ۰۱:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      7 3
      کم شدن فشار آمریکا؟ خوبی؟ ورود و تزریق واکسن در ایران به چه شکلی بود؟ این نبود معطوف fatf برخی میکردند؟ دیپلماسی نزاعی شده؟ چطور؟ آهان قدم زدن و ... بیشتر تحریم شدن و امید به غرب داشتن دیپلماسی درست و غیر تنازع است؟ تو چه دنیایی زندگی میکنی؟ فروش نفت که خود آمریکایی ها هم اذعان کردند بیشتر شده، این تلاشی که کردند سر قضیه شورای حکام و شوک دوباره ارزی وارد بشه چطور دفع شده؟
    • IR ۰۱:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      0 3
      منبع؟
    • محمد IR ۰۱:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      4 5
      اولا کاهش مرگ و میر و مبتلا ها به دلیل واکسیناسیون گسترده بوده نه توهم بازی امثال تو بی سواد همون آمریکا و اروپایی ها هم با واکسیناسیون آمار کاهش دادن ثانیا فروش نفت که طبق اعتراف صریح رییس جمهور به قبل تحریم بازگشته بزرگترین امتیازش پر کردن کسری بودجه و افزایش شدید قیمت جهانی وگرنه اگر نفت فروش نمی رفت این دولتم مثل دولت قبل برای کسری بودجه و جمع کردن دلار باید ریال چاپ میکرد که اگر این جوری میشد الان دلار بالای شصت هزار تومان بود ثالثا افزایش یارانه جای خودش افزایش قیمت ها دو تا دلیل داره اولی تورم که تا صفر نشه به هر میزان که تورم باشه طبیعتاً گرونی هم هشت دومیش افزایش صد تا سیصد درصد اقلام جهانی رابعاً سفر استانی دیدگاه مردم رو نسبت به مسولین کشور قطعا بهتر خواهد کرد اقداماتشم یه شبه نتیجه نمی‌رسه زمان بر خواهد بود خامسا دیپلماسی این دوره بر عکس دوره قبلی که محدود نا پخته و کج فهمی فاحش بود در این دوره ایستادن جلوی زورگویی و عوام فریبی آمریکا بود و نزدیکی با کشورهای همسایه و همسو با ما در هیچ دوره ای مشابه این دولت دیپلماسی عقلانی و مقتدر وجود نداشته ثالثا تورم طبق مرکز آمار نه عقل جناب عالی کاهش داشته چون افزایش قیمت های جهانی هم تاثیر داشته باعث شده کند تر بشه نقدینگی هم یه معظل اساسی کشور که روندش به دلیل کاهشی بودن پایه پولی نسبت به تورم قطعا کاهشی بوده در آخر درباره تراز تجاری فرمودید. قابل توجه تو و امثال تو مقام ارشد دولت آمریکا صریح و شفاف اعلام کرد که هیچ تحریمی نه لغو شده نه معافیت داشته بلکه دولت بایدن تمام تحریم های ترامپ با قدرت ادامه داده اینکه اعلام میکنند تحریم فروپاشید یکی از دلایلش همین تجارت خارجی علارقم شدیدترین فشار تحریمی
    • قریشی IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      1 0
      اگر کاهش فوتی های کرونا جهانی بود چرا همین دیروز اعلام کردن در اسرائیل جونت موج بعدی خطرناکی شروع شده و چرا در امریکای عزیزت هنوز وضعیت بحرانیه؟
    • محمد IR ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      1 0
      دلم خوشه که هرکس ندونه حداقل خودت میدونی که از سر کینه و عداوت نوشتی... فقط مزدوران خارجی هستند که از بهتر شدن وضع کشور ناراحتند ...
  • IR ۲۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۹
    1 0
    رقیب رییسی
    • علی IR ۰۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      0 2
      چه چرت و پرتایی نوشتید .. خداییش خودتون خندتون نیامد از این نوشتتون؟؟؟!!!
  • IR ۲۳:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۲۹
    6 0
    لعنت خدا بر دروغگویان باد
    • IR ۰۱:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      7 1
      موافقم لعنت خدا بر دروغ گویان و وطن فروشان غربگرا که برای مقاصدشان انواع خبرهای دروغ رو پخش می‌کنند
  • IR ۰۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    0 2
    باید سریع برای نان فکری باید بکنند چون نان موج بزرگ اعتراضی دارد به راه می اندازد
  • IR ۰۰:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    1 3
    واقعا میدونستم از لحاظ معیشتی و تورم این جوری میشه و همه چی هزار برابر میشه غلط میکردم اصلا رای میدادم دیگم به هیچکس رای نمی‌دم
    • IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      2 1
      رای کنسرتی سال ۹۶ باعث‌بدبختی شده حالا طلبکاری؟
    • حجت IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      0 0
      مگه تو کمپ تیرانام صندوق رای گیری گذاشته بودن؟ عجیبه!!!
  • محند IR ۰۷:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    2 1
    مشرق پیشنهاد میکنم کامنت های مردم رو برید زیر پست های آقای رئیسی بخونید تا بفهمید که مردم چقد از ایشون راضی هستن
    • IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      0 0
      کامنت های منتشر نشده رو هم لحاظ کنید
  • IR ۰۹:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    0 0
    اگر حقوق ها 57 در صد اضافه شود. میانگین حقوق می شود ده میلیون تومان. ده میلیون تومان اگر به 33 هزار تومان تقسیم شود می شود حدود 300 دلار .
  • IR ۱۲:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    0 0
    خخخخ
  • FR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    0 0
    شایسته بود که از اتحاد و تجارت و همکاریهای کشور های حوزه تمدنی ایران بزرگ که ایران زمین نام دارد دفاع سر سخت میشد تا تمام کشورهای اسیای میانه و دیگر کشورهای که هم مونس ایران هستند و بعضی از انها استانهای ایران زمین بوده اند که کشورهای استعماری مثل روسیه تزار و فرانسه و انگلیس ، انان را از سرزمین مادری ایران جدا نموده بودند !
  • IR ۱۴:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    0 0
    واقعا دوران(خاندان اکبراه،خاتمی،لاریجانی که اصلا کاری نمیکرندوهمیشه هم میگفت معحزه نمیشه کرد وگل سرسبدشان روحانی،،،که ازهمشون افتضاحتربود)-نه (مسکن ،جاده،خودروی بدردبخور،خیابان،کشتی،هواپیما،بیمارستان،مدرسه،دانشگاه دولتی،مراکزتفربحی،هنری وورزشی-معدن،صنایع تولیدی وخدماتی...ساختند)هرچی هم ساختند یا۷۰درصدش دزدی،بی کیفیتی،خرابکاری وآواروابستکانشان بودیاهمه رو هبه کردن به خاندانشان ویا اصلا پولشو خوردنندوهیچ کاری نکردنند
  • IR ۱۶:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    0 0
    همه گفته های شما درست.اما چرا قبول ندارید گرانی.بی نظمی ونداشتن نظارت بربازارمردم رادیوانه کرده.
  • IR ۱۷:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    0 0
    ارز،طلا وبورس...، بیشتراز۱۰ماهه ثابت بوده ،ولی چرا کالا ومایحتاج مردم تا۱۰برابرشده!؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس